Można ją nazwać flagową kiełbasą. Śląska znakomicie nadaje się na kanapki, na patelnię czy do zupy. Znakomita też jest pieczona na ognisku czy grillu. Swojemu smakowi i uniwersalności zawdzięcza ogromną popularność. Jeżeli jeszcze jej nie robiliście, to zapewniamy i podpowiadamy łatwy przepis, warto!
Sycąca kuchnia śląska
Kiełbasa z powodzeniem nadaje się na wesela i inne duże przyjęcia. Cieszy się ogromną popularnością, gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Z przysmakami rodem ze Śląska jest podobnie. Są aromatyczne, dodające energii i jedyne w swoim rodzaju.
Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach. Prawdziwi Ślązacy jednak wiedzą, że śląskie dania powodują, że człowiek jest bardzo najedzony. Dania kuchni śląskiej są proste i nieskomplikowane, ale przede wszystkim są pyszne!
Dla przeciętnego Polaka Śląsk kojarzony jest głównie z mięsnymi potrawami. Najpopularniejszym obiadem na Śląsku jest nudelzupa. Na drugie podaje się kluski śląskie, mięsne rolady oraz modro kapustę. W kuchni z tamtego regionu znajdziecie też wodzionkę, słodki kompot z gotowanych śliwek i groch z masłem.
Zobacz także:
Zupy i kiełbasa śląska
Kuchnia śląska wiąże się z wieloma zupami wywodzącymi się z tradycyjnych, lokalnych przepisów. Dziś często spożywa się żur. Gotowany jest na białej kiełbasie, ale też różnego rodzaju wędzonkach. Czasem podaje się go z dodatkiem suszonych grzybów dla pogłębienia smaku.
Kiełbasa śląska jest nie mniej popularna. Najczęściej podawana z piekarnika, patelni lub podawana na kolację na zimno. Kiełbasę można także wzbogacić kilkoma składnikami, które zrobią z niej kompletnie inne danie. Jesteśmy pewni, że będzie smakować waszym gościom i bliskich. Spróbujcie!
Danie nie jest specjalnie skomplikowane, świetnie smakuje podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Składniki
-
45 dag kiełbasy śląskiej lub innej nietłustej
-
2 łyżki oleju
-
1 duża cebula
-
1 duży ząbek czosnku
-
50 dag niedużych pieczarek
-
kilka kawałków marynowanej papryki
-
sproszkowana słodka papryka
-
świeżo mielony pieprz
-
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
-
Cebulę i czosnek obieracie. Cebulę kroicie w grubą kostkę, czosnek siekacie.
-
Pieczarki oczyszczacie, mniejsze pozostawiacie w całości, większe kroicie na połówki lub ćwiartki.
-
Paprykę obieracie ze skórki, kroicie w kosteczkę. Kiełbasę przekrójcie wzdłuż na pół lub pokrójcie na grubsze plastry, obsmażcie na oleju ze wszystkich stron.
-
Dodajecie cebulę i czosnek, szklicie.
-
Dodajecie pieczarki, a jak puszczą sok, wrzucacie paprykę marynowaną.
-
Doprawiacie sproszkowaną papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
-
Dusicie do odparowania większości płynu.
-
Podajecie z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl