Rafaello na herbatnikach
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Oszalejesz na punkcie tego ciasta bez pieczenia - Rafello tak delikatne, że rozpływa się w ustach

Ciastko z kokosem kojarzy nam się głównie z kulką produkowaną przez Ferrero. Co powiecie na domowe Rafaello?

Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wiórki kokosowe suszone na słońcu

Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Początkowo kokos zostaje poddany suszeniu, a następnie ściera się go i rozdrabnia. Do wiórek kokosowych mają słabość nawet najmłodsi!

Główne obszary produkcji wiórków na dużą skalę to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Mówi się o nich, że są zdrowe i pożywne. Ile w tym prawdy? Dowiedzmy się.

Właściwości wiórek kokosowych

Częste spożywane suszonego kokosa wpływa na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. W wiórkach znajdziemy witamy C, E i te z grupy B, które uważa się ze najcenniejsze. Przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu.

Wiórki są bogate także w minerały takie jak wapń, cynk, fosfor i sód. Jeśli stwierdzono u was niedobory tych pierwiastków, bez zastanowienia sięgnijcie po wiórki. Dzięki ich cennemu działaniu na organizm, wzmocnicie również kości i zęby.

Wyraża więcej niż tysiąc słów

Rafaello to jeden z ulubionych produktów Polaków, pochodzący z firmy Ferrero. Od lat trzyma wizualne standardy i nie zmienia się pod kątem smaku. To kulka obtoczona we wiórkach kokosowych, której wnętrze wypełnia chrupiący migdał. 

Jeśli przepadacie za tego typu słodyczami, ale wolicie domowe sposoby na desery, podpowiadamy łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia. Banalnie prosty wykonanie. A jak smakuje!

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Składniki na krem

  • 2,5 szklanki mleka

  • 3 żółtka

  • 2 budynie waniliowe bez cukru

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 15 dag wiórek kokosowych

  • pół szklanki ajerkoniaku

  • 25 dag margaryny

Dodatkowo

  • 5 dag wiórek kokosowych

  • 120 sztuk małych herbatników

Sposób przygotowania

  1. Żółtka dokładnie mieszamy z półową szklanki mleka i budyniami bez cukru. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko.

  2. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem studzimy.

  3. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy do niej cukier puder i ponownie ucieramy.

  4. Następnie wsypujemy po łyżce kremu i cały czas mieszamy, dodając stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe. Całość powinna mieć konsystencję puszystego kremu.

  5. Na tacy układamy warstwę herbatników i smarujemy kremem. Przekładamy dalej herbatniki i krem. Ostatnią warstwą naszego deseru powinien być krem. Wystarczy 5 warstw herbatników.

  6. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki i podajemy ze świeżo zaparzoną kawą. Pycha!

Źródło: Gotujmy.pl

Przepis na pyszny sernik kokosowe bueno. Goście będą się nim zajadać ze smakiem
Pixabay
Newsy
Przepis na pyszny sernik kokosowe bueno. Goście będą się nim zajadać ze smakiem
Macie ochotę na sernik? Ten z naszego przepisu jest tak pyszny, że dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotujcie go na święta a każdy poprosi o dokładkę!

Już za tydzień Wielkanoc. Czy myśleliście już, jakie upiec ciasta? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na obłędnie delikatny i kremowy sernik kokosowe bueno. To proste i pyszne ciasto praktycznie robi się samo a jego smak dosłownie powala na kolana. Sernik kokosowe bueno Sernik kokosowe bueno to pyszne i proste ciasto, które idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Świetnie się będzie komponowało z popołudniową kawą i herbatą. Ciasto jest kremowe, delikatne i wprost rozpływa się w ustach. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch! Składniki: Tortownica 24cm 150g herbatników kakaowych 100g orzechów włoskich 100g margaryny 3 łyżki cukru 500g sera białego 100ml mleka kokosowego 100ml śmietany kremówki 30% 120g cukru pudru 4 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 olejku śmietankowego 70g wiórek kokosowych 240g kremu bueno 100g margaryny palmy 1 czekolada mleczna 1/3 tabliczki białej czekolady Kilka orzechów do dekoracji Przygotowanie: Spód: Herbatniki kruszymy wraz z dodatkiem orzechów. Margarynę topimy, po czym łączymy z kruszonką. Spód tortownicy wykładamy papierem i masą ciasteczkową. Całość wkładamy do lodówki. Ser: Żółtka, mleczko kokosowe, kremówkę, margarynę i cukier puder mieszamy mikserem. Dodajemy ser, budyń śmietankowy oraz olejek. Mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kokosem, drugą miksujemy z kremem kinder bueno. Białka ubijamy ze szczyptą soli i również dzielimy na dwie części. Łączymy z jedną i drugą masą. Wykładamy na spód ciasteczkowy najpierw masę bueno, a następnie masę kokosową. Sernik pieczemy ok 60 minut w temp 180st, a następnie jeszcze 20 minut...

Mamy super przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces SEO: Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces.

