Zdecydowalibyście się na dietę, gdyby to nie było takie trudne i nie wymagało wyrzeczeń? Mamy dobrą wiadomość. Żeby schudnąć, nie zawsze trzeba zmieniać sposób odżywiania się, opracowywać skomplikowane diety, a potem ich przestrzegać. Czasem, żeby zrzucić parę kilo, wystarczy zmienić... talerze.

Ilość jedzenie jest tak samo ważna jak jego jakość

Nawet jeśli dbacie o to, co jecie, staracie się kupować zdrowe składniki i włączać do diety owoce i warzywa, a ograniczać mięso, nie musi to mieć wpływu na prawidłową wagę. Zdrowych posiłków można jeść za dużo i tym samym dostarczać sobie zbyt dużo kalorii. Powodem tycia nie zawsze jest spożywanie tłustych, kalorycznych i niezdrowych pokarmów. Chodzi o dostarczenie sobie większej ilości kalorii niż organizm zużywa w ciągu dnia.

Proponujemy kilka sposobów na ograniczenie ilości zjadanej żywności:

  • Używajcie mniejszych talerzy. To najprostszy sposób na zmniejszenie ilości jedzenia, które szykujecie sobie na posiłek. Na mały talerz nie zmieści zbyt duża porcja. Jednocześnie mniejsza ilość jedzenia tak podana będzie sprawiała wrażanie pełnej porcji
  • Używajcie mniejszych kubków i szklanek. Dotyczy to sytuacji, gdy pijecie napoje kaloryczne. Wtedy korzystanie z wąskich czy niskich szklanek spowoduje, że słodkiego czy kalorycznego napoju wypijecie mniej i dostarczycie sobie mniej kalorii. Pamiętajcie: herbata i kawa z cukrem i mlekiem to napoje dostarczające sporej dawki kalorii, ale już czarna i gorzka herbata czy kawa zawierają 0 kcal. Możecie je pić bez ograniczeń. Także woda nie zawiera kalorii. Zwróćcie uwagę, aby w ciągu dnia spożywać minimum 2 l płynów
  • Używajcie patelni teflonowych, które pozwalają smażyć bez tłuszczu oraz garnków do gotowania na parze. Tak przygotowane posiłki dodatkowo ograniczą ilość dziennych kalorii

Jak zmiana nawyków jedzenia może pomóc w odchudzaniu?

Nie tylko jakość i ilość, ale też sposób jedzenia może mieć wpływ na łatwiejsze utrzymanie prawidłowej wagi. Oto jak, nie zmieniając diety cieszyć się utratą kilogramów: 

Zobacz także:

  • Nie nakładajcie góry jedzenia nawet jeśli ugotowaliście za dużo. Zamiast nałożyć więcej na talerz, przełóżcie nadmiar jedzenia na inny posiłek
  • Jedzcie wolniej i dokładnie gryźcie każdy kęs. Ten sposób jedzenie powoduje, że wstaniecie od stołu bardziej syci, a dokładne pogryzione danie będzie łatwiej i szybciej trawione
  • Nie jedzcie bezpośrednio z pudełek, nałóżcie na talerze. Dotyczy to zarówno pizzy, którą przyniósł kurier, gotowych sałatek, kupionych w plastikowych pojemnikach w sklepie, jak i jedzenia z poprzedniego dnia, które sami włożyliście do zamykanych pojemników

Źródło: rmf24.pl