Domowa pizza to istne niebo w gębie. Musicie jednak pamiętać, by rozpocząć jej przygotowanie znacznie wcześniej. Bowiem ciasto potrzebuje ok. 48 godzin, by pięknie wyrosnąć. Z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko.

Przepis na domową pizzę

Będziecie potrzebować

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 10 gramów świeżych drożdży
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • Sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem
  • 150 gramów sypanej mozzarelli
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Dodatki: suszone pomidory, oliwki, papryczki jalapeno (dodatki możecie dowolnie modyfikować)

Przygotowanie

  1. W dużej misce umieśćcie drożdże, wodę, mąkę, cukier, sól oraz oliwę. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej masy. 
  2. Miskę z ciastem owińcie szczelnie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 48 godzin (zimna fermentacja). Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i pozostawcie w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
  3. Tak przygotowane ciasto wyłóżcie na stolnicę i zacznijcie formować. Do tej czynności nie używajcie wałka. Wystarczą ręce. Możecie nieco podsypać ciasto mąką, tak by łatwiej było je przełożyć na blachę. Pamiętajcie również o zawinięciu brzegów.
  4. Tak przygotowane ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, a następnie posypcie połową mozzarelli. 
  5. Oliwki pokrójcie na plasterki, suszone pomidory w paski z kolei papryczki w kosteczkę. Wszystkie składniki umieśćcie na pizzy w dowolnych proporcjach (tak jak najbardziej lubicie).
  6. Na koniec posypcie pizzę resztą mozzarelli i umieśćcie na blaszce od piekarnika lub specjalnym kamieniu.
  7. Piekarnik rozgrzejcie do 230 st. C. Przysmak pieczcie przez ok. 12 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl