wykwintna miesna babka z kurczakiem
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Oszalejecie na punkcie tego dania - wykwintna mięsna babka z kurczakiem naprawdę robi wrażenie

Nie tylko wygląda oszałamiająco, ale i tak smakuje. Zrobi wrażenie na gościach i każdy będzie chciał dostać przepis.

Jeśli nie przepadasz za gotowaniem albo nie masz dużo czasu, żeby stać w kuchni przygotuj danie jednogarnkowe. Zazwyczaj wymaga niewielkiego wysiłku i w dużej mierze robi się samo. Często w jego wnętrzu kryje się nie tylko mięso, ale i warzywa, ziemniaki, kasza czy makaron - dzięki temu nie trzeba myśleć o dodatkach.

Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na obiad, ale i na imprezę - oszczędzony w ten sposób czas możemy przeznaczyć na przygotowanie innych potraw. Polecamy klasyczne zapiekanki makaronowe, potrawki z kurczaka, warzyw i kaszy oraz bekonową babkę, w której wnętrzu kryje się wyjątkowy środek. Warstwowo poukładane warzywa i mięso po upieczeniu i rozkrojeniu prezentują się wykwintnie. Dlatego polecamy ten przepis również na imprezy okolicznościowe takie jak świąteczny czy np. komunijny obiad.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięsna babka z kurczakiem i bekonem

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 14 plastrów wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • Sól

Przygotowanie

  1. Przygotuj okrągłą tortownicę.
  2. Ułóż plastry boczku obok siebie tak, aby szczelnie przykryć dno oraz boki formy.
  3. Pokrój kurczaka w plastry lub kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw przyprawą do kurczaka, ziemniaków oraz solą.
  4. Przełóż mięso kurczaka na boczek i ułóż równo.
  5. Marchewki  i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Umyj paprykę, wykrój środek i potnij na kwadratowe kawałki.
  7. Warzywa przełóż na mięso, najpierw marchew z ziemniakami, a następnie paprykę. Wyrównaj.
  8. Boczne paski boczku, które wystają zawiń na środek, tak, żeby dokładnie przykryły warzywa.
  9. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pod przykrycie przez około 40 minut.
  10. W międzyczasie podziel brokuł na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  11. Przełóż go na wierzch babki, a następnie posyp startym serem i włóż do piekarnika.
  12. Zapiekaj przez kolejne 5-8 minut, aż wierzch się zarumieni.
  13. Tak przygotowaną babkę wyjmij z formy i krój na trójkąty. Możesz ugotować do niej ziemniaki lub kaszę, ale świetnie smakuje podana samodzielnie.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

babka ziemniaczana z mięsem przepis
Agnieszka72/gotujmy.pl
Newsy
Babka ziemniaczana z mielonym mięsem rzuci was na kolana. Robi się sama i smakuje wszystkim
Kto uwielbia ziemniaki, ten koniecznie musi wypróbować przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem mięsa mielonego. Rozpływa się w ustach!

Lubicie proste i szybkie dania? Babka ziemniaczana z tego przepisu na pewno wam posmakuje! Jej przygotowanie jest banalnie proste – musicie jedynie wymieszać ziemniaki z mięsem mielonym i kilkoma dodatkami. Danie wychodzi przepyszne i bardzo sycące. Przepis na babkę ziemniaczaną z mięsem Ta genialna babka ziemniaczana z mięsem mielonym świetnie sprawdzi się na obiad! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Ponad 1 kilogram ziemniaków 450 g mielonego mięsa z indyka 150 g wędzonego, parzonego boczku 2 małe cebule 2 jaja rozmiar M Płaska łyżeczka pieprzu Płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Osuszcie je za pomocą papierowych ręczników, by usunąć nadmiar wody. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na małych oczkach lub zmielcie w maszynce. Do startych ziemniaków dodajcie 2 jajka i mięso mielone. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Tak samo pokrójcie boczek parzony, ale go nie podsmażajcie. Cebulę i boczek dodajcie do ziemniaków. Wsypcie po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i zamieszajcie tak, by wszystkie składniki się połączyły. Do masy nie potrzeba dodawać mąki, choć zależne to jest od rodzaju ziemniaków. Jeśli masa na babkę jest zbyt rzadka, to możecie użyć nieco mąki. Blaszkę o wymiarach 31x12 cm wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie do środka masę mięsno-ziemniaczaną. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie blaszkę do piekarnika – musi być zimny. Dopiero po włożeniu blaszki do środka ustawcie piekarnik na 200 stopni i pieczcie przez około 1,5 godziny. Babka powinna być zrumieniona. Po upieczeniu wyjmijcie delikatnie babkę z blaszki i przełóżcie na półmisek. I gotowe! Taka babka ziemniaczana z mięsem będzie doskonale...

zapiekane puree
Adobe Stock
Newsy
Coś dla wielbicieli ziemniaczanego puree – zaserwowane w ten sposób zachwyci gości
Puree to niezwykle smaczny zamiennik tradycyjnych ziemniaków, kasz i makaronów podawanych do drugiego dania. W tej wersji wygląda i smakuje nieziemsko!

