Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie ma chyba domu, w którym nie podawałoby się jej z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy uroczystości typu imieniny lub urodziny. Wydawać by się mogło, że przepis na sałatkę jarzynową jest jeden, ale nic bardziej mylnego. Każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na to danie i każda dodaje inne składniki. Jabłka pokrojone w kostkę, konserwowa kukurydza, cienko skrojony por czy cebula, fasolka… To tylko niektóre składniki, które wywołują niekończące się dyskusje na temat tego, jak właściwie przyrządzać tę potrawę.

Sałatka jarzynowa z 1894 roku

Pierwsza wzmianka o sałatce jarzynowej pochodzi z rosyjskiej gazety „Nasze jedzenie”. Przepis na to danie wymyślił kucharz Lucien Olivier, dlatego sałatka często nazywana jest sałatką Olivier lub sałatką rosyjską. Ze współczesną sałatką jarzynową, którą podaje się w Polsce, ma ona niewiele wspólnego. Jednak w Rosji nadal się ją podaje, choć w nieco zmodyfikowanej i uwspółcześnionej wersji. Drogie i obecnie trudniej dostępne składniki zostały zastąpione tymi tańszymi.

Składniki na sałatkę Olivier z 1984 roku

  • 3 duże ogony raków
  • Pół jarząbka
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej
  • 3-4 liście sałaty
  • 1 duży korniszon
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka kaparów
  • Kilka oliwek
  • 1,5 łyżki majonezu

Przepis na sałatkę rosyjską

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • Majonez
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotujcie w wodzie lub na parze kurczaka. Zimnego pokrójcie w grubszą kostkę.
  2. W lekko osolonej wodzie ugotujcie ziemniaki w mundurkach i nieobrane marchewki.
  3. Gdy wystygną obierzcie je ze skórki i pokrójcie w kostkę.
  4. Cebulę posiekajcie w drobną kostkę. Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie.
  5. Wszystkie składniki wraz z groszkiem wymieszajcie w dużej misce.
  6. Kilka łyżek majonezu wymieszajcie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Wymieszajcie z warzywami i mięsem.
  7. Całość doprawcie solą i pieprzem.
  8. Smacznego!

Czytaj także: