kurczak
Pixabay
Newsy

Oto najlepszy kurczak pieczony w całości - smakuje dokładnie tak, jak pamiętacie z dzieciństwa

Pieczony kurczak to prawdziwy rarytas z domu dziadków. Pieczony w całości nie tylko wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 16, 2020

Jeżeli brak wam pomysłu na drugie danie podczas świąt Bożego Narodzenia, musicie zajrzeć do naszego przepisu z kurczakiem w roli głównej. Gwarantujemy, że zrobi wrażenie na wszystkich domownikach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kurczak to najpopularniejszy drób na świecie

Mięso z drobiu pod względem popularności nie ma sobie równych. Niskie koszty hodowli zachęcają przedsiębiorców do inwestowania w taki, a nie inny rodzaj mięsa. W porównaniu do hodowli innych zwierząt drób po prostu się opłaca. 

Kurczak jest podstawą dań na całym świecie. Stał się powszechny głównie dzięki swojej uniwersalności. Z kurczaka możemy przyrządzić pożywne drugie danie, lekką przekąskę oraz nakarmić najmłodszych. Ponadto mięso z drobiu jest małokaloryczne i zawiera dużo białka.

Sprawdzi się w dietach o obniżonej zawartości tłuszczu, ale i w momentach, kiedy nie macie pomysłu na obiad. Wystarczy porcja kurczaka i pyszne danie to tylko kwestia czasu i jednego sprawdzonego przepisu. Kurczak na świecie znany jest także jako jedno z najbardziej popularnych dań, które znajdziemy w restauracjach typu fast-food.

Na Ziemi jest obecnie około 19 miliardów kurcząt

Ta zatrważająca liczba to stan faktyczny hodowli drobiu. Wieki temu, to kurczak był droższy niż każde inne mięso. Pomimo wysokiej ceny zyskał na popularności, a jego hodowla na wysoką skalę sprawiła, że stał się wyjątkowo tani. Dwie dekady temu w Europie spożycie kurczaka znacząco wyprzedziło konsumpcję wołowiny i cielęciny.

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie

Jego największym sekretem jest solanka, do której możecie włożyć same udka lub inne części kurczaka.  My wolimy wersję w całości. Do przepisu powinna was przekonać chrupiąca, maślana skórka. Ale nie tylko!

Składniki:

  • 1 cały kurczak (waga około 1,5-2 kg)

Solanka

  • 3 łyżki soli na 1 litr wody

Dodatkowo

  • 50 g masła

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 3 ząbki świeżego czosnku

  • 5 gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka przekładacie do garnka i zalewacie zimną wodą. Musi być przykryty w całości. 

  2. Wyjmujecie z niej kurczaka i odmierzacie dokładnie, ile zostało wody w garnku.

  3. Wsypujecie sól w proporcji 3 łyżki na 1 litr wody. Tak powstanie solanka.

  4. Całość mieszacie i wkładacie do niej kurczaka, który powinien zostać w zalewie na dobę.

  5. Po tym czasie dokładnie osuszacie mięso. Smarujecie kurczaka roztopionym, ostudzonym masłem, także wewnątrz.

  6. Następnie nacieracie go z każdej strony przyprawami i do środka wkładacie gałązkę pietruszki. 

  7. Na koniec kurczaka należy ułożyć na kratce do piekarnika piersiami do góry, a na samym dole wstawić foremkę, do której będzie skapywał tłuszcz.

  8. Pieczecie go 2 godziny w 180 stopniach, a po godzinie obracacie na drugą stronę. Na kilka ostatnich minut trzeb zwiększyć temperaturę, aby skórka zrobiła się rumiana. Gotowe!

Źródło: Gotujmy.pl

kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!
Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie! Kurczak w azjatyckim stylu Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów. Kurczak glazurowany czosnkiem By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki: 8-9 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 100 ml soku z limonki Olej 2 łyżki sosu sojowego Ćwierć pora Czosnek suszony Liście kolendry Kilka liści bazylii Przygotowanie Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu...

Przeczytaj
Kurczak curry
Gotujmy.pl
Przepisy Po nim nie przytyjecie. Szybki ryż z kurczakiem. Wyśmienity obiad w 20 minut
Delikatne mięso kurczaka lubi towarzystwo przypraw. Curry, kurkuma, chilli oraz oregano dodadzą mu wyrazistości. Jesteście gotowi na najszybsze danie obiadowe na świecie?
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

Kurczak to najczęściej występujący na świecie drób. Niskie koszty hodowli utwierdzają producentów w przekonaniu, że hodowla kurczaków to bardzo opłacalny biznes. Kurczaka da się przygotować na wiele sposobów. Drób można w rozmaity sposób grillować, piec i smażyć. Od drugiej połowy XX wieku mięso z kurczaka stało się podstawą fast foodów. Kurczak jest używany częściej niż zdrowsze, czerwone mięso, z niższym stężeniem cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że obecnie na Ziemi jest 19 miliardów kurcząt, co przewyższa liczebnie ludzi ponad dwa do jednego. W jaki sposób warto przyrządzić kurczaka? Kurczaka można przyrządzić w dosłownie kilkanaście minut. Wśród sympatyków kurczaka znajdziemy wszystkich, którym nie jest obojętny stan ich BMI. 100 gramów kurczaka ma niewiele ponad 200 kalorii. Może być podawany jako posiłek główny, ale i jako przystawka.  Curry to  nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to również przyprawa, do której pasują warzywa, sery, ryby i mięso. Ma charakterystyczny, pomarańczowy kolor i pasuje jak ulał do piersi z kurczaka, którą wykorzystamy w naszym przepisie. Składniki na najszybszy obiad świata: podwójna pierś z kurczaka, 1/2 średniej cebuli, 500 g makaronu (ewentualnie ryż), sól, pieprz, papryka słodka, curry, olej albo masło do smażenia, 400 ml śmietanki 30%, opcjonalnie: 200 g pieczarek. Przygotowanie: Kurczak w sosie curry robi się niemal sam. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie macie czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Wstawcie wodę...

Przeczytaj
Kurczak pieczony
beatris/gotujmy.pl
Przepisy Soczysty kurczak pieczony z boczkiem. Upiecz całego kurczaka „na jednym ogniu”
Pieczony w całości kurczak to niezwykle efektowne danie. Są sposoby, by nie stracił na soczystości podczas pieczenia. Sprawdźcie sami!
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu. To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie. Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części. Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości: Składniki: Cały kurczak (najlepiej zagrodowy) 15 dag wędzonego boczku w plasterkach 1 łyżka czosnku granulowanego Szczypta soli ziołowej Pół łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki cząbru Pół łyżeczki bazylii Ćwierć łyżeczki tymianku Kilka łyżek oleju Pieprz Przygotowanie: Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem. Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy. Powstałą  marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka. Kurczaka pieczemy piersiami do góry. Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i...

Przeczytaj
Klops, świąteczny klops
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy Rozpływający się w ustach świąteczny klops. Świetnie się sprawdzi na gorąco, jako drugie danie
Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad, jest coś, co zachwyci wszystkich waszych gości. Mięsny, nadziewany, soczysty klops!
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

To danie z mielonego mięsa, które łączy się w innymi składnikami i formuje w kształt bochenka. Świąteczny klops można upiec lub uwędzić. W obydwu wersjach będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Klops z mielonej wołowiny, wieprzowiny lub cielęciny Wołowina to wytrawne mięso obiadowe. Możliwości jej obróbki są właściwie nieskończone. Jeżeli wolicie mięsa chudsze lub bardziej aromatyczne, możecie do zrobienia klopsa wybrać także dziczyznę, mieloną jagnięcinę czy najpopularniejszy na całym świecie drób. Istnieją różne techniki na utrzymanie gotowego klopsa soczystego. Jeśli chcecie podać wilgotne danie, przykryjcie go sosem lub dodajcie do niego jajka i bułkę tartą.  Klops - niedrogie mięsne danie Klops można znaleźć już w rzymskiej tradycji kucharskiej. Jako danie podaje się go w Niemczech, Skandynawii i Belgii. To kuzyn holenderskiego klopsiku. Podczas Wielkiego Kryzysu cieszył się szczególnym powodzeniem. Sporządzano go za pomocą niedrogiego rodzaju mięsa i resztek składników. Wiele przepisów poleca, by upieczony klops polać sosem pomidorowym. Można również użyć sosu do grillowania lub mieszaniny ketchupu i domowej musztardy. W stylu amerykańskim klops jest zwykle podawany na ciepło, jako część dania głównego, ale może być również pokrojony w plastry na zimno. Świąteczny klops z sosem chrzanowym lub żurawinowym Jeśli macie dość kuchni świątecznej, opartej na kapuście i grzybach, mamy pewną propozycję. W roli drugiego dania doskonale sprawdzi się świąteczny klops z nadzieniem. Dla urozmaicenia możecie go podać z sosem chrzanowym lub żurawinowym. Ten z przepisu poniżej? Palce lizać! Składniki: 1,2 kg łopatki lub szynki wieprzowej 3 jajka 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżka musztardy...

Przeczytaj