Jakub Kuroń to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia - właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania przyrządzane według jego przepisów od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku śledzi z jabłkiem. Można się w nich zakochać.
Pyszne śledzie z jabłkiem i śmietaną
Niektórzy wolą jadać je w oleju, jeszcze inni z grzybami, jednak zdecydowana większość przepada za wersją ze śmietaną i jabłkiem. Nie inaczej jest w przypadku Kuby Kuronia, który postanowił zdradzić swoim obserwatorom, jak przyrządza tę popularną przekąskę.
Receptura jest dziecinnie prosta. Jej odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut.
Przepis na śledzie z jabłkiem według Kuby Kuronia
Będziecie potrzebować:
- 500 gramów filetów ze śledzia
- 2 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.
- 3 łyżek majonezu
- 2 jabłek
- 1 cebuli
- Przypraw: soli oraz pieprzu
Przygotowanie:
- Jeśli używacie matiasów (czyli młodych, słabo solonych śledzi) możecie od razu przystąpić do ich krojenia na mniejsze, 3 centymetrowe kawałki. Jeśli jednak wybrany przez was rodzaj śledzi był konserwowany w solance o bardzo wysokim stężeniu, powinniście najpierw namoczyć rybę w mleku lub wodzie, tak by straciła swój intensywny smak.
- Cebule obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę. Jabłka również obierzcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pestek, a następnie podzielcie na drobne słupki. Tak przygotowane składniki odciśnijcie z nadmiaru soków i umieśćcie w misce.
- Do pokrojonych jabłek oraz cebuli dodajcie majonez, kwaśną śmietanę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Śledzie przełóżcie na talerz lub półmisek, na którym zamierzacie je zaserwować. Rybę przykryjcie przygotowanym wcześniej sosem. Całość możecie również posypać świeżym szczypiorkiem lub koperkiem, ale nie jest to konieczne.
- Przed podaniem najlepiej będzie schłodzić danie w lodówce. Zasłońcie je więc folią spożywczą i wstawcie do urządzenia na co najmniej godzinę.
Smacznego!