najbrudniejsze miejsca w kuchni
AdobeStock
Newsy

Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Większość Polaków zapomina o ich wyczyszczeniu. Wy też?

Gdzie gromadzi się najwięcej brudu w kuchni? Sprawdźcie, które miejsca wymagają najwięcej uwagi podczas sprzątania.

Nie ma co ukrywać – kuchnia nie należy do najczystszych miejsc w domu. Gotowanie i pieczenie generuje mnóstwo brudu, który później kumuluje się w trudno dostępnych zakamarkach. A tam już czają się insekty, które tylko czekają na to, by urządzić sobie ucztę na resztkach z jedzenia!

Niechciani lokatorzy w formie moli i prusaków to nie jedyny problem. Jeżeli dużo smażycie, to tłuszcz osadza się dosłownie wszędzie. Nie jest najgorzej, jeśli wasza kuchnia jest osobnym pomieszczeniem w mieszkaniu. W takim wypadku brud, który przykleja się do cząsteczek tłuszczu, ogranicza się tylko do kuchni i nieco łatwiej jest nad nim zapanować. Ale jeżeli macie kuchnię połączoną z salonem… Lepiej zainwestować w porządny wyciąg i nauczyć się regularnego sprzątania! Dowiedzcie się, które miejsca w kuchni są najbardziej brudne. Aż włos się jeży!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najbrudniejsze miejsca w waszej kuchni

Kto myślał, że najwięcej bakterii znajduje się na desce klozetowej, ten jest w ogromnym błędzie. Kuchnie aż roją się od niebezpiecznych zarazków, dlatego tak ważne jest mycie rąk przed jedzeniem i sprzątanie! Poniżej opisaliśmy najbardziej brudne miejsca w polskich kuchniach.

Lodówka

Przyznajcie się z ręką na sercu – jak często myjecie lodówkę? Brud na półkach i drzwiach lodówki nie jest tylko kwestią estetyki. Pełno jest w niej niebezpiecznych bakterii znajdujących się w otwartych opakowaniach z jedzeniem – dotyczy to przede wszystkim surowego mięsa! Nie mniej uwagi powinno się poświęcić uszczelkom, które zwykle są bardzo brudne i pełne okruszków i resztek jedzenia. Koniecznie pamiętajcie też o dokładnym wyczyszczeniu klamki. W końcu dotykacie jej kilkanaście razy dziennie rękami, na których znajdują się bakterie i wirusy.

Zlew

Myśleliście, że zlew „sam się czyści” podczas mycia naczyń? Nic podobnego! Wilgoć i rozkładające się resztki jedzenia są idealnym środowiskiem dla bakterii oraz przyciągają niechcianych lokatorów w postaci karaluchów. A do tego rzadko czyszczony zlew po jakimś czasie zaczyna po prostu bardzo brzydko pachnieć. Co najmniej raz w tygodniu wyczyśćcie zlew mocnym detergentem.

Gąbka do naczyń

O tym, jak odrażającym siedliskiem dla bakterii są gąbki do mycia naczyń, pisaliśmy w tym artykule. Wiedzieliście, że na gąbkach znajduje się więcej bakterii niż w ludzkim kale? Koniecznie wymieniajcie je co najmniej raz na dwa tygodnie albo raz na tydzień, jeśli używacie ich często!

Kuchenne szafki

Na drzwiczkach i klamkach osadza się tłuszcz ze smażenia oraz kurz, który krąży w powietrzu i przykleja się do tłuszczu. Nie zapominajcie też o wnętrzach szafek – okruszki z chleba, mąki czy kaszy albo ryżu wabią mole oraz żuka chlebowca.

bakterie w gąbce do naczyń
AdobeStock
Newsy
Używacie tej rzeczy w kuchni? To najgorsze siedlisko bakterii. Wymieniajcie ją regularnie
Wydaje się wam, że dobrze sprzątacie i bakterie nie mają wstępu do waszego domu? Błąd! Nie wyobrażacie sobie, gdzie jest ich najwięcej.

Gotowanie jest bardzo przyjemne, ale niestety po wszystkim trzeba później posprzątać! Ubrudzone tłuszczem i resztkami zaschniętego jedzenia garnki i patelnie, to nie wszystko. Trzeba pamiętać też koniecznie o umyciu kuchenki i dbaniu o czystość wszystkich narzędzi kuchennych. Rzadko myta kuchnia jest ogromnym siedliskiem bakterii! Lepiące się plamy z tłuszczu, to najmniejszy problem. Jeśli nie będziecie regularnie sprzątać, to szybko rozgoszczą się u was karaluchy, mole spożywcze i inni niechciani goście. Ale nie tylko owady stanowią zagrożenie!   Zastanówcie się teraz i z ręką na sercu przyznajcie, kiedy ostatni raz wymienialiście gąbkę do mycia naczyń? Jeżeli robicie to regularnie, czyli przynajmniej raz na tydzień, dwa – nie powinniście mieć powodów do niepokoju. Ale jeśli nie jesteście w stanie powiedzieć, jak długo gąbka leży w zlewie, to najwyższy czas ją wyrzucić! To, co się w niej kryje, jest naprawdę odrażające. Zmywanie z bakteriami Ciekawe jest to, że większość osób za najbardziej brudną rzecz w domu, uznaje toaletę. Czyszczą ją więc bardzo dokładnie i szorują, podczas gdy takiej samej (jak nie większej) staranności w sprzątaniu, wymagają inne miejsca w domu. Jak choćby zlew kuchenny, w którym aż roi się od drobnoustrojów! A jeszcze gorzej sprawa ma się z gąbką, której używa się do mycia naczyń. Sprawdźcie sami! Naukowcy przeprowadzili badania, by sprawdzić, ile bakterii znajduje się w ludzkich domach. Zbadali najpierw oczywiście deskę sedesową. Odkryli, że na nieco ponad 2 centymetrach kwadratowych znajduje się 50 bakterii kałowych. Czy tu dużo? Może się tak wydawać, ale spojrzycie na to zupełnie inaczej, gdy dowiecie się, że ci sami badacze znaleźli na desce do krojenia aż… 200 razy więcej bakterii kałowych! Zdecydowanie nie wzięły się tam z toalety. Ich...

Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Gromadzi się na nich najwięcej zarazków
Adobe Stock
Newsy
Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Gromadzi się na nich najwięcej zarazków
Kuchnia to główne pomieszczenie w domu. Jak się okazuje jest również miejscem ze sporą ilości zarazków, które gromadzą się na pewnych elementach.

Wykańczając mieszkanie, dba się nie tylko o ładny wygląd, ale również o praktyczność i funkcjonalność pomieszczeń. Szczególnie ważne jest to w przypadku kuchni, która często jest sercem domu. To właśnie tu przygotowuje się posiłki, spożywa je czy nieraz przyjmuje gości. Pomieszczenie powinno być dostosowane do wszelkich ewentualności. Najbrudniejsze miejsce w domu Wbrew powszechnym pozorom to nie łazienka jest głównym środowiskiem rozwoju bakterii. Jak się okazuje najwięcej brudu, kurzu oraz zarazków można znaleźć właśnie w kuchni. Sytuacja wynika z faktu, iż przebywa się w niej najwięcej, a także wykonuje się wiele czynności od gotowania, po jedzenie i różne spotkania. Takie czynności generują tworzenie się większego środowiska bakterii. Główne miejsca z zarazkami  Jako, iż kuchnia jest największym siedliskiem bakterii w domu, to jednak na jej powierzchni można wyróżnić kilka przedmiotów, które wręcz zbierają zarazki. Rzeczy ze sporą ilości bakterii to: gąbka do mycia naczyń - rzadko wymieniana zbiera szereg różnych zarazków, które podczas mycia naczyń przenoszą się na inne przedmioty, takie działanie może doprowadzić do poważnych zatruć, zlew - podobnie jak gąbka, jest jednym z częściej użytkowanych sprzętów; służy do zmywania, mycia owoców i warzyw czy odcedzania ugotowanych produktów, taka wszechstronność jest świetnym środowiskiem do szerzenia się bakterii, szafki kuchenne - rzadko sprzątane pokrywają się tłuszczem i kurzem, a w produktach spożywczych, które w nich przechowujemy, mogą rozwinąć się mole spożywcze, lodówka - to jeden z ważniejszych sprzętów w całym pomieszczeniu, dlatego powinna być cyklicznie dokładnie czyszczona, w innym przypadku stanie się idealnym miejscem do rozwoju...

Trzymacie gąbkę do naczyń w lodówce? Nie? To źle, czym prędzej ją tam włóżcie (po co?)
Adobe Stock
Newsy
Trzymacie gąbkę do naczyń w lodówce? Nie? To źle, czym prędzej ją tam włóżcie (po co?)
W każdej kuchni przy zlewie można znaleźć gąbkę. Ułatwia ona zmywanie ręczne i usuwa zabrudzenia na naczyniach. Jak się okazuje, takie akcesoria mają również inne ukryte funkcje.

