pieczony kurczak przepis
2milutka / gotujmy.pl
Newsy

Oto najlepszy obiad noworoczny, jaki możecie sobie wymarzyć. Praktycznie zero wysiłku

Macie ochotę na noworoczny obiad, który praktycznie zrobi się sam? Postawcie na pieczone mięso!

Z pewnością wiele osób chce, żeby obecny rok już wreszcie się skończył. Część z was na pewno zaplanowała huczne świętowanie, które w wielu przypadkach skończy się odchorowaniem syndromu dnia poprzedniego w Nowy Rok! Kto jednak będzie spędzał Sylwestra spokojnie i bez alkoholu, ten następnego dnia w cudownym nastroju powita rok 2021. A nie ma nic lepszego niż świętowanie z noworoczną pieczenią! Pyszny i aromatyczny obiad to wspaniały sposób na przywitanie nowego roku – szczególnie, jeśli nie będzie was męczył kac!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-pomarańczowej

Gotując noworoczny obiad wypróbujcie przepis na wyśmienitego kurczaka marynowanego w miodzie z dodatkiem pomarańczy! Ten świąteczny akcent zdecydowanie nadaje mu charakteru.

Do przygotowania tego dania potrzebny wam będzie jeden cały kurczak o wadze ok. 1,5 kg oraz poniższe składniki:

Do nadzienia:

  • 1 torebka ryżu
  • Bakalie
  • 1 jabłko winne
  • 3 łyżki masła
  • Mielony cynamon
  • Mielone goździki
  • Sól
  • Pieprz

Do marynaty:

  • Pół szklanki soku z pomarańczy
  • Pół szklanki miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Do sosu:

  • 1 duża pomarańcza
  • Pół szklanki bulionu drobiowego
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 goździk
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W małym garnku wymieszajcie miód z sokiem pomarańczowym. Dodajcie imbir i zmielony czosnek. Zagotujcie i duście tak długo, aż około ¼ płynu odparuje. Ostudźcie marynatę i natrzyjcie nią umytego i osuszonego wcześniej kurczaka, a następnie wstawcie go do lodówki na całą noc.
  2. Ugotujcie ryż z dodatkiem bakalii. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki masła i usmażcie pokrojone w kostkę jabłko, które następnie wrzućcie do ryżu i wymieszajcie. Doprawcie cynamonem, goździkami oraz solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wypełnijcie zamarynowanego kurczaka i zepnijcie go wykałaczkami. Włóżcie mięso do żaroodpornego naczynia i wstawcie do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 1,5 godziny.
  4. W tym czasie przygotujcie sos. Wyciśnijcie sok z pomarańczy, dodajcie bulion, imbir, goździk  i zagotujcie. Dodajcie mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i sól i pieprz do smaku.

I gotowe! Kurczaka podawajcie polanego sosem z sałatką i plastrami pomarańczy.

Źródło: gotujmy.pl

Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po azjatycku
Macie ochotę na coś nowego? Zróbcie bardzo chrupiące skrzydełka z kurczaka na ostro!

Jeżeli przepadacie za wyjątkowymi i egzotycznymi smakami, wypróbujcie ciekawy przepis od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl. Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro po azjatycku Do przygotowania ostrych skrzydełek z kurczaka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do marynaty: ¼ szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Sól Pieprz Sos: Pół szklanki wody Pół szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru Sok z 1 pomarańczy Skórka otarta z połówki cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1 papryczka chilli Biała część pora Dodatkowo: 1 szklanka mąki Pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka ziaren sezamu Olej Oraz 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka. Przygotowanie: Oczyśćcie mięso, umyjcie i osuszcie.   Przekrójcie każde skrzydełko na pół i doprawcie solą i pieprzem. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę Do dużego, plastikowego pojemnika wlejcie białe wino, dodajcie czosnek, starty imbir oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie wymieszajcie i do tak przygotowanej marynaty włóżcie skrzydełka z kurczaka i marynujcie kilka godzin. Najlepiej odstawić pudełko z marynującym się mięsem do lodówki na całą noc. Do garnka wlejcie sok z pomarańczy, wodę i sos sojowy. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno, posiekanego pora oraz skórkę z cytryny. Wymieszajcie i gotujcie przez około 10 minut. Po tym czasie do sosu dodajcie miód, wymieszajcie i przecedźcie przez sitko. Przygotujcie dwie miseczki – w jednej wymieszajcie mąkę z bułką tartą, a w drugiej...

zima
Pixabay
Newsy
Zbliża się „bestia ze Wschodu”. Ta herbata z cudownym dodatkiem w mig rozgrzeje was od środka
Meteorolodzy prognozują, że styczeń w Polsce będzie wyjątkowo zimny. Wszystko przez tak zwaną „bestię ze Wschodu”, czyli wyż znad Syberii. W te dni o wasz organizm zadba aromatyczna herbata z naszego przepisu!

Zbliża się „bestia ze Wschodu” Synoptycy ostrzegają przed nadejściem mrozu znad Syberii. Według najnowszych prognoz, układ jest tak silny, że w mgnieniu oka przemieści się do USA, Kanady i Europy. Dla wielu krajów będzie to oznaczać rekordowo niskie temperatury. W Rosji termometry mogą pokazać nawet -50 st. C. W Polsce ma być niewiele cieplej. Eksperci twierdzą, że w naszym kraju temperatura może spaść do nawet -30 st. C. Takiej zimy nie było od ponad 20 lat. Pierwsze uderzenie mrozu ma być odczuwalne już w najbliższy czwartek, 7 stycznia. Nie ulega wątpliwości, że taki scenariusz może mocno odbić się na waszym zdrowiu. Dlatego też, oprócz ciepłych ubrań, pamiętajcie by przed wyjściem z domu wyposażyć się w termos pełen herbaty. Ta z dodatkiem kardamonu, ale również cynamonu, imbiru i miodu, szybko was rozgrzeje! Przepis na rozgrzewającą herbatę Będziecie potrzebować 500 ml wody 2 łyżki liści czarnej herbaty 5 ziaren kardamonu 5 goździków 1 laska cynamonu Szczypta imbiru 1 łyżka miodu Kilka plasterków pomarańczy lub cytryny Przygotowanie Wodę zagotujcie, a następnie przelejcie do niewielkiego garnka. Do wrzątku dodajcie czarną herbatę, kardamon, goździki, cynamon oraz imbir. Całość gotujcie pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez ok. 3 minuty. Tak przygotowaną herbatę umieśćcie w imbryku. Do napoju dodajcie trochę miodu oraz kilka plasterków pomarańczy lub cytryny. Gotowe! Źródło: gotujmy

kluski ptysiowe przepis
Babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Rosół smakuje genialnie z takim dodatkiem. Przełamcie klasykę. Gdy go spróbujecie powiecie „wow”
Jeżeli uwielbiacie rosół z lanymi kluseczkami, to na pewno posmakuje wam ten pomysł na pyszny dodatek do tej zupy. Palce lizać!

Dziś rosół z makaronem to absolutna klasyka polskiej kuchni. Ale nie zawsze tak było! Dawniej przygotowanie domowego makaronu było żmudne i czasochłonne, dlatego w wielu domach używało się innych dodatków do rosołu. W górach często jadano rosół z ziemniakami. Popularny był też bulion z lanymi kluseczkami albo kluskami kładzionymi. A czy znacie kluski ptysiowe?  Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi Składniki na rosół: 1,5 litra wody 1 ćwiartka z kurczaka 200 g wołowiny na rosół 3 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula Pół białej części pora 1 suszony grzyb 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 goździk 4 ziarna pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki soli Składniki na kluski: ¾ szklanki mąki Pół szklanki wody 50 g masła 2 jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli 4 łyżki drobno pokrojonej, świeżej natki pietruszki Przygotowanie rosołu: Umyjcie mięso pod bieżącą wodą i włóżcie do garnka. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki. Pokrójcie na kawałki i podsmażcie na suchej patelni, by lekko się zarumieniły. Cebulę możecie wcześniej opalić na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem gazowym. Dodajcie do garnka pietruszkę, selera, marchew oraz cebulę, pora i jednego grzybka. Do garnka wsypcie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, goździk, pieprz i sól. Zalejcie wszystko około 1,5 litra zimnej wody i gotujcie przez około dwie godziny. Po tym czasie wyłówcie z garnka warzywa i mięso. Możecie dodać do rosołu ulubionej przyprawy w płynie, ale nie jest to konieczne. Przygotowanie klusek: W małym garnku zagotujcie pół szklanki wody. Dodajcie 50 g masła i...

Ten 1 składnik to sekret udanej zupy dyniowej. Już zawsze będziecie go dodawać
Flickr
Newsy
Ten 1 składnik to sekret udanej zupy dyniowej. Już zawsze będziecie go dodawać
Smakuje wam zupa dyniowa, ale macie wrażenie, że czegoś jej brakuje? Dodajcie do niej jeden składnik, który odmieni cały smak i sprawi, że zupa z dyni będzie smakowała tak dobrze, jak nigdy wcześniej.

Gdy trwa sezon na dynię, aż się prosi zrobić z niej klasyczną zupę krem. Jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna witamin. Dodajcie do niej koniecznie jeden składnik, który nada zupie niezwykłego smaku i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza.  Jak zrobić dobrą zupę dyniową? W zupie dyniowej fantastycznie sprawdza się pieczone jabłko. Wystarczy, że pokrojone na kawałki jabłka ułożycie razem z dynią na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Następnie pokropcie je olejem lub oliwą, posypcie cynamonem i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Polecamy wam użycie słodkich odmian jabłek, takich jak np. Rubin czy Gala.  By zupa była jeszcze lepsza, polecamy wam zapiec razem z jabłkami i dynią także marchew Nie dość, że warzywa zmiękną i przygotowanie zupy będzie jeszcze szybsze, to dzięki pieczeniu nabiorą wspaniałego smaku i aromatu.  Przepis na zupę dyniową z jabłkiem Do przygotowania aromatycznej zupy dyniowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma miąższu dyni 2 szklanki bulionu 2 jabłka 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałeczek korzenia imbiru  2 łyżki masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta chili szczypta kurkumy szczypta cynamonu sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie imbir, czosnek i cebulę. Czosnek wraz z cebulą posiekajcie drobno i podsmażcie na patelni, na jednej łyżce masła. Imbir zetrzyjcie na tarce. Gdy składniki na patelni będą już zrumienione, dodajcie świeżo starty imbir, po szczypcie chili i kurkumy. Wymieszajcie i jeszcze chwilę podgrzewajcie. Do dużego garnka wsypcie zawartość patelni oraz dodajcie...