Dieta Grażyny Szapołowskiej
ons
Newsy

Tej „drastycznej” diecie 68-letnia Grażyna Szapołowska zawdzięcza figurę 30-latki

Grażyna Szapołowska ten drastyczny i zaskakujący sposób żywienia konsultowała z wieloma specjalistami.

Grażyna Szapołowska od blisko 20 lat praktykuje bardzo nietypowy sposób odżywiania. Mimo że dla wielu ludzi to właśnie śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek zapewniający energię na cały dzień, aktorka całkowicie go pomija. Sprawa wygląda podobnie, jeśli chodzi o obiad.

Sekret znakomitej figury Szapołowskiej

Gwiazda przyznaje, że jedyne, co z samego rana ląduje w jej żołądku to ciepła kawa. Aktorka w ciągu dnia nie je kompletnie nic. Za to wieczorem, wraz z mężem urządzają sobie istną ucztę. Ich kolacja składa się z dwóch dań, deseru i dobrego wina. Wtedy nie szczędzą sobie kalorii.

- Wystarczy dobre wino, woda, kawałek polędwicy, sos, sałata z czerwonej cykorii i mus czekoladowy. Czasami jemy domową kaszankę, którą przywozi nasza gosposia. Eryk doprawia ją na ostro i smaży z cebulką i czosnkiem. Uwielbiamy też tatar siekany nożem. Eryk często robi muszle świętego Jakuba w stylu prowansalskim. Ja robię za to super zupę cebulową, lepszą niż we Francji. Duszę też królika w białym winie z czosnkiem, cebulą i wieloma przyprawami prosto z doniczek ustawionych na tarasie.

Aktorka podkreśla jednak, że ten dość drastyczny sposób żywienia został skonsultowany z wieloma specjalistami, którzy wręcz pochwalili jej wielogodzinne przerwy w jedzeniu. Ich zdaniem metoda może bardzo korzystnie wpływać na ludzki organizm.

Korzyści płynące z „przerywanego postu”

Spożywanie jednego kalorycznego posiłku w ciągu dnia może przede wszystkim przyczynić się do unormowania poziomu cukru we krwi oraz utraty wagi. Na tym jednak nie koniec. Obfita obiadokolacja może również pozytywnie oddziaływać na pamięć i sen, a nawet przedłużyć życie.

Zobacz także
Beata Kozidrak zdradza sekret sylwetki

61-letnia Beata Kozidrak nareszcie zdradziła, co je (a czego nie!), żeby mieć tak bajeczną figurę

Aneta Kręglicka mimo 56 lat ma figurę 30-latki. Unika 1 produktu, a ten spożywa codziennie

Aneta Kręglicka mimo 57 lat ma figurę 30-latki. Unika 1 produktu, a ten spożywa codziennie

Zagrożenia dla organizmu wynikające z „przerywanego postu”

Niestety, tak zwany „przerywany post” niesie za sobą również wiele zagrożeń. Należą do nich między innymi:

  • zwiększony poziom cholesterolu,
  • osłabienie,
  • zmęczenie,
  • problemy koncentracją,
  • drżenie ciała,
  • nadmierna drażliwość.

Nie ulega wątpliwości, że decyzja o przejściu na tego typu dietę powinna w każdym przypadku zostać skonsultowana z lekarzem lub innym specjalistą.

Źródło: Gala, zdrowie.wprost.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

przerywany post
Pixabay
Zdrowie
Wszystko, co powinnaś wiedzieć o przerywanym poście. Przeczytaj, zanim zrobisz sobie krzywdę
Przerywany post z pewnością ma więcej wspólnego z odchudzaniem niż religią. Ten coraz bardziej popularny sposób odżywiania może bowiem pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Zanim jednak podejmiesz się tej diety musisz zrozumieć jej specyfikę.

W ostatnich latach przerywany post stał się bardzo popularną formą odżywiania, szczególnie wśród gwiazd i celebrytek. Choć na pierwszy rzut oka dieta wydaje się restrykcyjna, w rzeczywistości może przynieść wiele korzyści. Jednak nie ma diet idealnych i ta też taka nie jest. Zanim zrobisz sobie krzywdę przeczytaj, z czym to się je. Czym jest przerywany post? Przerywany post to dieta pozwalająca na spożywanie wszystkiego na co masz ochotę. Haczyk polega jednak na tym, że możesz to robić tylko przez określony czas w ciągu doby. Najpopularniejszą metodą postu przerywanego jest 16:8, czyli 16 godzin postu i 8 godzin na jedzenie.  Tę zasadę możesz stosować dowolnie. Niektórzy jedzą pierwszy posiłek o 8, inni o 12. Tak naprawdę to już nie ma większego znaczenia. W ciągu tych 8 godzin należy przede wszystkim zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i na tym poprzestać. Wady przerywanego postu Niestety, żadne dotychczasowe badania nie dowiodły, że ów styl odżywiania jest korzystniejszy od normalnego jedzenia zbilansowanych posiłków 5 razy dziennie w równych odstępach czasowych. Wręcz przeciwnie, udowodniono, że długotrwałe stosowanie takiej diety może prowadzić do nudności, odwodnienia oraz zwiększenia poziomu cholesterolu.  Zalety przerywanego postu Jednak przerywany post ma również swoje plusy. Przede wszystkim wyrabia lepsze nawyki żywieniowe - sprawia, że nie podjadasz, bo nie masz takiej możliwości. Kiedy na przykład twoje 8 godzin jedzenia kończy się o 20, to logicznym jest, że przed telewizorem już nie zasiądziesz z paczką ulubionych chipsów. Brak podjadania wieczorem może również sprawić, że wcześniej pójdziesz spać, a jak wiadomo sen to zdrowie. Kolejną zaletą przerywanego postu jest fakt, że dzięki niemu można naprawdę łatwo schudnąć . Osoby,...

Niektórzy głodzą się, by później jeść to, na co mają ochotę i schudnąć. Czy to zdrowe?
AdobeStock
Newsy
Niektórzy głodzą się, by później jeść to, na co mają ochotę i schudnąć. Czy to zdrowe?
Skusilibyście się na dietę, na której można jeść wszystko? Jest tylko jeden warunek – później trzeba głodować przez parę godzin, a nawet dni!

W pogoni za zgrabną sylwetką niektórzy ludzie są w stanie spróbować wszystkiego . Coraz popularniejsza staje się dieta „Intermittent fasting”, czyli post przerywany. Wbrew pozorom, bardzo często stosują ją sportowcy, którzy przecież szczególnie dbają o swoje zdrowie i odpowiednie odżywianie. Na czym polega ta dieta? Na czym polega Intermittent fasting? Post przerywany to, zgodnie z nazwą, okresowe głodówki stosowane naprzemiennie ze zdrową dietą. W trakcie głodówek nie należy jeść zupełnie nic lub bardzo małą ilość kalorii, które powinny stanowić maksymalnie 30 procent dziennego zapotrzebowania. Plany żywieniowe w diecie Intermittent fasting Okresy postu różnią się długością w zależności od tego, jaki wariant żywienia się wybierze: 16/8 lub 14/10 – w tym wariancie należy nie jeść nic przez 16 lub 14 godzin w ciągu doby, a jedzenie jest dozwolone tylko podczas okna żywieniowego, które trwa 8 lub 10 godzin, w zależności od tego, ile trwa post. Ważne jest, by nie przerywać tych 16 lub 14 godzin głodówki. Natomiast podczas okna żywieniowego należy zjeść tyle kalorii, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne. W efekcie zjada się o znacznie mniej, ponieważ wiele osób nie jest w stanie zjeść np. 2000 kalorii w ciągu 8 godzin. 20/4 – ten rodzaj postu jest już nieco bardziej wymagający. Wstrzymywać się od jedzenia należy bowiem przez 20 godzin w ciągu doby, a jeść można tylko przez 4 godziny (ciągiem!). W trakcie postu można jedynie pić wodę i ewentualnie jeść surowe warzywa. Eat-stop-eat – to najbardziej drastyczna forma postu przerywanego. Zakłada, że w ciągu tygodnia przez 5 dni można odżywiać się w sposób zdrowy i zbilansowany, przyjmując ilość kalorii potrzebną do utrzymania wagi. Natomiast przez 2 dni w tygodniu nie należy...

Dieta okienkowa – czym jest i dlaczego lepiej ją sobie dobrze przemyśleć?
AdobeStock
Newsy
Dieta okienkowa – czym jest i dlaczego lepiej ją sobie dobrze przemyśleć?
Czy słyszeliście kiedyś o tzw. diecie okienkowej? Na czym ona dokładnie polega i czy na pewno jest ona dla nas zdrowa?

