zupa grzybowa przepis
AdobeStock
Newsy

Mamy najlepszy przepis na klasyczną wigilijną zupę grzybową. Goście będą błagać o dokładkę

Czy w waszym domu jada się zupę grzybową na święta? Wypróbujcie ten przepis - wychodzi niesamowita!
Katarzyna Wyborska
grudzień 20, 2020

Choć z wigilijną wieczerzą jednoznacznie kojarzy się jarski barszcz z uszkami, to nie wszędzie jest on tradycyjną świąteczną potrawą! W wielu polskich domach zupą, którą przygotowuje się na Wigilię Bożego Narodzenia jest wywar z suszonych grzybów. Można do niego dodać fasolę albo makaron. Najważniejsze są jednak grzyby, którym zupa zawdzięcza wyjątkowo wyrazisty smak i aromat!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zupa grzybowa na święta

Zwyczaj gotowania zupy z suszonych grzybów na Wigilię jest bardzo popularny w południowej części naszego kraju – szczególnie w okolicy województwa małopolskiego. W górskich miejscowościach tradycyjnie na wigilię podaje się zupę grzybową, a barszcz jest tam rzadkością. Dziś, gdy jesteśmy znacznie bardziej mobilni, zwyczaje i tradycje mieszają się ze sobą w różnych regionach Polski. Dlatego warto wypróbować na święta coś nowego i przygotować potrawy typowe dla różnych części naszego kraju!

Przepis na wigilijną zupę grzybową z łazankami

W gotowaniu wigilijnego wywaru z grzybów trzeba się kierować jedną prostą, ale bardzo ważną zasadą – na tej zupie nie wolno oszczędzać! Powinna być zawiesista i gęsta.

Do jej przygotowania potrzebujecie poniższych składników:

  • 1,5 l jarskiego rosołu
  • 70 g suszonych prawdziwków i podgrzybków
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Łazanki

Przygotowanie

  1. Grzyby włóżcie do letniej wody i odstawcie do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie odciśnijcie je z wody, włóżcie do garnka i zalejcie rosołem.
  2. Wywar powinien się gotować na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną. Następnie za pomocą sitka odcedźcie zupę i przelejcie do drugiego garnka.
  3. Do wywaru dodajcie śmietanę i zagęśćcie go mąką, a następnie wrzućcie pokrojone w paski grzyby.
  4. Całość zagotujcie i doprawcie solą do smaku.

Smacznego! Zupę podawajcie z łazankami lub innym makaronem.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
karp ości
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy Przygotujcie tak karpia, a pozbędziecie się ości w mgnieniu oka
Nie przepadacie za jedzeniem karpia w Wigilię, ponieważ obawiacie się połknąć ość? Jest na to metoda! Wystarczy zmienić sposób przygotowywania.
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Czy ktokolwiek z was wyobraża sobie święta Bożego Narodzenia bez karpia na stole? Na pewno nie! Tradycja przyrządzania tej ryby w Wigilię nie jest długa, ale Polacy szybko i łatwo ją przyjęli. Dziś to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, a osoby handlujące karpiami ogłaszają, w jakich miejscach będą sprzedawać ryby już na długo przed świętami. Do stoisk rybnych ustawiają się długie kolejki, a każdy robiący zakupy przyszedł tam tylko po jedną rzecz – karpia na święta! Smak karpia jest kwestią dość dyskusyjną. Część osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej dość charakterystyczny smak. Można temu na szczęście zapobiec stosując kilka sposobów – pisaliśmy o nich w tym artykule . Kolejnym problemem, który sprawia trudności nie tylko w przyrządzaniu, ale też jedzeniu karpia są ości. Wiedzieliście, że większość zgłoszeń na szpitalne oddziały ratunkowe w Wigilię jest spowodowana udławieniem się ością? Z karpiem nie ma żartów! Niestety, ta ryba  zawiera w sobie duże i twarde ości, które mogą być niebezpieczne. A do tego skutecznie zmniejszają radość z jedzenia! W końcu co to za przyjemność, gdy przez większość wigilijnej kolacji dłubiemy widelcem w rybnym filecie w poszukiwaniu ości. Na szczęście są metody, dzięki którym ości nie będą już taki problemem! Jak usunąć ości z karpia? Kto choć raz przygotowywał karpia ten wie, że ta ryba ma wyjątkowo duże i twarde ości. Zwykle usunięcie tych największych wraz z kręgosłupem nie stanowi dużego problemu, jednak w mięsie pozostają mniejsze ości, które już mogą być powodem niebezpiecznych sytuacji, jak choćby wspomniane wyżej zadławienie się. Jest na to bardzo prosty sposób – najlepiej zamiast tradycyjnych, panierowanych filetów zrobić tzw. faworki z karpia. Gdy odpowiednio ponacinamy mięso,...

Przeczytaj
sernik z rodzynkami przepis
AdobeStock
Newsy Siostra Anastazja gotuje tak, że palce lizać. Podała przepis na swój sekretny sernik świąteczny
Pieczecie sernik na święta? Wypróbujcie recepturę Siostry Anastazji na niezwykle lekki i aksamitny sernik z rodzynkami!
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Gdy wydano pierwszą książkę z przepisami Siostry Anastazji, sprzedało się ledwie kilka tysięcy egzemplarzy. Jednak kiedy czytelnicy zaczęli przygotowywać dania z jej receptur, stały się one absolutnym hitem! Do dziś sprzedano niemal 4 miliony egzemplarzy książek z przepisami Siostry Anastazji. Robią prawdziwą furorę w polskich domach i nic dziwnego – potrawy wychodzą naprawdę przepyszne! Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Każdy ma własną recepturę, którą przekazuje się w jego rodzinie od pokoleń. Inni robią doskonałe ciasto z przepisu, który podała im przyjaciółka lub znaleźli go po prostu w książce kucharskiej. Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto mieć otwarty umysł, ponieważ doskonałe receptury są dosłownie wszędzie! Dlatego serdecznie wam polecamy, byście w tym roku spróbowali upiec sernik z przepisu Siostry Anastazji. Jest aksamitny, delikatny i smakuje po prostu obłędnie. Przepis na sernik z rodzynkami Siostry Anastazji Do przygotowania tego wyjątkowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 100 g margaryny 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Do masy serowej: 1,5 kg zmielonego tłustego twarogu 12 jaj 450 g cukru 300 g margaryny 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 0,5 l mleka 200 g rodzynek Przygotowanie Za pomocą miksera zmiksujcie margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajcie po jednym żółtku i dosypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeden suchy budyń dodajcie do zmielonego twarogu i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie w garnku zagotujcie pozostałe dwa budynie i gdy ostygną, dodajcie je do twarogu. W mikserze zmieszajcie margarynę z cukrem, żółtkami, a następnie dodajcie...

Przeczytaj