sok z kapusty zdrowie
AdobeStock
Newsy

Oto najzdrowsza rzecz jaką możecie wypić. Ale nigdy nie pijcie więcej niż pół szklanki

W podnoszeniu odporności najlepsze są domowe sposoby - na przykład ręcznie wyciskane soki. Jednak nie zawsze są takie zdrowe!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

W trosce o zdrowie stale szuka się sposobów na jego polepszenie i wzmocnienie odporności. Szczególnie teraz, gdy pandemia koronawirusa szaleje w najlepsze i zdaje się nie zwalniać tempa. Można posiłkować się suplementami diety i lekami z apteki, jednak wiele osób im nie ufa i wolą stare, domowe i sprawdzone rozwiązania. Być może wychodzą z założenia, że skoro dawniej nie było takiego wyboru witamin w aptece co dziś, a ludzie musieli sobie inaczej radzić i im to wychodziło, to dlaczego nie kontynuować starych zwyczajów? Jest w tym sporo racji – w końcu domowe syropy czy bulion zawierają dokładnie te same witaminy i minerały, które można znaleźć w suplementach z apteki!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sok na odporność – na pewno zdrowy?

Jednym z babcinych sposobów na poradzenie sobie ze spadkiem odporności i przeziębieniem jest stary, dobry sok z kiszonej kapusty. Niektórych pewnie nie trzeba nawet namawiać do picia – kapusta jest przepyszna! Sok otrzymuje się w procesie kiszenia i składa się on z wody oraz z naturalnych soków wydzielanych przez warzywo. Nie wylewa się go w trakcie przygotowywania dań z kapusty ze względu na jego wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne. Ale okazuje się, że większość zalet soku z kapusty kiszonej to mity! Poniżej wyjaśniamy niektóre z nich:

  • Źródło probiotyków – uważa się, że skoro kiszona kapusta pełna jest zdrowych bakterii wytworzonych podczas fermentacji, to będzie błogosławieństwem dla układu trawiennego. Nic bardziej mylnego! Owszem, w kapuście znajdują się takie bakterie, ale są neutralizowane przez kwas znajdujący się w żołądku. Żeby odczuć jakiekolwiek działanie, trzeba by wypić kilka litrów soku z kapusty – a to niechybnie skończy się ostrą biegunką, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia.
  • Działanie antynowotworowe – niestety, wpływ soku z kapusty na ograniczenie rozwoju nowotworów nie został udowodniony w żadnym badaniu.
  • Sposób na kaca – istotnie, kapusta może być pomocna w zwalczaniu kaca ze względu na wysoką zawartość sodu. Lepiej jednak nie przesadzić, ponieważ może was porządnie przeczyścić i będziecie się czuli jeszcze gorzej.

Jak stosować sok z kiszonej kapusty?

Sok z kapusty kiszonej jest zdrowy, ale trzeba wiedzieć jak go stosować. W tym przypadku wyjątkowo dobrze sprawdza się zasada mówiąca o tym, że wszystko w nadmiarze szkodzi. Soku nie powinny pić osoby, które cierpią na:

  • Choroby nerek
  • Nadciśnienie
  • Choroby serca
  • Depresję (sok wchodzi w reakcję z antydepresantami)

Najważniejszy jest umiar! Ze względu na wysoką zawartość soli, sok z kapusty powinno się pić maksymalnie dwa razy w tygodniu, w ilościach nieprzekraczających zawartości połowy szklanki.

Komentarze
barszcz swiateczny
Adobe Stock
Newsy Kupujecie barszcz w torebce albo kartonie? Lepiej sprawdźcie opakowanie zanim go użyjecie
Stawiacie w tym roku na gotowe rozwiązania? Sprawdźcie koniecznie, jaki barszcz jest zdrowszy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Chociaż wiele osób stawia sobie za punkt honoru przygotować całe święta od A do Z samodzielnie, często jest to zadanie niemożliwe do wykonania. Obowiązki zawodowe i rodzinne nie pozwalają zrobić wszystkiego samemu i trzeba się posiłkować gotowymi rozwiązaniami. Z tego powodu część z was na pewno zdecyduje się na barszcz z gotowego zakwasu lub torebki. Zupę na bazie tych produktów przyrządza się zdecydowanie szybciej niż domowy zakwas, który potrzebuje kilku dni zanim będzie gotowy. Ale czy sprawdziliście kiedyś skład tych produktów podany na opakowaniu? Moglibyście się zdziwić, co zawierają! Barszcz w kartonie czy z torebki? To chyba najczęściej wybierany gotowy sposób na świąteczny barszczyk. Jest to dosłownie gotowy barszcz, który wystarczy doprawić wedle uznania i dodać do niego ulubione dodatki. Na Wigilię należy dodać do niego jedynie uszka lub przygotować krokiety i będzie gotowy! Stanowi też świetną bazę pod barszcz ukraiński – należy wcześniej podgotować warzywa, fasolę i dolać do nich gotowy barszcz. Do tego ugotowane jajko i obiad z głowy! Ale czy wiecie, co znajduje się w takim barszczu? Spokojnie – jego skład nie stanowi zagrożenia dla życia, ale spożycie niektórych zawartych w nim składników może być szkodliwe dla zdrowia. Ekstrakt drożdżowy – to wzmacniacz smaku. Jest uznany za bezpieczny, jednak niektórzy ludzie mogą wykazywać nadwrażliwość lub alergię na ten ekstrakt. Sód – niewskazany w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie i choroby nerek. Mimo to, barszcz z kartonu jest całkiem zdrowym rozwiązaniem, jeśli nie macie czasu przygotować wcześniej domowego zakwasu z buraków. Dostępne na rynku produkty nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. W większości składają się z zagęszczonego soku z...

Przeczytaj