Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
AdobeStock
Newsy

Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!

Po przeczytaniu tego artykułu wasze ulubione słodycze i wędliny przestaną smakować tak samo. Nie zgadniecie, co się do nich dodaje!

W sklepach pełno jest produktów, które swoim wyglądem mają zachęcać do kupna. Kolorowe żelki, cukierki i galaretki wydają się być pyszne, ale czy są zdrowe? By uzyskać taki wygląd produktów i sprawić, że długo wytrzymają na półce w supermarkecie, producenci dodają do nich różne składniki, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co kryje się w waszych ulubionych przysmakach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Emulgatory w żywności

Do wielu produktów spożywczych dodaje się emulgatory po to, by konsystencja jedzenia była bardziej zwarta. Znajdziecie je głównie w produktach, w których łączy się ze sobą takie składniki jak woda i olej, których naturalnie nie da się ze sobą połączyć. Te produkty to m.in.:

Emulgatory są wydalane z organizmu tylko częściowo i mogą pozostawać w tkance tłuszczowej przez wiele lat.

Zobacz także
Szalony eksperyment Janusza Korwina-Mikke. Będzie jadł tylko to przez miesiąc

Szalony eksperyment Janusza Korwina-Mikke. Będzie jadł tylko to przez miesiąc

Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?

Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?

Substancje przeciwzbrylające dodawane do jedzenia

Te substancje odpowiadają za pochłanianie wilgoci i znaleźć je można głównie w sypkich produktach, takich jak cukier, cukier puder, sól i wszelkiego rodzaju koncentraty. Substancje przeciwzbrylające są szczególnie niebezpieczne dla waszego mózgu – część z nich może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera.

Środki pianotwórcze w hamburgerach

Może to brzmieć szokująco, ale czy wiecie, że stosowane w produkcji chemikaliów środki pianotwórcze można znaleźć także w fast foodach? Hamburger z frytkami już nigdy nie będzie smakował tak samo!

Sztuczne barwniki w słodyczach

Cukierki we wszystkich kolorach tęczy wyglądają tak dzięki zastosowaniu sztucznych barwników. A te wcale nie są obojętne dla zdrowia! Większość barwników to pochodne ropy naftowej i często spożywane mogą zwiększać ryzyko rozwoju ADHD.

Wędliny z dodatkiem azotanu sodu

Słony smak wędlin nie zawsze jest zasługą zwykłej soli. Często stosowany jest azotan sodu – substancja, która znajduje się także w środkach czyszczących, nawozach, a nawet materiałach wybuchowych! W produkcji żywności azotan sodu dodaje się do wędlin, by poprawić ich smak i kolor.

Czytaj także:

jedzace dziecko
Adobe Stock
Newsy
Dajesz dzieciom do jedzenia te rzeczy? Przestań jak najszybciej. W wielu krajach zostały zakazane
Chemiczne dodatki do żywności od lat budzą sporo kontrowersji. Lista substancji oznaczonych literką E ciągnie się w nieskończoność. Na niektóre z nich trzeba uważać.

Nasze dzieci zajadają się słodyczami w sposób niemalże niekontrolowany. Paczka od św. Mikołaja na 6 grudnia, słodycze od babci i dziadka, wreszcie prezenty na gwiazdkę. A w każdym z tych zestawów żelki, soki, cukierki, galaretki, słodkie napoje. Te z kolei zawierają w sobie często sztuczne barwniki, których należy się wystrzegać. Unia Europejska stworzyła całą litanię dodatków do żywności oznaczonych literką E. Sięgająca niemal 2 tysięcy pozycji lista zawiera w sobie substancje, które dopuszczono do użycia w branży spożywczej. Co ciekawe, ustalenia Wspólnoty Europejskiej różnią się w tym zakresie choćby od USA, czy krajów skandynawskich. To co jemy w Europie, w Stanach może być nie do kupienia. Co jeść i komu ufać? W tym miejscu musi pojawić się pytanie, czy można ufać europejskim prawodawcom i producentom słodyczy i żywności. Na listach z literkę E, barwniki występują na pozycjach od 1 do 199. Na tej samej liście obok siebie figurują barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne organiczne i nieorganiczne substancje barwiące. Spośród nich nie wszystkie zostały dopuszczone do użytku w UE. Większość z nich producenci mogą używać w produkcji w ograniczonych ilościach. Lista podejrzanych substancji I tak – czerwień koszenilową (E 124) dodaje się w Polsce do barwienia galaretek, kisieli i syropów. Ta sama substancja może powodować jednak katar sienny, inne reakcje alergiczne, a także według niektórych badań (baza RTECS) może być nawet czynnikiem rakotwórczym dla naszej wątroby. E161g – kantaksycyna to kolejny podejrzany na naszej liście E. Ten różowy barwnik dodawany jest czasem do paluszków rybnych, innych konserw, a nawet słodyczy i tabletek opalających Jest naturalny, otrzymuje się go z...

Rakotwórcza substancja w gumach do żucia. Eksperci ostrzegają
AdobeStock
Newsy
Rakotwórcza substancja w gumach do żucia. Eksperci ostrzegają
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega o trującym barwniku, który znajduje się w gumie do żucia i innych popularnych produktach. Sprawdźcie szczegóły.

