Keks świąteczny
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy

Oto najlepszy keks świąteczny, jaki możecie zrobić. Zniknie jako pierwszy ze stołu 

Keks pieczony w podłużnej formie, z dużą ilością lukru i bakalii to jeden ze świątecznych klasyków na słodko. Na wigilijnym stole zwyczajnie nie może go zabraknąć.

To biszkoptowe ciasto ma swoich wiernych sympatyków. Było znane już w starożytnym Rzymie. Współcześnie to jeden z przysmaków, którym zajadamy się przy świątecznym stole. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Babka piaskowa z bakaliami

W starożytności do ciasta dodawano owoce granatowca, orzechy piniowe i rodzynki. Keks pieczono w cieście jęczmiennym, a za dodatek służyły owoce, miód i przyprawy.

Czasami keks bywa określany jako cwibak. Świąteczny keks z bakaliami to ciasto, które lubimy szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Jest niesamowite! Głównie ze względu na kolory i niepowtarzalny smak, który zawdzięcza bogactwu bakalii. 

Smaczny keks polany białą czekoladą

Keks można robić na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Powinien mieć dwa dominujące aromaty smakowe - śmietankowy i rumowy. Z keksem dobrze komponuje się wspomniana biała czekolada, ale i skórka pomarańczy.

Pyszny deser nie tylko od święta

To kolorowe i pyszne ciasto na pewno znajdziecie wśród słodkości serwowanych na Boże Narodzenie. Pachnący suszonymi owocami wypiek najlepiej po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej. Keks można podawać nie tylko podczas świątecznych spotkań. Pasuje również na co dzień, do kawy oraz herbaty.

Składniki:

  • 25 dag mąki

  • 15 dag cukru

  • 1 duża łyżka cukru z wanilią

  • 25 dag masła lub dobrej margaryny 

  • 5 dużych jajek

  • 2-3 łyżki alkoholu ( wódka, rum, koniak)

  • 40 dag mieszanki bakaliowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszankę bakaliową wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy z wybranym alkoholem. Odstawiamy całość na kwadrans.

  2. Po tym czasie odsączamy bakalie na sitku. Mieszamy je następnie z trzema łyżkami mąki.

  3. Resztę mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

  4. Dobrej jakości margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodajemy kolejno po jednym całym jajku. Nie przestajemy miksować. Na koniec wrzucamy mąkę i bakalie.

  5. Masę mieszamy. Powinna być gęsta i pachnąca!

  6. Ciasto przekładamy do blaszki ok. 30 cm. Można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

  7. Keks pieczemy pełną godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  8. Na zimny keks wylewamy lukier cytrynowy i wykładamy jego wierzch posiekanymi orzechami. Mniam!

Źródło: Gotujmy.pl

keks przepis
Gotujmy.pl
Newsy
To pyszne ciasto było przysmakiem w czasach PRL-u. Pamiętacie ten smak?
Smakowanie ulubionych potraw z młodości to jeden ze sposobów na przyjemne wspominanie dawnych lat. Czy wy także do dziś uwielbiacie to ciasto?

Lubimy z sentymentem wracać do dawnych wspomnień. Zdjęcia i ulubione przeboje pomagają przenieść się myślami w czasie i znów poczuć się jak dawniej. Zadziwiające jest to, że choć wzrok jest najsilniejszym ze zmysłów człowieka, to najmocniej wspomnienia przywołują znane smaki i zapachy. Pewnie wiele razy zdarzyło wam się zjeść np. ciasto, które ktoś przygotował dokładnie tak samo, jak robiła to wasza babcia i poczuliście się, jakbyście znów byli dziećmi. Warto wykorzystać potęgę naszych zmysłów i wybrać się w małą podróż w przeszłość. Ten przepis przypomni wam dawne lata ! Kilka ciekawostek o keksie Babka z bakaliami to przysmak znany wszystkim Polakom. Był bardzo popularny w czasach PRL-u. Czy znaliście te ciekawostki o keksie? Dobrze przechowywany keks można zjeść nawet 25 lat po jego upieczeniu . Oczywiście warunkiem są odpowiednie składniki i konserwanty. Keks ma własną stolicę na świecie – jest nią Claxton, miejscowość w stanie Georgia w USA. Członkowie brytyjskiej rodziny królewskiej uwielbiają keks i obdarowują się nim przy wszystkich większych okazjach.  Keks jedli już Rzymianie . Mieszali pszenicę, orzechy, suszone oraz świeże owoce i zapiekali. Przepis na wyjątkowy keks Jeśli chcecie przypomnieć sobie smak dawnych lat, to koniecznie upieczcie pyszny, tradycyjny keks. Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 300 g mieszanki do keksu 4 jaja łyżeczka proszku do pieczenia ulubione bakalie Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, a oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą w misce. Następnie powoli dodawać żółtka do masła cały czas miksując, na zmianę z wymieszaną mąką. Dodać proszek do pieczenia i zamieszać. Ubić białka na pianę i wlać do...

Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...

Muffinki piernikowe z orzechami
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Piernikowe muffinki robią się chwilę, a smakują jak długo pieczony piernik. Palce lizać
Tradycję piernikową należy nieco uwspółcześniać. Tym bardziej, że deser w postaci muffinów jest w Polsce coraz bardziej popularny.

Święta to nie tylko śledzie pod pierzynką i pierogi z farszem z kapusty i grzybów. Po kolacji wigilijnej przychodzi czas na słodkości. Jeśli opatrzyły wam się tradycyjne desery świąteczne, spróbujcie piernikowych mufffinów. Muffiny Zdrobniale mówi się na nie muffinka i muffinek. Coraz częściej można je spotkać w kawiarniach, ale i na stacjach benzynowych. To doskonały smakołyk do kawy. Są szczególnie popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii, a nawet Australii. Muffiny to ciastka w kształcie wysokiej babeczki, urozmaicone różnymi dodatkami. Mogą być słodkie, z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami czy orzechami. Równie dobrze smakują podane w wytrawny sposób, w towarzystwie mięsa i pieczonych warzyw.  Piernik to tradycyjne ciasto Z kolei piernik to ciemnobrązowe ciasto, mocno przyprawione przyprawami korzennymi, przede wszystkim cynamonem i imbirem, a czasem też goździkami, kolendrą oraz gałką muszkatołową. W nowoczesnych przepisach znajdziemy takie dodatki jak czarny pieprz, ziele angielskie i lawendę. Pierniki mogą także występować w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą i ozdabianych bakaliami. To znany i popularny świąteczny przysmak. Mogą leżakować nawet kilka tygodni. Idealnie nadają się również do ozdabiania choinki. Taki widok zachwyci najmłodszych. Zamiast piernika możemy upiec muffiny Domowe pierniki trzeba robić nawet miesiąc wcześniej. Jeśli nie macie tyle czasu, ale i ochoty na ten sam smak co roku, proponujemy małą, świąteczną zmianę. Zróbcie muffiny piernikowe, które będą prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Są proste w przygotowaniu i puszyste, że palce lizać! Składniki 12,5 dag masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki cukru 2...

piernik z ajerkoniakiem
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Ten piernik jest naprawdę wyjątkowy. Goście oszaleją na punkcie jego smaku i będą prosić o dokładkę
A to wszystko za sprawą jednego nietypowego składnika, który sprawi, że piernik będzie wyjątkowo wilgotny i aromatyczny.

Przepisów na pierniki znajdziecie w sieci bez liku. Długo dojrzewające, te, które można przygotować jeden dzień przed świętami, z miodem, polewą czekoladową, z powidłami, przekładane kremami… Opcji jest naprawdę wiele. W poniższym cieście znajdziecie jeden nietypowy składnik, który najczęściej kojarzy się z Wielkanocą. Mowa o ajerkoniaku, który dodany do masy piernikowej sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie bardzo wilgotne. Jest przepyszny bez żadnych dodatków, ale warstwa czekoladowej polewy nadaje mu dodatkowego wykończenia i smaku. Całość możecie posypać skórką pomarańczową albo posiekanymi bakaliami: orzechami, żurawiną albo rodzynkami. Doskonale sprawdzi się również cienka warstwa cukru pudru przesiana przez małe sitko. Piernik najlepiej smakuje, gdy upieczecie go dzień przed podaniem. Z krojenie poczekajcie do momentu, aż całkowicie wystygnie. Jest tak delikatny i wilgotny, że krojony jeszcze ciepły mógłby się rozpaść. Przepis na wilgotny piernik z ajerkoniakiem Składniki 350 g mąki pszennej 5 jajek 150 g miodu 100 g miękkiego masła 100 ml ajerkoniaku 1 tabliczka czekolady  100 g cukru 60 g przyprawy do piernika 10 g proszku do pieczenia 10 g kakao 1 tabliczka czekolady  15 g skórki pomarańczowej lub bakalii Przygotowanie W garnku z grubym dnem rozpuśćcie masło z miodem. Uważajcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Wystudźcie. W dużej misce ubijajcie mikserem na wysokich obrotach  jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa o kremowym kolorze. Wmiksujcie do jajek masę miodowo-maślaną, a następnie ajerkoniak. Do ciasta dodajcie suche składniki, najlepiej przesiane przez sitko. Podłużną formę, tzw. keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia. Przelejcie ciasto do...