Większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Można je przygotować w różnych postaciach, między innymi sadzone, na twardo, na miękko, jajecznicę czy omlet. Wszystkie wersje są pyszne, a co ważne: sycą na długi czas. 

Jajecznica na śniadanie

Jajecznica to typowo śniadaniowe danie, które przyrządza się poprzez rozmącenie jajek z solą oraz pieprzem. Każdy dodaje do niej inne dodatki: mleko, pomidory, kiełbasę, boczek, szczypiorek. Wariacji na temat jajecznicy nie brakuje, a każda gospodyni ma swój własny unikalny przepis. Świetnie sprawdza się na weekendowy, leniwy poranek. 

Odpowiednie jajka to podstawa 

W sprzedaży można spotkać się z wieloma rodzajami jajek, które oznaczone są odpowiednimi symbolami. Oznaczają one chów, z jakiego pochodzą. Kupując jajka w sklepie, najlepiej jest wybierać te z hodowli ekologicznej czy z wolnego wybiegu. Wówczas macie pewność, że zwierzęta mają swobodę w poruszaniu i nie są karmione chemicznymi paszami. Jeśli macie okazję do nabycia jaj wiejskich to warto korzystać z takich ofert. 

„Oszukana” jajecznica

Ta nazwa jest zamiennie używana z nazwą „jajecznica po gospodarsku". Wyróżnia się spośród innych jajecznic tym, że do rozmąconych jaj dodaje się mąkę oraz mleko. Nadają one całej potrawie lekkości, puszystości. Poza tym dodatek mąki pszennej gwarantuje również większą sytość jajecznicy. To świetne rozwiązanie na szybki posiłek, zwłaszcza kiedy zbliża się koniec miesiąca i oczekiwanie na kolejną wypłatę.

Zobacz także:

Przepis na „oszukaną” jajecznicę

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do miski i rozmąćcie je trzepaczką.
  2. Następnie do rozbitych jajek dodajcie mąkę oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na patelnię włóżcie łyżkę masła i roztopcie je. 
  4. Później na dobrze rozgrzaną patelnię przelejcie masę jajeczną. Całość smażcie na wolnym ogniu, cały czas mieszając jajka drewnianą łopatką.
  5. Pod koniec smażenia, jajka przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem. 
  6. Tak przygotowaną „oszukaną” jajecznicę podawajcie razem ze świeżym pieczywem z dodatkiem masła. Smacznego!
     

Czytaj także: