Laureatka konkursu Miss World z 1992 roku, swoją doskonałą figurę i promienną cerę zawdzięcza między innymi odpowiedniej diecie. Zbilansowane żywienie to nie tylko sposób na smukłą sylwetkę, ale także na doskonałe zdrowie!
Sposoby na wzmocnienie odporności i zachowanie zdrowia
Ewa Wachowicz chętnie dzieli się na portalach społecznościowych swoimi przepisami na różne potrawy, a także trikami kulinarnymi. Niedawno pochwaliła się fanom swoją własną miksturą na przeziębienie! Przepis szybko obiegł cały internet i stał się prawdziwym hitem. Dziennikarka i producentka podkreśliła, że nie dodaje do niego cukru i to nie z powodu dbania o linię!
Cukier szkodzi szczególnie w trakcie przeziębienia, ponieważ staje się pożywką dla grzybów, bakterii i wirusów, które w tym czasie chcemy zwalczać, a nie karmić. Do tego słodkie jedzenie i napoje osłabiają układ odpornościowy.
Syrop na przeziębienie autorstwa Ewy Wachowicz to mieszanka składników, z których każdy użyty osobno ma zdrowotne właściwości. Zmieszanie ich razem tworzy niezwykłą miksturę, która poradzi sobie z każdym przeziębieniem.
Zobacz także:
Syrop proponowany przez prowadzącą „Ewa Gotuje” zawiera następujące składniki:
- Cebulę. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i dużą ilość witaminy C. Poprawia odporność i przyspiesza leczenie infekcji.
- Czosnek. Uważany jest za naturalny antybiotyk. Wzmacnia działanie układu odpornościowego i przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania.
- Imbir. Ma silne działanie rozgrzewające, może być więc stosowany przy wyziębieniu organizmu. Wspomaga leczenie przeziębienia, łagodzi objawy grypy, działa łagodząco i przeciwbólowo na ból gardła.
- Kurkuma. Ma działanie przeciwzapalnie i działa oczyszczająco
- Chilli. Działa rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Sprawdza się przy przeziębieniu, kaszlu i katarze.
- Ocet jabłkowy. Podobnie jak imbir sprawdza się w leczeniu chorób gardła.
Jeżeli chcecie przygotować syrop w domu, mamy dla was przepis!
Przepis Ewy Wachowicz na miksturę na odporność
Jeśli czujecie, że dopada was przeziębienie albo grypa, to przygotujcie ten syrop. Szybko postawi was na nogi!
Składniki:
- 700 ml octu jabłkowego
- 5-6 ząbków czosnku
- Pół cebuli
- Mały korzeń imbiru
- Około ¼ szklanki tartego chrzanu
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżka kurkumy
Przygotowanie:
- Obieramy czosnek, cebulę i drobno siekamy.
- Imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki.
- Papryczki myjemy i kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i zalewamy octem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na dwie doby.
- Po dwóch dniach wyjmujemy miskę z lodówki i przecedzamy przez sitko. Gotowy, czysty płyn przelewamy do słoików lub szklanych buteleczek, mocno zakręcamy i trzymamy w lodówce.
Tak sporządzone lekarstwo należy pić dwa razy dziennie, rozcieńczając 1 łyżkę w szklance wody.
Źródło: Ewa Wachowicz/Facebook, poradnikzdrowie.pl