Przepis na napoleonkę dla leniuszków. Ciasto zrobi się samo dzięki temu 1 składnikowi
paulina57/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na napoleonkę dla leniuszków. Ciasto zrobi się samo dzięki temu 1 składnikowi

Niespodziewani goście, a w domu nie ma niczego słodkiego do kawy? Napoleonka przygotowana na cieście francuskim to doskonały pomysł na deser. Bliscy będą zachwyceni.

Napoleonka to delikatne, kremowe ciasto. Niektórzy nazywają ją również kremówką. Jest szybka w przygotowaniu, a jej smak jest nie do podrobienia. Zachwycają się nią i ci mniejsi, jak i ci więksi, gdyż każdy jej kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. To doskonały pomysł na deser do kawy czy popołudniowy słodki podwieczorek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego zrobić spód do napoleonki?

Napoleonka charakteryzuje się półkruchym, delikatnym ciastem i kremem, najczęściej budyniowym. Przygotowanie domowych spodów jest czasochłonne, dlatego też można wykorzystać do jego przyrządzenia wiele zamienników.

Najlepiej sprawdzi się w tej roli ciasto francuskie, które można zakupić praktycznie w każdym sklepie. Oprócz niego dobrą alternatywą są również herbatniki lub krakersy. Jednak to ciasto francuskie będzie najbardziej zbliżone do półkruchego oryginału. Jego wykorzystanie także przyspieszy cały proces przygotowania deseru.

Zobacz także
Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich

Tę napoleonkę bez pieczenia przygotujecie w pół godziny. Potrzebne będą herbatniki i kilka składników

szybka i łatwa napoleonka na krakersach

Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu

Przepis na napoleonkę na cieście francuskim

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 l mleka
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 8 dag mąki pszennej
  • Opakowanie cukru waniliowego lub laska wanilii
  • Pół szklanki cukru
  • 3 jaja całe
  • 2 żółtka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozwińcie płaty ciasta francuskiego na dwóch przygotowanych blaszkach
  2. Tak przygotowane ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 15-20 minut do momentu zarumienienia.
  3. Oba płaty ciasta francuskiego dobrze ostudźcie.
  4. Wymieszajcie ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z 200 ml mleka.
  5. Wbijcie do drugiej miski jajka i żółtka, wsypcie cukier waniliowy i zwykły cukier. Całość ubijcie na gęstą, jednorodną masę.
  6. Pozostałe mleko zagotujcie.
  7. Do gotującego mleka wlejcie mieszankę mąk i mleka. Energicznie mieszajcie, by nie powstały grudki. Następnie wlejcie do środka masę jajeczną. 
  8. Gdy masa zgęstnieje, zdejmijcie ją z ognia i wystudźcie.
  9. Rozprowadźcie masę na upieczonym płacie ciasta i przykryjcie drugim.
  10. Z wierzchu posypcie je cukrem pudrem. Smacznego!
Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia
Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze. Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież. Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy. Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku. Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem . A teraz do dzieła! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 25-30 dag cukru waniliowego 3 żółtka jaj 4 łyżki...

Przepis na napoleonkę na krakersach
Gotujmy.pl/sammakko
Newsy
Szybka i nie wymagająca pieczenia napoleonka w krakersach. Nie uwierzycie, że może być aż tak pyszna
Większość pań domu darzy je ogromną sympatią. Mowa tu oczywiście o ciastach bez pieczenia, które rozpieszczają podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki na krakersach.

Napoleonka na krakersach zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również łatwością i szybkością wykonania. W tej propozycji z pewnością zakochają się wszyscy fani słodkości oraz ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika lub dopiero zaczynają przygodę z wypiekami.  Czym różni się napoleonka bez pieczenia od zwykłej? Według tradycyjnych przepisów napoleonkę przyrządza się na bazie ciasta francuskiego, które następnie zostaje przełożone bitą śmietaną, kremem śmietankowym, bezowym lub budyniowym. Całość obficie posypuje się cukrem pudrem. My jednak znamy szybszy sposób na jej zrobienie. Przedstawiona przez nas receptura zakłada zastąpienie ciasta francuskiego krakersami, dzięki czemu pieczenie w piekarniku jest zupełnie zbędne. Reszta pozostaje tak naprawdę bez większych zmian.  Przepis na napoleonkę bez pieczenia Będziecie potrzebować: 750 ml mleka 200 gramów drobnego cukru 200 gramów mąki pszennej 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 opakowań maślanych krakersów Cukru pudru do posypania 3 jajek Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie 250 ml mleka. Dodajcie do niego jajka, ekstrakt waniliowy i przesiane mąki – pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie Pozostałe 500 ml mleka oraz cukier umieśćcie w niewielkim rondelku i zagotujcie. Kiedy mikstura zacznie wrzeć wlejcie do niej przygotowaną wcześniej mieszankę mleka, mąki i jajek (dokładnie tak samo jakbyście robili budyń). Pamiętajcie, by cały czas mieszać masę i nie gotować jej dłużej niż do połączenia się składników i zgęstnienia. Inaczej się przypali i będzie do wyrzucenia.  Dno prostokątnej blachy wyłóżcie krakersami, a na nie wylejcie ¾ gorącej masy budyniowej. Całość...

szybka i łatwa napoleonka na krakersach
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu
Ta napoleonka jest dziecinnie prosta i do jej przygotowania potrzebujecie tylko 5 składników.

