Sernik to taka klasyka wśród domowych ciast jak schabowe wśród mięsnych potraw. Nie ma świąt ani imienin bez pysznego i puszystego sernika. Jego przygotowanie nie zawsze jest dziecinnie łatwe, czasem opada, pęka i nie prezentuje się rewelacyjnie. A sernik z delikatną bezową pianką, na której pojawiają się krople rosy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy!
Mamy genialny, prosty, pyszny i BARDZO zaskakujący przepis na sernik. Gwarantujemy, że rosa wychodzi na bezie za każdym razem. Jest jeden haczyk – w tym serniku nie ma sera. Ale jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę.
Przepis na sernik z rosą bez sera
Składniki na kruchy spód
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 150 g miękkiego masła
- Pół szklanki cukru
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę
- 6 białek (żółtka możesz wykorzystać później do biszkoptu)
- 3 śmietany 18% (330g każda)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
Składniki na bezę
- 6 białek
- 150 g cukru
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowywania spodu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło pokrojone w małe kawałki. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki zaczną się łączyć dodaj jajka i zagnieć.
- Blachę o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód blachy wylep ciastem lub rozwałkuj je cienko i przełóż do formy.
- Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut aż delikatnie się zezłoci.
- W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach.
- Stopniowo dodawaj śmietanę delikatnie mieszając.
- Na koniec dodaj budynie w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła.
- Przełóż masę na podpieczony spód.
- Całość piecz przez 40 minut w tej samej temperaturze.
- Tuż przed końcem pieczenia zabierz się za bezę. Ubij białka na sztywną pianę, a później dodaj cukier.
- Masę wyłóż na upieczone ciasto. Wierzch możesz wygładzić lub za pomocą widelca uformować delikatne fale.
- Ustaw piekarnik na 150 stopni, wstaw ciasto i piecz jeszcze przez około 20-25 minut.
- Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego!