Rafaello na herbatnikach
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Oszalejesz na punkcie tego ciasta bez pieczenia - Rafello tak delikatne, że rozpływa się w ustach

Ciastko z kokosem kojarzy nam się głównie z kulką produkowaną przez Ferrero. Co powiecie na domowe Rafaello?

Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wiórki kokosowe suszone na słońcu

Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Początkowo kokos zostaje poddany suszeniu, a następnie ściera się go i rozdrabnia. Do wiórek kokosowych mają słabość nawet najmłodsi!

Główne obszary produkcji wiórków na dużą skalę to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Mówi się o nich, że są zdrowe i pożywne. Ile w tym prawdy? Dowiedzmy się.

Właściwości wiórek kokosowych

Częste spożywane suszonego kokosa wpływa na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. W wiórkach znajdziemy witamy C, E i te z grupy B, które uważa się ze najcenniejsze. Przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu.

Wiórki są bogate także w minerały takie jak wapń, cynk, fosfor i sód. Jeśli stwierdzono u was niedobory tych pierwiastków, bez zastanowienia sięgnijcie po wiórki. Dzięki ich cennemu działaniu na organizm, wzmocnicie również kości i zęby.

Wyraża więcej niż tysiąc słów

Rafaello to jeden z ulubionych produktów Polaków, pochodzący z firmy Ferrero. Od lat trzyma wizualne standardy i nie zmienia się pod kątem smaku. To kulka obtoczona we wiórkach kokosowych, której wnętrze wypełnia chrupiący migdał. 

Jeśli przepadacie za tego typu słodyczami, ale wolicie domowe sposoby na desery, podpowiadamy łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia. Banalnie prosty wykonanie. A jak smakuje!

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Składniki na krem

  • 2,5 szklanki mleka

  • 3 żółtka

  • 2 budynie waniliowe bez cukru

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 15 dag wiórek kokosowych

  • pół szklanki ajerkoniaku

  • 25 dag margaryny

Dodatkowo

  • 5 dag wiórek kokosowych

  • 120 sztuk małych herbatników

Sposób przygotowania

  1. Żółtka dokładnie mieszamy z półową szklanki mleka i budyniami bez cukru. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko.

  2. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem studzimy.

  3. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy do niej cukier puder i ponownie ucieramy.

  4. Następnie wsypujemy po łyżce kremu i cały czas mieszamy, dodając stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe. Całość powinna mieć konsystencję puszystego kremu.

  5. Na tacy układamy warstwę herbatników i smarujemy kremem. Przekładamy dalej herbatniki i krem. Ostatnią warstwą naszego deseru powinien być krem. Wystarczy 5 warstw herbatników.

  6. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki i podajemy ze świeżo zaparzoną kawą. Pycha!

Źródło: Gotujmy.pl

Kokosanki
Gotujmy.pl/WnilioweImprowizacj
Newsy
Klasyczne kokosanki w nowym wydaniu. Dodaj do nich ten owoc, a będą smakować obłędnie
Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi? Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Po prostu pycha!

Kokosanki to ten rodzaj ciastek, którego nie musimy pałaszować od razu. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymają świeżość przez parę dni. Najlepiej smakują do kawy z mlekiem i cynamonem. Bogate źródło białka Popularne wiórki kokosowe są bogate w białko, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, wapń oraz witamy B i E. Zawarte w nich trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Dlatego, mimo że są kaloryczne, mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100 g wiórków znajdziemy aż 3,3 mg żelaza. Zazwyczaj wiórki lub płatki kokosowe stosujemy do ciast, owsianki czy porannego koktajlu. Zawierają witaminy C i E, które wzmacniają odporność naszego organizmu, a także pozytywnie wpływają na kondycję zdrowia skóry. Miąższ kokosa to także witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na kondycję układu nerwowego. Wiórki są ponadto bardzo dobrym źródłem potasu.  Aromatyczne wiórki Wiórki kokosowe mają specyficzny, bardzo przyjemny zapach i delikatną konsystencję. Dzięki nim i jednemu, nietypowemu składnikowi możemy odtworzyć deser sprzed lat. Mowa o pysznych ciasteczkach kokosowych. Kto ich nie lubi? Te z przepisu poniżej mają prawdziwie obłędny smak. Składniki: 4-5 białek pół szklanki cukru pudru 70 g masła 100 g wiórków kokosowych 1 spora gruszka 3-4 łyżki mąki orkiszowej 2-3 łyżki płatków owsianych Sposób przygotowania: Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami...