Od kilku lat w domostwach królują zmywarki. To praktyczne rozwiązanie dla każdej gospodyni domowej, gdyż ułatwia ona codzienne funkcjonowanie i wyręcza przy zmywaniu góry, brudnych naczyń. Mimo posiadania takiego sprzętu, nadal wiele osób korzysta ze zlewu oraz gąbki. Ta druga jak się okazuje ma również inne funkcje, które ułatwiają codzienne życie. Kluczowa zmywarka Zmywarka idealnie sprawdza się przy większych ilościach brudnych naczyń oraz przy trudniejszych do umycia naczyniach. To świetne rozwiązanie, gdyż pozwala zaoszczędzić czas. Zajmuje w kuchni niewiele miejsca, a wiele osób obecnie nie wyobraża sobie bez niej życia. Codzienność bez zmywarki wydaje się być trudna do przyjęcia.  Klasyczna gąbka do zmywania Mimo ogromnej sławy zmywarek, wciąż w użyciu pozostają gąbki do zmywania. Są proste w użyciu i wystarczy do nich dodać jedynie odpowiedni płyn do zmywania naczyń. Ręczne zmywanie, co prawda wymaga trochę czasu oraz siły, by wyczyścić brudne naczynia, jednakże czasami jest niezastąpiona. Takie rozwiązanie sprawdza się przy szybkiej potrzebie posiadania konkretnego naczynia bądź pozwala ono umyć takie akcesoria, których nie można wkładać do zmywarki.  Gąbka w lodówce Wydawać by się mogło, iż gąbka jest wyłącznie przeznaczona do zmywania, zresztą jak wskazuje sama jej nazwa. Jednak ma ona również inne ukryte funkcje, które ułatwiają życie. Jednym z ciekawych patentów jest włożenie takiego produktu do lodówki. Oczywiście nie chodzi o brudną po użyciu gąbkę, ale o nowy egzemplarz. Taki trik pozwoli zachować dłuższą świeżość produktów przechowywanych w lodówce, a zwłaszcza owoców i warzyw! Gąbka idealnie pochłania wilgoć, dzięki czemu psucie się artykułów spożywczych jest oddalone w czasie. To świetna...

Czym wyczyścić lodówkę z uporczywych zabrudzeń? Ten babciny sposób to hit
AdobeStock
Newsy
Czym wyczyścić lodówkę z uporczywych zabrudzeń? Ten babciny sposób to hit
Wiosenne porządki to idealna okazja do tego, by zrobić gruntowny przegląd lodówki i dokładnie ją wyczyścić. Sprawdźcie naturalne sposoby na umycie lodówki!

Lodówka to jedno z miejsc w domu, które jest najbardziej narażone na różne zabrudzenia. A jednocześnie lodówka powinna być jak najczystsza, ponieważ to w końcu tam przechowuje się otwartą, świeżą żywność, która szybko się psuje! Jeżeli urządzenie nie jest regularnie czyszczone, to zaczynają się w nim rozwijać bakterie i grzyby, które następnie przechodzą na przechowywane w środku mięso, wędliny, sery i inne otwarte produkty. Brzmi strasznie, prawda? Dlatego tak ważne jest dbanie o lodówkę i regularne czyszczenie! Sprawdźcie, jak zrobić to skutecznie. Jak umyć lodówkę? Tylko bardzo dokładnie umycie lodówki jest gwarancją tego, że pozbędziecie się z niej resztek jedzenia i ewentualnych, powstałych w niej kolonii pleśni i bakterii. Postępujcie według poniższych kroków: Odłączcie lodówkę od prądu. Wyjmijcie ze środka wszystkie znajdujące się tam produkty – również te zapakowane. Wyjmijcie wszystkie półki i szuflady. Jeśli znajduje się na nich zaschnięty brud, włóżcie je do miski z ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Za pomocą gąbki, ściereczki i wybranych detergentów umyjcie dokładnie wszystkie powierzchnie i zakamarki w lodówce. Później wytrzyjcie lodówkę wilgotną ścierką, by usunąć pianę po środkach czyszczących. Gdy urządzenie będzie już czyste, wytrzyjcie je do sucha ręcznikami papierowymi lub suchą ścierką. Półki i szuflady wyszorujcie i po wysuszeniu włóżcie z powrotem do lodówki. Jak często należy myć lodówkę? Najlepiej jest myć lodówkę na bieżąco – gdy tylko powstanie zabrudzenie, od razu umyjcie je detergentem. Większe mycie lodówki należy przeprowadzać co najmniej co dwa tygodnie. Czym myć lodówkę? Do mycia...