"Oszukana jajecznica". Danie w sam raz na koniec miesiąca
Adobe Stock
Newsy

„Oszukana" jajecznica, czyli jajecznica po gospodarsku. Tanie i sycące śniadanie

„Oszukana jajecznica” to inaczej jajecznica z mlekiem i mąką. Dzięki tym dodatkom syci na dłużej. Wielbiciele jajecznicy z mąką twierdzą, że jest bardziej puszysta i smaczniejsza od zwykłej. Wypróbujcie nasz przepis i zdecydujcie sami.

Większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Można je przygotować w różnych postaciach, między innymi sadzone, na twardo, na miękko, jajecznicę czy omlet. Wszystkie wersje są pyszne, a co ważne: sycą na długi czas. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajecznica na śniadanie

Jajecznica to typowo śniadaniowe danie, które przyrządza się poprzez rozmącenie jajek z solą oraz pieprzem. Każdy dodaje do niej inne dodatki: mleko, pomidory, kiełbasę, boczek, szczypiorek. Wariacji na temat jajecznicy nie brakuje, a każda gospodyni ma swój własny unikalny przepis. Świetnie sprawdza się na weekendowy, leniwy poranek. 

Zobacz także
Przepis na kalafiora, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania

Przepis na kalafior, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad

Odpowiednie jajka to podstawa 

W sprzedaży można spotkać się z wieloma rodzajami jajek, które oznaczone są odpowiednimi symbolami. Oznaczają one chów, z jakiego pochodzą. Kupując jajka w sklepie, najlepiej jest wybierać te z hodowli ekologicznej czy z wolnego wybiegu. Wówczas macie pewność, że zwierzęta mają swobodę w poruszaniu i nie są karmione chemicznymi paszami. Jeśli macie okazję do nabycia jaj wiejskich to warto korzystać z takich ofert. 

„Oszukana” jajecznica

Ta nazwa jest zamiennie używana z nazwą „jajecznica po gospodarsku". Wyróżnia się spośród innych jajecznic tym, że do rozmąconych jaj dodaje się mąkę oraz mleko. Nadają one całej potrawie lekkości, puszystości. Poza tym dodatek mąki pszennej gwarantuje również większą sytość jajecznicy. To świetne rozwiązanie na szybki posiłek, zwłaszcza kiedy zbliża się koniec miesiąca i oczekiwanie na kolejną wypłatę.

Przepis na „oszukaną” jajecznicę

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do miski i rozmąćcie je trzepaczką.
  2. Następnie do rozbitych jajek dodajcie mąkę oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na patelnię włóżcie łyżkę masła i roztopcie je. 
  4. Później na dobrze rozgrzaną patelnię przelejcie masę jajeczną. Całość smażcie na wolnym ogniu, cały czas mieszając jajka drewnianą łopatką.
  5. Pod koniec smażenia, jajka przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem. 
  6. Tak przygotowaną „oszukaną” jajecznicę podawajcie razem ze świeżym pieczywem z dodatkiem masła. Smacznego!
     

Czytaj także:

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...

jajecznica wychodzi sucha
mycha / gotujmy.pl
Newsy
Już nigdy więcej jajecznica nie wyjdzie sucha jak wiór. Wystarczy, że dodacie do niej 1 łyżeczkę…
Jajecznica - teoretycznie jedno z najprostszych dań. Jeżeli zawsze wychodzi wam sucha, wypróbujcie ten prosty trik!

Jajecznica na masełku z ulubionymi dodatkami to idealny przepis na śniadanie! Jajka są bardzo zdrowe i do tego sycące, dlatego dobrze się sprawdzają na pierwszy posiłek w ciągu dnia. To również doskonałe śniadanie dla najmłodszych. Delikatna, puszysta jajecznica na maśle jest bardzo łagodna dla żołądka. Teoretycznie przepis na jajecznicę jest banalny, ale tak naprawdę ilu ludzi, tyle sposobów przyrządzenia tego dania. Każdy ma swoje własne metody, które mu się sprawdzają. Sucha jajecznica? Staracie się, a mimo to wasza jajecznica wychodzi sucha i niesmaczna? Nie ma chyba nic gorszego, niż wiórki z jajka! Prawdopodobnie winnym jest pośpiech! Bardzo dobra jajecznica wymaga cierpliwości. Wiele osób twierdzi, że to danie ekspresowe i robi się je w dwie minuty, ale to nieprawda – by jajecznica wyszła naprawdę smaczna, trzeba poświęcić jej o wiele więcej czasu. Najpierw należy porządnie roztrzepać jajka w misce tak, by masa nabrała puszystości. Następnie wylewa się jajka na patelnię i smaży na, uwaga – małym ogniu od czasu do czasu mieszając! To pośpiech winny jest często temu, że wasza jajecznica wychodzi sucha. Jajka trzeba smażyć na naprawdę małym ogniu i mieszać, nawet przez 15-20 minut! Przepis na puszystą jajecznicę z boczkiem Jeżeli jednak nie macie czasu na to, by tak długo pilnować patelni z jajkami, możecie wykorzystać inny sposób, dzięki któremu jajecznica wyjdzie puszysta i soczysta. Trzeba dodać do niej… majonez! Nawet jeśli dbacie o linię, nie musicie się niczego obawiać – dodaje się go naprawdę odrobinę i nie zwiększy on szczególnie kaloryczności jajecznicy. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka majonezu 2 plasterki boczku wędzonego Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie:...

Jajecznica
Wikipedia Commons
Newsy
Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, psujecie cały smak
Jajecznica to jedna z żelaznych pozycji na udane, pożywne śniadanie. Do tego kromka świeżego pieczywa, szklanka soku i dobry początek dnia za nami. Można go jednak zepsuć i to tylko jednym składnikiem.

Gotowanie jajek na wszelkie możliwe sposoby to nasz sport narodowy. Podobnie zresztą jak w wielu innych państwach, Polacy chętnie spożywają jajka na śniadanie. Jajko na miękko, na twardo, omlet czy wreszcie jajecznica. Sposób na przygotowanie jajecznego śniadania jest całe mnóstwo. Kombinacje na patelni Sposób przygotowywania jajecznicy wiąże się ściśle z osobistymi preferencjami i przyzwyczajeniami. Tak jak nie przesadza się starych drzew, tak nigdy nie uda nam się przekonać amatora jajek na twardo do jedzenia ich na miękko. Czasem jednak nasze nawyki kulinarne nie prowadzą do niczego dobrego, a niewielka korekta może przynieść niespodziewaną poprawę. Tak jest właśnie w przypadku jajecznicy. Istnieją receptury, które chyba nieco za mocno mieszają przepis na jajecznicę z przepisem na omlet. Oczywiście, jedni wolą jajka ścięte mocniej, inni preferują nawet niemal „lejącą” się jajecznicę”. Dodawanie do jajecznicy mleka to jednak przesada. Ten dodatek jest wybierany nieraz do smażonych jajek przez osoby, które chcą nadać swoim jajkom nieco więcej delikatności. Jeszcze inni kombinują z mlekiem w momencie, gdy do wykarmienia jest kilka osób, a w lodówce hula wiatr. Masło zamiast mleka do jajecznicy Powód nie jest ważny. Ważniejszy jest skutek. Jajecznica usmażona z domieszką mleka traci swoje właściwości. Po pierwsze zamiast smażenia, na patelni odbywa się wówczas coś na kształt duszenia. Jedynym sposobem na złagodzenie i tak już łagodnego smaku jaj, będzie smażenie ich na maśle. Po drugie, dodanie na patelnię mleka po prostu rozwodni nasze jajka i pozbawi ich głębi smaku. Mleko, czyli z praktycznego punktu widzenia woda z niewielką ilością tłuszczu i białka sprawi, że wartości odżywcze jajka rozpłyną się po patelni. Wnioski? Wybierajcie, jajecznicę tylko w czystej...

Jajecznica
Flickr
Newsy
Perfekcyjna jajecznica: dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak
Jajka w koszulkach, sadzone, czy jajecznica? My wybieramy tę ostatnią opcję. Dodajcie do niej na koniec 1 składnik, by uzyskać niezwykły kremowy smak.

Wolicie jajecznicę z wieloma dodatkami, czy tradycyjną, podawaną w restauracjach, a więc złożoną jedynie z jajek i masła? Dzisiaj przedstawimy wam, jak sprawić, by za pomocą tylko dwóch składników przyrządzić perfekcyjne danie, którego nie powstydziłby się szef kuchni. Na początek ciekawe kombinacje Zanim do tego  przejdziemy, kilka rad dla osób lubiących bardziej zdecydowane, konkretne smaki. Oto kombinacje jajecznicy z ciekawymi składnikami, które sprawią, że proste śniadanie stanie się prawdziwą ucztą! Pierwszą z nich będzie standard, a więc podsmażony boczek z pieczarkami, wzbogacony pomidorami i obowiązkowym szczypiorem. Lubicie włoskie smaki? Dodajcie do waszej jajecznicy suszone pomidory i oliwki. Całość oprószcie świeżo startym parmezanem lub innym twardym żółtym serem. Inną opcją „serową” jest wymieszanie jajek z kawałeczkami sera pleśniowego. Taką jajecznicę należy wzbogacić jeszcze czosnkiem i natką pietruszki. Idealne połączenie. Dla osób lubiących wymyślne i luksusowe posiłki będzie nasza ostatnia opcja. Wędzony łosoś i kapary to duet, który świetnie odnajdzie się w jajkach. A do tego obowiązkowy kleks z kwaśnej śmietany. Podstawy smacznej jajecznicy Wróćmy do podstaw. Bez nich możecie zapomnieć o dodawaniu do jajek ciekawych składników. Podstawa to oczywiście jaja i masło. Wybierzcie jajka z dużymi żółtkami, najlepiej te z wiejskiej zagrody. Niektórzy lubią smażyć jajka na smalcu. Jednak to właśnie masło nadaje jajecznicy kremową konsystencję. Do smażenia jajecznicy wybierzcie dobrą patelnię lub rondel z nieprzywieralną powłoką. Jajka należy mieszać na patelni drewnianą lub silikonową szpatułką. Nie należy rozgrzewać naczynia z masłem zbyt długo. Szybko wlejcie swoje rozkłócone jajka...