śledzie marynata
AdobeStock
Newsy

Oto doskonała i oryginalna marynata do śledzi. Totalnie zaskoczycie nią gości i każdy poprosi o przepis

Lubicie próbować nowych smaków? Odważcie się i zróbcie marynatę do śledzi po szwedzku!

Jeśli przepadacie za śledziami, to na pewno znacie różne sposoby przygotowania tej ryby. W Polsce najczęściej jada się śledzie z zalewy z dodatkiem różnych sosów. Popularny jest śledź w śmietanie, musztardzie albo po prostu z olejem i cebulą. Ale Polacy nie są jedynym narodem, który przepada za śledziami! Amatorami tej ryby są również Szwedzi. Ich sposoby przyrządzania śledzi zaskoczą pewnie niejednego z was!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śledź po szwedzku

Choć ilość gatunków ryb i owoców morza spożywanych w Szwecji jest dość ograniczona, to Szwedzi są bardzo kreatywni, jeśli chodzi o sposoby przyrządzania tych przysmaków. Najczęściej jada się tam łososia (sprowadzanego z Norwegii), krewetki oraz śledzie.

Najbardziej znanym śledziem po szwedzku jest oczywiście surströmming, czyli kiszony śledź. Opinie na temat tego dania są podzielone, dlatego proponujemy wam znacznie bardziej przystępny sposób przyrządzenia tej popularnej ryby. Co powiecie na śledzie w marynacie kawowo-musztardowej? Połączenie brzmi może zaskakująco, ale uwierzcie – smakuje fenomenalnie!

Przepis na śledzie marynowane w kawie

Aby przygotować tę wyjątkową marynatę do śledzi, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kg śledzi typu matias
  • 6 łyżek łagodnej musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki gryczanego miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • Pół płaskiej łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie śledzie z opakowania, odciśnijcie i pokrójcie w dzwonka.
  2. Do kubka wsypcie dwie łyżeczki kawy i zalejcie je dwiema łyżkami wrzątku. Zaparzcie i odstawcie do ostygnięcia.
  3. Następnie do kubka z kawą dodajcie 6 łyżek musztardy, 4 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, po dwie łyżki miodu i octu winnego oraz pół płaskiej łyżeczki soli. Wszystko wymieszajcie i zmiksujcie.
  4. Tak przygotowanym sosem polejcie śledzie i wymieszajcie.
  5. Przełóżcie śledzie do słoika lub plastikowego pojemnika. Odstawcie do lodówki na całą noc.

I gotowe! Tak zamarynowane śledzie podawajcie ze świeżym pieczywem.

Biedronka śledź kapusta
Adobe Stock
Newsy
W Biedronce kupisz 1kg śledzi za 6 zł. Przyrządzisz z nich nieziemskiego matjasa w kiszonej kapuście
Święta mamy za pasem. Dobrze wiedzą o tym sklepy, które szykują dla nas ciekawe oferty właśnie z myślą o gotowaniu wigilijnych potraw.

24 grudnia to dzień, w którym w każdym polskim domu je się ryby na tysiące różnych sposobów. Dotyczy to także śledzia. Śledź z buraczkami, z przyprawami korzennymi, w śmietanie z jabłkiem lub z ogórkiem, po kaszubsku, śledzie gajowego. W obiegu funkcjonuje nawet przepis na śledzia z truskawkami! My dzisiaj jednak zrezygnujemy z tego typu awangardowych pomysłów. Postawmy na jeden, tradycyjny składnik, a więc na kapustę kiszoną. Śledź z kapustą kiszoną? Przyznacie, że brzmi to niezwykle ciekawie. Taka opcja stanie się jeszcze bardziej atrakcyjna, gdy weźmiemy pod uwagę cenę na śledzia a’la matjas z Biedronki. W tej właśnie sieci sklepów znajdziemy następującą ofertę: 1,2 kilogramowe wiaderko śledzi (600 g to masa samej ryby bez zalewy) w cenie jedynie 6,49 zł! Pamiętajcie o użyciu karty Moja Biedronka. Przepis na śledzia z kapustą kiszoną Składniki: 5 płatów śledzia w oleju 40 dag kapusty kiszonej Kilka grzybów suszonych Duża cebula 2 łyżki miodu Pieprz i sól Liść laurowy Olej Przygotowanie: Grzyby moczymy, a następnie kroimy na drobne kawałeczki. Kapustę kiszoną płuczemy, by pozbyć się zbyt dużej kwasowości, a następnie także kroimy dość drobno. Śledzie kroimy na małe kawałki. Dusimy kapustę z grzybami na wolnym ogniu, możemy podlać ją ewentualnie małą ilością oleju. Podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy ją do kapusty z  grzybami. Na końcu doprawiamy kapustę solą i pieprzem. Dusimy wszystko do miękkości, następnie ostudzamy. Ostudzoną kapustę mieszamy ze śledziami i podajemy wedle własnego uznania – np. z kiszonym ogórkiem i jabłkiem pokrojonymi w podłużne kawałki. Źródło: gotujmy.pl

