Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
AdobeStock
Newsy

Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!

Po przeczytaniu tego artykułu wasze ulubione słodycze i wędliny przestaną smakować tak samo. Nie zgadniecie, co się do nich dodaje!

W sklepach pełno jest produktów, które swoim wyglądem mają zachęcać do kupna. Kolorowe żelki, cukierki i galaretki wydają się być pyszne, ale czy są zdrowe? By uzyskać taki wygląd produktów i sprawić, że długo wytrzymają na półce w supermarkecie, producenci dodają do nich różne składniki, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co kryje się w waszych ulubionych przysmakach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Emulgatory w żywności

Do wielu produktów spożywczych dodaje się emulgatory po to, by konsystencja jedzenia była bardziej zwarta. Znajdziecie je głównie w produktach, w których łączy się ze sobą takie składniki jak woda i olej, których naturalnie nie da się ze sobą połączyć. Te produkty to m.in.:

Emulgatory są wydalane z organizmu tylko częściowo i mogą pozostawać w tkance tłuszczowej przez wiele lat.

Zobacz także
Szalony eksperyment Janusza Korwina-Mikke. Będzie jadł tylko to przez miesiąc

Szalony eksperyment Janusza Korwina-Mikke. Będzie jadł tylko to przez miesiąc

Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?

Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?

Substancje przeciwzbrylające dodawane do jedzenia

Te substancje odpowiadają za pochłanianie wilgoci i znaleźć je można głównie w sypkich produktach, takich jak cukier, cukier puder, sól i wszelkiego rodzaju koncentraty. Substancje przeciwzbrylające są szczególnie niebezpieczne dla waszego mózgu – część z nich może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera.

Środki pianotwórcze w hamburgerach

Może to brzmieć szokująco, ale czy wiecie, że stosowane w produkcji chemikaliów środki pianotwórcze można znaleźć także w fast foodach? Hamburger z frytkami już nigdy nie będzie smakował tak samo!

Sztuczne barwniki w słodyczach

Cukierki we wszystkich kolorach tęczy wyglądają tak dzięki zastosowaniu sztucznych barwników. A te wcale nie są obojętne dla zdrowia! Większość barwników to pochodne ropy naftowej i często spożywane mogą zwiększać ryzyko rozwoju ADHD.

Wędliny z dodatkiem azotanu sodu

Słony smak wędlin nie zawsze jest zasługą zwykłej soli. Często stosowany jest azotan sodu – substancja, która znajduje się także w środkach czyszczących, nawozach, a nawet materiałach wybuchowych! W produkcji żywności azotan sodu dodaje się do wędlin, by poprawić ich smak i kolor.

Czytaj także:

Gotujecie tak parówki? Już nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy, możecie sobie zaszkodzić
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie tak parówki? Już nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy, bo możecie sobie zaszkodzić
Parówki nie są najzdrowszym produktem żywieniowym. Często mają małą zawartość mięsa, za to dużą innych, niepożądanych dodatków. Jeśli je jadacie, przyrządzajcie je tak, żeby szkodziły wam jak najmniej.

