pieczony kurczak przepis
2milutka / gotujmy.pl
Newsy

Oto najlepszy obiad noworoczny, jaki możecie sobie wymarzyć. Praktycznie zero wysiłku

Macie ochotę na noworoczny obiad, który praktycznie zrobi się sam? Postawcie na pieczone mięso!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Z pewnością wiele osób chce, żeby obecny rok już wreszcie się skończył. Część z was na pewno zaplanowała huczne świętowanie, które w wielu przypadkach skończy się odchorowaniem syndromu dnia poprzedniego w Nowy Rok! Kto jednak będzie spędzał Sylwestra spokojnie i bez alkoholu, ten następnego dnia w cudownym nastroju powita rok 2021. A nie ma nic lepszego niż świętowanie z noworoczną pieczenią! Pyszny i aromatyczny obiad to wspaniały sposób na przywitanie nowego roku – szczególnie, jeśli nie będzie was męczył kac!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-pomarańczowej

Gotując noworoczny obiad wypróbujcie przepis na wyśmienitego kurczaka marynowanego w miodzie z dodatkiem pomarańczy! Ten świąteczny akcent zdecydowanie nadaje mu charakteru.

Do przygotowania tego dania potrzebny wam będzie jeden cały kurczak o wadze ok. 1,5 kg oraz poniższe składniki:

Do nadzienia:

  • 1 torebka ryżu
  • Bakalie
  • 1 jabłko winne
  • 3 łyżki masła
  • Mielony cynamon
  • Mielone goździki
  • Sól
  • Pieprz

Do marynaty:

  • Pół szklanki soku z pomarańczy
  • Pół szklanki miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Do sosu:

  • 1 duża pomarańcza
  • Pół szklanki bulionu drobiowego
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 goździk
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W małym garnku wymieszajcie miód z sokiem pomarańczowym. Dodajcie imbir i zmielony czosnek. Zagotujcie i duście tak długo, aż około ¼ płynu odparuje. Ostudźcie marynatę i natrzyjcie nią umytego i osuszonego wcześniej kurczaka, a następnie wstawcie go do lodówki na całą noc.
  2. Ugotujcie ryż z dodatkiem bakalii. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki masła i usmażcie pokrojone w kostkę jabłko, które następnie wrzućcie do ryżu i wymieszajcie. Doprawcie cynamonem, goździkami oraz solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wypełnijcie zamarynowanego kurczaka i zepnijcie go wykałaczkami. Włóżcie mięso do żaroodpornego naczynia i wstawcie do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 1,5 godziny.
  4. W tym czasie przygotujcie sos. Wyciśnijcie sok z pomarańczy, dodajcie bulion, imbir, goździk  i zagotujcie. Dodajcie mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i sól i pieprz do smaku.

I gotowe! Kurczaka podawajcie polanego sosem z sałatką i plastrami pomarańczy.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
karp w occie przepis
AdobeStock
Newsy Został wam karp? Zróbcie z niego sylwestrową przekąskę. Wystarczy ocet
Jeśli zostały wam jeszcze filety z karpia po Wigilii, nie wyrzucajcie ich! Z pomocą octu można z nich zrobić smaczną przekąskę.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Lubicie karpia? Jeśli jeszcze się wam nie przejadł po świętach Bożego Narodzenia, to możecie go z powodzeniem wykorzystać na Sylwestra! Na przyjęciu noworocznym obowiązkowo muszą znaleźć się sycące i kaloryczne przekąski, dzięki czemu w dobrej formie wytrwacie do rana i nie upijecie się zbyt szybko alkoholem. Niezależnie od tego czy będziecie pić drinki, czy nie, to warto przyrządzić coś smacznego na sylwestrową imprezę, żeby nikt nie bawił się głodny! Przepis na karpia w occie Niezłym sposobem na przyrządzenie karpia, który został wam po świętach jest przygotowanie go w occie! Tak zrobiony karp jest bardzo smaczny, a do tego można go dość długo przechowywać w lodówce. Miłośnikom tej ryby na pewno bardzo posmakuje! By przygotować tę smaczną przekąskę będziecie potrzebowali poniższych składników: Kilka kawałków usmażonego lub upieczonego karpia 600 ml wody 400 ml octu 2 cebule 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 7 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych Przygotowanie Do garnka wlejcie wodę i ocet. Dodajcie cukier, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i dwie całe, umyte cebule. Całość wymieszajcie i zagotujcie. Kawałki karpia ułóżcie w czystych, wyparzonych słoikach. Zalejcie je gorącą zalewą, zakręćcie słoiki i obróćcie do góry dnem. Odstawcie słoiki do ostudzenia. I gotowe! Tak przygotowane karpie w occie można trzymać w lodówce przez kilka tygodni.   Zalewa octowa nada się do zamarynowania praktycznie każdego zalegającego wam mięsa. Pasuje do smażonego karpia, a także do pulpetów czy filetów z kurczaka. Przyrządzone w ten sposób jedzenie może być przechowywane dość długo, dlatego to dobry sposób na poświąteczne resztki!

Przeczytaj