wykwintna miesna babka z kurczakiem
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Oszalejecie na punkcie tego dania - wykwintna mięsna babka z kurczakiem naprawdę robi wrażenie

Nie tylko wygląda oszałamiająco, ale i tak smakuje. Zrobi wrażenie na gościach i każdy będzie chciał dostać przepis.
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Jeśli nie przepadasz za gotowaniem albo nie masz dużo czasu, żeby stać w kuchni przygotuj danie jednogarnkowe. Zazwyczaj wymaga niewielkiego wysiłku i w dużej mierze robi się samo. Często w jego wnętrzu kryje się nie tylko mięso, ale i warzywa, ziemniaki, kasza czy makaron - dzięki temu nie trzeba myśleć o dodatkach.

Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na obiad, ale i na imprezę - oszczędzony w ten sposób czas możemy przeznaczyć na przygotowanie innych potraw. Polecamy klasyczne zapiekanki makaronowe, potrawki z kurczaka, warzyw i kaszy oraz bekonową babkę, w której wnętrzu kryje się wyjątkowy środek. Warstwowo poukładane warzywa i mięso po upieczeniu i rozkrojeniu prezentują się wykwintnie. Dlatego polecamy ten przepis również na imprezy okolicznościowe takie jak świąteczny czy np. komunijny obiad.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Mięsna babka z kurczakiem i bekonem

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 14 plastrów wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • Sól

Przygotowanie

  1. Przygotuj okrągłą tortownicę.
  2. Ułóż plastry boczku obok siebie tak, aby szczelnie przykryć dno oraz boki formy.
  3. Pokrój kurczaka w plastry lub kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw przyprawą do kurczaka, ziemniaków oraz solą.
  4. Przełóż mięso kurczaka na boczek i ułóż równo.
  5. Marchewki  i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Umyj paprykę, wykrój środek i potnij na kwadratowe kawałki.
  7. Warzywa przełóż na mięso, najpierw marchew z ziemniakami, a następnie paprykę. Wyrównaj.
  8. Boczne paski boczku, które wystają zawiń na środek, tak, żeby dokładnie przykryły warzywa.
  9. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pod przykrycie przez około 40 minut.
  10. W międzyczasie podziel brokuł na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  11. Przełóż go na wierzch babki, a następnie posyp startym serem i włóż do piekarnika.
  12. Zapiekaj przez kolejne 5-8 minut, aż wierzch się zarumieni.
  13. Tak przygotowaną babkę wyjmij z formy i krój na trójkąty. Możesz ugotować do niej ziemniaki lub kaszę, ale świetnie smakuje podana samodzielnie.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Domowy smalec
Flickr/Jason Lam
Newsy Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy smalec - a z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy
Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Wiemy, jak odtworzyć ten smak!
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Najlepiej smakuje ten domowy, a jego zrobienie jest bajecznie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i tania. Ale to nie wszystko! Domowe smaki Domowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu. Poza tym, jeśli przygotujemy go samodzielnie, to wiemy, co jest w środku, możemy również dobrać dodatki według własnych upodobań. Wielką fanką domowego smalcu jest najsłynniejsza polska restauratorka, Magda Gessler. Smalec doskonale sprawdza się na domowych prywatkach, weselach, przy każdym biesiadowaniu z wysokoprocentowymi napojami wyskokowymi. Na co dzień raczej po niego nie sięgamy. Na spotkaniach towarzyskich jest bezkonkurencyjny. Tłusty przysmak Smalec wytapiamy najczęściej ze słoniny wieprzowej. Każda pani domu zna oczywiście inny przepis. Jednak jego podstawowy skład jest bardzo prosty i nawet amatorki kuchennych rewolucji są w stanie go wykonać. Możecie go wzbogacić o kawałki rozdrobnionej kiełbasy, uprażoną cebulę lub skwarki. Głównym składnikiem smalcu są tłuszcze, wśród których prym wiodą te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz śladowe ilości soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich, takich jak skóra czy mięśnie. Smalec znalazł nietypowe zastosowanie w farmacji i służy jak surowiec farmaceutyczny. Jest stosowany jako podłoże do wytwarzania maści leczniczych. To stosunkowo tani, oleisty i skuteczny składnik. Może służyć nie tylko do konsumpcji, choć najczęściej korzystamy z niego właśnie w celach spożywczych. Pyszny i domowy Jeśli cieknie wam ślinka na samo wspomnienia smalcu, podrzucamy łatwy do wykonania przepis. To jeden z tych smaków, które przypomną wam dzieciństwo. Jak wiadomo, to jeden w najprzyjemniejszych...

Przeczytaj
Kurczak po węgiersku
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy Co dziś na obiad? Pyszny jednogarnkowy kurczak po węgiersku z warzywami. Właściwie robi się sam
Smaczne danie jednogarnkowe z węgierską nutą. Z kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Przekonajcie się sami!
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Przepisów na dania obiadowe w sieci znajdziemy tysiące. Jednak mało które robi się szybko i tanio. Właśnie takie lubimy najbardziej. Nie wymagają dużo czasu i smakują wszystkim domownikom. Nietypowe cechy Wybierając produkty na danie obiadowe często pamiętamy o kuchni, z jakiej się wywodzą. W Polsce bardzo popularne są kuchnia włoska, coraz bardziej azjatycka i kuchnie znacznie bardziej wyrafinowane. Z wielką chęcią sięgamy po smaki Gruzji, Albanii czy Węgier. Ta ostatnia, jedna z kuchni środkowoeuropejskich, wyróżnia się spośród nich nietypowymi cechami. Tradycyjnie bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Charakterystyczne jest szerokie użycie jako przyprawy sproszkowanej czerwonej papryki, głównie słodkiej. Kuchnia węgierska w tradycyjnej formie to potrawy podawane w gospodach przy cygańskiej muzyce. Na przestrzeni lat stała się ona swoistą turystyczną wizytówką kraju. Umiarkowanie ciepły, dość suchy klimat i żyzność gleb Kotliny Panońskiej zapewnia Węgrom uprawę zbóż i innych produktów rolnych. P jak papryka Papryka to główna przyprawa kuchni węgierskiej, jej stosowanie jest zależne od regionu. Potrawom nadaje smak, aromat i pikantność. Możemy ją również wykorzystać do zagęszczania pichconych smakołyków. Do przyrządzania potraw węgierskich wykorzystuje się także równie popularne cebulę i czosnek. Kurczak po węgiersku z warzywami Składniki średniej wielkości kurczak 3 kolorowe papryki mały por cebula 3 ząbki czosnku łyżka pasty paprykowej słodka papryka mielona ostra papryka mielona suszony tymianek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie dobrej jakości...

Przeczytaj