Nie mamy dobrych wiadomości dla osób, które rozstają się z paczką gumy do żucia. Najnowsze badania wskazują, że jeden ze składników gumy może powodować nowotwory. A co gorsza, znajduje się on także w innych produktach. Sprawdźcie szczegóły. Barwnik, który uszkadza DNA Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) donosi, że używany w przemyśle spożywczym dwutlenek tytanu, czyli barwnik E171, nie jest już uznawany w Unii Europejskiej za bezpieczny do spożycia. EFSA przeprowadził badanie, które wykazało, że dwutlenek tytanu może powodować uszkodzenia DNA. Co więcej, eksperymenty przeprowadzone na szczurach dowiodły, że barwnik E171 może powodować powstawanie nowotworów. Ponadto uszkadza on mikrobiom jelitowy. Rzecznik brytyjskiej agencji Food Standards Agency zapewnia, że przeprowadzane będą dalsze badania nad szkodliwością barwnika: Opinia wydana dzisiaj przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na temat bezpieczeństwa dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności zostanie przeanalizowana przez niezależne naukowe komitety doradcze na podstawie istniejących dowodów naukowych W czym znajduje się barwnik E171? Dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w produktach spożywczych oraz kosmetycznych. Znajduje się on między w innymi w: Gumie do żucia Majonezie Białej czekoladzie Białych sosach Polewach do ciast Paście do zębów Barwnik E171 jest chętnie stosowany przy wytwarzaniu powyższych produktów ze względu na biały kolor, który im nadaje. Uważajcie na te trujące substancje Cały czas prowadzone są badania nad żywnością, a o ich wynikach informujemy was na bieżąco. Przypominamy nasze artykuły o skażonym jedzeniu i wycofanych z obrotu produktach: Wycofany olej PREMIUM QUALITY HEMP OIL Bakterie w parówkach z...

Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!
AdobeStock
Newsy
Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!
W sklepach można kupić już doprawione kiełbasy, które wyglądają naprawdę apetycznie. Ale czy są zdrowe?

Coraz ładniejsza pogoda zachęca do grillowania w ogródku i na działce. W sklepach można kupić apetycznie wyglądające mięso i kiełbasy, a niektóre z nich są już nawet wcześniej przyprawione! Czy warto kupować te produkty? Dietetyk współpracujący z portalem AbcZdrowie wydał opinię na temat popularnych kiełbas i mięs na grilla. Jakie kiełbasy na grilla? Jeśli kuszą was sprzedawane w supermarketach już przyprawione i gotowe do smażenia na grillu karkówki i kiełbasy, sprawdźcie najpierw, czy na pewno ich kupienie będzie słusznym wyborem. Poniżej przedstawiamy opinie dietetyka na temat dostępnych w supermarketach wędlin przeznaczonych do grillowania: Kiełbaski bawarskie Bratwurst Bell na grilla Parzone kiełbasy bawarskie od firmy Bell to typowe kiełbasy typu bratwurst – cienkie, białe kiełbaski, idealne na grilla. Zawierają aż 85% mięsa, co jest świetnym wynikiem jak na tego typu produkt. Znajdziecie w nich jednak przeciwutleniacze i stabilizatory w postaci difosforanów i trifosforanów. Częste spożywanie tych dodatków do żywności może powodować zaburzenia wchłaniania żelaza, magnezu i wapnia. Ponadto w kiełbaskach znajduje się karboksymetyloceluloza – u niektórych osób zjedzenie dużych ilości tych substancji spowoduje ból brzucha, nieprzyjemne wzdęcia i biegunkę. Kiełbaski białe surowe Czas na Grill W przypadku tych kiełbas koniecznie zwróćcie uwagę na ich kolor. Nie powinny być mocno różowe – taki kolor oznacza, że do ich produkcji użyto dużej ilości konserwantów. Kiełbasy marki Czas na Grill nie zawierają wielu sztucznych dodatków, ale znajdują się w nich siarczany oraz dwutlenek siarki – substancje, które mogą powodować wymioty i bóle głowy, a u osób cierpiących na astmę nawet duszności. Kiełbaski...

Numer "E"
Adobe Stock
Newsy
Czym się różnią „szkodliwe E” od „nieszkodliwych E”? Brzmią podobnie, ale tylko jedne z nich negatywnie wpływają na organizm
Konserwanty, wzmacniacze smaku, stabilizatory, emulgatory – w dzisiejszej żywności aż roi się od produktów oznaczanych literką „E”.

Nie trzeba od razu jednak popadać w paranoję i za wszelką cenę unikać produktów z domieszką tego typu substancji. Sama literka „E” oznaczy ni mniej, ni więcej, jak po prostu słowo „Europa”. Skąd więc wzięła się czarna legenda tych dodatków do żywności? Numer „E” to po prostu symbol nadawany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podlegający pod Komisję Europejską. To właśnie ta instytucja Unii Europejskiej orzeka, który dodatek do żywności powinien znaleźć się na liście „E”, a który nie. Co jest trucizną? Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia, a także w zgodzie ze wspólnotowym prawem, urzędnicy wpisują dany produkt na listę, gdy: Istnieje technologiczna konieczność jego dodania do konkretnego innego produktu. Jego użycie w danym produkcie nie wprowadza konsumentów w błąd. Sprawdzono, że jego użycie nie zagraża zdrowiu konsumentów. Skupmy się na tym ostatnim punkcie. Krótko mówiąc, obecne normy produkcji żywności przetworzonej, nie dopuszczają do obrotu trującą żywnością. Naturalne i sztuczne dodatki spod znaku „E”, często mogą okazać się trujące dopiero w znacznie wyższych dawkach i stężeniach, niż w produktach, które kupujecie w sklepie. Doskonale obrazuje to maksyma niemieckiego uczonego Parascelusa, według której wszystko jest trucizną i jednocześnie nic jest trucizną – to zależy jedynie od dawki. Dla dobra konsumentów Dlatego też wybierając produkty ze wzmacniaczami smaku i konserwantami, nie powinniście popadać w przesadną panikę. Lepszym rozwiązaniem będzie poszukiwanie zdrowego rozsądku i złotego środka w odżywianiu się przetworzoną żywnością. Wszystko jest dla ludzi. I tak samo właśnie dla ludzi są barwniki, konserwanty,...