Oto czarna lista wędlin. Wszystkie rodzaje łączy ten 1 składnik. Przestańcie je jeść natychmiast
Adobe Stock
Newsy

Oto czarna lista wędlin. Wszystkie rodzaje łączy ten 1 składnik. Przestańcie je jeść natychmiast

Jedzenie wędlin jest już w ostatnim czasie dość kontrowersyjnym tematem. Nie tylko ze względów etycznych, ale przede wszystkim ze względu na zdrowie. Istnieje czarna lista wędlin, które lepiej omijać szerokim łukiem. Aż dziw bierze, że wciąż się je kupuje. 

Polacy lubią wędliny, koniec i kropka. Jedynie niewielka cześć społeczeństwa rezygnuje z mięsnych frykasów. Decydując się jednak na ich spożycie, warto wybierać mądrze. Stawka jest wasze zdrowie i dobre samopoczucie. 

Dlaczego wędliny nie służą zdrowiu? 

Nie służą? Ale jak to, przecież wędliny to białko i żelazo. Być może kiedyś, dziś już niekoniecznie, chyba że robicie wędliny w domu, z własnego, zdrowego i utuczonego prosiaka...

W składzie wielu wędlin dostępnych w sklepach znajdziecie oczywiście mięso, ale często w ilości zaledwie kilkudziesięciu procent. Resztę wagi uzupełnia woda i substytuty białkowe. W tych wyrobach wędlinopodobnych znajdują się również konserwanty, dodatki zwiększające objętość i mieszanki peklujące. 

Wybierając wędliny, warto decydować się na wyroby ekologiczne i z małych, zaufanych masarni. Można też skorzystać z oferty renomowanych firm, które wytwarzają je tradycyjnymi sposobami. 

Zobacz także
Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla

Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Czym jest mięso mechanicznie oddzielone od kości? 

Niesławny MOM, czyli mięso mechanicznie oddzielone od kości, znajduje się w wielu wyrobach wędliniarskich. Są one chętnie kupowane m.in. ze względu na swoją niską cenę.

MOM powstaje w wyniku oddzielenia resztek tkanek miękkich od kości. Jest pozyskiwany dopiero po wykrojeniu wartościowego mięsa. To masa mięsno-tłuszczowa zrobiona z chrząstek, skórek, ścięgien i tłuszczu. Nie tylko nie brzmi apetycznie, jest również synonimem słabej jakości i znikomej wartości odżywczej. 

Których wędlin lepiej unikać? 

Przed wami czarna lista wędlin zawiera produkty, które w składzie mają mięso mechanicznie oddzielone od kości. Niektóre z nich potrafią zawierać nawet jedynie 10 proc. normalnego mięsa. Ciągłe spożywanie tego typu wędlin przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości, cukrzycy typu 2, nowotworu żołądka i jelita grubego, nadciśnienia tętniczego, a także miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i wielu innych. 

W jakich wędlinach możecie znaleźć MOM? Jest ich naprawdę wiele, a niektóre są uznawane za wyjątkowo smaczne: 

  • pasztety, 

  • pasztetowe,

  • konserwy mięsne, 

  • parówki, 

  • sardelki,

  • mortadele, 

  • mielonki, 

  • klopsy,

  • a także gotowe wyroby mięsne, czyli pulpety, hamburgery i kotlety mielone. 

