W sklepach pełno jest produktów, które swoim wyglądem mają zachęcać do kupna. Kolorowe żelki, cukierki i galaretki wydają się być pyszne, ale czy są zdrowe? By uzyskać taki wygląd produktów i sprawić, że długo wytrzymają na półce w supermarkecie, producenci dodają do nich różne składniki, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co kryje się w waszych ulubionych przysmakach!
Emulgatory w żywności
Do wielu produktów spożywczych dodaje się emulgatory po to, by konsystencja jedzenia była bardziej zwarta. Znajdziecie je głównie w produktach, w których łączy się ze sobą takie składniki jak woda i olej, których naturalnie nie da się ze sobą połączyć. Te produkty to m.in.:
Emulgatory są wydalane z organizmu tylko częściowo i mogą pozostawać w tkance tłuszczowej przez wiele lat.
Substancje przeciwzbrylające dodawane do jedzenia
Te substancje odpowiadają za pochłanianie wilgoci i znaleźć je można głównie w sypkich produktach, takich jak cukier, cukier puder, sól i wszelkiego rodzaju koncentraty. Substancje przeciwzbrylające są szczególnie niebezpieczne dla waszego mózgu – część z nich może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera.
Zobacz także:
Środki pianotwórcze w hamburgerach
Może to brzmieć szokująco, ale czy wiecie, że stosowane w produkcji chemikaliów środki pianotwórcze można znaleźć także w fast foodach? Hamburger z frytkami już nigdy nie będzie smakował tak samo!
Sztuczne barwniki w słodyczach
Cukierki we wszystkich kolorach tęczy wyglądają tak dzięki zastosowaniu sztucznych barwników. A te wcale nie są obojętne dla zdrowia! Większość barwników to pochodne ropy naftowej i często spożywane mogą zwiększać ryzyko rozwoju ADHD.
Wędliny z dodatkiem azotanu sodu
Słony smak wędlin nie zawsze jest zasługą zwykłej soli. Często stosowany jest azotan sodu – substancja, która znajduje się także w środkach czyszczących, nawozach, a nawet materiałach wybuchowych! W produkcji żywności azotan sodu dodaje się do wędlin, by poprawić ich smak i kolor.
Czytaj także:
- W wielu krajach zakazany, u nas znajdziecie ten toksyczny składnik w wielu produktach. Tego lepiej nie jedzcie
- Czym się różnią „szkodliwe E” od „nieszkodliwych E”? Brzmią podobnie, ale tylko jedne z nich negatywnie wpływają na organizm
- Produkt z tym składnikiem je większość Polaków. Może zmniejszać skuteczność szczepionek