Można ją nazwać flagową kiełbasą. Śląska znakomicie nadaje się na kanapki, na patelnię czy do zupy. Znakomita też jest pieczona na ognisku czy grillu. Swojemu smakowi i uniwersalności zawdzięcza ogromną popularność. Jeżeli jeszcze jej nie robiliście, to zapewniamy i podpowiadamy łatwy przepis, warto!

Sycąca kuchnia śląska

Kiełbasa z powodzeniem nadaje się na wesela i inne duże przyjęcia. Cieszy się ogromną popularnością, gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Z przysmakami rodem ze Śląska jest podobnie. Są aromatyczne, dodające energii i jedyne w swoim rodzaju.

Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach. Prawdziwi Ślązacy jednak wiedzą, że śląskie dania powodują, że człowiek jest bardzo najedzony. Dania kuchni śląskiej są proste i nieskomplikowane, ale przede wszystkim są pyszne!

Dla przeciętnego Polaka Śląsk kojarzony jest głównie z mięsnymi potrawami. Najpopularniejszym obiadem na Śląsku jest nudelzupa. Na drugie podaje się kluski śląskie, mięsne rolady oraz modro kapustę. W kuchni z tamtego regionu znajdziecie też wodzionkę, słodki kompot z gotowanych śliwek i groch z masłem. 

Zobacz także:

Zupy i kiełbasa śląska

Kuchnia śląska wiąże się z wieloma zupami wywodzącymi się z tradycyjnych, lokalnych przepisów. Dziś często spożywa się żur. Gotowany jest na białej kiełbasie, ale też różnego rodzaju wędzonkach. Czasem podaje się go z dodatkiem suszonych grzybów dla pogłębienia smaku.

Kiełbasa śląska jest nie mniej popularna. Najczęściej podawana z piekarnika, patelni lub podawana na kolację na zimno. Kiełbasę można także wzbogacić kilkoma składnikami, które zrobią z niej kompletnie inne danie. Jesteśmy pewni, że będzie smakować waszym gościom i bliskich. Spróbujcie!

Danie nie jest specjalnie skomplikowane, świetnie smakuje podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Składniki

  • 45 dag kiełbasy śląskiej lub innej nietłustej

  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża cebula

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 50 dag niedużych pieczarek

  • kilka kawałków marynowanej papryki

  • sproszkowana słodka papryka

  • świeżo mielony pieprz

  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obieracie. Cebulę kroicie w grubą kostkę, czosnek siekacie.

  2. Pieczarki oczyszczacie, mniejsze pozostawiacie w całości, większe kroicie na połówki lub ćwiartki.

  3. Paprykę obieracie ze skórki, kroicie w kosteczkę. Kiełbasę przekrójcie wzdłuż na pół lub pokrójcie na grubsze plastry, obsmażcie na oleju ze wszystkich stron.

  4. Dodajecie cebulę i czosnek, szklicie.

  5. Dodajecie pieczarki, a jak puszczą sok, wrzucacie paprykę marynowaną.

  6. Doprawiacie sproszkowaną papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  7. Dusicie do odparowania większości płynu.

  8. Podajecie z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl