śledzie marynata
AdobeStock
Newsy

Oto doskonała i oryginalna marynata do śledzi. Totalnie zaskoczycie nią gości i każdy poprosi o przepis

Lubicie próbować nowych smaków? Odważcie się i zróbcie marynatę do śledzi po szwedzku!

Jeśli przepadacie za śledziami, to na pewno znacie różne sposoby przygotowania tej ryby. W Polsce najczęściej jada się śledzie z zalewy z dodatkiem różnych sosów. Popularny jest śledź w śmietanie, musztardzie albo po prostu z olejem i cebulą. Ale Polacy nie są jedynym narodem, który przepada za śledziami! Amatorami tej ryby są również Szwedzi. Ich sposoby przyrządzania śledzi zaskoczą pewnie niejednego z was!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śledź po szwedzku

Choć ilość gatunków ryb i owoców morza spożywanych w Szwecji jest dość ograniczona, to Szwedzi są bardzo kreatywni, jeśli chodzi o sposoby przyrządzania tych przysmaków. Najczęściej jada się tam łososia (sprowadzanego z Norwegii), krewetki oraz śledzie.

Najbardziej znanym śledziem po szwedzku jest oczywiście surströmming, czyli kiszony śledź. Opinie na temat tego dania są podzielone, dlatego proponujemy wam znacznie bardziej przystępny sposób przyrządzenia tej popularnej ryby. Co powiecie na śledzie w marynacie kawowo-musztardowej? Połączenie brzmi może zaskakująco, ale uwierzcie – smakuje fenomenalnie!

Przepis na śledzie marynowane w kawie

Aby przygotować tę wyjątkową marynatę do śledzi, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kg śledzi typu matias
  • 6 łyżek łagodnej musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki gryczanego miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • Pół płaskiej łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie śledzie z opakowania, odciśnijcie i pokrójcie w dzwonka.
  2. Do kubka wsypcie dwie łyżeczki kawy i zalejcie je dwiema łyżkami wrzątku. Zaparzcie i odstawcie do ostygnięcia.
  3. Następnie do kubka z kawą dodajcie 6 łyżek musztardy, 4 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, po dwie łyżki miodu i octu winnego oraz pół płaskiej łyżeczki soli. Wszystko wymieszajcie i zmiksujcie.
  4. Tak przygotowanym sosem polejcie śledzie i wymieszajcie.
  5. Przełóżcie śledzie do słoika lub plastikowego pojemnika. Odstawcie do lodówki na całą noc.

I gotowe! Tak zamarynowane śledzie podawajcie ze świeżym pieczywem.

Śledź po skandynawsku Jakuba Kuronia. Poznajcie rytuał klanu Kuroniów
Instagram / Jakub Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po skandynawsku Jakuba Kuronia. Zróbcie je wcześniej, by składniki się „przegryzły”
Tę rybę przyrządzaną na przystawkę zawsze lepiej jest zrobić kilka dni wcześniej, a śledzia korzennego nawet do 2 tygodni wcześniej. Tylko tak składniki mogą się „przegryźć”

Rozpoczął się śledziowy sezon. Jakub Kuroń podaje przepis na śledzia i podpowiada, że danie świetnie się sprawdzi jako przekąska karnawałowa. Przygotujcie je w towarzystwie innych śledzi np. po kaszubsku, po żydowsku czy śledzi w sosie musztardowym. Rodzinne przepisy na śledzie Kuroniów W tej kucharskiej rodzinie śledziami zajadano się od zawsze. Jakub Kuroń uważa, że jego dzisiejsze umiejętności, to zasługa jego ojca, Macieja Kuronia: - Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Przepisów na dania ze śledzi jest dużo. Kuroń proponuje śledzia w pomidorach, po skandynawsku:  - Szczególnie dumny jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”. - Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na skandynawskie śledzie Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 2 małe cebule 500 ml wody 25 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 kawałki kory cynamonu 1 ząbek czosnku 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1...

śledzie
Flickr
Newsy
Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty
Nie wszyscy lubią śledzie. Jednak ryba marynowana z dodatkiem tego składnika nabierze delikatniejszego smaku. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Efekt was zaskoczy

Śledź jest rybą morską, występującą zarówno w wodach stref umiarkowanych, jak i chłodnych. Można go spotkać od Oceanu Arktycznego, przez kanał La Manche, aż do Morza Bałtyckiego. Jest pyszny, o czym wiedziano już w XIX wieku: Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – miał stwierdzić słynny kanclerz Prus Otto von Bismarck. To bardzo popularna w Polsce ryba, jedzona nie tylko przy okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Jest dostępna jako surowy produkt lub gotowa potrawa. Gotowa, sprzedawana jest w dużych pojemnikach dla całej rodziny, lub w niedużych opakowaniach, możliwych do użycia na raz. Klasycznego śledzia z cebulką czy śledzie korzenne, można bardzo szybko samodzielnie przyrządzić w domu. Podajemy przepis na śledzia, którego z pewnością nie znacie. Zawiera 1 nietypowy składnik dodany do macerowania ryby. Dlaczego śledzie należy wymoczyć i jak to robić? Śledzie to ryby tak popularne ze względu na łatwy sposób ich przechowywania. Są konserwowane solą, której w kupnym produkcie jest bardzo dużo. Nadmiar soli nie jest korzystny dla zdrowia, a zbyt słona potrawa nie będzie też smaczna. Dlatego płaty śledziowe zawsze warto wymoczyć, usuwając nadmiar soli. Jak to zrobić? Włóżcie płaty do zimnej wody i zostawcie w niej rybę na kilka minut. Następnie wymieńcie wodę i ponownie zostawcie w niej śledzia. Na koniec spróbujcie, nadgryzając kawałek i jeśli ryba nadal jest za słona, powtórzcie całą procedurę. Przepis na śledzie w herbacie earl grey z cytrusami Charakterystycznym elementem tej receptury, poza składnikami samego dania, jest użycie do macerowania ryby torebek z herbatą aromatyzowana bergamotką. Dzięki nim śledź nabiera aromatu zioła, składnika herbaty earl grey, przez co łagodnieje...

Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu dań ze śledzi zawsze jest wymoczenie ich z nadmiaru soli. Możecie użyć wody lub mleka. Magda Gessler proponuje moczyć je w wodzie i kilkakrotnie ją wymienić.

Śledzie od lat królują na polskich stołach. Najczęściej podajemy je klasycznie, w oleju z cebulą. Polacy kochają też śledzie w korzennych marynatach, pochodzące ze Szwecji śledzie w sosie musztardowym, czy pod pierzynką, przykryte śmietaną lub tartymi burakami i jajkiem. Jeśli lubicie połączenie ryby i pomidorów, przygotujcie śledzie po kaszubsku. Po co dodawać cukier do śledzi? W śledziach po kaszubsku Magdy Gessler jedną z ważniejszych przypraw jest cukier. Dzięki niemu ryba nabiera delikatności i ma lekko słodkawy smak. Cukier nie tylko nie przeszkadza w potrawie. W towarzystwie octu i oleju nadaje słodyczy i głębi. Nie bójcie się go dodawać, choć oczywiście ważny jest umiar. Śledzi nie podajecie przecież na deser, nie powinny więc być przesadnie słodkie. Cukier jest bardzo ważnym składnikiem także wielu innych, wytrawnych dań. Dodanie go to potraw powoduje, że smak wydaje się pełniejszy. Dzięki tej przyprawie podkreślane też są smaki wszystkich innych ziół i przypraw w daniu. Magda Gessler do swojego śledzia po kaszubsku dodaje dwie łyżki na 500 g śledzi. Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki gorczycy         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Przygotowanie: Pierwszym krokiem do przygotowana każdych śledzi jest wypłukanie i...

jakie śledzie do oleju
AdobeStock
Newsy
Jaki rodzaj śledzi będzie najlepszy z olejem i cebulą? Wybierzcie te, a zachwycą smakiem wszystkich
Będziecie przygotowywali śledzie w oleju z cebulką? Sprawdźcie, który rodzaj śledzi dostępnych w sklepach nadaje się do tego najlepiej.

Marynowane śledzie to klasyka polskiej kuchni. Dawniej w naszym kraju często jadano różne ryby, jednak śledź do dziś pozostaje jedną z najpopularniejszych. Co ciekawe, raczej rzadko przyrządza się go na ciepło – najczęściej można spotkać śledzie w marynacie, choć i te smażone są bardzo smaczne. Czy wiecie, jaki rodzaj śledzi nadaje się najlepiej do marynowania w oleju z dodatkiem cebulki? Jakie rodzaje śledzi można kupić w sklepie? Ponieważ wybór ryb w supermarketach jest ograniczony, po śledzie najlepiej wybrać się do profesjonalnego sklepu rybnego. Tam dużo łatwiej o mniej popularne gatunki ryb, a nawet, jeśli dana ryba nie jest aktualnie w sprzedaży, zawsze możecie ją zamówić u sprzedawcy. Poniżej zebraliśmy dla was informacje o tym, jakie rodzaje śledzi są dostępne w sklepach w Polsce: Śledź solony To ryby już wypatroszone i pozbawione głowy, które konserwuje się w soli. Zawierają mniej konserwantów i są podobno lepsze w smaku niż popularne matjasy, jednak przyrządzenie ich wymaga sporo roboty! Solone śledzie trzeba wcześniej moczyć, usunąć skórę i kręgosłup. Śledź surowy Jego niska popularność wynika z dwóch rzeczy. Po pierwsze, dobre i świeże śledzie tak naprawdę zdobędziecie tylko nad morzem. Im więcej czasu mija od połowu, tym ryba jest gorszej jakości. A po drugie, śledzie są bardzo ościste i nawet smażenie niewiele na to pomaga. Matiasy (matjasy) Filety śledziowe pozbawione skóry, konserwowane w solance o mniejszej ilości soli niż w przypadku śledzi solonych. To najczęściej spotykane śledzie w sklepach. Można je kupić na wagę albo paczkowane na tackach. W przypadku ryb pakowanych warto zwrócić uwagę na etykietę podaną na opakowaniu, ponieważ część producentów poza solą dodaje do matiasów ocet! Śledź wędzony Ryby podzielone...