Jakub Kuroń to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia - właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania przyrządzane według jego przepisów od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku śledzi z jabłkiem. Można się w nich zakochać.

Pyszne śledzie z jabłkiem i śmietaną

Niektórzy wolą jadać je w oleju, jeszcze inni z grzybami, jednak zdecydowana większość przepada za wersją ze śmietaną i jabłkiem. Nie inaczej jest w przypadku Kuby Kuronia, który postanowił zdradzić swoim obserwatorom, jak przyrządza tę popularną przekąskę.

Receptura jest dziecinnie prosta. Jej odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut. 

Przepis na śledzie z jabłkiem według Kuby Kuronia

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów filetów ze śledzia
  • 2 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 3 łyżek majonezu
  • 2 jabłek
  • 1 cebuli
  • Przypraw: soli oraz pieprzu

Przygotowanie:

  1. Jeśli używacie matiasów (czyli młodych, słabo solonych śledzi) możecie od razu przystąpić do ich krojenia na mniejsze, 3 centymetrowe kawałki. Jeśli jednak wybrany przez was rodzaj śledzi był konserwowany w solance o bardzo wysokim stężeniu, powinniście najpierw namoczyć rybę w mleku lub wodzie, tak by straciła swój intensywny smak.
  2. Cebule obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę. Jabłka również obierzcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pestek, a następnie podzielcie na drobne słupki. Tak przygotowane składniki odciśnijcie z nadmiaru soków i umieśćcie w misce.
  3. Do pokrojonych jabłek oraz cebuli dodajcie majonez, kwaśną śmietanę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Śledzie przełóżcie na talerz lub półmisek, na którym zamierzacie je zaserwować. Rybę przykryjcie przygotowanym wcześniej sosem. Całość możecie również posypać świeżym szczypiorkiem lub koperkiem, ale nie jest to konieczne.
  5. Przed podaniem najlepiej będzie schłodzić danie w lodówce. Zasłońcie je więc folią spożywczą i wstawcie do urządzenia na co najmniej godzinę.

Smacznego!

Zobacz także: