W trosce o zdrowie stale szuka się sposobów na jego polepszenie i wzmocnienie odporności. Szczególnie teraz, gdy pandemia koronawirusa szaleje w najlepsze i zdaje się nie zwalniać tempa. Można posiłkować się suplementami diety i lekami z apteki, jednak wiele osób im nie ufa i wolą stare, domowe i sprawdzone rozwiązania. Być może wychodzą z założenia, że skoro dawniej nie było takiego wyboru witamin w aptece co dziś, a ludzie musieli sobie inaczej radzić i im to wychodziło, to dlaczego nie kontynuować starych zwyczajów? Jest w tym sporo racji – w końcu domowe syropy czy bulion zawierają dokładnie te same witaminy i minerały, które można znaleźć w suplementach z apteki!

Sok na odporność – na pewno zdrowy?

Jednym z babcinych sposobów na poradzenie sobie ze spadkiem odporności i przeziębieniem jest stary, dobry sok z kiszonej kapusty. Niektórych pewnie nie trzeba nawet namawiać do picia – kapusta jest przepyszna! Sok otrzymuje się w procesie kiszenia i składa się on z wody oraz z naturalnych soków wydzielanych przez warzywo. Nie wylewa się go w trakcie przygotowywania dań z kapusty ze względu na jego wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne. Ale okazuje się, że większość zalet soku z kapusty kiszonej to mity! Poniżej wyjaśniamy niektóre z nich:

  • Źródło probiotyków – uważa się, że skoro kiszona kapusta pełna jest zdrowych bakterii wytworzonych podczas fermentacji, to będzie błogosławieństwem dla układu trawiennego. Nic bardziej mylnego! Owszem, w kapuście znajdują się takie bakterie, ale są neutralizowane przez kwas znajdujący się w żołądku. Żeby odczuć jakiekolwiek działanie, trzeba by wypić kilka litrów soku z kapusty – a to niechybnie skończy się ostrą biegunką, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia.
  • Działanie antynowotworowe – niestety, wpływ soku z kapusty na ograniczenie rozwoju nowotworów nie został udowodniony w żadnym badaniu.
  • Sposób na kaca – istotnie, kapusta może być pomocna w zwalczaniu kaca ze względu na wysoką zawartość sodu. Lepiej jednak nie przesadzić, ponieważ może was porządnie przeczyścić i będziecie się czuli jeszcze gorzej.

Jak stosować sok z kiszonej kapusty?

Sok z kapusty kiszonej jest zdrowy, ale trzeba wiedzieć jak go stosować. W tym przypadku wyjątkowo dobrze sprawdza się zasada mówiąca o tym, że wszystko w nadmiarze szkodzi. Soku nie powinny pić osoby, które cierpią na:

  • Choroby nerek
  • Nadciśnienie
  • Choroby serca
  • Depresję (sok wchodzi w reakcję z antydepresantami)

Najważniejszy jest umiar! Ze względu na wysoką zawartość soli, sok z kapusty powinno się pić maksymalnie dwa razy w tygodniu, w ilościach nieprzekraczających zawartości połowy szklanki.

Zobacz także: