Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw
Pixabay
Newsy

Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw

Uważajcie na żywność z tym składnikiem! 

Dzisiaj wiele produktów zawiera szkodliwe składniki, które producenci dodają, aby przedłużyć ich świeżość, poprawić wygląd lub nasycić smak. Chociaż spełniają swoje zadanie i sprawiają, że jedzenie jest dłużej zdatne do spożycia, a także posiada bardziej kuszący, intensywny smak, ich wpływ na wasze zdrowie nie jest obojętny. Eksperci stale pracują nad badaniami szkodliwej chemii dodawanej do żywności. Których składników należy szczególnie unikać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szkodliwa chemia w żywności

W produktach, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych czy w żywności gotowej, często znajdują się:

  • barwniki
  • konserwanty
  • wzmacniacze smaku

Te ostatnie oznacza się symbolem „E” i liczbą, np. (E 625). Znajdziecie je w bardzo wielu produktach takich jak parówki, konserwy rybne lub mięsne, chipsy, sosy oraz dania błyskawiczne. Jest ona jednak obecna także w popularnej przyprawie, którą bardzo często dodaje się do dań kuchni polskiej.

Zobacz także
Schab z pończochy bez chemii i konserwantów. Nie ma lepszej domowej wędliny. Zrobi ją nawet dziecko

Schab z pończochy bez chemii i konserwantów. Nie ma lepszej domowej wędliny. Zrobi ją nawet dziecko

Kupujecie taką herbatę? To chemiczna bomba, która zatruwa wasz organizm

Kupujecie taką herbatę? To chemiczna bomba, która zatruwa wasz organizm

Jarzynka niekorzystna dla zdrowia

Jarzynka, czyli popularna, bardzo słona przyprawa typu Kucharek czy Vegeta zawiera duże ilości glutaminianu sodu, który jest słynnym wzmacniaczem smaku. Składnik ten obecny jest również w kostkach bulionowych czy bazach rosołowych w formie płynu czy żelu. Czym tak naprawdę jest glutaminian sodu i co może powodować?

To aminokwas, który znajduje się w dużych ilościach zwłaszcza w gotowej, przetworzonej żywności. Glutaminian sodu to inaczej E621, czyli sól jednosodowa kwasu glutaminowego. W przemyśle żywnościowym wytwarza się go syntetycznie w procesie fermentacji białek. Częste spożywanie powoduje ryzyko występowania ataków astmy czy pokrzywki, czyli silnych reakcji alergicznych. Powiązany jest także z częstymi bólami głowy lub brzucha. 

Nie został on przebadany pod kątem wpływu na płód u kobiet w ciąży czy na małe dzieci karmione piersią, dlatego wzmacniacz ten jest szczególnie odradzany w okresie ciąży i laktacji.

Czytaj też:

Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Newsy
Polacy nagminnie dodają to do schabowych. Tym składnikiem nieświadomie trujecie siebie i swoją rodzinę
Większość osób niestety nie zdaje sobie sprawy z tego, że przyprawy mogą być trujące. Jeśli w waszych potrawach nagminnie pojawia się tak zwana „jarzynka” to macie ogromny problem.

