pizza domowa przepis
Gotujmy.pl/samecky
Newsy

Oto najlepsza domowa pizza na świecie. Lepszej nie zjecie w żadnej pizzerii

Lubicie pizzę, ale po jej zjedzeniu macie wyrzuty sumienia? Koniec z tym! Przyrządzona samodzielnie w domu będzie o wiele zdrowsza, a oprócz tego niesamowicie smaczna. Domowe ciasto z dodatkiem ostrych papryczek, oliwek i suszonych pomidorów zachwyci całą waszą rodzinę.
Weronika Kępa
styczeń 01, 2021

Domowa pizza to istne niebo w gębie. Musicie jednak pamiętać, by rozpocząć jej przygotowanie znacznie wcześniej. Bowiem ciasto potrzebuje ok. 48 godzin, by pięknie wyrosnąć. Z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domową pizzę

Będziecie potrzebować

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 10 gramów świeżych drożdży
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • Sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem
  • 150 gramów sypanej mozzarelli
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Dodatki: suszone pomidory, oliwki, papryczki jalapeno (dodatki możecie dowolnie modyfikować)

Przygotowanie

  1. W dużej misce umieśćcie drożdże, wodę, mąkę, cukier, sól oraz oliwę. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej masy. 
  2. Miskę z ciastem owińcie szczelnie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 48 godzin (zimna fermentacja). Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i pozostawcie w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
  3. Tak przygotowane ciasto wyłóżcie na stolnicę i zacznijcie formować. Do tej czynności nie używajcie wałka. Wystarczą ręce. Możecie nieco podsypać ciasto mąką, tak by łatwiej było je przełożyć na blachę. Pamiętajcie również o zawinięciu brzegów.
  4. Tak przygotowane ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, a następnie posypcie połową mozzarelli. 
  5. Oliwki pokrójcie na plasterki, suszone pomidory w paski z kolei papryczki w kosteczkę. Wszystkie składniki umieśćcie na pizzy w dowolnych proporcjach (tak jak najbardziej lubicie).
  6. Na koniec posypcie pizzę resztą mozzarelli i umieśćcie na blaszce od piekarnika lub specjalnym kamieniu.
  7. Piekarnik rozgrzejcie do 230 st. C. Przysmak pieczcie przez ok. 12 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
pizza bez drożdży i mąki
Adobe Stock
Newsy Pizza bez drożdży i mąki? Tak, to możliwe. Przepis jest banalnie prosty
Pizza to włoski przysmak, który od lat pieści podniebienia Polaków. Standardowo do jej przygotowania używa się drożdży i mąki. Okazuje się jednak, że spód można przyrządzić również bez tych składników. W zamian wystarczą 3 inne!
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Pizza z mozzarelli, jajek i serka to idealna propozycja nie tylko dla osób uczulonych na drożdże, ale również tych, którzy nie mają czasu na zabawę z tym produktem. Zaproponowany przez nas przepis z pewnością oszczędzi twój czas i nerwy. Upieczoną w ten sposób pizzę trudno będzie odróżnić od tej tradycyjnej! Przepis na pizzę bez mąki i drożdży Będziesz potrzebować 400 gramów mozzarelli w kawałku 150 gramów mozzarelli sypanej 3 średniej wielkości jajka 1 łyżka serka śmietankowego 1 butelkę passaty pomidorowej (najlepiej z dodatkiem czosnku i bazylii) Ulubione dodatki (jeśli nie masz pomysłu to połączenie cebuli, pieczarek, papryki czerwonej i salami będzie smakować idealnie) Przygotowanie Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce ze startą mozzarellą umieść również serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej masy dodaj jajka i ponownie doprowadź do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i uformuj w kwadrat bądź okrąg. W tym przypadku podrzucanie ciasta nie zdałoby egzaminu, ponieważ jest zbyt rzadkie. Spód do pizzy piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu nałóż na ciasto warstwę passaty pomidorowej i dokładnie rozsmaruj, aż po same brzegi. Tak przygotowaną pizzę posyp połową mozzarelli w wiórkach, a następnie zacznij nakładać ulubione dodatki. Jeśli chcesz wypróbować te zaproponowane przez nas, wystarczy, że je pokroisz i nałożysz w odpowiedniej kolejności – salami, pieczarki, cebula, papryka. Całość oprósz pozostałą mozzarellą. Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz przez ok. 8 minut. Po upływie tego czasu wyjmij przysmak z piekarnika i...

Przeczytaj