Oszuści przyłapani na gorącym uczynku. Sprowadzali te owoce z zagranicy i sprzedawali jako polskie
AdobeStock
Newsy

Oszuści przyłapani na gorącym uczynku. Sprowadzali te owoce z zagranicy i sprzedawali jako polskie

Bądźcie czujni przy kupowaniu owoców. Niektórzy handlarze wprowadzają klientów w błąd.

Bezczelność nie zna granic. I to dosłownie! Portal sadyogrody.pl opisał sytuację, jaka miała miejsce na jednym z rynków hurtowych owoców i warzyw. Okazało się, że pewien sprzedawca oferował sprowadzane z zagranicy owoce jako polskie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Oszukane” morele

Oburzające praktyki zostały opisane na portalu sadyogrody.pl. Sprzedawane na jednym z hurtowych rynków morele wcale nie pochodzą z Polski, choć ich sprzedawcy twierdzą, że to produkt krajowy! Co więcej, sprzedają je w cenie 180 zł za skrzynkę o wadze 18 kilogramów. Czytelnik, który był świadkiem tej sytuacji twierdzi, że na własne oczy widział, jak handlarz przesypuje owoce do skrzynek

A w tym roku niestety nie ma co liczyć na tanie morele. Przez wiosenne przymrozki plantacje bardzo ucierpiały i tegoroczne zbiory wynoszą zaledwie 20-30% tych z zeszłego roku. W takiej sytuacji oczywiste jest importowanie owoców z zagranicy, jednak oszukiwanie jest absolutnie niedozwolone! Chodzi oczywiście przede wszystkim o szacunek dla konsumentów, którym zależy na kupowaniu produktów pochodzących z Polski. Celowe wprowadzanie ich w błąd jest wysoce nieetyczne.

Zobacz także
Ministerstwo Finansów rusza z akcją: „Weź paragon”. O co w niej chodzi?

Ministerstwo Finansów rusza z akcją: „Weź paragon”. Po co?

sklep spożywczy

Z mapy Polski zniknie sporo sklepów znanej sieci. Nie wytrzymują starcia z potężną konkurencją? 

Podrabiane owoce i warzywa

O oszustwach przy sprzedaży owoców i warzyw mówi Michał Kołodziejczak z AgroUnii. W rozmowie z portalem money.pl przyznał, że niestety taka praktyka nie jest nowa i zdarza się na rynkach hurtowych:

Niestety, łatwo jest pojechać na rynek hurtowy i zobaczyć, jak ziemniaki czy ogórki z Rumunii są sprzedawane jako polskie albo nie mają żadnych oznaczeń. Potem klient myśli w sklepie, że wspiera polskie rolnictwo

Przy okazji Kołodziejczak krytykuje rząd zwracając uwagę na to, że nikt nie wyciąga konsekwencji wobec nieuczciwych handlarzy:

Nie ma w Polsce organu, który zajmuje się ściganiem tego typu procederów i czyszczeniem rynku z tak nieuczciwych praktyk. Jest to tylko oznaką słabości państwa i świadczy, że rząd nie przypilnował tematów, które są dla rolników istotne

Źródło: sadyogrody.pl

Ciasto wiewiórka
Gotujymy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Obłędnie dobre ciasto dla miłośników bakalii - słynna Wiewiórka z tego przepisu jest najlepsza
Idealny deser do kawy lub herbaty? Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Odpowiedź może być tylko jedna - Wiewiórka.

Zdaje się, że jesień poszła w niepamięć. Jednak z sentymentu do niej, warto zrobić coś prostego, słodkiego i z łatwo dostępnych składników. Ciasto Wiewiórka to kwintesencja złotej pory roku, które zrobi furorę na waszych stołach.  Jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki Połączenie smaków momentami może zaskakiwać. Często bowiem gotujemy na zasadzie sprzątania lodówki. W tym przypadku jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki spotykają się w jednym cieście. Niektórzy pamiętają je z dzieciństwa, inni robią je z zachwytem do dziś.  Przepis na to ciasto bywał obowiązkową pozycją w każdym zeszycie z przepisami kucharskimi. Niekiedy właśnie na tym cieście amatorzy gotowania uczą się piec. Wiewiórka to prawdziwie sentymentalna podróż, szalenie prosta w wykonaniu! Suszone owoce Suszone owoce służą jako idealna baza pod wszelkiego rodzaju ciasta. To te owoce, z których większość pierwotnej zawartości wody została usunięta naturalnie, poprzez suszenie na słońcu lub za pomocą specjalistycznych suszarek lub odwadniaczy. Tego typu owoce mają długą tradycję stosowania. Są cenione ze względu na słodki smak, wartość odżywczą oraz długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Popularne owoce, pochodzące z suszenia, to m.in.: rodzynki, śliwki, figi, morele, brzoskwinie, jabłka czy gruszki. Niektóre produkty sprzedawane jako suszone owoce, takie jak papaja, kiwi i ananasy są jednak najczęściej kandyzowanymi owocami, konserwowanymi poprzez smażenie w słodkim syropie. Ciasto z bakaliami Nie wszystkie owoce w sezonie jesienno-zimowym smakują nam równie dobrze. Nie wszystkie są również dostępne. Z suszonymi owocami nie ma takiego problemu. Dostaniemy je o każdej porze roku. Składniki na ciasto...

Jak wybrać mięso
Christophe Fouquin/Adobe Stock
Newsy
Mięso króluje na naszych stołach. Jak wybrać najlepsze w sklepie? Podpowiadamy
Na śniadanie kanapki z szynką. Na obiad kotlety mielone albo schabowe. Na kolację maleńki plasterek boczku albo kawałek kiełbasy. Mięsa jemy dość dużo. Warto wybierać to najbardziej wartościowe.

Organizm człowieka został przystosowany w drodze ewolucji do spożywania mięsa, warzyw i roślin. Od czasów prehistorycznego łowcy-zbieracza upłynęło sporo lat, ale miłość do wieprzowiny, drobiu i innych gatunków mięs nie przeminęła. Człowiek-mięsożerca? Taki, a nie inny rodowód człowieka jest jednak dość mylący. Wbrew pozorom, tradycja diety tak obfitej w mięso nie jest zbyt długa. Nie wracajmy już do prapoczątków gatunku ludzkiego. Nawet nasi dziadowie jedli znikome ilości mięsa w porównaniu do nas. Przyczyną była oczywiście bieda. Na ucztę złożoną z pieczystego i innych mięs mogli sobie pozwolić przez długie lata tylko bogaci ludzie. Polskie społeczeństwo, które w swojej ogromnej masie wywodzi się z ubogiego chłopstwa, dopiero w ostatnich latach dostąpiło możliwości jedzenia mięsa niemalże w nieograniczonych ilościach. Echem tych dziejowych zawirowań jest historia kotleta schabowego. Cienko rozbity placek miał imitować sznycla wiedeńskiego. W ten sposób w PRL-u władze chciały dać ludowi namiastkę luksusu. Dzisiaj to już codzienność, a regularne jedzenie schabu przestało być już symbolem wysokiego statusu społecznego. Sytuacja zmieniła się nawet do tego stopnia, że coraz bardziej popularna staje się dieta bezmięsna, czyli wegetariańska, a nawet wegańska, czyli taka, w której w ogóle unika się spożywania produktów odzwierzęcych. Na to wszystko wpływ ma coraz większa troska człowieka o los zwierząt. Zmieńmy nasze przyzwyczajenia Nie dajmy pogrążyć się jednak w poczuciu winy – zamiast rezygnować z mięsa, zacznijmy kupować je po prostu z większą rozwagą. Zrównoważone spożycie mięsa pomoże nie tylko przyrodzie, ale także i naszym organizmom. Oto kilka praktycznych rad, jak kupować mięso. Dokładnie sprawdzajmy daty ważności na...

Wigilia
Flickr/Pawel Loj
Newsy
Ale doczekaliśmy się świąt. Szykuje się akcja kontrolowania stołów wigilijnych przez policję?
Rząd nakłada na Polaków kolejne obostrzenia. Czy czekają nas mandaty w Wigilię?

