Choć z wigilijną wieczerzą jednoznacznie kojarzy się jarski barszcz z uszkami, to nie wszędzie jest on tradycyjną świąteczną potrawą! W wielu polskich domach zupą, którą przygotowuje się na Wigilię Bożego Narodzenia jest wywar z suszonych grzybów. Można do niego dodać fasolę albo makaron. Najważniejsze są jednak grzyby, którym zupa zawdzięcza wyjątkowo wyrazisty smak i aromat!
Zupa grzybowa na święta
Zwyczaj gotowania zupy z suszonych grzybów na Wigilię jest bardzo popularny w południowej części naszego kraju – szczególnie w okolicy województwa małopolskiego. W górskich miejscowościach tradycyjnie na wigilię podaje się zupę grzybową, a barszcz jest tam rzadkością. Dziś, gdy jesteśmy znacznie bardziej mobilni, zwyczaje i tradycje mieszają się ze sobą w różnych regionach Polski. Dlatego warto wypróbować na święta coś nowego i przygotować potrawy typowe dla różnych części naszego kraju!
Przepis na wigilijną zupę grzybową z łazankami
W gotowaniu wigilijnego wywaru z grzybów trzeba się kierować jedną prostą, ale bardzo ważną zasadą – na tej zupie nie wolno oszczędzać! Powinna być zawiesista i gęsta.
Do jej przygotowania potrzebujecie poniższych składników:
Zobacz także:
- 1,5 l jarskiego rosołu
- 70 g suszonych prawdziwków i podgrzybków
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki mąki pszennej
- Sól
- Łazanki
Przygotowanie
- Grzyby włóżcie do letniej wody i odstawcie do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie odciśnijcie je z wody, włóżcie do garnka i zalejcie rosołem.
- Wywar powinien się gotować na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną. Następnie za pomocą sitka odcedźcie zupę i przelejcie do drugiego garnka.
- Do wywaru dodajcie śmietanę i zagęśćcie go mąką, a następnie wrzućcie pokrojone w paski grzyby.
- Całość zagotujcie i doprawcie solą do smaku.
Smacznego! Zupę podawajcie z łazankami lub innym makaronem.
Źródło: gotujmy.pl