szybka napoleonka
Gotujmy.pl/kasiunia.1981
Newsy

Oto napoleonka idealna. Zróbcie ją na cieście francuskim, a goście padną z wrażenia

Niespodziewani goście, a w domu nie ma niczego słodkiego do kawy? Napoleonka przygotowana na cieście francuskim to doskonały pomysł na deser. Bliscy będą zachwyceni.

Napoleonka to delikatne, kremowe ciasto. Niektórzy nazywają ją również kremówką. Jest szybka w przygotowaniu, a smak jest nie do podrobienia. Zachwycają się nią mniejsi, jak i ci więksi, gdyż każdy jej kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. To doskonały pomysł na deser do kawy czy popołudniowy słodki podwieczorek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego zrobić napoleonkę

Napoleonka charakteryzuje się półkruchym, delikatnym ciastem i kremem, najczęściej budyniowym. Przygotowanie domowych spodów jest czasochłonne, dlatego też można wykorzystać do jego przyrządzenia wiele zamienników. Najlepiej sprawdzi się w tej roli ciasto francuskie, które można zakupić praktycznie w każdym sklepie. Oprócz niego dobrą alternatywą są również herbatniki lub krakersy. Jednak to ciasto francuskie będzie najbardziej zbliżone do oryginału. Jego wykorzystanie także przyspieszy cały proces deseru. 

Ekspresowa napoleonka z gruszkami

To ciasto idealnie sprawdzi się w razie niespodziewanych gości bądź w momencie ochoty na coś słodkiego. Przygotowanie napoleonki jest bardzo szybkie, gdyż jako spody wykorzystuje się ciasto francuskie. Podczas jego pieczenia można przyrządzić krem, a później tylko przełożyć gotowe spody. Urozmaiceniem napoleonki, które dodadzą jej dodatkowego smaku, są gruszki. Ciasto jest tak pyszne, że nim się obejrzycie, zniknie z talerza.

Przepis na napoleonkę na cieście francuskim

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 duże gruszki
  • 1 krem do karpatki
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Gruszki umyjcie, obierzcie, pokrójcie je w ćwiartki i wydrążcie gniazda nasienne.
  2. Rozwińcie jeden płat ciasta francuskiego na przygotowanej blaszce. Na cieście ułóżcie przygotowane ćwiartki gruszki. Posypcie je cynamonem.
  3. Tak przygotowane ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 15-20 minut do momentu zarumienienia.
  4. Gdy ciasto będzie upieczone, wyjmijcie je, a w jego miejsce wstawcie drugi. Tym razem jednak sam bez dodatków. Również pieczcie do złotego koloru.
  5. Oba płaty ciasta francuskiego dobrze ostudźcie.
  6. W międzyczasie przygotujcie krem do karpatki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  7. Na tacę połóżcie ciasto z gruszką. Na nim rozsmarujcie krem i przykryjcie pustym płatem ciasta francuskiego. Z wierzchu posypcie je cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia
Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze. Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież. Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy. Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku. Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem . A teraz do dzieła! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 25-30 dag cukru waniliowego 3 żółtka jaj 4 łyżki...

jaka jest różnica między napoleonka a kremówka
Flickr/Wikipedia Commons
Newsy
Czy napoleonka i kremówka to to samo ciasto? Większość Polaków żyje w błędzie i uważa, że…
Czym różni się napoleonka od kremówki? To zagadka na miarę tego, co było pierwsze – jajko czy kura. Spróbujmy rozstrzygnąć tę kwestię.

Jedno jest pewne. W naszym kraju popularne są dwa podobne do siebie ciasta. Różni je obecność bitej śmietany w jednym z nich. Pozostaje pytanie, które to które. Na dzień dobry winni jesteśmy wam jedno zastrzeżenie. Być może nieco was rozczarujemy, bo nie ma ostatecznego werdyktu w tej sprawie. Wszystko za sprawą regionalnych różnic w nazewnictwie obu ciast. W południowej Polsce na jeden i drugi wariant ciastka mówi się zwykle „kremówka”. Czym różni się napoleonka od kremówki? Swoje trzy grosze do tego pomieszania z poplątaniem dorzucił Jan Paweł II. Papież Polak zareklamował wadowickie kremówki i od tamtej pory cukiernicy mają poważny ból głowy. Kremówka papieska, kremówka wadowicka, napoleonka – wariantów nazwy jest sporo, ale ostatecznie można przyjąć jedną wersję. Wiele cukierni dla rozróżnienia tych podobnych ciast wprowadziło następujące rozróżnienie, do którego powoli przekonuje się większość Polaków. Według niego kremówka to ciasto z obydwoma kremami (masa budyniowa, bita śmietana). Z kolei napoleonka to ciasto wyłącznie z masą budyniową. Ostatecznie trzeba sobie jasno powiedzieć. To nie nazwa decyduje o tym, czy ciasto jest smaczne i udanie wypieczone! Poniżej podajemy wam przepis na prostszą i szybszą w wykonaniu napoleonkę. Potem spróbujcie kremówki i sami zdecydujcie, co smakuje lepiej. Przepis na napoleonkę Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 25 dag masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na masę: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniećcie ciasto z mąki, masła i śmietany. Odstawcie...

