Napoleonka to delikatne, kremowe ciasto. Niektórzy nazywają ją również kremówką. Jest szybka w przygotowaniu, a jej smak jest nie do podrobienia. Zachwycają się nią i ci mniejsi, jak i ci więksi, gdyż każdy jej kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. To doskonały pomysł na deser do kawy czy popołudniowy słodki podwieczorek.

Z czego zrobić spód do napoleonki?

Napoleonka charakteryzuje się półkruchym, delikatnym ciastem i kremem, najczęściej budyniowym. Przygotowanie domowych spodów jest czasochłonne, dlatego też można wykorzystać do jego przyrządzenia wiele zamienników.

Najlepiej sprawdzi się w tej roli ciasto francuskie, które można zakupić praktycznie w każdym sklepie. Oprócz niego dobrą alternatywą są również herbatniki lub krakersy. Jednak to ciasto francuskie będzie najbardziej zbliżone do półkruchego oryginału. Jego wykorzystanie także przyspieszy cały proces przygotowania deseru.

Przepis na napoleonkę na cieście francuskim

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 l mleka
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 8 dag mąki pszennej
  • Opakowanie cukru waniliowego lub laska wanilii
  • Pół szklanki cukru
  • 3 jaja całe
  • 2 żółtka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozwińcie płaty ciasta francuskiego na dwóch przygotowanych blaszkach
  2. Tak przygotowane ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 15-20 minut do momentu zarumienienia.
  3. Oba płaty ciasta francuskiego dobrze ostudźcie.
  4. Wymieszajcie ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z 200 ml mleka.
  5. Wbijcie do drugiej miski jajka i żółtka, wsypcie cukier waniliowy i zwykły cukier. Całość ubijcie na gęstą, jednorodną masę.
  6. Pozostałe mleko zagotujcie.
  7. Do gotującego mleka wlejcie mieszankę mąk i mleka. Energicznie mieszajcie, by nie powstały grudki. Następnie wlejcie do środka masę jajeczną. 
  8. Gdy masa zgęstnieje, zdejmijcie ją z ognia i wystudźcie.
  9. Rozprowadźcie masę na upieczonym płacie ciasta i przykryjcie drugim.
  10. Z wierzchu posypcie je cukrem pudrem. Smacznego!