Kapuściane liście
Wikipedia commons
Newsy

Oto najlepsza kapusta na domowe gołąbki. Jest miękka, nie rwie się i łatwo ją zawinąć

Bez dobrej kapusty ani rusz. Przynajmniej w przypadku gołąbków. Jak wybrać odpowiednią kapustę do tego dania?
Hubert Rój
styczeń 07, 2021

Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że gołąbki to arcypolska potrawa. Karmiły nią nas nasze mamy i babcie, je się ją w Polsce od pokoleń. Tymczasem prawda o gołąbkach jest trochę inna. Sam fakt, że do gołąbków wykorzystuje się ryż, powinien zaświecić w naszych głowach lampkę ostrzegawczą.

Na dobrą sprawę, białe ziarna pojawiły się w polskiej kuchni dopiero po II wojnie światowej. Musiało minąć kilka ładnych lat, gdy biedne polskie społeczeństwo mogło swobodnie dostać w sklepach ryż.

Nasze babcie i mamy uczyły się tego wcześniej rzadko widzianego ziarna. Szybko wyklarował się przepis na farsz i kobiety zaczęły zawijać go w kapustę podobnie jak wigilijne gołąbki z kaszy gryczane.

Nasze przepisy na gołąbki niewiele różnią się od tych z innych państw. Ryż i mięso zawijane w kapustę, a nawet w sałatę i liście winogron się niemalże wszędzie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odpowiednia kapusta na gołąbki

Wystarczy już historii. Wróćmy do kapusty. Podstawowa receptura na gołąbki przewiduje użycie oczywiście białej kapusty.

Jaką wybrać? Najłatwiej będzie obgotować kapustę względnie młodą, z niekoniecznie dużymi liśćmi. Wybierzmy więc średniej wielkości główkę.

Gotowanie gołąbków z bardzo młodej kapusty może być mocno kuszące, ale może wiązać się z ryzykiem. Młode liście kapusty łatwo będą rwały się podczas zawijania.

Najgorszym z kolei wyborem na klasyczne gołąbki będzie kapusta z zeszłorocznego zbioru, która przeleżała w chłodniach cały rok. Taka biało-zielona główka może i nawet wygląda dość efektownie, ale jej liście mogą okazać się okropnie twarde nie tylko po gotowaniu, ale nawet jeszcze po ich upieczeniu.

Zobacz także

Pieczone gołąbki

Dlatego też nie dajmy się zwieść promocjom w okolicach latach na wielkie kapuściane głowy. Obgotowywanie ich liści zajmie nam wieczność. Podsumujmy nasze rozważania – na gołąbki należy wybierać dość młode kapusty. Dla odważnych zostawmy eksperymenty z kapustą czerwoną i choćby włoską oraz... pieczeniem gołąbków. Taka wersja jest często o wiele szybsza, łatwiejsza i mniej kaloryczna. Liście długo i cierpliwie gotujcie w osolonej wodzie, odcinajcie ich twardsze elementy, a potem upieczcie gołąbki w średniej temperaturze.

 

Czytaj także:

Komentarze
gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Przeczytaj
gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Przeczytaj
Jak nie porwać liści kapusty na gołąbki?
Adobe Stock
Newsy Koniec z porwanymi liśćmi kapusty. Dzięki łatwym trikom przygotujesz idealne gołąbki
Porwane liście kapusty to zmora każdej pani domu. Niewiele gospodyń ma przecież tyle cierpliwości, żeby oderwać je w całości. Na szczęście istnieje kilka trików, które z pewnością ułatwią ci tę czynność.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma w zasadzie tylko jeden mankament . Bowiem większości gospodyń niesamowitą trudność sprawia rozebranie kapusty… Zazwyczaj połowa jej liści trafia do kosza. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by temu zaradzić! Wielkość kapusty Przede wszystkim pamiętaj, że do przyrządzenia gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka. Bez względu na to czy wybierzesz kapustę białą czy czerwoną , pekińską czy włoską, z łatwością powinna mieścić się w standardowym garnku. Nie prowadzisz przecież restauracji, a co za tym idzie, nie masz ogromnych garnków. Zbyt dużą główkę trudno będzie sparzyć w domowych warunkach. Wytnij głąb Zanim włożysz kapustę do garnka, musisz pamiętać o tym, aby wyciąć głąb , który jest zwyczajnie twardy i w tym przypadku nieużyteczny. W wielu domach wyrzuca się go do kosza. Pamiętaj jednak, że możesz go zatrzymać i upichcić z niego przepyszne placuszki . Gotuj według zasad W dużym garnku zagotuj wodę. Zanim jednak umieścisz w niej kapustę, dodaj 4 łyżki oleju . To umożliwi łatwiejsze oddzielanie liści. Podczas parzenia kapusta musi być całkowicie przykryta wodą . Pamiętaj też, żeby co jakiś czas ją obracać, tak aby równomiernie się sparzyła. Po upływie 8 minut główka będzie gotowa do wyjęcia. Sparzoną kapustę odstaw na kilkanaście minut do wystudzenia. Oddziel liście i odetnij zgrubienia Nadeszła chwila prawdy. Teraz musisz rozebrać wystudzoną kapustę z liści. Zrób to tak delikatnie, jak tylko potrafisz. Prawidłowe wykonanie wcześniejszych kroków powinno sprawić, że nie będzie z tym większego problemu. Jeśli jednak widzisz, że liście...

Przeczytaj
bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy Przepyszna kapusta z leśnymi grzybami. Klasyka wigilijnej kuchni. Godzina roboty
Tego dania nie może zabraknąć w święta! Jest bardzo proste w przygotowaniu i wymaga kilku składników.
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań jest kapusta z grzybami. Wiedzieliście, że tę potrawę przygotowuje się w Polsce od setek lat? Nic dziwnego, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, który pełen jest tradycyjnych dań! Sprawdźcie ten przepis, z którego wyczarujecie przepyszną kapustę z grzybami, taką jak u mamy. O kapuście na polskich stołach Dawniej kapusta była jednym z najpopularniejszych składników używanych w kuchni i w pewnym okresie historii naszego kraju jedzono to warzywo praktycznie na okrągło. Tanie i łatwe w uprawie stanowiło bazę większości dań. By nieco przerwać monotonię, do kapusty dodawano różne dodatki, np. groch albo grzyby okraszone smalcem. Co więcej, tak wzbogacona kapusta uchodziła za dość wykwintne danie i przyrządzano ją na różne święta i podniosłe okazje. Zwyczaj przetrwał do dziś i na Wigilię przygotowujemy postną wersję tej tradycyjnej potrawy. Przepis na kapustę z grzybami Aby kontynuować tradycję naszych przodków, przygotujcie na Wigilię jarską kapustę z grzybami! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy, a jedynie nieco czasu – pamiętajcie o tym, że grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć w wodzie!  Potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 główka kapusty 200 g grzybów suszonych 4 cebule 3 ząbki czosnku Pieprz Sól Przygotowanie Włóż grzyby do naczynia z wodą i odstaw na noc, by się namoczyły. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno. Przełóż ją do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj. W tym czasie ugotuj namoczone wcześniej grzyby. Gdy kapusta zmięknie, odcedź ją z wody. Ugotowane grzyby pokrój drobno i dodaj do kapusty wraz z odrobiną wody po gotowaniu. Posiekaj cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z kapustą i grzybami. Wymieszaj, dodaj...

Przeczytaj