Z pewnością wiele osób chce, żeby obecny rok już wreszcie się skończył. Część z was na pewno zaplanowała huczne świętowanie, które w wielu przypadkach skończy się odchorowaniem syndromu dnia poprzedniego w Nowy Rok! Kto jednak będzie spędzał Sylwestra spokojnie i bez alkoholu, ten następnego dnia w cudownym nastroju powita rok 2021. A nie ma nic lepszego niż świętowanie z noworoczną pieczenią! Pyszny i aromatyczny obiad to wspaniały sposób na przywitanie nowego roku – szczególnie, jeśli nie będzie was męczył kac!

Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-pomarańczowej

Gotując noworoczny obiad wypróbujcie przepis na wyśmienitego kurczaka marynowanego w miodzie z dodatkiem pomarańczy! Ten świąteczny akcent zdecydowanie nadaje mu charakteru.

Do przygotowania tego dania potrzebny wam będzie jeden cały kurczak o wadze ok. 1,5 kg oraz poniższe składniki:

Do nadzienia:

Zobacz także:

  • 1 torebka ryżu
  • Bakalie
  • 1 jabłko winne
  • 3 łyżki masła
  • Mielony cynamon
  • Mielone goździki
  • Sól
  • Pieprz

Do marynaty:

  • Pół szklanki soku z pomarańczy
  • Pół szklanki miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Do sosu:

  • 1 duża pomarańcza
  • Pół szklanki bulionu drobiowego
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 goździk
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W małym garnku wymieszajcie miód z sokiem pomarańczowym. Dodajcie imbir i zmielony czosnek. Zagotujcie i duście tak długo, aż około ¼ płynu odparuje. Ostudźcie marynatę i natrzyjcie nią umytego i osuszonego wcześniej kurczaka, a następnie wstawcie go do lodówki na całą noc.
  2. Ugotujcie ryż z dodatkiem bakalii. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki masła i usmażcie pokrojone w kostkę jabłko, które następnie wrzućcie do ryżu i wymieszajcie. Doprawcie cynamonem, goździkami oraz solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wypełnijcie zamarynowanego kurczaka i zepnijcie go wykałaczkami. Włóżcie mięso do żaroodpornego naczynia i wstawcie do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 1,5 godziny.
  4. W tym czasie przygotujcie sos. Wyciśnijcie sok z pomarańczy, dodajcie bulion, imbir, goździk  i zagotujcie. Dodajcie mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i sól i pieprz do smaku.

I gotowe! Kurczaka podawajcie polanego sosem z sałatką i plastrami pomarańczy.

Źródło: gotujmy.pl