śledź w occie przepis
Kulinarna Chwila / Gotujmy.pl
Newsy
Genialne śledzie w pysznej octowej marynacie. Na bank je pokochacie
Święta, sylwester, karnawał - wszystkie te okazje nie mogą się obyć bez śledzi na zakąskę! Sprawdźcie ten przepis na śledzia w occie, jest przepyszny.

Jak idą wasze przygotowania do świąt? Z pewnością już planujecie wigilijne potrawy i wypieki. Niektórzy pewnie już zaczęli! By uniknąć kolejek, część osób już kupiła karpia na święta i niebawem będą go przygotowywać, by jak co roku trafił na wigilijny stół. To nie jedyna ryba podawana w Boże Narodzenie – Polacy chętnie jedzą w ten dzień także łososia czy śledzie. Filety śledziowe są zwykle podawane jako przekąska na zimno, dlatego to świetny pomysł na smaczne danie nie tylko w święta! Sprawdzają się również podczas przyjęcia sylwestrowego, karnawału i innych okazji, gdy bawicie się z przyjaciółmi. Śledzie są od lat uwielbiane przez Polaków i przygotowywane na różne sposoby, a większość z was pewnie nie wyobraża sobie przyjęcia bez takiej zakąski! W oleju, w musztardzie, śmietanie lub majonezie – wszystkie są pyszne! Koniecznie wypróbujcie przepis na śledzie w zalewie octowej – smakują genialnie i na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom. Przepis na śledzie w occie Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujecie poniższych składników: 1,5 kg świeżych, niesolonych śledzi 3 cebule 1 l wody 250 ml octu 250 g cukru Liście laurowe Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Olej Mąka pszenna Przygotowanie Dokładnie umyjcie i oczyśćcie śledzie. Następnie dodajcie soli, obtoczcie filety w mące i smażcie na gorącym oleju. Gotowe ryby przełóżcie do zamykanego pojemnika. Do garnka wlejcie wodę, ocet i cukier. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Gdy zalewa osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją do pojemnika ze śledziami. Wszystkie muszą być przykryte wodą! Pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce. Po...

Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy
Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

jak dlugo mozna trzymac sledzie w lodowce
Di bloguje / Gotujmy.pl
Newsy
Ile dni możemy przechowywać śledzie ze świąt w lodówce? Będziecie zaskoczeni
Przyrządzacie domowe śledzie na Wigilię? Sprawdźcie, jak długo można je jeść po przygotowaniu.

Śledź to obok karpia najczęściej kupowana ryba w sezonie świątecznym. W polskiej tradycji na Wigilii koniecznie muszą się znaleźć ryby przygotowywane na różne sposoby i najczęściej są to właśnie śledzie. Przyrządza się je zwykle na zimno w różnych marynatach, które stanowią świetną zakąskę między głównymi posiłkami. Na Boże Narodzenie na pewno przygotujecie dużo śledzi, jednak gdy święta już się skończą, to pojawia się nowy problem – co zrobić z nadmiarem jedzenia?   Na szczęście śledzie można trzymać w lodówce dość długo, jednak wszystko zależy od tego, jak zostały przyrządzone. Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której dowiedziecie się jak przechowywać świąteczne śledzie. Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie? To chyba jeden ze smaczniejszych sposobów przyrządzenia śledzia. Niestety, przez użycie śmietany jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Podstawą tego, by tak zrobione śledzie przetrwały w lodówce jak najdłużej jest: Świeża i dobrej jakości śmietana Bardzo szczelny słoik – absolutnie nie trzymamy śledzi w plastikowych pojemnikach! Śledzie w śmietanie, o ile przyrządzone z użyciem dobrej śmietany i zamknięte w słoiku, powinny być bezpieczne do spożycia około tydzień od przygotowania. Trzeba je oczywiście trzymać w lodówce. Jak długo mogą stać w lodówce śledzie w oleju? Śledź w oleju z dodatkiem cebulki – palce lizać! Można go łatwo przyrządzić w domu, a do tego wytrzyma w lodówce dość długo. Znów, podobnie jak w przypadku opisywanym wyżej, termin przydatności do spożycia będzie zależał od kilku czynników: Jeżeli kupiliście płaty śledziowe, to zrobione w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być...