kurczak z solanki
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Oto najlepszy kurczak pieczony w całości - smakuje dokładnie tak, jak pamiętacie z dzieciństwa

Pieczony kurczak to prawdziwy rarytas z domu dziadków. Pieczony w całości nie tylko wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 16, 2020

Jeżeli brak wam pomysłu na drugie danie podczas świąt Bożego Narodzenia, musicie zajrzeć do naszego przepisu z kurczakiem w roli głównej. Gwarantujemy, że zrobi wrażenie na wszystkich domownikach!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kurczak to najpopularniejszy drób na świecie

Mięso z drobiu pod względem popularności nie ma sobie równych. Niskie koszty hodowli zachęcają przedsiębiorców do inwestowania w taki, a nie inny rodzaj mięsa. W porównaniu do hodowli innych zwierząt drób po prostu się opłaca. 

Kurczak jest podstawą dań na całym świecie. Stał się powszechny głównie dzięki swojej uniwersalności. Z kurczaka możemy przyrządzić pożywne drugie danie, lekką przekąskę oraz nakarmić najmłodszych. Ponadto mięso z drobiu jest małokaloryczne i zawiera dużo białka.

Sprawdzi się w dietach o obniżonej zawartości tłuszczu, ale i w momentach, kiedy nie macie pomysłu na obiad. Wystarczy porcja kurczaka i pyszne danie to tylko kwestia czasu i jednego sprawdzonego przepisu. Kurczak na świecie znany jest także jako jedno z najbardziej popularnych dań, które znajdziemy w restauracjach typu fast-food.

Na Ziemi jest obecnie około 19 miliardów kurcząt

Ta zatrważająca liczba to stan faktyczny hodowli drobiu. Wieki temu, to kurczak był droższy niż każde inne mięso. Pomimo wysokiej ceny zyskał na popularności, a jego hodowla na wysoką skalę sprawiła, że stał się wyjątkowo tani. Dwie dekady temu w Europie spożycie kurczaka znacząco wyprzedziło konsumpcję wołowiny i cielęciny.

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie

Jego największym sekretem jest solanka, do której możecie włożyć same udka lub inne części kurczaka.  My wolimy wersję w całości. Do przepisu powinna was przekonać chrupiąca, maślana skórka. Ale nie tylko!

Składniki:

  • 1 cały kurczak (waga około 1,5-2 kg)

Solanka

  • 3 łyżki soli na 1 litr wody

Dodatkowo

  • 50 g masła

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 3 ząbki świeżego czosnku

  • 5 gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka przekładacie do garnka i zalewacie zimną wodą. Musi być przykryty w całości. 

  2. Wyjmujecie z niej kurczaka i odmierzacie dokładnie, ile zostało wody w garnku.

  3. Wsypujecie sól w proporcji 3 łyżki na 1 litr wody. Tak powstanie solanka.

  4. Całość mieszacie i wkładacie do niej kurczaka, który powinien zostać w zalewie na dobę.

  5. Po tym czasie dokładnie osuszacie mięso. Smarujecie kurczaka roztopionym, ostudzonym masłem, także wewnątrz.

  6. Następnie nacieracie go z każdej strony przyprawami i do środka wkładacie gałązkę pietruszki. 

  7. Na koniec kurczaka należy ułożyć na kratce do piekarnika piersiami do góry, a na samym dole wstawić foremkę, do której będzie skapywał tłuszcz.

  8. Pieczecie go 2 godziny w 180 stopniach, a po godzinie obracacie na drugą stronę. Na kilka ostatnich minut trzeb zwiększyć temperaturę, aby skórka zrobiła się rumiana. Gotowe!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Smażenie na patelni, pryskający tłuszcz
Pixabay/ivabalk
Newsy Macie dość pryskającego oleju z patelni i sprzątania całej kuchni? Wystarczy, że podczas smażenia dosypiecie łyżeczkę...
Czegokolwiek byście nie smażyli, proces ogrzewania potrawy na tłuszczu bywa problematyczny. Znamy sposób, dzięki któremu unikniecie dodatkowego sprzątania.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeżeli jesteście fanami smażenia beztłuszczowego, nie znacie tego zagadnienia. Większość z was do smażenia używa jednak patelni i tłuszczu. Jak się okazuje, to wcale nie takie proste zadanie. Temperatura smażenia Smażenie odbywa się zazwyczaj w temperaturze znacznie wyższej od 100 stopni. Temperatura smażenia może dochodzić nawet do 200 stopni. Potrawa podczas tego typu obróbki termicznej zmienia kolor, smak, a nawet zapach. Wszystko to wzmaga apetyt, a z chemicznego puntu widzenia dochodzi do połączenia cukrów i białek. Powyższy duet nadaje daniom złocistego koloru. Skórka, która powstaje podczas smażenia sprawia, że potrawy zatrzymują część wody, nie tracąc odpowiedniej soczystości.  Negatywne skutki smażenia  Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz ma właśnie wysoka temperatura. Pod jej wpływem zachodzi cały szereg niekorzystnych pod względem żywieniowym reakcji. Związki powstające w czasie smażenia wpływają w bezpośredni sposób na zmniejszenie wartości odżywczej potrawy. Jakie oleje nadają się do smażenia? Jeśli decydujecie się na obiad podawany z patelni, wybierzcie oleje o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi. Unikniecie tym samym wylewania resztek płynu po smażeniu. Kwasy jednonienasycone mają bowiem wyższą temperaturę dymienia.  Najlepsze to olej palmowy czy oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Nie należy jedynie smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno. Sprawdzą się w daniach serwowanych jako przekąski, np. w sałatkach. Tłuszcz to ważny element smażenia To właśnie dzięki niemu potrawa jest chrupiąca i złocista. Niestety smażenie na nim nie jest zawsze bezpieczne. Tryskające w powietrze krople mogą was poparzyć albo zdewastować domową kuchnię. Pewien prosty trik pomoże wam zniwelować nadmierny efekt...

Przeczytaj