Kapuściane liście
Wikipedia commons
Newsy

Oto najlepsza kapusta na domowe gołąbki. Jest miękka, nie rwie się i łatwo ją zawinąć

Bez dobrej kapusty ani rusz. Przynajmniej w przypadku gołąbków. Jak wybrać odpowiednią kapustę do tego dania?
Hubert Rój
styczeń 07, 2021

Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że gołąbki to arcypolska potrawa. Karmiły nią nas nasze mamy i babcie, je się ją w Polsce od pokoleń. Tymczasem prawda o gołąbkach jest trochę inna. Sam fakt, że do gołąbków wykorzystuje się ryż, powinien zaświecić w naszych głowach lampkę ostrzegawczą.

Na dobrą sprawę, białe ziarna pojawiły się w polskiej kuchni dopiero po II wojnie światowej. Musiało minąć kilka ładnych lat, gdy biedne polskie społeczeństwo mogło swobodnie dostać w sklepach ryż.

Nasze babcie i mamy uczyły się tego wcześniej rzadko widzianego ziarna. Szybko wyklarował się przepis na farsz i kobiety zaczęły zawijać go w kapustę podobnie jak wigilijne gołąbki z kaszy gryczane.

Nasze przepisy na gołąbki niewiele różnią się od tych z innych państw. Ryż i mięso zawijane w kapustę, a nawet w sałatę i liście winogron się niemalże wszędzie!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Odpowiednia kapusta na gołąbki

Wystarczy już historii. Wróćmy do kapusty. Podstawowa receptura na gołąbki przewiduje użycie oczywiście białej kapusty.

Jaką wybrać? Najłatwiej będzie obgotować kapustę względnie młodą, z niekoniecznie dużymi liśćmi. Wybierzmy więc średniej wielkości główkę.

Gotowanie gołąbków z bardzo młodej kapusty może być mocno kuszące, ale może wiązać się z ryzykiem. Młode liście kapusty łatwo będą rwały się podczas zawijania.

Najgorszym z kolei wyborem na klasyczne gołąbki będzie kapusta z zeszłorocznego zbioru, która przeleżała w chłodniach cały rok. Taka biało-zielona główka może i nawet wygląda dość efektownie, ale jej liście mogą okazać się okropnie twarde nie tylko po gotowaniu, ale nawet jeszcze po ich upieczeniu.

Pieczone gołąbki

Dlatego też nie dajmy się zwieść promocjom w okolicach latach na wielkie kapuściane głowy. Obgotowywanie ich liści zajmie nam wieczność. Podsumujmy nasze rozważania – na gołąbki należy wybierać dość młode kapusty. Dla odważnych zostawmy eksperymenty z kapustą czerwoną i choćby włoską oraz... pieczeniem gołąbków. Taka wersja jest często o wiele szybsza, łatwiejsza i mniej kaloryczna. Liście długo i cierpliwie gotujcie w osolonej wodzie, odcinajcie ich twardsze elementy, a potem upieczcie gołąbki w średniej temperaturze.

Komentarze
potrawka gołąbkowa
gotujmy.pl/mniam1
Newsy Genialny sposób na ekspresowy obiad. Potrawka gołąbkowa do słoików
Kiedy w tygodniu nie mamy czasu na codzienne pichcenie, musimy skorzystać z alternatywnych rozwiązań. Takich jak choćby ugotowanie potrawki gołąbkowej na zapas.
Hubert Rój
styczeń 04, 2021

Wczesna pobudka, ciężka praca, potem późny powrót do domu. Do tego jeszcze sprzątanie, prasowanie, pranie – obowiązki każdej gospodyni domowej nie należą do najłatwiejszych. Czasem przy tym nawale spraw nie ma już nawet chwili na gotowanie codziennych obiadów. By nie zostać w środku tygodnia z samymi kanapkami, warto pomyśleć strategicznie. Jednym z pomysłów na szybki obiad w tygodniu jest przygotowanie potrawki gołąbkowej w słoikach. Nasze danie nie będzie zawierało w sobie ryżu – ten dogotujecie „na bieżąco”. Oczywiście w naszych „gołąbkach” wszystko odbędzie się bez zawijania. Szybkość wykonania i nienaganny smak w jednym. Tak przygotowane danie śmiało możemy poddać pasteryzacji. Zakonserwowane słoiczki będą naszą „deską ratunku” przez dłuższy czas. Zawsze wtedy, gdy cierpimy na brak czasu i brak pomysłu na wykarmienie całej rodziny. Do przygotowania naszego „długoterminowego” dania będziemy potrzebowali jednej kapusty, nieco mięsa i trochę pomidorów. Smak? Po prostu doskonały Potrawka gołąbkowa do słoików – przepis Składniki: 1 kapusta średniej wielkości Ok. 25 dag boczku Ok. 50 dag kiełbasy 2 cebule 10 dag koncentratu pomidorowego Pieprz i sól Liść laurowy i ziele angielskie Opcjonalnie: oregano, papryka w proszku, tymianek Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy 1-2 szklankami wody i dusimy do miękkości. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy na patelnię pokrojoną w „talarki” kiełbasę. Kiedy kapusta będzie miękka, a mięso z cebulą odpowiednio zrumienione, dodajemy je do garnka. Doprawiamy kapustę...

Przeczytaj
gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Przeczytaj
Gołąbki wigilijne
własne
Newsy Pachnące świętami pyszne gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w tym wyjątkowym farszu
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Wigilijny przysmak Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim wygotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała...

Przeczytaj