Przepis na napoleonkę na krakersach
Gotujmy.pl/sammakko
Newsy
Szybka i nie wymagająca pieczenia napoleonka w krakersach. Nie uwierzycie, że może być aż tak pyszna
Większość pań domu darzy je ogromną sympatią. Mowa tu oczywiście o ciastach bez pieczenia, które rozpieszczają podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki na krakersach.

Napoleonka na krakersach zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również łatwością i szybkością wykonania. W tej propozycji z pewnością zakochają się wszyscy fani słodkości oraz ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika lub dopiero zaczynają przygodę z wypiekami.  Czym różni się napoleonka bez pieczenia od zwykłej? Według tradycyjnych przepisów napoleonkę przyrządza się na bazie ciasta francuskiego, które następnie zostaje przełożone bitą śmietaną, kremem śmietankowym, bezowym lub budyniowym. Całość obficie posypuje się cukrem pudrem. My jednak znamy szybszy sposób na jej zrobienie. Przedstawiona przez nas receptura zakłada zastąpienie ciasta francuskiego krakersami, dzięki czemu pieczenie w piekarniku jest zupełnie zbędne. Reszta pozostaje tak naprawdę bez większych zmian.  Przepis na napoleonkę bez pieczenia Będziecie potrzebować: 750 ml mleka 200 gramów drobnego cukru 200 gramów mąki pszennej 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 opakowań maślanych krakersów Cukru pudru do posypania 3 jajek Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie 250 ml mleka. Dodajcie do niego jajka, ekstrakt waniliowy i przesiane mąki – pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie Pozostałe 500 ml mleka oraz cukier umieśćcie w niewielkim rondelku i zagotujcie. Kiedy mikstura zacznie wrzeć wlejcie do niej przygotowaną wcześniej mieszankę mleka, mąki i jajek (dokładnie tak samo jakbyście robili budyń). Pamiętajcie, by cały czas mieszać masę i nie gotować jej dłużej niż do połączenia się składników i zgęstnienia. Inaczej się przypali i będzie do wyrzucenia.  Dno prostokątnej blachy wyłóżcie krakersami, a na nie wylejcie ¾ gorącej masy budyniowej. Całość...

szybka i łatwa napoleonka na krakersach
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu
Ta napoleonka jest dziecinnie prosta i do jej przygotowania potrzebujecie tylko 5 składników.

Ta napoleonka to naprawdę prosty deser. Smakuje perfekcyjnie i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyjdzie nawet osobie, która ma dwie lewe ręce do wypieków. Zobaczcie, jakie to dziecinnie proste... Przepis na szybką napoleonkę bez pieczenia Składniki: Ok. 20 dag krakersów (1 opakowanie), zamiennie – 20 dag herbatników 3 opakowania budyniu śmietankowego 6 łyżek cukru 2 szklanki mleka 15 dag masła (ok. ¾ kostki) cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotujcie formę o wymiarach 25x30 cm. W przygotowanej blaszce wyłóżcie pierwszą warstwę krakersów lub herbatników, jeden ściśle obok drugiego. Rozpuście budynie wraz z cukrem w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotujcie wraz z masłem i wlejcie do niego rozpuszczony budyń. Gotowy budyń odstawcie do ostygnięcia na kilkanaście minut. Kiedy budyń będzie jeszcze lekko ciepły, wyłóżcie go na krakersowy spód. Przykryjcie budyniową masę drugą warstwą krakersów. Przed podaniem oprószcie napoleonkę cukrem pudrem. Podawajcie do kawy lub do herbaty. Smacznego! Czym różni się napoleonka od kremówki? Z jego nazewnictwem nie byłoby problemu, gdyby nie… św. Jan Paweł II. Tak, to właśnie papież-Polak jest sprawcą zagmatwania kwestii napoleonki. Kiedy tylko Karol Wojtyła wspomniał o kremówkach podczas spotkania z wiernymi na wadowickim rynku, cała polska oszalała na ich punkcie. Ból głowy mieli za to cukiernicy. Nikt tak na dobrą sprawę nie wiedział, jakie ciasto kryło się pod nazwą „kremówka”. Ostatecznie w większości przypadków, dla odróżnienia kremówki i napolenki przyjęto pewne zmiany w przepisie. Napoleonka pozostała klasycznym ciastem francuskim przekładanym masą budyniową, a...