Sernik to taka klasyka wśród domowych ciast jak schabowe wśród mięsnych potraw. Nie ma świąt ani imienin bez pysznego i puszystego sernika. Jego przygotowanie nie zawsze jest dziecinnie łatwe, czasem opada, pęka i nie prezentuje się rewelacyjnie. A sernik z delikatną bezową pianką, na której pojawiają się krople rosy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy!
Mamy genialny, prosty, pyszny i BARDZO zaskakujący przepis na sernik. Gwarantujemy, że rosa wychodzi na bezie za każdym razem. Jest jeden haczyk – w tym serniku nie ma sera. Ale jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę.

Przepis na sernik z rosą bez sera

Składniki na kruchy spód

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 150 g miękkiego masła
  • Pół szklanki cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 6 białek (żółtka możesz wykorzystać później do biszkoptu)
  • 3 śmietany 18% (330g każda)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

Składniki na bezę

  • 6 białek
  • 150 g cukru

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowywania spodu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło pokrojone w małe kawałki. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki zaczną się łączyć dodaj jajka i zagnieć.
  2. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód blachy wylep ciastem lub rozwałkuj je cienko i przełóż do formy.
  3. Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut aż delikatnie się zezłoci.
  4. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach.
  5. Stopniowo dodawaj śmietanę delikatnie mieszając.
  6. Na koniec dodaj budynie w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła.
  7. Przełóż masę na podpieczony spód.
  8. Całość piecz przez 40 minut w tej samej temperaturze.
  9. Tuż przed końcem pieczenia zabierz się za bezę. Ubij białka na sztywną pianę, a później dodaj cukier.
  10. Masę wyłóż na upieczone ciasto. Wierzch możesz wygładzić lub za pomocą widelca uformować delikatne fale.
  11. Ustaw piekarnik na 150 stopni, wstaw ciasto i piecz jeszcze przez około 20-25 minut.
  12. Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego!