sklep
Adobe Stock
Newsy

Oto najgorszy, ale i najpopularniejszy produkt spożywczy. Kosztuje niecałe 2zł. Sama chemia, która zatruwa organizm

Niektórzy lubią to "danie", ponieważ jest bardzo szybkie w przygotowaniu i tanie. Jednak konsekwencje dla organizmu mogą być bardzo poważne!

Ulubione danie studentów i amatorów fast foodów – tzw. zupki chińskie lub inaczej zupy instant są tanie i dość sycące. Niestety, nie bez przyczyny! Te produkty pełne są ulepszaczy i niezdrowych składników, które mogą powodować nieprzyjemnie dolegliwości. Na pewno dobrze wiecie, że zupy instant są niezdrowe, ale na pewno nie spodziewaliście się, że aż tak! Skład tych produktów naprawdę przeraża. Po przeczytaniu tego artykułu następnym razem zastanowicie się kilka razy, zanim sięgniecie po taką zupkę w sklepie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zawierają zupki instant?

Lista składników popularnych zupek chińskich może przyprawić o ból głowy. Poza kilkoma „w miarę” zdrowymi pozycjami jak suszone warzywa i mąka znajdziecie tam także:

  • Skrobię modyfikowaną E1420
  • Gumę guar
  • Trifosforan pentasodowy
  • Węglan potasu
  • Węglan sodu
  • Olej palmowy
  • Glutaminian monosodowy
  • Inozynian diosodowy
  • Sztuczne aromaty i barwniki

Do tego w zupkach znajduje się bardzo dużo soli i cukru co sprawia, że są niebezpieczne dla osób cierpiących na cukrzycę oraz nadciśnienie.

Ciężkie dla żołądka zupki chińskie

Patrząc na skład typowej zupki chińskiej, można się zacząć zastanawiać, dlaczego niektórzy ludzie w ogóle to jedzą. Zupki nie dość, że są bardzo słone, to powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Osoby, które często je spożywają, mogą zauważyć u siebie problemy skórne – na przykład trądzik. Odpowiedzialny jest za to glutaminian monosodowy, polepszacze smaku, barwniki oraz aromaty. Jeszcze gorszy jest makaron dodawany do zupek! 10 lat temu przeprowadzono doświadczenie mające sprawdzić jak trawiony jest makaron z zupek instant. Dwóch ochotników połknęło kapsułki z kamerami, które filmowały zawartość ich żołądków. Pierwsza osoba biorąca udział w doświadczeniu zjadła zupkę instant, a druga zwykły rosół z makaronem. Efekty były zatrważające! Podczas gdy makaron z rosołu bardzo szybko zniknął z żołądka jednego z ochotników, to makaron z zupki chińskiej był tam jeszcze kilka godzin po zjedzeniu – i w dodatku praktycznie nienaruszony! Taka żywność nie może być bezpieczna dla człowieka, a na pewno nie wtedy, gdy jest często spożywana.

maggi przyprawa
AdobeStock
Newsy
Nie wyobrażacie sobie rosołu bez kropli Maggi? Teraz ma zmieniony skład. Nie ma w niej składnika, który odpowiadał za jej wyjątkowy smak
Popularna przyprawa do zup i dań zmieniła skład i niestety – to, co ją zastąpiło, nie jest ani trochę zdrowe.

Czytając wypowiedzi na różnych forach dyskusyjnych poświęconych gotowaniu, można odnieść wrażenie, że Polacy bardzo cenią sobie naturalne i zdrowe gotowanie. Wspomnienie o jakichkolwiek sztucznych dodatkach do jedzenia spotyka się zwykle ze sporą krytyką. Jednak jeśli się przyjrzeć temu, jakie przyprawy i produkty sprzedają się najlepiej, to łatwo można zauważyć, że kostki rosołowe, mieszanki przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu oraz sławny sos Maggi cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Niestety, nie mamy dobrych wieści dla tych, którzy chętnie używają wspomnianych przypraw. Maggi zmieniło swój skład i zabrakło w niej składnika, który odpowiadał za charakterystyczny smak! Czym jest Maggi? Ten popularny dodatek do zup i sosów został wynaleziony dosyć dawno. Jego pomysłodawcą był Szwajcar Julius Maggi (od jego nazwiska wzięła się zresztą nazwa marki tych produktów). Już w 1886 wprowadził on do obrotu „Maggi-Würze”, czyli przyprawę Maggi, którą znamy do dziś. Ponadto wypuścił on wtedy na rynek także pierwsze zupki w proszku. Maggi wyglądem i smakiem bardzo przypomina sos sojowy, stosowany szeroko w daniach kuchni azjatyckiej. Jednak skład przyprawy Maggi nie jest szczególnie zachwycający. Zwolennicy zdrowego i naturalnego gotowania będą niemile zaskoczeni! W skład Maggi wchodzą bowiem następujące substancje: Woda Sól Glutaminian monosodowy (sztuczny wzmacniacz smaku) 5'-rybonukleotydy disodowe Wyciąg z lubczyku Glukoza Ocet Ekstrakt drożdży Aromat Nie wygląda to zachęcająco, prawda? Brak ważnego składnika Sos Maggi od samego początku nie miał szczególnie dobrego składu, ale można tam było znaleźć odrobinę naturalnych składników, takich jak wyciąg z lubczyku. Niestety, jakiś czas temu...

Przepis na omleta z zupką chińską
Adobe Stock
Newsy
Pyszny i prosty w wykonaniu omlet z zupki chińskiej. Słyszeliście o takim sposobie jej wykorzystania?
Dzięki temu prostemu przepisowi, wasze nudne śniadanie zamieni się w super bombę. Możecie być pewni, że omlet z zupki chińskiej podbije wasze serca.

Zupki chińskie to szybki przysmak dla osób cierpiących na ciągły brak czasu. Okazuje się jednak, że oprócz tradycyjnego zastosowania, można je również wykorzystać na kilka innych, mniej oczywistych sposobów. Jednym z przepysznych dań, do którego przyrządzania was zachęcamy, jest omlet z zupki chińskiej. Jego smak z pewnością was zaskoczy. Przepis na omlet z zupki chińskiej Do odwzorowania tego przepisu, potrzebujecie tylko 7 składników i zupki chińskiej. Całość jest prosta jak konstrukcja cepa. Z pewnością nie sprawi wam żadnych problemów. Będziecie potrzebować: 1 zupki chińskiej 3 jajek 2 łyżeczek zielonego groszku z puszki 2 łyżeczek kukurydzy z puszki ½ czerwonej papryki 2 pieczarek 30 gramów żółtego sera Masła Przygotowanie: Zupkę chińską rozpakujcie i umieśćcie w średniej wielkości misce (oczywiście sam makaron, bez przypraw w saszetce), a następnie zalejcie wrzącą wodą i odstawcie na ok. 4 minuty, tak aby zmiękł. Po upływie tego czasu odcedźcie makaron z wody i dodajcie do niego 1 łyżeczkę masła. Całość dokładnie wymieszajcie. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do miski z makaronem (chyba że używacie sypanej mozzarelli wtedy pomińcie ten krok). Do kolejnej miski wbijcie jajka, rozkłóćcie je przy pomocy widelca, a następnie połączcie z przyprawą dołączoną do opakowania z zupki chińskiej. Groszek oraz kukurydzę odcedźcie z wody. Pieczarki opłuczcie i pokrójcie na plasterki. Z kolei paprykę umyjcie, usuńcie gniazdo nasienne oraz pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowane składniki przełóżcie do miski z jajkami. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie wlejcie na nią jajka zmieszane z warzywami. Całość przykryjcie pokrywką i...

