Jeśli przepadacie za śledziami, to na pewno znacie różne sposoby przygotowania tej ryby. W Polsce najczęściej jada się śledzie z zalewy z dodatkiem różnych sosów. Popularny jest śledź w śmietanie, musztardzie albo po prostu z olejem i cebulą. Ale Polacy nie są jedynym narodem, który przepada za śledziami! Amatorami tej ryby są również Szwedzi. Ich sposoby przyrządzania śledzi zaskoczą pewnie niejednego z was!

Śledź po szwedzku

Choć ilość gatunków ryb i owoców morza spożywanych w Szwecji jest dość ograniczona, to Szwedzi są bardzo kreatywni, jeśli chodzi o sposoby przyrządzania tych przysmaków. Najczęściej jada się tam łososia (sprowadzanego z Norwegii), krewetki oraz śledzie.

Najbardziej znanym śledziem po szwedzku jest oczywiście surströmming, czyli kiszony śledź. Opinie na temat tego dania są podzielone, dlatego proponujemy wam znacznie bardziej przystępny sposób przyrządzenia tej popularnej ryby. Co powiecie na śledzie w marynacie kawowo-musztardowej? Połączenie brzmi może zaskakująco, ale uwierzcie – smakuje fenomenalnie!

Przepis na śledzie marynowane w kawie

Aby przygotować tę wyjątkową marynatę do śledzi, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • Pół kg śledzi typu matias
  • 6 łyżek łagodnej musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki gryczanego miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • Pół płaskiej łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie śledzie z opakowania, odciśnijcie i pokrójcie w dzwonka.
  2. Do kubka wsypcie dwie łyżeczki kawy i zalejcie je dwiema łyżkami wrzątku. Zaparzcie i odstawcie do ostygnięcia.
  3. Następnie do kubka z kawą dodajcie 6 łyżek musztardy, 4 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, po dwie łyżki miodu i octu winnego oraz pół płaskiej łyżeczki soli. Wszystko wymieszajcie i zmiksujcie.
  4. Tak przygotowanym sosem polejcie śledzie i wymieszajcie.
  5. Przełóżcie śledzie do słoika lub plastikowego pojemnika. Odstawcie do lodówki na całą noc.

I gotowe! Tak zamarynowane śledzie podawajcie ze świeżym pieczywem.