olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy

Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek

Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020
Kotlety schabowe bez bułki tartej

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia

Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy. 

W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak.

Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym. 

Cenne właściwości oleju ryżowego

Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm.

Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych.

Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni

Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek.

Olej ryżowy w kosmetyce

Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować młody wygląd, ale również przyspiesza proces gojenia ran. Dzięki niemu skóra jest zdecydowanie gładsza, a zmarszczki pojawiają się później niż powinny.

Olej ryżowy stanowi również składnik wielu balsamów, mydeł oraz mleczek do ciała. Jest wykorzystywany również do masażu. Nic dziwnego, bowiem ów tłuszcz ma działanie wzmacniające, ujędrniające, a także przeciwzapalne.

Komentarze