Ta napoleonka to naprawdę prosty deser. Smakuje perfekcyjnie i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyjdzie nawet osobie, która ma dwie lewe ręce do wypieków. Zobaczcie, jakie to dziecinnie proste... Przepis na szybką napoleonkę bez pieczenia Składniki: Ok. 20 dag krakersów (1 opakowanie), zamiennie – 20 dag herbatników 3 opakowania budyniu śmietankowego 6 łyżek cukru 2 szklanki mleka 15 dag masła (ok. ¾ kostki) cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotujcie formę o wymiarach 25x30 cm. W przygotowanej blaszce wyłóżcie pierwszą warstwę krakersów lub herbatników, jeden ściśle obok drugiego. Rozpuście budynie wraz z cukrem w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotujcie wraz z masłem i wlejcie do niego rozpuszczony budyń. Gotowy budyń odstawcie do ostygnięcia na kilkanaście minut. Kiedy budyń będzie jeszcze lekko ciepły, wyłóżcie go na krakersowy spód. Przykryjcie budyniową masę drugą warstwą krakersów. Przed podaniem oprószcie napoleonkę cukrem pudrem. Podawajcie do kawy lub do herbaty. Smacznego! Czym różni się napoleonka od kremówki? Z jego nazewnictwem nie byłoby problemu, gdyby nie… św. Jan Paweł II. Tak, to właśnie papież-Polak jest sprawcą zagmatwania kwestii napoleonki. Kiedy tylko Karol Wojtyła wspomniał o kremówkach podczas spotkania z wiernymi na wadowickim rynku, cała polska oszalała na ich punkcie. Ból głowy mieli za to cukiernicy. Nikt tak na dobrą sprawę nie wiedział, jakie ciasto kryło się pod nazwą „kremówka”. Ostatecznie w większości przypadków, dla odróżnienia kremówki i napolenki przyjęto pewne zmiany w przepisie. Napoleonka pozostała klasycznym ciastem francuskim przekładanym masą budyniową, a...

Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto
Flickr
Newsy
Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto zrobić croissanty z tego przepisu
Po tym jak pewna krakowianka na drzewie za oknem swojego mieszkania ujrzała „laguna”, Polacy nabrali apetytu na rogaliki z ciastem francuskim. Specjalnie dla wszystkich smakoszy zamieszczamy przepis na pyszne croissanty.

Nie tak dawno pisaliśmy o nietypowym zdarzeniu z Krakowa. To właśnie w dawnej stolicy naszego kraju pewna kobieta zauważyła na drzewie „laguna”.  Oczom krakowianki ukazał się nieznanego pochodzenia gad podobny do żółtawego legwana. Ostatecznie wezwane na ratunek Krakowskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt uspokoiło zdenerwowaną kobietę zapewnieniem, że to nie zwierzę, a po prostu... rogalik. Sprawa rozbawiła do łez połowę Polski. Emocje, które towarzyszyły krakowiance podczas obserwacji „laguna”, już zdążyły zapewne opaść. Jednak dzięki tej sympatycznej pomyłce, nasz kraj ogarnia moda na rogaliki z ciasta francuskiego. Tylko zamiast croissanty, coraz więcej miejsc nazywa je „lagunami"!  Jak przyrządzić we własnym domu osławionego „laguna”? Nie będzie to proste zadanie – nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie wymaga do osoby pieczącej naprawdę sporo wytężonej pracy. Tym niemniej trzeba sobie jasno powiedzieć – ten wymagający pracy i czasu przepis jest wart poświęcenia! Ewentualnie sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - w sklepach można kupić świeże lub mrożone płaty tego ciasta. Przepis na rogaliki francuskie, czyli „laguny", zwane też croissantami Składniki: 15 g masła 5 g świeżych drożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej Niepełna łyżeczką soli 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mleka w proszku 125 g masła o temperaturze pokojowej Jak zrobić ciasto francuskie: Roztopcie w garnku 15 g masła. Drożdże rozkruszcie, zalejcie wodą i rozpuście. Przesiejcie mąkę do miski, dodajcie do niej sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i drożdże. Zagniećcie ciasto i odstawcie do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po pierwszym wyrośnięciu usuńcie z ciasta powietrze, uderzając je dość...