Keks świąteczny
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy

Oto najlepszy keks świąteczny, jaki możecie zrobić. Zniknie jako pierwszy ze stołu 

Keks pieczony w podłużnej formie, z dużą ilością lukru i bakalii to jeden ze świątecznych klasyków na słodko. Na wigilijnym stole zwyczajnie nie może go zabraknąć.
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

To biszkoptowe ciasto ma swoich wiernych sympatyków. Było znane już w starożytnym Rzymie. Współcześnie to jeden z przysmaków, którym zajadamy się przy świątecznym stole. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Babka piaskowa z bakaliami

W starożytności do ciasta dodawano owoce granatowca, orzechy piniowe i rodzynki. Keks pieczono w cieście jęczmiennym, a za dodatek służyły owoce, miód i przyprawy.

Czasami keks bywa określany jako cwibak. Świąteczny keks z bakaliami to ciasto, które lubimy szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Jest niesamowite! Głównie ze względu na kolory i niepowtarzalny smak, który zawdzięcza bogactwu bakalii. 

Smaczny keks polany białą czekoladą

Keks można robić na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Powinien mieć dwa dominujące aromaty smakowe - śmietankowy i rumowy. Z keksem dobrze komponuje się wspomniana biała czekolada, ale i skórka pomarańczy.

Pyszny deser nie tylko od święta

To kolorowe i pyszne ciasto na pewno znajdziecie wśród słodkości serwowanych na Boże Narodzenie. Pachnący suszonymi owocami wypiek najlepiej po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej. Keks można podawać nie tylko podczas świątecznych spotkań. Pasuje również na co dzień, do kawy oraz herbaty.

Składniki:

  • 25 dag mąki

  • 15 dag cukru

  • 1 duża łyżka cukru z wanilią

  • 25 dag masła lub dobrej margaryny 

  • 5 dużych jajek

  • 2-3 łyżki alkoholu ( wódka, rum, koniak)

  • 40 dag mieszanki bakaliowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszankę bakaliową wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy z wybranym alkoholem. Odstawiamy całość na kwadrans.

  2. Po tym czasie odsączamy bakalie na sitku. Mieszamy je następnie z trzema łyżkami mąki.

  3. Resztę mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

  4. Dobrej jakości margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodajemy kolejno po jednym całym jajku. Nie przestajemy miksować. Na koniec wrzucamy mąkę i bakalie.

  5. Masę mieszamy. Powinna być gęsta i pachnąca!

  6. Ciasto przekładamy do blaszki ok. 30 cm. Można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

  7. Keks pieczemy pełną godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  8. Na zimny keks wylewamy lukier cytrynowy i wykładamy jego wierzch posiekanymi orzechami. Mniam!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Stół wigilijny, stół na Boże Narodzenie
Pixabay/Ben Lescure
Newsy Co symbolizują wigilijne potrawy? Na bank nie znacie wszystkich
Do Bożego Narodzenia zostały niecałe dwa tygodnie. Już niedługo usiądziemy z bliskimi przy wigilijnym stole. Podczas tego posiłku każde danie kryje w sobie niezwykłe znaczenie i przepowiednię.
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Symbolika wigilijnych potraw ma znaczenie kulturowe i religijne. Posiłki na Wigilię powinny być przygotowywane z płodów ziemi, m.in. maku, ryb, kapusty, grochu i miodu. To przepowiednia witalności, dostatku i zapowiedź doświadczania szczęścia w nadchodzącym roku. 12 potraw wigilijnych Skąd wzięła się taka, a nie inna liczba? Dawniej musiała być nieparzysta. Dań na wigilijnym stole mogło być 7 lub 11. Nieparzystość miała zapewnić szczęście domownikom. Do 12 dochodzili wyłącznie zamożni przedstawiciele społeczeństwa. Właśnie liczba 12 odpowiadała za bogactwo i dostatek. Dwunastka ma też znaczenie religijne, gdyż Biblia przedstawia 12 apostołów. Z astrologicznego punktu widzenia mamy też 12 miesięcy w roku. Wedle wierzeń ludowych to ważna i wyłaniająca porządek rzeczy liczba. Jeśli szykujecie wszystkie potrawy, obowiązkiem jest skosztować podczas Wigilii każdą z nich. Poszczególne dania na świątecznym stole mają różną symbolikę. Ominięcie któregoś z nich, może spowodować także ominięcie korzyści z niego płynącej. Na dodatek wigilijna wieczerza to przesłanie o cudzie nowego życia. To nowy początek dla wszystkiego, co nie udało się w mijającym roku. Kaloryczność i symbolika potraw na Wigilię Dania wigilijne, jakkolwiek pyszne, mają dużą kaloryczność. Bywają także ciężkostrawne. Szczególnie, jeśli chcemy spróbować wszystkich 12 dań. Tradycja jednak wymaga, by chociaż w ten wieczór nie liczyć kalorii i skupić się na symbolach, które kryją w sobie pyszne, wigilijne dania.  Czerwony barszcz z uszkami. Buraki to bardzo zdrowe warzywo, o którym warto pamiętać także w codziennej diecie. Mają zapewniać powodzenie i pomyślność. Buraki na Wigilii to także gwarancja długich lat w zdrowiu. Karp smażony. Kto zdecyduje się na rybę w wigilijny...

Przeczytaj