Domowa pizza to istne niebo w gębie. Musicie jednak pamiętać, by rozpocząć jej przygotowanie znacznie wcześniej. Bowiem ciasto potrzebuje ok. 48 godzin, by pięknie wyrosnąć. Z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko.
Przepis na domową pizzę
Będziecie potrzebować
- 400 gramów mąki pszennej
- 10 gramów świeżych drożdży
- 180 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- Sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem
- 150 gramów sypanej mozzarelli
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
- Dodatki: suszone pomidory, oliwki, papryczki jalapeno (dodatki możecie dowolnie modyfikować)
Przygotowanie
- W dużej misce umieśćcie drożdże, wodę, mąkę, cukier, sól oraz oliwę. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej masy.
- Miskę z ciastem owińcie szczelnie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 48 godzin (zimna fermentacja). Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i pozostawcie w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
- Tak przygotowane ciasto wyłóżcie na stolnicę i zacznijcie formować. Do tej czynności nie używajcie wałka. Wystarczą ręce. Możecie nieco podsypać ciasto mąką, tak by łatwiej było je przełożyć na blachę. Pamiętajcie również o zawinięciu brzegów.
- Tak przygotowane ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, a następnie posypcie połową mozzarelli.
- Oliwki pokrójcie na plasterki, suszone pomidory w paski z kolei papryczki w kosteczkę. Wszystkie składniki umieśćcie na pizzy w dowolnych proporcjach (tak jak najbardziej lubicie).
- Na koniec posypcie pizzę resztą mozzarelli i umieśćcie na blaszce od piekarnika lub specjalnym kamieniu.
- Piekarnik rozgrzejcie do 230 st. C. Przysmak pieczcie przez ok. 12 minut.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl