Kiełbasa po śląsku
Gotujmy.pl/edytha
Newsy

Oto obiad idealny, czyli pyszny, szybki i niedrogi. Zakochacie się w tak przygotowanej kiełbasie śląskiej

Kuchnia śląska to jeden z pretekstów do biesiadowania. Niektóre jej dania można przyrządzić w zaledwie godzinę. Co powiecie na kiełbasę śląską z piekarnika?

Można ją nazwać flagową kiełbasą. Śląska znakomicie nadaje się na kanapki, na patelnię czy do zupy. Znakomita też jest pieczona na ognisku czy grillu. Swojemu smakowi i uniwersalności zawdzięcza ogromną popularność. Jeżeli jeszcze jej nie robiliście, to zapewniamy i podpowiadamy łatwy przepis, warto!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sycąca kuchnia śląska

Kiełbasa z powodzeniem nadaje się na wesela i inne duże przyjęcia. Cieszy się ogromną popularnością, gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Z przysmakami rodem ze Śląska jest podobnie. Są aromatyczne, dodające energii i jedyne w swoim rodzaju.

Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach. Prawdziwi Ślązacy jednak wiedzą, że śląskie dania powodują, że człowiek jest bardzo najedzony. Dania kuchni śląskiej są proste i nieskomplikowane, ale przede wszystkim są pyszne!

Dla przeciętnego Polaka Śląsk kojarzony jest głównie z mięsnymi potrawami. Najpopularniejszym obiadem na Śląsku jest nudelzupa. Na drugie podaje się kluski śląskie, mięsne rolady oraz modro kapustę. W kuchni z tamtego regionu znajdziecie też wodzionkę, słodki kompot z gotowanych śliwek i groch z masłem. 

Zupy i kiełbasa śląska

Kuchnia śląska wiąże się z wieloma zupami wywodzącymi się z tradycyjnych, lokalnych przepisów. Dziś często spożywa się żur. Gotowany jest na białej kiełbasie, ale też różnego rodzaju wędzonkach. Czasem podaje się go z dodatkiem suszonych grzybów dla pogłębienia smaku.

Kiełbasa śląska jest nie mniej popularna. Najczęściej podawana z piekarnika, patelni lub podawana na kolację na zimno. Kiełbasę można także wzbogacić kilkoma składnikami, które zrobią z niej kompletnie inne danie. Jesteśmy pewni, że będzie smakować waszym gościom i bliskich. Spróbujcie!

Danie nie jest specjalnie skomplikowane, świetnie smakuje podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Składniki

  • 45 dag kiełbasy śląskiej lub innej nietłustej

  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża cebula

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 50 dag niedużych pieczarek

  • kilka kawałków marynowanej papryki

  • sproszkowana słodka papryka

  • świeżo mielony pieprz

  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obieracie. Cebulę kroicie w grubą kostkę, czosnek siekacie.

  2. Pieczarki oczyszczacie, mniejsze pozostawiacie w całości, większe kroicie na połówki lub ćwiartki.

  3. Paprykę obieracie ze skórki, kroicie w kosteczkę. Kiełbasę przekrójcie wzdłuż na pół lub pokrójcie na grubsze plastry, obsmażcie na oleju ze wszystkich stron.

  4. Dodajecie cebulę i czosnek, szklicie.

  5. Dodajecie pieczarki, a jak puszczą sok, wrzucacie paprykę marynowaną.

  6. Doprawiacie sproszkowaną papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  7. Dusicie do odparowania większości płynu.

  8. Podajecie z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!
Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu! Skarby Śląska Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary. Przepis na ciapkapustę Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników: Boczku Kiełbasy Cebuli Ziemniaków Kapusty kiszonej Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki. Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz: Kilogram ziemniaków 30 dag boczku wędzonego Pół kg kiszonej kapusty 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 1 marchew Liść laurowy Łyżkę majeranku Sól Pieprz Przygotowanie Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz...

Atak zimy, kapuśniak
Pixabay, Jörg Vieli/Gotujmy.pl, alaaa
Newsy
Czeka nas atak zimy? Ma być nawet -30 st. Celsjusza. Podajemy przepis na rozgrzewający kapuśniak!
Kapuśniak to prawdziwie zimowa zupa. W mig postawi was na nogi, ale nie tylko! Kapuśniak przede wszystkim wybornie smakuje.

Jeśli lubicie rozgrzewające zupy, ta powinna być w waszym guście. Jest bowiem zdrowa, pożywna, sycąca, smaczna i nadaje się na każdą okazję. Możecie zrobić ją w bardzo łatwy sposób. Wystarczy tylko kilka składników! Popularna zupa z kapusty Kapuśniak to bardzo polska zupa z kapusty i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Można ją znaleźć pod różnymi nazwami. Kuchnia góralska przemianowała ją na kwaśnicę, słowacka na kapustnicę. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak ze względu na sposób przygotowania kapusty, tj. szarpak jeśli użyto kapusty kiszonej oraz parzybroda - jeśli użyto kapusty świeżej. Kapuśniak nie może nie wyjść To jedna z prostych zup. Trzeba się bardzo postarać, żeby nie wyszła. Możecie pamiętać ją z babcinego domu, to właśnie babcie gotują najlepszy pod słońcem kapuśniak. Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to nie wypłukujcie z niej soku! Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda go, bo ma w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jeśli już musicie się go pozbyć to odciśnijcie i zużyjcie do zakwaszenia innej zupy. Albo połączcie np. ze świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni.  Kapuśniak idealny na zimę Jak twierdzą  synoptycy, nad Europę nadciąga „bestia ze Wschodu". W Polsce ten syberyjski wyż dotrze najpierw do wschodnich granic, gdzie temperatura w drugiej połowie stycznia może spaść nawet do -16 stopni, przynosząc ok. 20 cm śniegu. Na południu kraju można się natomiast spodziewać nawet 40 cm. Najczarniejszy scenariusz przewiduje temperatury do -30 stopni Celsjusza! Pożywna i idealnie...

kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Adobe Stock
Newsy
Ten sos do klusek śląskich to prawdziwa poezja smaku. Kluseczki są tak pyszne, że w 5 minut znikną ze stołu
Kluski śląskie to duma wszystkich Ślązaków. Najczęściej serwowane są w towarzystwie mięsa, jednak z tym kremowym sosem są równie obłędne w smaku. Nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Obficie polane sosem pieczeniowym, z kwaśną śmietaną, ze skwarkami i cebulką a może solo, kluski śląskie są tak pyszne w swojej postaci, że można je jeść na wiele sposobów. Polane tym wyjątkowym, kremowym sosem smakują jak niebo w gębie.  Regionalne danie Śląska Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z rejonu południowo-zachodniej Polski. To regionalna potrawa, z której Ślązacy są wręcz dumni. Jest podawana na co dzień, jak i od święta. Gości na stołach również podczas wielu uroczystości, jak wesela, komunie czy chrzciny. Zazwyczaj Ślązacy serwują je z tradycyjną roladą, sosem mięsnym i modrą kapustą. To klasyczne połączenie, które jest znane również w całej Polsce. Kluski są dość uniwersalne, dzięki czemu można je podać w każdej postaci. Wyróżniają się swoją charakterystyczną dziurką, której przeznaczeniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu.  Kremowy i delikatny sos pieczarkowy Pieczarki to rodzaj produktu, który jest nie tylko niskokaloryczny, ale i nadaje wyjątkowego smaku wielu potrawom. Przyrządzony z nich sos jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Przygotowany ze śmietaną jest niezwykle kremowy i delikatny. Polane nim kluski śląskie, wręcz rozpływają się w ustach. Obok tak pysznego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie. Składniki: 500 g pieczarek 3 cebule 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 300 ml śmietany 1 łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plasterki. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie masło bądź olej. Gdy będzie dobrze rozgrzana to dodajcie cebulę i smażcie kilka minut do zeszklenia. Wówczas dodajcie pieczarki. Całość duście do odparowania...

Schabowe faszerowane mięsem mielonym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Aż trudno uwierzyć, czym nafaszerowane są te schabowe. Niebo w gębie
Mimo, że schabowe to klasyka polskiej kuchni, może je urozmaicić farszem. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, mamy przepis, który przypadnie wam do gustu.

Dobrze wysmażony schabowy to podstawa polskiej kuchni. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i młotkiem do tłuczenia. Jesteśmy przekonani, że dźwięczą wam w uszach odgłosy z jego porządnego ubijania.  Co podać na drugie danie na obiad? Schabowy w panierce jest nie tylko syty, ale i pyszny. Można nim zaspokoić prawdziwie wilczy głód. Jeśli należycie do fanów mięsa, na pewno choć raz w życiu rozkoszowaliście się schabowym. W towarzystwie ziemniaków i mizerii smakuje nawet lepiej! Kotlet schabowy podaje się zwyczajowo jako drugie danie, zaraz pod rosole lub zupie ogórkowej. Można dodać do niego pieczarki i ser. Równie dobrze smakuje w wersji klasycznej. To kotlet o dużej zawartości tłuszczu. Szczególnie jeśli smażycie go w prawidłowy sposób, czyli na smalcu lub maśle klarowanym. Z czym podawać kotlet schabowy? Do schabu, szczególnie w panierce, będzie pasowało dosłownie wszystko. Jeśli lubicie smaki przypominające dom babci, wystarczą zasmażane buraczki czy marchewka z groszkiem. Podanie schabowego możecie również urozmaicić ręcznie gniecionymi kluskami śląskimi. Jak przyrządzić doskonałe schabowe? Najważniejszy w schabowych jest wybór mięsa i tłuszczu, na jakim postanowicie je usmażyć. Z góry odradza się oliwę z oliwek. Będzie przypalać mięso, zamiast sprawiać, że skórka zamieni się w chrupiącą powłokę. Najlepiej poproście w zaprzyjaźnionym sklepie, aby rzeźnik ukroił wam gotowe kotlety. Możecie wybrać schab środkowy.  W domu przepłuczcie mięso pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przygotujcie też produkty, z których zrobicie farsz do waszych kotletów. Będą obłędne w smaku! Składniki:  4 grube plastry schabu, ok. 1,5 grubości każdy 15 dag mięsa mielonego ...