Dieta okienkowa to dieta, która zyskuje coraz większą popularność wśród gwiazd. Jest to dieta, która polega na jedzeniu wszystkiego na co mamy ochotę przez osiem godzin dziennie oraz na odmawianiu sobie jedzenia przez pozostałe 16 godzin. Pomysłodawcy tej diety uważają, że gdy będziemy jeść tylko przez osiem godzin dziennie w określonej porze dnia, możemy schudnąć, nawet jeśli w tym czasie na naszym talerzu będzie lądowało tylko to, na co mamy ochotę. Kiedy już ten czas minie, po prostu nie możemy już więcej nic zjeść. Tego rodzaju praktyki nazywa się także mianem postu przerywanego. Czym jest post przerywany? Dieta okienkowa obejmuje okresy jedzenia i przejściowe okresy głodówki . Dieta ta jest niestety głośno krytykowana przez dietetyków. Dlaczego?  Pierwszy etap tej diety to etap jedzenia wszystkiego, na co mamy ochotę. To faza, w której do naszego żołądka trafiają ogromne ilości jedzenia, często bardzo kalorycznego, w końcu możemy sobie wówczas pozwolić na wszystko to, czego tylko pragniemy. Nasz żołądek, wątroba i trzustka wykonują wytężoną pracę, aby poradzić sobie z tak ogromnymi dawkami kalorii. Trawienie, wchłanianie i magazynowanie jest nadwyrężone do granic możliwości a narządy ledwo za tym nadążają. Czym grozi stosowanie diety okienkowej, czyli postu przerywanego? Kiedy już zakończymy 8-godzinną ucztę, przez kolejne 16 godzin nie możemy absolutnie niczego zjeść. Co, jeśli po 3-4 godzinach od ostatniego posiłku, najdzie nas wilczy głód? Jak wytrzymać w takim stanie kolejne 16 godzin? I czy to pewno dobre dla naszego zdrowia? Otóż, niekoniecznie. Zdaniem ekspertów, dieta ta może doprowadzić do insulinooporności a następnie do cukrzycy typu II. Nasze zdrowie zostanie narażone na szwank a kilogramy zamiast spadać, wręcz przeciwnie - zaczną się...

Justyna Steczkowska zdradziła, co zwykle je na śniadanie. To pyszne i bardzo zdrowe danie
ONS
Newsy
Justyna Steczkowska zdradziła, co zwykle je na śniadanie. Jest pysznie i zdrowo
Artystka, która zachwyca idealną, filigranową figurą, podzieliła się swoimi wyborami śniadaniowymi. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie pierwszy posiłek w ciągu dnia ma największy wpływ na naszą sylwetkę i samopoczucie.

Justyna Steczkowska od lat nie traci miana jednej z największych polskich gwiazd. Utalentowana wokalistka, która rozpoczęła swoją karierę od programu „Szansa na sukces”, dziś może poszczycić się wieloma albumami, nagrodami oraz m.in. udziałem w „Voice of Poland” w roli jurorki. Piosenkarka znana jest ze swojego zamiłowania do kobiecych, podkreślających sylwetkę strojów oraz bardzo wysokich szpilek. W jaki sposób wypracowała tak niezwykłe ciało? Tajniki diety Justyny Steczkowskiej  Chociaż artystka urodziła trójkę dzieci, jej ciało zupełnie nie daje tego po sobie poznać. Fani i dziennikarze zastanawiają się czy jej dieta wymaga wielu wyrzeczeń. Okazuje się jednak, że gwiazda stosuje podstawowe, bardzo dobrze znane zasady zdrowego odżywiania i nie traci czasu na wymyślne diety. Każdy dzień zaczyna od szklanki wody, a następnie wypija świeżo wyciskany sok owocowo-warzywny. Do koktajlu dorzuca jedynie różyczkę świeżego brokułu, który nie jest mocno wyczuwalny w smaku, a doskonale wpływa na poprawę odporności. Piosenkarka nie odmawia sobie również kawy, od której zaczyna letnie dni w ogrodzie.  Co Justyna Steczkowska je na śniadanie? Od dawna wiadomo, że artystka jest wielką entuzjastką pieczenia domowego chleba. To właśnie ten produkt jest podstawą jej śniadań. Dba także o to, aby pierwsze danie w ciągu dnia, było także bogate w warzywa. Steczkowska wyznała również, że jest wielką fanką jajecznicy – o ile jest usmażona z dobrej jakości wiejskich jaj. Często sięga także po płatki owsiane, do których dodaje tarte jabłko i inne owoce sezonowe.  Gwiazda może sobie pozwolić na gosposię, która regularnie gotuje jej obiady. Zastrzega jednak, że w weekendy to jej syn Leon przejmuje pieczę nad kuchnią i gotuje dla całej rodziny. Chłopak jakiś...