olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy

Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek

Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia

Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy. 

W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak.

Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym. 

Cenne właściwości oleju ryżowego

Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm.

Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych.

Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni

Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek.

Olej ryżowy w kosmetyce

Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować młody wygląd, ale również przyspiesza proces gojenia ran. Dzięki niemu skóra jest zdecydowanie gładsza, a zmarszczki pojawiają się później niż powinny.

Olej ryżowy stanowi również składnik wielu balsamów, mydeł oraz mleczek do ciała. Jest wykorzystywany również do masażu. Nic dziwnego, bowiem ów tłuszcz ma działanie wzmacniające, ujędrniające, a także przeciwzapalne.

właściwości pora
Adobe Stock
Newsy
To warzywo jest o wiele zdrowsze niż cebula i buraki. A do tego genialnie podnosi odporność
Pod względem zawartości żelaza bije na głowę buraki i z pewnością lepiej niż cebula chroni przed rozwojem nowotworów złośliwych. Mowa tu oczywiście o porze – roślinie biblijnej, uprawianej na świecie od czasów starożytnych. Jej regularne spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na organizm.

Mówi się, że cebula i buraki to najzdrowsze naturalne produkty, które każdy powinien włączyć do swojej diety. Wielu jednak zapomina o niesamowitych właściwościach pora, który mówiąc szczerze, bije na głowę dwa wcześniej wspomniane. Jeśli nie potraficie pokochać go za smak, spróbujcie się z nim zaprzyjaźnić chociażby z uwagi na jego cenne wartości odżywcze. Skąd por wziął się w Polsce? Właściwości lecznicze pora zostały docenione już w czasach starożytnych. To pochodzące z Bliskiego Wschodu warzywo podobno spożywał sam cesarz Neron. Polska usłyszała o porach dopiero za królowej Bony. Krajanie szybko docenili to warzywo i zaczęli je wykorzystywać, głównie w medycynie. Cenne właściwości pora Oprócz białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika por zawiera również mnóstwo witamin – A, C, E oraz K. Warzywo jest także bogate w kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy, cynk, sód oraz magnez. Ze względu na wysoką zawartość żelaza produkt polecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na anemię . Najlepiej jeść go w towarzystwie soku z cytryny, to sprawia, że żelazo jest szybciej i lepiej wchłaniane przez organizm. Okazuje się również, że por może łagodzić objawy chorób reumatycznych poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, lepsze ukrwienie tkanek oraz zmniejszenie lub zniwelowanie bólu. Warzywo wykorzystuje się także do walki z katarem i kaszlem – zwiększa wytwarzanie śluzu i działa wykrztuśnie.  Por ma działanie moczopędne i oczyszczające . Jego spożywanie pomaga w walce z zakwaszonym organizmem. Nie można też zapomnieć, że warzywo jest źródłem inuliny wspomagającej między innymi prawidłową pracę jelit. Związek obniża również poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz...

Marynowany śledź
Adobe Stock
Zdrowie
Dlaczego warto jeść więcej marynowanego śledzia? Powody mogą cię zaskoczyć!
Śledzie najczęściej pojawiają się w naszych domach przy okazji świąt. Można więc powiedzieć, że jadamy je okazyjnie i dosyć sporadycznie. Mało osób przyrządza je spontanicznie na przekąskę. To duży błąd.

Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujesz je w oleju, occie czy śmietanie, będą tak samo zdrowe. Lokalny produkt Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim! To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniesz w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć twoje podniebienie nawet przez cały rok. Cenne wartości odżywcze Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze. Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu. Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży. Źródło: mashed.com, zywienie.abczdrowie.pl

Kobieta, olej kokosowy
Flickr/Pixabay, Huyền Lương Ngọc
Zdrowie
Rewolucyjny sposób na piękną cerę. Wystarczy soda oczyszczona i jeden magiczny składnik 
Wypróbuj tę w 100% naturalną metodę. Twoja cera będzie oczyszczona jak nigdy dotąd!