Rabarbar to bardzo specyficzne warzywo, które najczęściej jada się na słodko, jako dodatek do ciast, deserów, galaretek i drożdżówek . Można jadać go też z mięsami, a nawet podawać z rabarbarem kotlety mielone . Mimo wszystko faworytem są wszelkie ciasta z rabarbarem . Jego kwaśny smak świetnie współgra ze słodkimi i bardziej mdłymi elementami. Mamy super przepis na ciasto rabarbarowe. Przepis na ciasto kokosowo-rabarbarowe To ciasto koksowo-rabarbarowe jest przepyszne. Kokos i rabarbar pasują do siebie idealnie. Lekko mdły, delikatny smak kokosa podbijany jest przez wyraźny rabarbarowy posmak. Spróbujcie sami. Składniki na ciasto rabarbarowo-kokosowe 1, 5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać więcej cukru) 1 szklanka wiórków kokosowych 1/3 kostki masła 3 jajka ½ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-2 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru Przygotowanie ciasta rabarbarowo-kokosowego Połowę rabarbaru (3 łodygi) obierzcie i pokrójcie w plastry. Posypcie je dwiema łyżkami cukru i odstawcie na bok na jakiś czas. Pozostałe łodygi rabarbaru obierzcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 3-5 cm. Zostawcie je do udekorowania ciasta. Masło rozpuśćcie w rondelku. Odstawcie do przestygnięcia. Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia do miski. Oddajcie wiórki kokosowe i cukier puder. Wymieszajcie. Do suchych składników wbijcie jajka i wlejcie przestudzone masło oraz mleko. Miksujcie, aż do połączenia się wszystkich składników. Małą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejecie na nią połowę ciasta. Pokrojony rabarbar odsączcie z nadmiaru soku i wyłóżcie na ciasto. Wylejcie drugą część ciasta. Wierzch ciasta udekorujcie...

Kokosanki
Gotujmy.pl/WnilioweImprowizacj
Newsy
Klasyczne kokosanki w nowym wydaniu. Dodaj do nich ten owoc, a będą smakować obłędnie
Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi? Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Po prostu pycha!

Kokosanki to ten rodzaj ciastek, którego nie musimy pałaszować od razu. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymają świeżość przez parę dni. Najlepiej smakują do kawy z mlekiem i cynamonem. Bogate źródło białka Popularne wiórki kokosowe są bogate w białko, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, wapń oraz witamy B i E. Zawarte w nich trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Dlatego, mimo że są kaloryczne, mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100 g wiórków znajdziemy aż 3,3 mg żelaza. Zazwyczaj wiórki lub płatki kokosowe stosujemy do ciast, owsianki czy porannego koktajlu. Zawierają witaminy C i E, które wzmacniają odporność naszego organizmu, a także pozytywnie wpływają na kondycję zdrowia skóry. Miąższ kokosa to także witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na kondycję układu nerwowego. Wiórki są ponadto bardzo dobrym źródłem potasu.  Aromatyczne wiórki Wiórki kokosowe mają specyficzny, bardzo przyjemny zapach i delikatną konsystencję. Dzięki nim i jednemu, nietypowemu składnikowi możemy odtworzyć deser sprzed lat. Mowa o pysznych ciasteczkach kokosowych. Kto ich nie lubi? Te z przepisu poniżej mają prawdziwie obłędny smak. Składniki: 4-5 białek pół szklanki cukru pudru 70 g masła 100 g wiórków kokosowych 1 spora gruszka 3-4 łyżki mąki orkiszowej 2-3 łyżki płatków owsianych Sposób przygotowania: Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami...

Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
akrobatka2/Gotujmy.pl
Newsy
Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Chociaż bajaderki często tworzone są z resztek innych ciast, dla niektórych są prawdziwymi delicjami! Warto je przygotować, kiedy zostało nam dużo świątecznych ciast, których nie chcemy zmarnować, ale nie mamy już ochoty ich kończyć. 

Bajaderki to doskonały trik na wykorzystanie nie tylko resztek ciast, ale także tych, które nie wyszły przy pieczeniu. Wypiek ma w środku zakalec albo zbyt długo leżał na powietrzu i stał się suchy? Nawet z takich ciast możesz przygotować pyszną bajaderkę! Do tego deseru można dodać także dowolne dodatki, które lubimy: bakalie, wiórki kokosowe czy orzechy. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia! To błyskawiczny sposób na wyczarowanie świeżego, imponującego deseru, kiedy wpadają niespodziewani goście, a w domu nie ma niczego poza skrawkami ciast. Sposób na resztki ze świąt? Bajaderki! Chociaż przepis na bajaderki wziął się właśnie z chęci wykorzystywania resztek ciast i ciasteczek, często serwują je nawet najlepsze cukiernie. I ty możesz nauczyć się przyrządzać je prawdziwie profesjonalnie. Doskonałą okazją do przetestowania tego przepisu jest okres poświąteczny, kiedy zostają nam resztki własnych wypieków, a także tych, które przynieśli goście. Jeśli rodzina jest już przejedzona babkami i biszkoptami – przerób je na bajaderki! Przepis na bajaderki Składniki: 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp. 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast) 50 g masła 1/4 szkl mleka 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie) 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp. Dodatkowo: 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek Przygotowanie: Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać. Masło zagotować z...