Kotlet schabowy
Wikipedia Commons
Newsy

Oto sekret idealnego schabowego. Musicie schować go do lodówki we właściwym momencie

Mówi się, że klasyka to klasyka i nie ma sensu z nią eksperymentować. Czy da się ulepszyć coś doskonałego, czyli kotlet schabowy? Z nami przekonacie się, że tak!
Hubert Rój
styczeń 08, 2021

Kotlety schabowe znamy i kochamy. Wszyscy na własne oczy widzieliśmy, jak przygotowywały je nasze mamy i babcie. Wydaje się, że jedyną drogą, by powtórzyć ich kulinarny sukces, jest zwykłe naśladowanie bardziej doświadczonych od siebie.

Kuchnia kocha jednak eksperymentowanie, sprawdzanie, zmienianie. W ten sposób powstają przecież nowe przepisy.

Jak więc można „pobawić się” ze schabowym? Sposobów na kombinacje mamy kilka. Pierwszy jest już raczej dobrze znany – jest nim marynata z mleka i cebuli.

Nocne moczenie mięsa w takim zestawie sprawi, że kotlety będą po usmażeniu bardziej chrupkie z zewnątrz, a jeszcze bardziej delikatne w środku.

Jest jeszcze jeden etap przygotowania schabowych, o którym być może nie  słyszeliście. O co chodzi? Moczenie mięsa w jajku przed smażeniem.

Nie, nie chodzi tu nam o klasyczny składnik panierki. Zostawcie kotlety w jajku na ok. pół godziny, odstawcie je do lodówki i dopiero po tym czasie dokończcie panierowanie.

Efekty będą nieoczekiwane. Kotlet stanie się bardziej soczysty, a warstwa jajeczna panierki bardziej wyczuwalna i wyeksponowana.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kotlety schabowe – przepis

Składniki

  • Ok. 60 dag schabu wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • Szklanka mleka
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Bułka tarta do panierowania
  • Pieprz i sól
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Schab pokrójcie na plastry i rozbijcie tłuczkiem. Użyjcie folii spożywczej lub siateczki podczas rozbijania – w ten sposób zadbacie o higienę w kuchni.
  2. Rozbite mięso włóżcie do naczynia, obłóżcie cebulą pokrojoną w piórka i zalejcie mlekiem. Odstawcie kotlety na noc do lodówki.
  3. Nazajutrz doprawcie kotlety pieprzem i solą, obtoczcie w mące, a następnie roztrzepcie jajka w talerzu.
  4. Włóżcie kotlety do jajka i odstawcie do lodówki na ok. pół godziny.
  5. Dokończcie panierowanie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Komentarze
Schabowe faszerowane mięsem mielonym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy Aż trudno uwierzyć, czym nafaszerowane są te schabowe. Niebo w gębie
Mimo, że schabowe to klasyka polskiej kuchni, może je urozmaicić farszem. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, mamy przepis, który przypadnie wam do gustu.
Aleksandra Jaworska
styczeń 07, 2021

Dobrze wysmażony schabowy to podstawa polskiej kuchni. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i młotkiem do tłuczenia. Jesteśmy przekonani, że dźwięczą wam w uszach odgłosy z jego porządnego ubijania.  Co podać na drugie danie? Schabowy w panierce jest nie tylko syty, ale i pyszny. Można nim zaspokoić prawdziwie wilczy głód. Jeśli należycie do fanów mięsa, na pewno choć raz w życiu rozkoszowaliście się schabowym. W towarzystwie ziemniaków i mizerii smakuje nawet lepiej! Kotlet schabowy podaje się zwyczajowo jako drugie danie, zaraz pod rosole lub zupie ogórkowej. Można dodać do niego pieczarki i ser. Równie dobrze smakuje w wersji klasycznej. To kotlet o dużej zawartości tłuszczu. Szczególnie jeśli smażycie go w prawidłowy sposób, czyli na smalcu lub maśle klarowanym. Z czym podawać kotlet schabowy? Do schabu, szczególnie w panierce, będzie pasowało dosłownie wszystko. Jeśli lubicie smaki przypominające dom babci, wystarczą zasmażane buraczki czy marchewka z groszkiem. Podanie schabowego możecie również urozmaicić ręcznie gniecionymi kluskami śląskimi. Jak przyrządzić doskonałe schabowe? Najważniejszy w schabowych jest wybór mięsa i tłuszczu, na jakim postanowicie je usmażyć. Z góry odradza się oliwę z oliwek. Będzie przypalać mięso, zamiast sprawiać, że skórka zamieni się w chrupiącą powłokę. Najlepiej poproście w zaprzyjaźnionym sklepie, aby rzeźnik ukroił wam gotowe kotlety. Możecie wybrać schab środkowy.  W domu przepłuczcie mięso pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przygotujcie też produkty, z których zrobicie farsz do waszych kotletów. Będą obłędne w smaku! Składniki:  4 grube plastry schabu, ok. 1,5 grubości każdy 15 dag mięsa mielonego  1 puszka...

Przeczytaj
Kotlet schabowy po parysku
krystyna300/gotujmy.pl
Newsy Próbowaliście schabowego po parysku? Jeśli nie to od dziś już zawsze będziecie go tak robić
Wieprzowa odmiana znanego dania z piersi z kurczaka. Dlaczego nie? Smakuje równie dobrze jak swój pierwowzór!
Hubert Rój
styczeń 07, 2021

Część z nas przyzwyczajona jest do tego, że po francusku przygotowuje się raczej kotlety drobiowe, z piersi kurczaka. Dziś czas na małą odmianę. Zamiast mięsa drobiowego, wybierzmy te wieprzowe. Oczywistym wyborem będzie więc łatwy do rozbicia schab. Tego rodzaju danie będzie świetnym urozmaiceniem na przykład na niedzielny obiad. Na pewno uda się wam zaskoczyć tym swoich domowników. Wbrew pozorom różnica między zwykłymi schabowymi, a tymi paryskimi nie jest zbyt duża. Sprowadza się głównie do wyboru odpowiednich przypraw. Kotlety paryskie nie obędą się bez świeżych ziół i czosnku. Z kolei typowe schabowe ograniczają się zwykle do soli i pieprzu. Drugą znaczącą różnicą będzie rezygnacja z bułki tartej. Właśnie bułka jest kluczowym składnikiem panierki zwykłych kotletów schabowych. W ich „paryskiej” wersji bułki zabraknie. Kotlety schabowe po parysku – przepis Składniki: 4 kotlety schabowe 1-2 jajka Mąka pszenna Sól i pieprz 1-2 ząbki czosnku Świeże zioła: natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn Olej i masło do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od dokładnego posiekania naszych ziół. Do przygotowania 4 kotletów nie będziecie potrzebowali ich dużej ilości. Za to musicie zadbać o różnorodność. Kotlety rozbijcie tłuczkiem na dość cienkie placki. Wykorzystajcie folię spożywczą, by nie pobrudzić całej kuchni. Rozbite kotlety przyprawcie solą, pieprzem oraz obranym i startym na tarce czosnkiem. Na koniec doprawcie kotlety posiekanymi ziołami. Panierujcie kotlety w mące i jajku i usmażcie na oleju z masłem na złoty kolor z obu stron. Podawajcie z gotowaną marchewką lub surówką i ziemniakami.

Przeczytaj
Schabowy, na czym smażyć schabowe
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy Na jakim tłuszczu smażycie kotlety schabowe? Tylko te dwa wpłyną idealnie na ich smak
Schabowy to najczęstszy kotlet, jaki możecie zobaczyć na polskich stołach. O ile jego smażenie nie jest tajemnicą, o tyle wybór produktów do smażenia jest istotny i nie zawsze do końca trafiony.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Perfekcyjny kotlet schabowy naprawdę istnieje. Szczególnie, że nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. To danie spotykane jest praktyczne w każdym polskim domu. Kotlet schabowy popularny tak samo jak rosół Wchodząc w kanon dań tradycyjnych, można z powodzeniem uznać, że schabowy jest jednym z nich. Zaraz po rosole, fasolce po bretońsku i babcinych pierogach. W niektórych domach to już nawet weekendowa tradycja, wobec której złocisty kotlet musi trafić na stół, a następnie do brzucha. Czy istnieje właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten ma wielu zwolenników, ale nie w tym tkwi problem. Najważniejsze zagadnienie dotyczy wyboru tłuszczu, na jakim usmażycie schabowego. Smalec jest najlepszy do smażenia kotletów schabowych  Smalec jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki. Jego inne, bardziej niekonwencjonalne dodatki, to drobno pokrojone jabłka i aromatyczne przyprawy. Jego głównym składnikiem są tłuszcze, wśród których przeważają te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz ślady soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich zwierząt, z których został wytopiony. Szczególnie jego wersja ze skwarkami. Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Szczególnie, że jego wykonanie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Smalec jest...

Przeczytaj