Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Bowiem potrawa od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca nowoczesnym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. 

Przyznacie jednak, że po latach nawet przepyszny schabowy może zacząć wychodzić uszami. Na szczęście mamy na to sposób. Dzięki panierce z płatków śniadaniowych w waszej kuchni w końcu powieje świeżością.

Przepis na kotleta schabowego w płatkach śniadaniowych

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 
  • 2 szklanek płatków kukurydzianych
  • 1 jajka
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, curry, słodkiej papryki, ziół prowansalskich

Przygotowanie

  1. Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, wystarczy, że rozbijecie je tłuczkiem.
  2. Tak przygotowane mięso oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem (dla lepszego efektu możecie włożyć je do miski, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc, pamiętajcie jednak, że zanim przystąpicie do następnego kroku, musicie je odsączyć).
  3. W głębokim talerzu rozkłóćcie jajko, a następnie zanurzcie w nim kotlety.
  4. Płatki kukurydziane umieśćcie w melakserze i rozdrobnijcie. Jeśli nie macie takiego sprzętu, wystarczy, że umieścicie je w misce i rozgnieciecie dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki. Możecie też użyć moździerza.
  5. Tak przygotowane płatki doprawcie curry, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie obtoczcie w nich mięso.
  6. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju, a następnie umieśćcie na niej schabowe. Smażcie z obu stron aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru.
  7. Gotowe mięso połóżcie na ręczniku papierowym i osuszcie z nadmiaru tłuszczu. Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na przykład z mizerią i tłuczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!