To biszkoptowe ciasto ma swoich wiernych sympatyków. Było znane już w starożytnym Rzymie. Współcześnie to jeden z przysmaków, którym zajadamy się przy świątecznym stole.
Babka piaskowa z bakaliami
W starożytności do ciasta dodawano owoce granatowca, orzechy piniowe i rodzynki. Keks pieczono w cieście jęczmiennym, a za dodatek służyły owoce, miód i przyprawy.
Czasami keks bywa określany jako cwibak. Świąteczny keks z bakaliami to ciasto, które lubimy szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Jest niesamowite! Głównie ze względu na kolory i niepowtarzalny smak, który zawdzięcza bogactwu bakalii.
Smaczny keks polany białą czekoladą
Keks można robić na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Powinien mieć dwa dominujące aromaty smakowe - śmietankowy i rumowy. Z keksem dobrze komponuje się wspomniana biała czekolada, ale i skórka pomarańczy.
Zobacz także:
Pyszny deser nie tylko od święta
To kolorowe i pyszne ciasto na pewno znajdziecie wśród słodkości serwowanych na Boże Narodzenie. Pachnący suszonymi owocami wypiek najlepiej po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej. Keks można podawać nie tylko podczas świątecznych spotkań. Pasuje również na co dzień, do kawy oraz herbaty.
Składniki:
-
25 dag mąki
-
15 dag cukru
-
1 duża łyżka cukru z wanilią
-
25 dag masła lub dobrej margaryny
-
5 dużych jajek
-
2-3 łyżki alkoholu ( wódka, rum, koniak)
-
40 dag mieszanki bakaliowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
-
Mieszankę bakaliową wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy z wybranym alkoholem. Odstawiamy całość na kwadrans.
-
Po tym czasie odsączamy bakalie na sitku. Mieszamy je następnie z trzema łyżkami mąki.
-
Resztę mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
-
Dobrej jakości margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodajemy kolejno po jednym całym jajku. Nie przestajemy miksować. Na koniec wrzucamy mąkę i bakalie.
-
Masę mieszamy. Powinna być gęsta i pachnąca!
-
Ciasto przekładamy do blaszki ok. 30 cm. Można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
-
Keks pieczemy pełną godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
-
Na zimny keks wylewamy lukier cytrynowy i wykładamy jego wierzch posiekanymi orzechami. Mniam!
Źródło: Gotujmy.pl