Źródło: o2.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

3 rzeczy, których nie powinniście jeść na śniadanie. Są fatalne dla waszego zdrowia
AdobeStock
Newsy
Tych 3 rzeczy nie powinniście jeść na śniadanie. Są wprost fatalne dla waszego zdrowia
Zwracacie uwagę na to, co jecie na śniadanie? Sprawdźcie, których produktów powinno się unikać.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to hasło towarzyszy wszystkim od dzieciństwa, choć zwyczaj celebrowania śniadań jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Dawniej ludzie nie jedli nic po przebudzeniu, ale za to wcześnie jedli obiad. Dziś jednak spora część specjalistów przekonuje, że śniadanie koniecznie powinno się zjeść. Jeśli nie zaraz po obudzeniu , to przynajmniej dwie godziny później tak, by organizm miał siłę do działania. Dlatego bardzo ważne jest to, co rano zjecie. Jeśli postawicie na produkty niskiej jakości, tłuste i pełne szkodliwych tłuszczów trans, to negatywnie odbije się to na waszym zdrowiu! Sprawdźcie, czego lepiej rano nie jeść (a przynajmniej co warto maksymalnie ograniczyć w swojej diecie, jeśli nie możecie bez tych produktów żyć)! Tanie parówki na śniadanie Zasadniczo w parówkach nie ma nic złego. To po prostu cienkie kiełbaski zrobione z mielonego mięsa i innych, bardzo drobno zmielonych surowców. Dzięki temu struktura mięsa jest w parówkach w ogóle niewyczuwalna. Są łatwe w przyrządzaniu i bardzo tanie, dlatego wielu ludzi chętnie po nie sięga. Sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i w formie dodatku do różnych wytrawnych dań – można zrobić zapiekankę warzywną z parówkami albo parówki w cieście francuskim. Jednak parówka parówce nierówna! Droższe wędliny będą naturalnie lepszej jakości, a ich spożycie jest bezpieczne. Gorzej w przypadku tanich parówek, w których składzie można znaleźć MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie od kości. Istnieje ryzyko, że w zmielonym mięsie użytym do waszych parówek znajdą się chrząstki ! Ponadto w parówkach znajduje się sporo tłuszczu , który podnosi poziom cholesterolu. Jeżeli bardzo lubicie parówki, kupujcie je w...

jak rozpoznać dobrą kiełbasę
AdobeStock
Newsy
Kiełbasa ma taki kolor? Lepiej jej nie kupujcie. Może wam bardzo zaszkodzić
Jak powinna wyglądać naturalna i dobra kiełbasa? Sprawdźcie to!

Czy wiecie, po czym można rozpoznać dobrą kiełbasę? Dziś na sklepowych półkach znajduje się mnóstwo tanich wędlin, ale czy wszystkie są smaczne i zdrowe? Dowiedzcie się, na co trzeba uważać. Co dodaje się dziś do kiełbas? Czytacie czasami składy produktów? Lista składników niektórych kiełbas jest tak długa, że można złapać się za głowę! A przecież prawdziwa, naturalna kiełbasa składa się z dosłownie kilku składników: mięsa i przypraw. Dlaczego więc etykiety ze składem produktów na dziale mięsnym są tak długie? Wszystko przez „ulepszacze” dodawane do kiełbas. Dzięki temu wędliny są tańsze. Jednak decydowanie się na tańszą kiełbasę nie pozostaje obojętne dla zdrowia! Zobaczcie sami, co się w nich znajduje: Ulepszacze w kiełbasie MOM – mięso oddzielone mechanicznie. Znajdują się w nim chrząstki, skóry, szpik i inne mało atrakcyjne fragmenty zwierząt. E407 (karagen) – sprawia, że woda, którą wstrzykuje się w kiełbasę tężeje. Dzięki temu można wstrzyknąć do niej jeszcze więcej wody. E450 (fosforan) – ten dodatek powoduje, że kiełbasa nabiera objętości gdy wstrzykuje się do niej wodę, ponieważ fosforany sprawiają, że białko zaczyna pęcznieć. E120 (koszenila) – czerwony barwnik pozyskiwany z owadów . Używa się go do nadawania kiełbasie lepszego koloru który ma sprawić, że wędliny wyglądają na chudsze niż są w rzeczywistości. Jak rozpoznać dobrą kiełbasę? Jak więc nie dać się nabrać na sztuczki producentów wędlin? Trzeba się nauczyć tego, jak rozpoznać dobrą kiełbasę! Zwróćcie uwagę na te szczegóły: Środek Jeżeli w środku kiełbasy widoczna jest „mięsna galaretka” podobna do tego, co znajduje się w parówkach, to zdecydowanie jej nie...

kiełbasa
AdobeStock
Newsy
Jak kupić dobrą kiełbasę? Wystarczy 1 rzut oka. Ten szczegół zdradza wszystko
Po czym można poznać dobrą kiełbasę? Sprawdziliśmy to!