Większość osób nie czyta etykiet przypraw zakładając, że ich skład stanowią tylko i wyłącznie rozdrobnione i ususzone warzywa oraz zioła. To ogromny błąd. Okazuje się, że większość z nich zawiera mnóstwo substancji konserwujących i ulepszaczy. Na czele stoi popularna „jarzynka”. Które przyprawy niszczą wasze zdrowie? Nie ulega wątpliwości, że bez przypraw potrawy byłyby mdłe i niedobre. Tak naprawdę nie miałyby żadnego wyrazu. Ich używanie wydaje się więc konieczne i zasadne. Okazuje się jednak, że dla własnego bezpieczeństwa niektóre mieszanki powinniście omijać naprawdę szerokim łukiem. „Jarzynka” odbiera wam zdrowie Choć „jarzynka” to przyprawa, która w założeniu miała stanowić mieszankę suszonych warzyw, ziół i soli, w rzeczywistości ma niewiele wspólnego z tymi naturalnymi składnikami. Czytając etykietę możecie przeżyć szok. Większość produktu stanowią barwniki, cukier oraz substancje wzmacniające smak i zapach, między innymi glutaminian sodu i inozynian disodowy.  Glutaminian sodu znajdziecie nie tylko w „jarzynce”, ale również chipsach, zupkach chińskich i innych niezdrowych przekąskach. W dużej ilości powoduje migreny i wzdęcia. Jeśli więc nagminnie dodajecie go do rosołu lub kotletów schabowych natychmiast przestańcie. Chili sprzyja rozwojowi nowotworów Amerykańscy naukowcy udowodnili, że chili może powodować spustoszenie w organizmie i sprzyjać rozwojowi nowotworów skóry. Wszystko przez zawartą w nim kapsaicynę. To smutna wiadomość dla wszystkich, którzy uwielbiają pikantne potrawy.  Pieprz szkodzi w nadmiarze Choć z pewnością wielu z was jest zaskoczonych tą informacją, pieprz spożywany w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na wasz organizm. Oczywiście dodanie go...

Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw
Adobe Stock
Newsy
Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw
Chociaż dietetycy regularnie przestrzegają przed nadmiarem soli czy cukru, jest jeden składnik, który szkodzi znacznie bardziej niż one.

Sól to składnik, którego powinno się unikać w nadmiarze – może on prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, a także do gromadzenia się wody w organizmie. Istnieje jednak substancja, na którą powinniście uważać jeszcze bardziej. Glutaminian sodu - czy jest szkodliwy? Glutaminian sodu (E621) to tzw. sól sodowa kwasu glutaminowego. Stosowany jest jako wzmacniacz smaku, który często znajduje się w żywności wysoko przetworzonej, warzywach w puszce, zupkach błyskawicznych czy przetworzonych produktach mięsnych. W czym jeszcze jest glutaminian sodu? Bardzo często występuje w potrawach i produktach azjatyckich. Chociaż glutaminian sodu nie został zakazany na terenie Unii Europejskiej i jest on teoretycznie uznawany za bezpieczny, może wywoływać szereg typowych objawów, zwłaszcza przy częstym spożywaniu w dużych ilościach. Nazywane są one „syndromem chińskiej restauracji”.  Syndrom chińskiej restauracji - objawy Do objawów, które mogą występować przy nadmiernym i zbyt częstym spożywaniu produktów z glutaminianem sodu należą: ból głowy mdłości ból w klatce piersiowej przyspieszone bicie serca fale gorąca (na twarzy czy kończynach) drętwienie/mrowienie niektórych części ciała Objawy te są znacznie bardziej uciążliwe niż te tradycyjne, których doświadcza prawie każdy po zjedzeniu czegoś ciężkostrawnego. Ciekawe badanie na temat wpływu glutaminianu sodu przeprowadził dr. Ho Man Kwoka i to jeszcze w latach 60.! Badacz analizował objawy, które zaczęły mu doskwierać, kiedy często stołował się w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Wśród najczęstszych objawów wymienił drętwienie karku, które przechodziło w drętwienie ramion, barków i pleców. Naukowiec odczuwał także...

Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku Oto dlaczego lepiej go nie używać
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku. Oto dlaczego lepiej go nie używać
Czasem gdy się spieszymy, zamiast długo gotować wywar z wielu składników, dosmakowujemy zupę czy sos gotowymi dodatkami smakowymi. Są wygodne, ale niezdrowe.

Często dodajecie kostek rosołowych czy innych sypkich mieszanek przypraw do zup? Wygodnie jest je dodać do własnego rosołu, z którego nie jesteście zadowoleni i jednym ruchem dołożyć do niego dużo więcej smaku. Przygotowując sosy, nawet nie musicie mieć bulionu, na którym go zrobicie, wystarczy, że użyjecie kostki rosołowej i baza na sos już jest. Jednak gotowe przyprawy rosołowe to nie jest zdrowy dodatek do dań. Wyjaśniamy, dlaczego są popularne, a jednak nie warto ich używać. Dlaczego kostki rosołowe są w każdym sklepie? To bardzo popularna i wygodna przyprawa. Pozwala szybko doprawić bulion czy sos, bez potrzeby długiego gotowania wieloskładnikowych wywarów. Kostki i inne mieszanki to produkty spożywcze, dostępne na rynku od lat. Nie zostały wycofane jako żywność zagrażająca zdrowiu, jak więc traktować ostrzeżenia, że to przyprawy szczególnie niebezpieczne dla zdrowia? Oczywiście chodzi o nadużywanie tych produktów. To nie jest żywność naturalna, niezawierająca dodatków czy nadmiaru soli. Przygotowanie sosu na kostce bulionowej czy dodanie kostki do zupy, nie spowodują zatrucia czy innych dolegliwości. Jednak opieranie kuchni na tych polepszaczach nie jest zdrowym rozwiązaniem polecanym przez lekarzy i dietetyków. Co zawierają kostki rosołowe i inne gotowe mieszanki? Przyjrzyjmy się jakie substancje zawarte w kostce powodują, że jest ona dodatkiem kuchennym niesprzyjającym zdrowemu odżywianiu: Sól Sól zawarta w kostkach poprawia smak potraw. Jednak nadmiar soli, a w każdej kostce jest jej dużo, nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Nadmiar soli w diecie sprzyja rozwojowi tych chorób: Nadciśnienie tętnicze Udar mózgu Zawał serca Kamica nerkowa Osteoporoza Rak żołądka Otyłość Astma Demencja Tłuszcz W kostkach rosołowych...

domowa vegeta
Adobe Stock
Newsy
Tą zdrową i naturalną domową vegetą doprawisz każdą zupę. Jej zrobienie jest bajecznie proste i tanie
Trudno wyobrazić sobie życie bez przypraw. Szczególnie, jeśli lubimy zjeść smacznie i z pomysłem. Kupne mieszanki może zastąpić zrobiona w domu vegeta. Przyda się do wielu dań!

Niektóre kuchnie świata nie mają racji bytu bez przypraw. Aromatyczne Indie, pikantny Meksyk czy wyraziste Węgry bazują na różnego rodzaju mieszankach. Bez nich charakterystyczne lokalne dania nie smakowałyby tak samo. Trochę o przyprawach Przyprawy są nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Mogą poprawiać walory smakowe, zapachowe, jak i wizualne. Niektóre zmieniają nawet ich kolor, jak kurkuma czy szafran. W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Często pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo. Przyprawy przede wszystkim pozwalają zróżnicować pożywienie. Szczególną rolę odgrywają w kuchni obszarów tropikalnych, gdzie warunki klimatyczne zazwyczaj osłabiają apetyt i nierzadko zaburzają trawienie. V jak vegeta Vegeta to nie tylko bohater kreskówki. Kulinarnie kojarzy się z niebieską etykietą oraz mieszanką przypraw i warzyw produkowaną przez firmę Podravka. W skład wszystkim nam znanej Vegety wchodzą sól, suszone warzywa, glutaminian sodu, cukier, skrobia kukurydziana, witamina B2. Produkt został wymyślony w laboratoriach Podravki w 1959 r. Na początku wypuszczono go na rynek jugosłowiański, pod nazwą Vegeta 40 . Produkt zdobył w stosunkowo krótkim czasie ogromną popularność. Na polski rynek Vegeta trafiła w latach 70.  Domowa jarzynka Jeśli nie przepadasz za słonym smakiem oryginalnej Vegety, mamy dla ciebie propozycję. Sól i pieprz nie zawsze wystarczą do zupy. A domowa przyprawa jest bardzo prosta i szybka do sporządzenia. Potrzebujecie dosłownie kilku rzeczy - suszoną włoszczyznę i przyprawy. Składniki na domową wersję vegety: 100 g suszonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) 3...