Kiełbasa po śląsku
Gotujmy.pl/edytha
Newsy

Oto obiad idealny, czyli pyszny, szybki i niedrogi. Zakochacie się w tak przygotowanej kiełbasie śląskiej

Kuchnia śląska to jeden z pretekstów do biesiadowania. Niektóre jej dania można przyrządzić w zaledwie godzinę. Co powiecie na kiełbasę śląską z piekarnika?
Aleksandra Jaworska
styczeń 06, 2021

Można ją nazwać flagową kiełbasą. Śląska znakomicie nadaje się na kanapki, na patelnię czy do zupy. Znakomita też jest pieczona na ognisku czy grillu. Swojemu smakowi i uniwersalności zawdzięcza ogromną popularność. Jeżeli jeszcze jej nie robiliście, to zapewniamy i podpowiadamy łatwy przepis, warto!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sycąca kuchnia śląska

Kiełbasa z powodzeniem nadaje się na wesela i inne duże przyjęcia. Cieszy się ogromną popularnością, gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Z przysmakami rodem ze Śląska jest podobnie. Są aromatyczne, dodające energii i jedyne w swoim rodzaju.

Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach. Prawdziwi Ślązacy jednak wiedzą, że śląskie dania powodują, że człowiek jest bardzo najedzony. Dania kuchni śląskiej są proste i nieskomplikowane, ale przede wszystkim są pyszne!

Dla przeciętnego Polaka Śląsk kojarzony jest głównie z mięsnymi potrawami. Najpopularniejszym obiadem na Śląsku jest nudelzupa. Na drugie podaje się kluski śląskie, mięsne rolady oraz modro kapustę. W kuchni z tamtego regionu znajdziecie też wodzionkę, słodki kompot z gotowanych śliwek i groch z masłem. 

Zupy i kiełbasa śląska

Kuchnia śląska wiąże się z wieloma zupami wywodzącymi się z tradycyjnych, lokalnych przepisów. Dziś często spożywa się żur. Gotowany jest na białej kiełbasie, ale też różnego rodzaju wędzonkach. Czasem podaje się go z dodatkiem suszonych grzybów dla pogłębienia smaku.

Kiełbasa śląska jest nie mniej popularna. Najczęściej podawana z piekarnika, patelni lub podawana na kolację na zimno. Kiełbasę można także wzbogacić kilkoma składnikami, które zrobią z niej kompletnie inne danie. Jesteśmy pewni, że będzie smakować waszym gościom i bliskich. Spróbujcie!

Danie nie jest specjalnie skomplikowane, świetnie smakuje podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Składniki

  • 45 dag kiełbasy śląskiej lub innej nietłustej

  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża cebula

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 50 dag niedużych pieczarek

  • kilka kawałków marynowanej papryki

  • sproszkowana słodka papryka

  • świeżo mielony pieprz

  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obieracie. Cebulę kroicie w grubą kostkę, czosnek siekacie.

  2. Pieczarki oczyszczacie, mniejsze pozostawiacie w całości, większe kroicie na połówki lub ćwiartki.

  3. Paprykę obieracie ze skórki, kroicie w kosteczkę. Kiełbasę przekrójcie wzdłuż na pół lub pokrójcie na grubsze plastry, obsmażcie na oleju ze wszystkich stron.

  4. Dodajecie cebulę i czosnek, szklicie.

  5. Dodajecie pieczarki, a jak puszczą sok, wrzucacie paprykę marynowaną.

  6. Doprawiacie sproszkowaną papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  7. Dusicie do odparowania większości płynu.

  8. Podajecie z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
pierś z kurczaka na kostce rosołowej przepis
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy To danie zrobi furorę wśród waszych gości. 3 proste składniki. Chwila roboty
Pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej to istny hit! Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników. Możecie być pewni, że dzięki nim smak mięsa będzie fenomenalny. Wasza rodzina oniemieje z zachwytu!
Weronika Kępa
styczeń 06, 2021

Kostka rosołowa zawiera w sobie wszystkie niezbędne do przygotowania mięsa przyprawy. Dlatego też idealnie sprawdzi się jako marynata, na przykład do kurczaka. Ten przepis jest szybki, tani i prosty. Czego chcieć więcej! Przepis na pierś z kurczaka smażoną na kostce rosołowej Będziecie potrzebować 1 pierś z kurczaka 1 kostka rosołowa Oliwa  Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie kostkę rosołową (najlepiej drobiową, ale może być też warzywna). Kostkę rosołową polejcie 2 łyżkami oliwy i rozdrobnijcie przy pomocy widelca. Tak przygotowaną jednolitą maź odstawcie na kilka minut i zajmijcie się mięsem. Pierś z kurczaka dokładnie opłukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oczyśćcie ją z błon i ścięgien. Mięso możecie przygotowywać w całości lub w kawałkach. Jeśli wolicie tę drugą wersję to teraz jest dobry czas, aby pokroić je w kostkę. Tak przygotowane mięso przełóżcie do miseczki z kostką rosołową i natrzyjcie je dokładnie powstałą mazią. Rozgrzejcie patelnię, ale nie umieszczajcie na niej już żadnego dodatkowego tłuszczu. Do gorącego naczynia przełóżcie zamarynowane mięso i smażcie przez kilka minut, z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Mięso możecie podawać zarówno z ryżem, kaszą, jak i ziemniakami. Danie wzbogaćcie o dodatek surówki. Będzie smakować wybornie! Źródło: gotujmy

Przeczytaj