Ulubione danie studentów i amatorów fast foodów – tzw. zupki chińskie lub inaczej zupy instant są tanie i dość sycące. Niestety, nie bez przyczyny! Te produkty pełne są ulepszaczy i niezdrowych składników, które mogą powodować nieprzyjemnie dolegliwości. Na pewno dobrze wiecie, że zupy instant są niezdrowe, ale na pewno nie spodziewaliście się, że aż tak! Skład tych produktów naprawdę przeraża. Po przeczytaniu tego artykułu następnym razem zastanowicie się kilka razy, zanim sięgniecie po taką zupkę w sklepie.

Co zawierają zupki instant?

Lista składników popularnych zupek chińskich może przyprawić o ból głowy. Poza kilkoma „w miarę” zdrowymi pozycjami jak suszone warzywa i mąka znajdziecie tam także:

  • Skrobię modyfikowaną E1420
  • Gumę guar
  • Trifosforan pentasodowy
  • Węglan potasu
  • Węglan sodu
  • Olej palmowy
  • Glutaminian monosodowy
  • Inozynian diosodowy
  • Sztuczne aromaty i barwniki

Do tego w zupkach znajduje się bardzo dużo soli i cukru co sprawia, że są niebezpieczne dla osób cierpiących na cukrzycę oraz nadciśnienie.

Ciężkie dla żołądka zupki chińskie

Patrząc na skład typowej zupki chińskiej, można się zacząć zastanawiać, dlaczego niektórzy ludzie w ogóle to jedzą. Zupki nie dość, że są bardzo słone, to powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Osoby, które często je spożywają, mogą zauważyć u siebie problemy skórne – na przykład trądzik. Odpowiedzialny jest za to glutaminian monosodowy, polepszacze smaku, barwniki oraz aromaty. Jeszcze gorszy jest makaron dodawany do zupek! 10 lat temu przeprowadzono doświadczenie mające sprawdzić jak trawiony jest makaron z zupek instant. Dwóch ochotników połknęło kapsułki z kamerami, które filmowały zawartość ich żołądków. Pierwsza osoba biorąca udział w doświadczeniu zjadła zupkę instant, a druga zwykły rosół z makaronem. Efekty były zatrważające! Podczas gdy makaron z rosołu bardzo szybko zniknął z żołądka jednego z ochotników, to makaron z zupki chińskiej był tam jeszcze kilka godzin po zjedzeniu – i w dodatku praktycznie nienaruszony! Taka żywność nie może być bezpieczna dla człowieka, a na pewno nie wtedy, gdy jest często spożywana.

Zobacz także: