kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób

Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie!

Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone z piekarnika

Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią.

Składniki

  • 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • Bułka tarta
  • Mleko
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku.
  2. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
  4. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.

I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od razu po wyjęciu z piekarnika.

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy Przepis na fenomenalne klasyczne kotlety mielone. Wystarczy kilka prostych kroków!
Macie ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystajcie ten prosty przepis na mielone — wychodzą idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych ? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw . Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone! Jak zrobić idealne mielone? Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie! Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle! Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziesz wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Przepis na kotlety mielone Aby przyrządzić kotlety mielone, przygotuj poniższe składniki: 600 g wieprzowiny bez kości 1 cebula 1 jajko 150 g tartej bułki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut. Przygotowanie Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony. Podajemy z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub zasmażanymi buraczkami. Jeżeli spodobał się wam ten przepis, to więcej znajdziecie w książce „Kurs gotowania” Marka Łebkowskiego!

Przeczytaj
Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby tradycyjny, niedzielny posiłek u babci. Pora odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Mielone popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Przepis na kotlety mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku...

Przeczytaj
Kotlety pożarskie
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy Takich kotletów pożarskich w życiu nie jedliście! Jeden dodatek sprawia, że nabierają prawdziwego charakteru
Znudziły się wam już kotlety schabowe i mielone, a dalej chcielibyście zjeść kawałek smażonego mięsa j na obiad? Kotlety pożarskie to świetna alternatywa.
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Zwykle, w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, ruszamy na Zachód Europy. Kuchnia francuska, włoska, może grecka – to właśnie tam szukamy ciekawych dań, które mogłyby nieco ożywić nasze menu. Mniej doceniana jest kuchnia rosyjska – bardziej „swojska”, mniej wyszukana, ale jakby bliższa naszemu sercu. A może raczej podniebieniu! Dzisiaj na warsztat weźmiemy kotlety pożarskie. Klasyk kuchni naszych wschodnich sąsiadów ma ciekawą historię. W polskich knajpach serwowany był już w połowie XIX wieku. Przepis na to danie powstał niewiele wcześniej – pamiętajmy, że znaczna część Rzeczpospolitej pozostawała wtedy w składzie Imperium Rosyjskiego. Ciekawostką pozostaje także nazwa kotletów. Swoje źródło ma ona w nazwisku karczmarza w małej miejscowości Torżok w centralnej Rosji. O kotletach Pożarskiego pisał rymem blisko 200 lat temu nawet Aleksander Puszkin. W błędzie są z kolei ci, którzy wiążą historię kotletów pożarskich z Dymitrem Pożarskim, bohaterem antypolskiego powstania w Moskwie z początków XVII w. Dawna receptura niejakiego Jewdokima Pożarskiego nieco została już zmodyfikowana. Z rzadka nadziewamy kotlety jego imienia mięsem cielęcym, nie obsmażamy także niezmielonej kurzej piersi. Tak czy siak, te nietypowe kotlety mielone zawsze warto wypróbować. Oto przepis na kotlety pożarskie: Składniki: 50 dag mięsa mielonego z drobiu Cebula Ząbek czosnku Bułka namoczona w mleku 2 jaja Łyżka masła Majeranek Sól i pieprz Bułka tarta 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Wyrabiamy masę na kotlety z mięsa, jednego jajka, masła i bułki. Doprawiamy łyżeczką majeranku, pieprzem i solą. Dodajemy wcześniej zeszkloną i pokrojoną na...

Przeczytaj
mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

Przeczytaj