sklep
Adobe Stock
Newsy

Oto najgorszy, ale i najpopularniejszy produkt spożywczy. Kosztuje niecałe 2zł. Sama chemia, która zatruwa organizm

Niektórzy lubią to "danie", ponieważ jest bardzo szybkie w przygotowaniu i tanie. Jednak konsekwencje dla organizmu mogą być bardzo poważne!
Katarzyna Wyborska
styczeń 22, 2021

Ulubione danie studentów i amatorów fast foodów – tzw. zupki chińskie lub inaczej zupy instant są tanie i dość sycące. Niestety, nie bez przyczyny! Te produkty pełne są ulepszaczy i niezdrowych składników, które mogą powodować nieprzyjemnie dolegliwości. Na pewno dobrze wiecie, że zupy instant są niezdrowe, ale na pewno nie spodziewaliście się, że aż tak! Skład tych produktów naprawdę przeraża. Po przeczytaniu tego artykułu następnym razem zastanowicie się kilka razy, zanim sięgniecie po taką zupkę w sklepie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Co zawierają zupki instant?

Lista składników popularnych zupek chińskich może przyprawić o ból głowy. Poza kilkoma „w miarę” zdrowymi pozycjami jak suszone warzywa i mąka znajdziecie tam także:

  • Skrobię modyfikowaną E1420
  • Gumę guar
  • Trifosforan pentasodowy
  • Węglan potasu
  • Węglan sodu
  • Olej palmowy
  • Glutaminian monosodowy
  • Inozynian diosodowy
  • Sztuczne aromaty i barwniki

Do tego w zupkach znajduje się bardzo dużo soli i cukru co sprawia, że są niebezpieczne dla osób cierpiących na cukrzycę oraz nadciśnienie.

Ciężkie dla żołądka zupki chińskie

Patrząc na skład typowej zupki chińskiej, można się zacząć zastanawiać, dlaczego niektórzy ludzie w ogóle to jedzą. Zupki nie dość, że są bardzo słone, to powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Osoby, które często je spożywają, mogą zauważyć u siebie problemy skórne – na przykład trądzik. Odpowiedzialny jest za to glutaminian monosodowy, polepszacze smaku, barwniki oraz aromaty. Jeszcze gorszy jest makaron dodawany do zupek! 10 lat temu przeprowadzono doświadczenie mające sprawdzić jak trawiony jest makaron z zupek instant. Dwóch ochotników połknęło kapsułki z kamerami, które filmowały zawartość ich żołądków. Pierwsza osoba biorąca udział w doświadczeniu zjadła zupkę instant, a druga zwykły rosół z makaronem. Efekty były zatrważające! Podczas gdy makaron z rosołu bardzo szybko zniknął z żołądka jednego z ochotników, to makaron z zupki chińskiej był tam jeszcze kilka godzin po zjedzeniu – i w dodatku praktycznie nienaruszony! Taka żywność nie może być bezpieczna dla człowieka, a na pewno nie wtedy, gdy jest często spożywana.

Komentarze
Kostki rosołowe
Pexels/Karolina Grabowska
Newsy Czy kostki rosołowe są zdrowe? Rozwiewamy wasze wątpliwości
Na temat kostek rosołowych powstało wiele mitów. Jedne mówią o tym, że można je śmiało stosować. Inne, że wręcz przeciwnie. Gdzie leży prawda?
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Kostki rosołowe to doskonała baza dla każdej zupy. Pojawia się jednak pytanie, czy jest to rozwiązanie, które służy naszemu zdrowiu. Zobaczcie, co udało nam się ustalić w tej sprawie. Zupa na bazie bulionu Każda dobra zupa potrzebuje solidnej podstawy. Najczęściej jest to bulion, który często zastępujemy popularnymi kostkami rosołowymi, aby zaoszczędzić czas. Czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? To pytanie pojawia się w naszych głowach systematycznie. Całkiem zresztą słusznie.  Jeśli nie chcemy iść na tzw. łatwiznę, gotujemy bulion z warzyw i mięsa. Kostki rosołowe mają tę smakową przewagę, że są bardzo dobrze doprawione przyprawami. Ciężko odtworzyć ich smak w sposób naturalny i domowy. Nie dziwi więc fakt, że sięgamy po nie nagminnie. Skład ma znaczenie Jako wyedukowani konsumenci potrafimy już sprawnie czytać etykiety. Wystarczy zerknąć na skład kostek, by dowiedzieć się, czy mamy się faktycznie czego obawiać. Co znajdziemy w ich wnętrzu? Zazwyczaj mają w sobie: sól, tłuszcze roślinne i zwierzęce, aromaty, substancje wzmacniające smak i zapach. Do obfitej składnikowo zawartości dochodzą jeszcze glutaminian sodu, inozynian i guanylan disodowy. W kostkach nie zapomniano o walorach smakowych. Właśnie za nie odpowiadają głównie ekstrakty drożdżowe, cukier oraz w śladowych ilościach suszone warzywa. Niestety to jeszcze nie koniec. Każda kostka rosołowa ma w składzie skrobię ziemniaczaną, barwniki i kwas cytrynowy. Składniki najważniejsze, takie jak mięso i warzywa stanowią w kostkach symboliczne ilości. Za wspomniany wcześniej smak odpowiadają głównie wzmacniacze smaku. Gotowanie z kostkami przypomina zabawę w laboratorium. Zamiast rosołu wyczarujemy raczej chemiczny roztwór, który ani...