Gdy będziecie kupować kiełbasę na wielkanocny stół, koniecznie zwróćcie uwagę na jedną rzecz, dzięki której natychmiast ocenicie jakość produktu. Kiełbasa a zdrowie Choć wielu z was na pewno przepada za kiełbasą, kabanosami i innymi wędlinami, to niestety dietetycy zalecają, by ograniczyć ilość tych produktów w swojej diecie, a najlepiej całkowicie z nich zrezygnować. Jaki jest tego powód? Kiełbasy są przede wszystkim pełne tłuszczów zwierzęcych . Duża ilość kalorii sprawia, że częste jedzenie kiełbasy przyczynia się do nabrania dodatkowych kilogramów, a w efekcie nadwagi i otyłości. Do tego częste jedzenie bardzo tłustych potraw, może wpłynąć na rozwój cukrzycy w przyszłości. Należy uważać na kiełbasy wędzone . Udowodniono już, że wędliny przygotowywane w ten sposób, zwiększają ryzyko nowotworów. Dotyczy to nie tylko kiełbas wędzonych tradycyjnie dymem, ale także tych smarowanych specjalnym roztworem udającym wędzonkę. Jednak zjedzenie kiełbasy od czasu do czasu, nikomu nie zaszkodzi. Ważne, by była ona jak najwyższej jakości! Sprawdźcie, jak wybrać dobrą kiełbasę. Jak kupić dobrą kiełbasę? Wybór wędlin w sklepach jest ogromny, dlatego trzeba wiedzieć, jak wybrać najlepszą kiełbasę ze wszystkich dostępnych w sklepie. Dowiedzcie się, jak można ją rozpoznać! Wygląd Zwróćcie uwagę na to, jak kiełbasa się prezentuje na pierwszy rzut oka. Czy ma naturalną osłonkę, widoczne kawałki mięsa i galaretkę? Jeżeli tak, to śmiało możecie ją kupować. Uważajcie na dziwny, biały nalot na kiełbasie. Nie powinien się tam znaleźć! Jeśli sprzedawca was przekonuje, że ten podejrzany nalot to w istocie sól, też nie powinno was to uspokoić – nadmiar soli w kiełbasie jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Certyfikat jakości...

Co sprzedawcy robią ze starymi wędlinami? Wcale ich nie wyrzucają
Pixabay
Newsy
Co sprzedawcy robią ze starymi wędlinami? Wcale ich nie wyrzucają. Wiemy, jak je "odświeżają"
Niestety, to bardzo powszechna praktyka… Będziecie oburzeni!

Wędliny to jedne z częściej kupowanych przez Polaków produktów. Służą jako dodatek do kanapek, jako przekąska lub przystawka, albo element sałatek. Kupienie dobrej i świeżej wędliny to jednak w ostatnim czasie coraz większe wyzwanie! Sprzedawcy bardzo często oszukują klientów i „odświeżają” mięso. To naprawdę przesada… Metody odświeżania starych mięs stosowane przez sprzedawców Pracownicy sklepów mięsnych relacjonują, że nie jest możliwe zwrócenie dostawcom przeterminowanych mięs i wędlin. Mięso szybko się psuje, ale musi zostać sprzedane, jeśli sklep nie chce odnotować straty. Wielu sprzedawców opracowało więc techniki odświeżania mięsa. Bardzo często sprzedawcy moczą produkty mięsne, które tracą świeżość, w wodzie z dodatkiem soli. Po tym zabiegu, ponownie wystawiają je na sprzedaż. Tak potraktowane wędliny oczyszczają się ze śluzu i wyglądają na świeższe, niż są w rzeczywistości. Najczęściej stosuje się ten zabieg do odświeżenia szynek lub różnych rolad. To nielegalna praktyka, ale podobno bardzo częsta. Upewnijcie się, że kupujecie mięso z zaufanego źródła. W innym wypadku możecie zostać dosłownie oszukani! Czy wędliny są zdrowe? Wędliny i przetworzone mięso, nie są zbyt zdrowym produktem, nawet jeśli nie są poddawane tym zabiegom. Wędliny mają dużo soli, której warto unikać ze względu na możliwość wystąpienia nadciśnienia, a także zawierają szkodliwe azotyny. Niestety, nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wędlin. Są one też uznane za jeden z czynników rakotwórczych. Przetworzone mięso nie powinno gościć na waszych talerzach za często, jeśli zależy wam na zdrowiu. Co do kanapek zamiast wędliny? Być może zdecydujecie się po przeczytaniu tego artykułu, że chcecie ograniczyć ilość...