Te krótkie, cienkie kiełbaski lubią chyba wszyscy, nawet dzieci. W sklepach jest naprawdę duży wybór parówek - od zwykłych wieprzowych, poprzez cielęce, po drobiowe. Ich jakość jest bardzo różna, podobnie jak cena. Łączy je natomiast jedno: to nie jest zdrowa żywność. Do tego zwykle przygotowujemy je tak, że szkodzą jeszcze bardziej. Podpowiadamy, czego nie robić z parówkami. Gotujecie parówki? To nie róbcie tego więcej Najgorszy i najczęstszy sposób przyrządzania parówek na gorąco to wyjęcie ich z lodówki, wrzucenie do wrzątku i gotowanie przez parę minut. W tym czasie sole peklujące, zawierające azotyny i azotany, zaczynają wydzielać szkodliwe związki chemiczne. Są nimi rakotwórcze nitrozoaminy. Z tego samego powodu parówek nie powinno poddawać się żadnej innej obróbcie cieplnej, takiej jak pieczenie, smażenie czy grillowanie. Także podgrzewanie parówek w kuchence mikrofalowej, nie jest zalecane. Jak więc przyrządzić parówki na ciepło? Wystarczy wyjąć je z lodówki na pół godziny przed użyciem. Kiełbaska pod wpływem temperatury pokojowej przestanie być bardzo zimna. Zagotujcie w garnku wodę, a gdy zacznie wrzeć, zestawcie ją z ognia i odczekajcie minutę. Parówki wrzucajcie do gorącej, ale nie wrzącej wody i zostawcie je w niej aż się zagrzeją. Te małe kiełbaski dość szybko nabiorą ciepła pod wpływem gorącej wody, wcale nie trzeba ich gotować. 4 powody, dla których lepiej nie jeść parówek Maja dużo tłuszczu. Zawartość tłuszczu w parówkach to aż 20-25%, to bardzo dużo. Na przykład w piersi kurczaka jest jego 3-4%, a szynce gotowanej około 10%. Tak duża ilość tłuszczu powoduje, że dodawana jest do nich także bardzo duża ilość substancji chemicznych, mających chronić je przed...

jedzace dziecko
Adobe Stock
Newsy
Dajesz dzieciom do jedzenia te rzeczy? Przestań jak najszybciej. W wielu krajach zostały zakazane
Chemiczne dodatki do żywności od lat budzą sporo kontrowersji. Lista substancji oznaczonych literką E ciągnie się w nieskończoność. Na niektóre z nich trzeba uważać.

Nasze dzieci zajadają się słodyczami w sposób niemalże niekontrolowany. Paczka od św. Mikołaja na 6 grudnia, słodycze od babci i dziadka, wreszcie prezenty na gwiazdkę. A w każdym z tych zestawów żelki, soki, cukierki, galaretki, słodkie napoje. Te z kolei zawierają w sobie często sztuczne barwniki, których należy się wystrzegać. Unia Europejska stworzyła całą litanię dodatków do żywności oznaczonych literką E. Sięgająca niemal 2 tysięcy pozycji lista zawiera w sobie substancje, które dopuszczono do użycia w branży spożywczej. Co ciekawe, ustalenia Wspólnoty Europejskiej różnią się w tym zakresie choćby od USA, czy krajów skandynawskich. To co jemy w Europie, w Stanach może być nie do kupienia. Co jeść i komu ufać? W tym miejscu musi pojawić się pytanie, czy można ufać europejskim prawodawcom i producentom słodyczy i żywności. Na listach z literkę E, barwniki występują na pozycjach od 1 do 199. Na tej samej liście obok siebie figurują barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne organiczne i nieorganiczne substancje barwiące. Spośród nich nie wszystkie zostały dopuszczone do użytku w UE. Większość z nich producenci mogą używać w produkcji w ograniczonych ilościach. Lista podejrzanych substancji I tak – czerwień koszenilową (E 124) dodaje się w Polsce do barwienia galaretek, kisieli i syropów. Ta sama substancja może powodować jednak katar sienny, inne reakcje alergiczne, a także według niektórych badań (baza RTECS) może być nawet czynnikiem rakotwórczym dla naszej wątroby. E161g – kantaksycyna to kolejny podejrzany na naszej liście E. Ten różowy barwnik dodawany jest czasem do paluszków rybnych, innych konserw, a nawet słodyczy i tabletek opalających Jest naturalny, otrzymuje się go z...

Rakotwórcza substancja w gumach do żucia. Eksperci ostrzegają
AdobeStock
Newsy
Rakotwórcza substancja w gumach do żucia. Eksperci ostrzegają
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega o trującym barwniku, który znajduje się w gumie do żucia i innych popularnych produktach. Sprawdźcie szczegóły.

Nie mamy dobrych wiadomości dla osób, które rozstają się z paczką gumy do żucia. Najnowsze badania wskazują, że jeden ze składników gumy może powodować nowotwory. A co gorsza, znajduje się on także w innych produktach. Sprawdźcie szczegóły. Barwnik, który uszkadza DNA Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) donosi, że używany w przemyśle spożywczym dwutlenek tytanu, czyli barwnik E171, nie jest już uznawany w Unii Europejskiej za bezpieczny do spożycia. EFSA przeprowadził badanie, które wykazało, że dwutlenek tytanu może powodować uszkodzenia DNA. Co więcej, eksperymenty przeprowadzone na szczurach dowiodły, że barwnik E171 może powodować powstawanie nowotworów. Ponadto uszkadza on mikrobiom jelitowy. Rzecznik brytyjskiej agencji Food Standards Agency zapewnia, że przeprowadzane będą dalsze badania nad szkodliwością barwnika: Opinia wydana dzisiaj przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na temat bezpieczeństwa dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności zostanie przeanalizowana przez niezależne naukowe komitety doradcze na podstawie istniejących dowodów naukowych W czym znajduje się barwnik E171? Dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w produktach spożywczych oraz kosmetycznych. Znajduje się on między w innymi w: Gumie do żucia Majonezie Białej czekoladzie Białych sosach Polewach do ciast Paście do zębów Barwnik E171 jest chętnie stosowany przy wytwarzaniu powyższych produktów ze względu na biały kolor, który im nadaje. Uważajcie na te trujące substancje Cały czas prowadzone są badania nad żywnością, a o ich wynikach informujemy was na bieżąco. Przypominamy nasze artykuły o skażonym jedzeniu i wycofanych z obrotu produktach: Wycofany olej PREMIUM QUALITY HEMP OIL Bakterie w parówkach z...

Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Jest na to wyjaśnienie naukowe
AdobeStock
Newsy
Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Jest na to naukowe wyjaśnienie 
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego parówka pęka w ten a nie inny sposób? Znamy odpowiedź.

Można je jeść na gorąco, prosto z wody lub w hot-dogu, ale nie brakuje też tych, którzy spożywają je na zimno, z bułką lub je smażą. Bez względu na to, jak przygotowujecie parówki, pamiętajcie, że nie są one zbyt zdrowe. Dlaczego? Dlaczego parówki są niezdrowe? Parówki nie należą do najzdrowszych produktów. Dlaczego lepiej ich nie jeść? zawartość tłuszczu w parówkach to aż 20-25% dodawana jest do nich bardzo duża ilość substancji chemicznych, mających chronić je przed zepsuciem zawierają dużo azotanów - azotan sodu sprawia, że w przewodzie pokarmowym tworzą się nitrozoaminy, które są silnie rakotwórcze maja znikomą zawartość mięsa mają niską wartość spożywczą zawierają sztuczne dodatki - emulgatory, fosforany i cytryniany nadmiernie często spożywane mogą powodować niewydolność nerek zwiększają ryzyko zachorowania na raka płuc mogą wywoływać alergie Jak prawidłowo gotować parówki? Nigdy nie przygotowujcie parówek na gorąco wrzucając je do wrzątku i gotując przez parę minut. Ta metoda sprawia, że sole peklujące, zawierające azotyny i azotany, zaczynają wydzielać szkodliwe związki chemiczne - rakotwórcze nitrozoaminy. Lepiej też nie piec ani nie smażyć parówek. Wystarczy, że zagotujecie w garnku wodę, a gdy ta zacznie wrzeć, zdejmiecie ją z ognia i odczekacie minutę. Dopiero teraz możecie wrzucić do wody parówki i poczekać, aż po prostu się zagrzeją. Dlaczego parówki pękają wzdłuż podczas gotowania? Zacznijmy od tego, dlaczego parówki w ogóle pękają podczas gotowania. W trakcie obróbki termicznej, pewne składniki zawarte w parówkach, zmieniają stan skupienia z płynnego na lotny. Następstwem tego jest rozszerzanie się gazu, który próbuje...