Kuleczki twarogowe
Flickr/Jimmie
Przepisy
Dla tych, co dbają o figurę. Dietetyczne twarogowe kuleczki. 20 minut i na talerzu
Źródło białka, energii, a przede wszystkim dobrego smaku. Te twarogowe kulki przygotujecie szybko, w sam raz na pożywne śniadanie.

Niejedna z pań marzy o smukłej sylwetce. Tylko jak tu zrzucić parę kilogramów, skoro wokół same smakowitości? Jest jedno rozwiązanie. Warto gotować smacznie, ale w miarę dietetycznie i zdrowo. Dobrą drogą do utraty kilogramów, może być usunięcie ze swojego menu zbędnej ilości węglowodanów. Cóż, to zła wiadomość dla osób gustujących w białym pieczywie, bułkach i drożdżówkach. Jeżeli decydujemy się na pracę nad sobą, musimy o nich zapomnieć. Alternatywą dla bogatego w węglowodany śniadania, jest śniadanie białkowe. Co więc przygotować sobie na dobry start dnia? Tutaj naturalnym składnikiem i sprzymierzeńcem osób odchudzających się jest chudy twaróg . Sęk w tym, by przygotować go w smaczny sposób. My dzisiaj skupimy się na opcji „słodkiej”. A będą nią nasze tytułowe twarogowe kuleczki.  „Kulki mocy” to prawdziwa bomba białkowa. W sam raz na śniadanie przed trudnym i wyczerpującym dniem. Ich przygotowanie to pestka. Wystarczy kilkanaście minut wyrabiania i chwila w lodówce. Mamy świadomość, że są osoby, które nie lubią jedzenia „deserów” na śniadanie. Spokojnie, bez obaw. Dietetyczne twarogowe kuleczki zawierają naprawdę niewiele cukru, a smakują bardzo dobrze. Panie i panowie, którzy dbają o figurę, powinni spać więc spokojnie. Przy zakupie składników musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju sera białego . Tak, wiemy, że twaróg tłusty jest najsmaczniejszy, ale w tym przypadku stawiamy na walory dietetyczne i zdrowotne. Wybierzmy zatem ser biały w wersji chudej , o małej zawartości tłuszczu. Składniki: 40 dag twarogu Ok. 5 dag posiekanych drobno orzechów (wybierzmy włoskie lub laskowe) 200 g pokruszonych herbatników Cukier - łyżeczka Cukier waniliowy...

ciasto sniezynka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Lekkie ciasto Śnieżynka powali gości na kolana. Każdy spyta, czy podzielisz się przepisem
Miękki biszkopt i śmietankowy krem to doskonałe połączenie, które nigdy nie wychodzi z mody.

Śnieżynka to lekkie ciasto biszkoptowe przełożone kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Ale jego sekretem jest to, że każda warstwa jest inna! Robi się szybko, jeszcze szybciej znika z blachy i wszystkim smakuje. Doskonale prezentuje się na talerzu pokrojone w zgrabne kostki. Jest tak proste do zrobienia, że na pewno na stałe zagości na waszych stołach. Przepis na ciasto Śnieżynka Składniki na biszkopt 300 g mąki pszennej, najlepiej typu 450 100 g cukru 5 dużych jajek 80 ml oleju 10 g proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy Pół litra zimnej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 100 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dodatkowo 60 g wiórków kokosowych 125 ml wody 1 opakowanie galaretki agrestowej Przygotowanie Ubij dokładnie jajka z cukrem, aż staną się jasnobeżowe Dodaj olej i zmiksuj całość. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – ta metoda sprawi, że biszkopt będzie lżejszy i bardziej puszysty. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Biszkopt piecz w 170 stopniach przez około 40 minut i wystudź. Rozpuść galaretkę agrestową we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Wylej do dużego, niskiego naczynia. Gdy stężeje pokrój na kwadraty. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec miksowania dodawaj stopniowo cukier-puder oraz śmietanfix. Dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach. Podziel masę na 3 części: do jednej dodaj galaretkę, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej nic nie dodawaj. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części. Pierwszy posmaruj masą z galaretką i przykryj drugim biszkoptem. Nałóż krem...

sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....