Z całą pewnością tegoroczne święta przejdą do historii – podobnie jak cały 2020 rok. Pandemia koronawirusa wywróciła nasz świat do góry nogami i nie wiadomo kiedy wrócimy do normalności. Na razie się na to nie zanosi, a planowane obostrzenia jeszcze bardziej utrudnią Polakom życie. Tym razem wiele wskazuje na to, że… policja będzie kontrolować obywateli podczas Wigilii. Jest się czego bać? Świąteczne obostrzenia Rząd zdecydował, że w Wigilię przy świątecznym stole mogą spotkać się domownicy oraz 5 zaproszonych osób. Pojawiły się wątpliwości co do zasadności tych przepisów. W świetle tego prawa spotkanie rodziców i czwórki dzieci z dziadkami mieszkającymi osobno jest legalne, lecz gdyby ci sami dziadkowie zaprosili rodziców z dziećmi do siebie, to mogliby dostać mandat. Nie wygląda jednak na to, by cokolwiek miało się w tej kwestii zmienić. Wigilijne kontrole? Polacy martwią się, czy czekają ich kary w razie niedostosowania się do nowych obostrzeń. Czy policja będzie miała prawo wejść do mieszkania i skontrolować przebieg wigilii? Będą wypraszać nadmiarowe osoby? Rzecznik rządu w wywiadzie udzielonym jednym z portali informacyjnych uspokaja, że nic takiego nie będzie miało miejsca. Powiedział, że policja nie będzie sprawdzać ile osób spędza razem wigilijną wieczerzę. Jednakże, jeżeli policjanci dostaną informację o możliwości złamania przepisów, to ich obowiązkiem jest sprawdzenie, czy prawo jest przestrzegane. Czyli, jeżeli zamierzacie spędzić święta w większym gronie i macie wścibskich sąsiadów, którzy zauważą, że przyjechało do was wielu gości, możecie się spodziewać kontroli policji! Te restrykcje mają potrwać przez całe święta Bożego Narodzenia. Natomiast w Sylwestra prawdopodobnie czeka nas godzina policyjna od godziny 19:00 31 grudnia do...

Banany
Adobe Stock
Triki kulinarne
Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Banany… jak tu ich nie kochać? Te niepozornie wyglądające słodziutkie i pożywne owoce tropikalne to w końcu istna skarbnica witamin. Jedyną ich wadą jest zbyt szybkie dojrzewanie, ale i temu można zaradzić!

Banan to z pewnością wyjątkowy owoc. Zerwany z drzewa przybiera aż trzy różne barwy. Kolor zielony oznacza, że jest on jeszcze całkowicie niedojrzały i nie należy go spożywać. Kolor żółty z brązowymi plamkami świadczy z kolei o tym, że banan nabrał już słodziutkiego smaku i jest gotowy do jedzenia. Kiedy jednak jego skórka całkowicie zbrązowieje, owoc może już tylko stanowić dodatek do pieczenia chleba , placuszków , zrobienia ulubionego koktajlu lub lodów. Prawda jest jednak taka, że niewiele osób zjada więcej niż jednego banana dziennie, a ciągłe chodzenie po niego do sklepu mija się z celem. Najczęściej więc robiąc zakupy wkładamy do koszyka całą kiść tych tropikalnych owoców, nie zastanawiając się nad tym, jak szybko dojrzeją. Po zaledwie kilku dniach banany zaczynają brązowieć, a my jesteśmy źli, że znowu nie zjedliśmy ich „normalnie”, tylko musimy kombinować w kuchni. Istnieje jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Jak właściwie przechowywać banany? Przede wszystkim banany powinno się przechowywać w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu z dostępem do powietrza. Nie należy chować ich do lodówki. Niedotrzymanie któregokolwiek z warunków może sprawić, że owoce zaczną dojrzewać o wiele szybciej niż powinny. Jeśli znacie już podstawy, to czas przejść do konkretów. Dojrzewanie bananów można dodatkowo spowolnić poprzez… owinięcie ich końcówek folią spożywczą! W jaki sposób można spowolnić dojrzewanie bananów? Dojrzewanie bananów powoduje wytwarzany w ich końcówkach związek zwany etylenem. Dlatego też, jeśli nie chcecie, by kupione przez was owoce po chwili zbrązowiały, odseparujcie je od kiści. Końcówkę każdego z bananów szczelnie owińcie zwykłą folią spożywczą. Ten prosty trik...