pieczony kurczak przepis
2milutka / gotujmy.pl
Newsy

Oto najlepszy obiad noworoczny, jaki możecie sobie wymarzyć. Praktycznie zero wysiłku

Macie ochotę na noworoczny obiad, który praktycznie zrobi się sam? Postawcie na pieczone mięso!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Z pewnością wiele osób chce, żeby obecny rok już wreszcie się skończył. Część z was na pewno zaplanowała huczne świętowanie, które w wielu przypadkach skończy się odchorowaniem syndromu dnia poprzedniego w Nowy Rok! Kto jednak będzie spędzał Sylwestra spokojnie i bez alkoholu, ten następnego dnia w cudownym nastroju powita rok 2021. A nie ma nic lepszego niż świętowanie z noworoczną pieczenią! Pyszny i aromatyczny obiad to wspaniały sposób na przywitanie nowego roku – szczególnie, jeśli nie będzie was męczył kac!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-pomarańczowej

Gotując noworoczny obiad wypróbujcie przepis na wyśmienitego kurczaka marynowanego w miodzie z dodatkiem pomarańczy! Ten świąteczny akcent zdecydowanie nadaje mu charakteru.

Do przygotowania tego dania potrzebny wam będzie jeden cały kurczak o wadze ok. 1,5 kg oraz poniższe składniki:

Do nadzienia:

  • 1 torebka ryżu
  • Bakalie
  • 1 jabłko winne
  • 3 łyżki masła
  • Mielony cynamon
  • Mielone goździki
  • Sól
  • Pieprz

Do marynaty:

  • Pół szklanki soku z pomarańczy
  • Pół szklanki miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Do sosu:

  • 1 duża pomarańcza
  • Pół szklanki bulionu drobiowego
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 goździk
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W małym garnku wymieszajcie miód z sokiem pomarańczowym. Dodajcie imbir i zmielony czosnek. Zagotujcie i duście tak długo, aż około ¼ płynu odparuje. Ostudźcie marynatę i natrzyjcie nią umytego i osuszonego wcześniej kurczaka, a następnie wstawcie go do lodówki na całą noc.
  2. Ugotujcie ryż z dodatkiem bakalii. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki masła i usmażcie pokrojone w kostkę jabłko, które następnie wrzućcie do ryżu i wymieszajcie. Doprawcie cynamonem, goździkami oraz solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wypełnijcie zamarynowanego kurczaka i zepnijcie go wykałaczkami. Włóżcie mięso do żaroodpornego naczynia i wstawcie do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 1,5 godziny.
  4. W tym czasie przygotujcie sos. Wyciśnijcie sok z pomarańczy, dodajcie bulion, imbir, goździk  i zagotujcie. Dodajcie mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i sól i pieprz do smaku.

I gotowe! Kurczaka podawajcie polanego sosem z sałatką i plastrami pomarańczy.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze