sernik z rosa
Gotujmy.pl/Justi2401
Newsy

Oto przepis na oszukany sernik z rosą. W jego składzie nie znajdziecie ani grama sera

Jest pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach! Mało kto zorientuje się, że w tym serniku nie ma… sera!
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Sernik to taka klasyka wśród domowych ciast jak schabowe wśród mięsnych potraw. Nie ma świąt ani imienin bez pysznego i puszystego sernika. Jego przygotowanie nie zawsze jest dziecinnie łatwe, czasem opada, pęka i nie prezentuje się rewelacyjnie. A sernik z delikatną bezową pianką, na której pojawiają się krople rosy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy!
Mamy genialny, prosty, pyszny i BARDZO zaskakujący przepis na sernik. Gwarantujemy, że rosa wychodzi na bezie za każdym razem. Jest jeden haczyk – w tym serniku nie ma sera. Ale jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na sernik z rosą bez sera

Składniki na kruchy spód

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 150 g miękkiego masła
  • Pół szklanki cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 6 białek (żółtka możesz wykorzystać później do biszkoptu)
  • 3 śmietany 18% (330g każda)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

Składniki na bezę

  • 6 białek
  • 150 g cukru

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowywania spodu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło pokrojone w małe kawałki. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki zaczną się łączyć dodaj jajka i zagnieć.
  2. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód blachy wylep ciastem lub rozwałkuj je cienko i przełóż do formy.
  3. Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut aż delikatnie się zezłoci.
  4. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach.
  5. Stopniowo dodawaj śmietanę delikatnie mieszając.
  6. Na koniec dodaj budynie w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła.
  7. Przełóż masę na podpieczony spód.
  8. Całość piecz przez 40 minut w tej samej temperaturze.
  9. Tuż przed końcem pieczenia zabierz się za bezę. Ubij białka na sztywną pianę, a później dodaj cukier.
  10. Masę wyłóż na upieczone ciasto. Wierzch możesz wygładzić lub za pomocą widelca uformować delikatne fale.
  11. Ustaw piekarnik na 150 stopni, wstaw ciasto i piecz jeszcze przez około 20-25 minut.
  12. Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego!

Komentarze
napoleonka kokosowa przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich
W tej propozycji zakochają się nie tylko wszyscy fani słodkości, ale również ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika. Kokosowa napoleonka zachwyca bowiem nie tylko swoim smakiem.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki kokosowej. Przepis na kokosową napoleonkę bez pieczenia Składniki 1 litr mleka 200 gramów masła do wypieków 30 gramów mąki pszennej 30 gramów mąki ziemniaczanej 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów wiórków kokosowych 300 gramów maślanych herbatników Polewa kakaowa w saszetce (możesz przyrządzić ją również sama, jeśli wolisz) Przygotowanie W małej miseczce umieść 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie pojawiły się żadne grudki. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier, masło, 150 gramów wiórków kokosowych i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotuj aż do powstania gładkiej, budyniowej masy. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóż maślanymi herbatnikami. Gotową masę budyniową wylej na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadź równomiernie i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut (możesz wstawić do lodówki). Na wystudzonej masie ułóż kolejną warstwę herbatników. Polewę kakaową z saszetki przygotuj według zaleceń producenta (najczęściej wystarczy ją tylko rozpuścić w kąpieli wodnej). Gotową miksturą polej ciasto. Na koniec posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe!

Przeczytaj
Galaretkowiec
patunia87/gotujmy.pl
Newsy Kilka składników, zero pieczenia. Efekt? To pyszne ciasto zwala z nóg
Pamiętacie galaretkowce z rodzinnych przyjęć? Te ciasta zawsze zachwycały! Szczególnie najmłodszych.
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

Te ciasta bez pieczenia zawsze były prawdziwym hitem na wszelkiego rodzaju rodzinnych zjazdach, balach i imprezach. Efektowne, lekkie, z kwaśnym smakiem galaretki – zdecydowanie wyróżniały się spośród tradycyjnych ciast. Szczególnie chętnie tego typu desery lubią dzieci, dlatego nie wahajcie się przyrządzić ciasta z poniższego przepisu swoim pociechom na urodziny czy inne przyjęcie okolicznościowe. Do galaretkowca nie potrzebujemy biszkoptów, spodów i tak dalej. Jest to typowe ciasto bez pieczenia. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na galaretkowca o nieregularnych kształtach, czyli z galaretką wewnątrz w drobnych kawałkach.  Warto przetestować także wersje z naprzemiennymi warstwami galaretki i śmietanki z żelatyną. Takie też zrobią furorę w waszych rodzinach. Przepis na galaretkowca Składniki: Szklanka mleka 400 ml śmietany 18% tłuszczu 5 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny 3 galaretki różnokolorowe Przygotowanie: Trzy galaretki rozpuszczamy w trzech różnych naczyniach w 400 ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie zimne galaretki wkładamy do lodówki, żeby stężały. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, dosypujemy cukier i żelatynę. Mieszamy energicznie, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy do ostudzenia. Masę mleczną mieszamy ze śmietaną za pomocą miksera. Galaretki wyciągamy z lodówki i kroimy w kostkę. Mieszamy masę śmietanowo-mleczną z galaretkami i przelewamy całość do szczelnej tortownicy lub innej formy. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do stężenia na kilka godzin w lodówce. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj