Jeżeli brak wam pomysłu na drugie danie podczas świąt Bożego Narodzenia, musicie zajrzeć do naszego przepisu z kurczakiem w roli głównej. Gwarantujemy, że zrobi wrażenie na wszystkich domownikach!

Kurczak to najpopularniejszy drób na świecie

Mięso z drobiu pod względem popularności nie ma sobie równych. Niskie koszty hodowli zachęcają przedsiębiorców do inwestowania w taki, a nie inny rodzaj mięsa. W porównaniu do hodowli innych zwierząt drób po prostu się opłaca. 

Kurczak jest podstawą dań na całym świecie. Stał się powszechny głównie dzięki swojej uniwersalności. Z kurczaka możemy przyrządzić pożywne drugie danie, lekką przekąskę oraz nakarmić najmłodszych. Ponadto mięso z drobiu jest małokaloryczne i zawiera dużo białka.

Sprawdzi się w dietach o obniżonej zawartości tłuszczu, ale i w momentach, kiedy nie macie pomysłu na obiad. Wystarczy porcja kurczaka i pyszne danie to tylko kwestia czasu i jednego sprawdzonego przepisu. Kurczak na świecie znany jest także jako jedno z najbardziej popularnych dań, które znajdziemy w restauracjach typu fast-food.

Zobacz także:

Na Ziemi jest obecnie około 19 miliardów kurcząt

Ta zatrważająca liczba to stan faktyczny hodowli drobiu. Wieki temu, to kurczak był droższy niż każde inne mięso. Pomimo wysokiej ceny zyskał na popularności, a jego hodowla na wysoką skalę sprawiła, że stał się wyjątkowo tani. Dwie dekady temu w Europie spożycie kurczaka znacząco wyprzedziło konsumpcję wołowiny i cielęciny.

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie

Jego największym sekretem jest solanka, do której możecie włożyć same udka lub inne części kurczaka.  My wolimy wersję w całości. Do przepisu powinna was przekonać chrupiąca, maślana skórka. Ale nie tylko!

Składniki:

  • 1 cały kurczak (waga około 1,5-2 kg)

Solanka

  • 3 łyżki soli na 1 litr wody

Dodatkowo

  • 50 g masła

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 3 ząbki świeżego czosnku

  • 5 gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka przekładacie do garnka i zalewacie zimną wodą. Musi być przykryty w całości. 

  2. Wyjmujecie z niej kurczaka i odmierzacie dokładnie, ile zostało wody w garnku.

  3. Wsypujecie sól w proporcji 3 łyżki na 1 litr wody. Tak powstanie solanka.

  4. Całość mieszacie i wkładacie do niej kurczaka, który powinien zostać w zalewie na dobę.

  5. Po tym czasie dokładnie osuszacie mięso. Smarujecie kurczaka roztopionym, ostudzonym masłem, także wewnątrz.

  6. Następnie nacieracie go z każdej strony przyprawami i do środka wkładacie gałązkę pietruszki. 

  7. Na koniec kurczaka należy ułożyć na kratce do piekarnika piersiami do góry, a na samym dole wstawić foremkę, do której będzie skapywał tłuszcz.

  8. Pieczecie go 2 godziny w 180 stopniach, a po godzinie obracacie na drugą stronę. Na kilka ostatnich minut trzeb zwiększyć temperaturę, aby skórka zrobiła się rumiana. Gotowe!

Źródło: Gotujmy.pl