Mięso z rosołu
Wanilioweimprowizacj/gotujmy.pl
Newsy
Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń
Swego czasu polskie gospodynie pokochały kostki rosołowe. To fakt, są szybkie w użyciu. Jednak mają one niewiele wspólnego z prawdziwym wywarem warzywnym. Większość z nich to sama chemia, która w nadmiernym użyciu może doprowadzić do poważnych schorzeń. Jakich? Przeczytajcie nasz artykuł.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że zwykła kostka rosołowa wrzucona do garnka nie może zaszkodzić. A jednak! W dodatkowym połączeniu z innymi produktami, gdzie „chemii” nie brakuje, można zafundować organizmowi solidny koktajl substancji, który nie niestety nie pozostanie mu obojętny.  Co znajduje się w kostkach rosołowych? Na pierwszym miejscu w składzie kostek rosołowych jest sól, zaraz za nią utwardzony tłuszcz roślinny i cała gama wzmacniaczy smaku, przykładowo glutaminian monosodowy. W mniejszym stopniu w danym produkcie można znaleźć skrobię, ekstrakt drożdżowy, cukier, aromaty, regulator kwasowości, przeciwutleniacze, tłuszcz kurzy, suszone warzywa, ekstrakt z mięsa, przyprawy czy różnego rodzaju barwniki jak karmel amoniakalny. Jedynymi korzystnymi dla zdrowia składnikami są przyprawy i suszone warzywa. Problem jest taki, że ich obecność w składzie kostek jest niestety śladowa. Czym grozi częste spożywanie zup z kostek rosołowych? Nie od dziś wiadomo, że nadmiar soli jest szkodliwy dla zdrowia . Taki zestaw między innymi obciąża nerki, podnosi ciśnienie krwi, a także zwiększa ryzyko nowotworu żołądka. Stosowanie takich kostek rosołowych czy nawet kolorowych przypraw w ziarenkach, znacznie przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia tych schorzeń. Oczywiście jedna kostka w zupie nie zaszkodzi, ale gospodynie domowe stosują je jednak o wiele częściej! Lepiej więc oduczyć się tego niezdrowego nawyku. Czym zastąpić kostki rosołowe? Wiadomo, że użycie kostki rosołowej ze sklepu jest znacznie prostsze i szybsze, ale na pewno nie zdrowsze. Jeśli chcecie zadbać o swoje zdrowie, warto poświęcić chwilę i samemu i poszukać innych, zdrowszych przypraw do rosołu . Warto także przygotować takie domowe kostki lub po prostu przy gotowaniu rosołu odlać część do pojemnika na lód i...

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. "To tak jakbyśmy połknęli plastik"
Newsy
Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. „To tak jakbyśmy połknęli plastik"
Jak zdrowo jeść i nie zmagać się z żywnością zalegającą w żołądku. Odpowiedź jest prosta: jedzcie produkty lekkostrawne, unikajcie tłustych, fast foodów i żywności wysoko przetworzonej.

Ekspertka żywieniowa, Aleksandra Tatarata, zdradziła portalowi ABC Zdrowie jak to się dzieje, że jedne produkty trawimy szybciej, a inne wolniej. Wyjaśniła, że te najwolniej trawione to tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich smalec, słonina, boczek, kiełbasy, kotlety, kaszanka czy wątróbka. Ekspertka nie poleca częstego jedzenia tych pokarmów. Zamiast tego powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw, z wyjątkiem strączkowych i kapustnych, orzechów, a z produktów odzwierzęcych drób i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Jakie produkty najdłużej zalegają w żołądku? Pożywienie, które zjadamy, trawione jest w różnym czasie, w różnych częściach przewodu pokarmowego. Gryząc pokarm w ustach, rozdrabniamy go. Tu też zachodzi chemiczne trawienie cukrów złożonych. W żołądku, w którym panuje kwaśne środowisko, rozpoczyna się trawienie białek. W jelicie cienkim natomiast zachodzi właściwe trawienie cukrów, białek oraz tłuszczów. Jak zauważa Aleksandra Tatarata ciężkostrawne potrawy, w tym tłuszcze, ulegają rozkładowi dopiero w jelitach, gdy dwunastnica zaczyna produkować żółć. Są takie, które zalegają na tym etapie szczególnie długo, dając wrażenie ciężkości. To właśnie jedzenie tłuszczów i tłustych mięs, takich jak smalec, boczek, kiełbasa powoduje, że zmagamy się długotrwałym obciążeniem żołądka. Ekspertka ostrzega, że pokarm zalegający w jelitach nie tylko sprawia, że czujemy się zmęczeni ociężali, ale także przyczynia się do pojawienia się różnego rodzaju dolegliwości. Są to m.in.: Wzdęcia Zaparcia Gazy Zapalenie śluzówki jelit Wrzody, do których dochodzi w wyniku wydzielania zbyt dużej ilości kwasu i enzymów produkowanych przez dwunastnicę Inne,...