Rafaello na herbatnikach
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Oszalejesz na punkcie tego ciasta bez pieczenia - Rafello tak delikatne, że rozpływa się w ustach

Ciastko z kokosem kojarzy nam się głównie z kulką produkowaną przez Ferrero. Co powiecie na domowe Rafaello?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wiórki kokosowe suszone na słońcu

Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Początkowo kokos zostaje poddany suszeniu, a następnie ściera się go i rozdrabnia. Do wiórek kokosowych mają słabość nawet najmłodsi!

Główne obszary produkcji wiórków na dużą skalę to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Mówi się o nich, że są zdrowe i pożywne. Ile w tym prawdy? Dowiedzmy się.

Właściwości wiórek kokosowych

Częste spożywane suszonego kokosa wpływa na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. W wiórkach znajdziemy witamy C, E i te z grupy B, które uważa się ze najcenniejsze. Przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu.

Wiórki są bogate także w minerały takie jak wapń, cynk, fosfor i sód. Jeśli stwierdzono u was niedobory tych pierwiastków, bez zastanowienia sięgnijcie po wiórki. Dzięki ich cennemu działaniu na organizm, wzmocnicie również kości i zęby.

Wyraża więcej niż tysiąc słów

Rafaello to jeden z ulubionych produktów Polaków, pochodzący z firmy Ferrero. Od lat trzyma wizualne standardy i nie zmienia się pod kątem smaku. To kulka obtoczona we wiórkach kokosowych, której wnętrze wypełnia chrupiący migdał. 

Jeśli przepadacie za tego typu słodyczami, ale wolicie domowe sposoby na desery, podpowiadamy łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia. Banalnie prosty wykonanie. A jak smakuje!

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Składniki na krem

  • 2,5 szklanki mleka

  • 3 żółtka

  • 2 budynie waniliowe bez cukru

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 15 dag wiórek kokosowych

  • pół szklanki ajerkoniaku

  • 25 dag margaryny

Dodatkowo

  • 5 dag wiórek kokosowych

  • 120 sztuk małych herbatników

Sposób przygotowania

  1. Żółtka dokładnie mieszamy z półową szklanki mleka i budyniami bez cukru. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko.

  2. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem studzimy.

  3. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy do niej cukier puder i ponownie ucieramy.

  4. Następnie wsypujemy po łyżce kremu i cały czas mieszamy, dodając stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe. Całość powinna mieć konsystencję puszystego kremu.

  5. Na tacy układamy warstwę herbatników i smarujemy kremem. Przekładamy dalej herbatniki i krem. Ostatnią warstwą naszego deseru powinien być krem. Wystarczy 5 warstw herbatników.

  6. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki i podajemy ze świeżo zaparzoną kawą. Pycha!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Keks świąteczny
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy Oto najlepszy keks świąteczny, jaki możecie zrobić. Zniknie jako pierwszy ze stołu 
Keks pieczony w podłużnej formie, z dużą ilością lukru i bakalii to jeden ze świątecznych klasyków na słodko. Na wigilijnym stole zwyczajnie nie może go zabraknąć.
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

To biszkoptowe ciasto ma swoich wiernych sympatyków. Było znane już w starożytnym Rzymie. Współcześnie to jeden z przysmaków, którym zajadamy się przy świątecznym stole.  Babka piaskowa z bakaliami W starożytności do ciasta dodawano owoce granatowca, orzechy piniowe i rodzynki. Keks pieczono w cieście jęczmiennym, a za dodatek służyły owoce, miód i przyprawy. Czasami keks bywa określany jako cwibak. Świąteczny keks z bakaliami to ciasto, które lubimy szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Jest niesamowite! Głównie ze względu na kolory i niepowtarzalny smak, który zawdzięcza bogactwu bakalii.  Smaczny keks polany białą czekoladą Keks można robić na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Powinien mieć dwa dominujące aromaty smakowe - śmietankowy i rumowy. Z keksem dobrze komponuje się wspomniana biała czekolada, ale i skórka pomarańczy. Pyszny deser nie tylko od święta To kolorowe i pyszne ciasto na pewno znajdziecie wśród słodkości serwowanych na Boże Narodzenie. Pachnący suszonymi owocami wypiek najlepiej po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej. Keks można podawać nie tylko podczas świątecznych spotkań. Pasuje również na co dzień, do kawy oraz herbaty. Składniki: 25 dag mąki 15 dag cukru 1 duża łyżka cukru z wanilią 25 dag masła lub dobrej margaryny  5 dużych jajek 2-3 łyżki alkoholu ( wódka, rum, koniak) 40 dag mieszanki bakaliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mieszankę bakaliową wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy z wybranym alkoholem. Odstawiamy całość na kwadrans....

Przeczytaj