Przeczytaj
czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne Myjesz mięso przed gotowaniem? Popełniasz wielki błąd!
Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjesz dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy ten i inne mity!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe! Mit #1: Mięso trzeba myć przed przygotowaniem Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka były po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego.  Mit #2: Świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu. Mit #3: Jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji podanych na opakowaniu.   Mit #4:...

Przeczytaj
Flaki z maggi
Gotujmy.pl, bogusia82/Flickr, Johnny Malmedy
Newsy Dodajecie Maggi przy gotowaniu flaczków? Robicie ogromny błąd
Poznajcie sposób, dzięki którym doprawianie flaków zmieni ich smak nie do poznania.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Flaki wołowe to jedno z tych dań, które gości na polskich stołach nie tylko od święta. Sekret zrobienia pysznych flaków tkwi między innymi w sposobie ich doprawiania. Przyprawy, które nadają się do flaków Flaki wołowe to danie, które od zawsze pojawia się podczas wspólnego biesiadowania. Jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku flaków, doprawcie je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Flaki to w końcu najbardziej znane danie kuchni polskiej. To też, a może i przede wszystkim, forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska. Mamy na myśli flaczki z boczniaków. Pycha! Flaki możecie serwować z ostrymi dodatkami Niektórzy kucharze, szczególnie początkujący, lubią chodzić na skróty. Jedną z przypraw, która zastępuje całą masę innych jest Maggi - międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych. W Polsce najczęściej używana jest Maggi w płynie. Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze. Również on jest odpowiedzialny za wprowadzenie pierwszych zup w proszku, które przyjęły się ze szczególnym powodzeniem. Jeśli jesteście sympatykami Maggi, powinniście pamiętać o jej nienajlepszym składzie. Aktualnie Maggi zawiera wodę, sól, niezdrowy glutaminian monosodowy, ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ta znana przyprawa imituje różne smaki, w tym ostry, słony i słodki. Taki...

Przeczytaj
święta 2020
AdobeStock
Newsy 5 sposobów na odzyskanie wigoru po zbyt obfitych świętach
Niedługo skończą się święta, a wy już martwicie się skutkami przejedzenia? Niepotrzebnie! Dzięki poniższym sposobom zapomnicie o tym problemie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Święta są gigantycznym wyzwaniem dla żołądka, wątroby i całego układu trawiennego. Pochłaniane wtedy ilości jedzenia muszą zostać jakoś strawione! Można sobie zadać pytanie „Po co to sobie robimy?”, ale odpowiedź jest prosta – bo jedzenie w święta jest po prostu przepyszne! Na pewno cierpicie w Boże Narodzenie na dolegliwości związane z przejedzeniem, ale dobrze wiecie, że taka okazja trafia się tylko raz w roku i nie ma sensu sobie żałować jedzenia. Jednak wątroba i żołądek bardzo cierpią w ciągu tych kilku dni. By im nieco ulżyć, warto zastosować sprawdzone sposoby! Sposoby na przejedzenie Niestrawność i ból brzucha to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. Można je nieco złagodzić stosując poniższe sposoby. Nie wymagają wielu składników i można łatwo je przygotować z tego, co macie w domu!   Mięta – najlepiej w formie ciepłego naparu. Przynosi ulgę, jeśli cierpicie na zgagę i ból żołądka, a do tego usprawnia trawienie. Rumianek – przyda się wówczas, gdy naprawdę przesadzicie z jedzeniem i boli was brzuch. Rumianek działa rozkurczowo, dlatego szybko przyniesie ulgę w bólu żołądka i wzdęciach. Woda – koniecznie pijcie dużo wody między posiłkami! Odpowiednie nawodnienie to podstawia sprawnego trawienia. Ocet jabłkowy – to, co trawi jedzenie w naszym żołądku to oczywiście kwas. Gdy jemy naprawdę dużo, jego ilości mogą okazać się za małe, więc warto pomóc organizmowi i suplementować się octem jabłkowym. Wystarczy do szklanki ciepłej wody dodać łyżkę octu i miodu (dla złagodzenia smaku) i wypić na pusty żołądek rano. Imbir – stanowi doskonałe remedium na wzdęcia i mdłości. Wystarczy dodać kilka plasterków do herbaty albo szklanki z wodą. Dużo ruchu – najlepszym sposobem na...

Przeczytaj