Masz marzenia o gładkiej cerze? Nie dziwimy się. To właśnie twarz jest naszą wizytówką. Zadbana i rozświetlona skóra szczególnie. Jest pewien domowy, prosty sposób na oczyszczanie twarzy. Jesteście ciekawi jaki? Cera jak nigdy dotąd Przemysł kosmetyczny jest warty miliardy dolarów. Marki prześcigają się w coraz to nowszych pomysłach na cerę idealną. Jak wiadomo, nasz organizm nie lubi sztuczności. Wszystkie produkty z barwnikami i substancjami nieznanego pochodzenia odpadają w pierwszym rzucie.  Warto przyjrzeć się ofercie kosmetyków naturalnych oraz składowi kupowanych produktów. Im ich na etykiecie więcej, tym gorzej dla naszej cery. Zbędna jest również cała gama silikonów, parabenów i podobnych im konserwantów. Kosmetyki domowej roboty Jeśli macie chwilę czasu, możecie pokusić się o stworzenie własnych kosmetyków. Te robione na bazie wody i naturalnych składników będą tym, za co wasza cera podziękuje wam podwójnie. Domowe spa należy zacząć od najważniejszego etapu dbania o cerę - oczyszczania twarzy. Na sklepowych półkach znajdziemy tysiące produktów. Mogą to być pianki i rozmaite peelingi. Niektóre potrafią uczulać, jeszcze inne okazują się zbyt ciężkie. Dobrym rozwiązaniem na kłopoty z doborem odpowiedniego kosmetyku do oczyszczania, będzie wymieszanie dwóch naturalnych składników.  Regularne oczyszczanie O cerę warto dbać. Zatkane pory, a co za tym idzie, zaskórniki są zmorą wielu z nas. Nie tylko oszpecają twarz, ale również mogą prowadzić do stanów zapalnych skóry i powstawania trwałych zmian. To tylko kilka powodów, dla których warto pamiętać o regularnym oczyszczaniu twarzy. Drogie specyfiki z powodzeniem zastąpi prosta mieszanka dwóch...

Kalafior
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucasz liście kalafiora? To błąd. Zrobisz nich genialne i bardzo łatwe danie
W domach naszych babć obowiązywała żelazna zasada: nic nie może się zmarnować! Ciekawe, czy dawniej gospodynie robiły chipsy z kalafiora…

Coś nam się wydaje, że tym razem możemy nawet przebić nasze babcie. O chipsach z kalafiorowych liści pewnie nawet im się nie śniło! A i szkoda, bo są całkiem smaczne i pożywne. Moda na różnego rodzaju zasmażane liście roślin jest całkiem nowa. Smażone liście kalafiora to zielona, lekka i smaczna przekąska. Ważne, by podczas jej przygotowania przestrzegać kilku podstawowych zasad. Smażenie liści na chipsy powinno odbywać się w bardzo wysokie temperaturze. Ta metoda znana jest jako tzw. stir-fry. Inną, łatwiejszą metodą jest po prostu pieczenie liści w piekarniku. Do dań przygotowanych tradycyjnie w ten sposób potrzebne są przede wszystkim dwie rzeczy. Po pierwsze dobrej jakości patelnia, której powłoka wytrzyma duże temperaturowe obciążenia. Po drugie odpowiedni olej. W kuchni azjatyckiej używa się do tego rodzaju dań przede wszystkim oleju sezamowego. Smażenie liści kalafiora nie uda się za to w tłuszczach naturalnych – temperatura ich dymienia nie jest dostatecznie wysoka. Masło czy smalec szybko spalą się, zanim zdążymy odpowiednio podsmażyć liście. Nie warto utrudniać sobie zadania. Wybierzmy zatem olej roślinny i piekarnik. Jeżeli napotkamy trudności ze znalezieniem odpowiedniego oleju sezamowego, wybierzmy ten rzepakowy. Chipsy z liści kalafiora: Składniki: Liście pozostałe z jednej sztuki kalafiora 2 łyżki oleju Pół łyżeczki przyprawy chilli w proszku Pół łyżeczki czarnuszki Sól i pieprz Przygotowanie: Odrywamy liście od bulwy, usuwamy twardsze łodygi. Myjemy i oczyszczamy nasze kalafiorowe liście. Układamy liście na blaszce skropionej dość obficie olejem. Doprawiamy liście z wierzchu naszymi przyprawami. Pieczemy ok. 10 min. w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C).