Tradycyjnie podczas polskiego obiadu najczęściej podajmy ziemniaki w kawałkach, tłuczone, obsmażone, a czasem w formie gładkiego puree, które swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza odrobinie mleka lub śmietany. Innym dodatkiem może być makaron w formie wstążek czy rurek oraz liczne zdrowe kasze takie jak gryczana, pęczak, jaglana czy bulgur. Jeśli znudziły ci się takie dodatki wypróbuj puree, ale w nieco innej formie, bo zapieczonej. Możesz je upiec w małych foremkach, uformować pojedyncze babeczki (dzięki temu będą bardziej chrupiące) lub przełożyć całą masę do dużej formy (oszczędzisz w ten sposób mnóstwo czasu i to właśnie ten sposób rekomendujemy). Tak podane puree doskonale sprawdzi się podczas wystawnych obiadów oraz przyjęć. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni, gdy postawisz przed nimi talerze. Pieczone puree doskonale pasuje do mięsnych dań. Proponujemy połączyć je z gęsiną, piersią z kaczki albo roladą ze schabu. Puree świetnie smakuje polane sosem, więc jeśli planujesz np. gulasz lub pieczeń to koniecznie podaj je razem. Przepis na zapiekane puree Składniki 1 kg ziemniaków 50 g masła pół szklanki śmietany, najlepiej 18% Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz Opcjonalnie: starty ser np. parmezan Przygotowanie Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości. Gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, aż staną się miękkie i kremowe. Dodaj do nich miękkie masło oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Czas na przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale pamiętaj o sporej ilości gałki muszkatołowej, doskonale pasuje do ziemniaków i to jej dodatek sprawia, że zapiekanka jest wyjątkowo pyszna i aromatyczna. Jeśli chcesz dodać zapiekance więcej smaku możesz dodać do masy trochę...

Zapiekanka
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Prosta zapiekanka „hokus pokus” z mięsem i ziemniakami. Zamieńcie zwyczajne produkty w niezwykle pyszny obiad 
Ta pyszna zapiekanka o smaku gyrosa z pieczonymi ziemniakami, dodatkiem warzyw oraz mięsa zachwyci każdego. Zrobicie ją wyjątkowo błyskawicznie!

Tę pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Wiec jeśli nie zostanie ona zjedzona od razu, bo wychodzi jej całkiem sporo, będzie idealna na kolejny obiad. Danie jest niezwykle pyszne i sycące.  Do przygotowania zapiekanki „hokus pokus” będziecie potrzebować zwykłych produktów, z których zrobicie naprawdę niezwykły obiad. A to wszystko za sprawą odpowiednich dodatków w postaci pysznych i zdrowych ziemniaków, delikatnego drobiowego mięsa, świeżej papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw.   Przepis na zapiekankę „hokus pokus” Składniki:  ½ kg ziemniaków 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 ogórki kiszone 340 g kukurydzy konserwowej 2 całe jajka 1 szklanka śmietany 12% 125 g sera żółtego ½ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki przyprawy gyros Sól Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie ze skórki, umyjcie pod wodą i pokrójcie w kostkę. Pokrojone w kostkę ziemniaki doprawcie ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą.  Dodajcie również 3 łyżki pikantnego keczupu, majonezu oraz łyżkę musztardy sarepskiej.  Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotujcie kolejne składniki.  Filet z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. Pokrojone mięso usmażcie na rozgrzanym oleju. Doprawcie je 2...

danie 1 garnkowe
gotujmy.pl/kuchennyświat
Newsy
Smakowity obiad z 1 naczynia. Pyszna karkówka, ziemniaki, gorący piekarnik i gotowe
Przepyszne, kruche i rozpływające się mięso w towarzystwie ziemniaków, warzyw i ciągnącego się sera. Czego chcieć więcej? Oto idealne danie z jednej brytfanny.

Przygotowywanie dań jednogarnkowych ma długą tradycję. Wywodzi się z tradycji pasterskich. Czasem przypominały gulasze, czasem zupy lub inną potrawkę. Na ogół przygotowywano je niegdyś nad palącym się ogniskiem w zawieszonym nad ogniem kociołku. Danie musiało być pożywne i sycące – bywało, że stanowiło jedyny posiłek dla strudzonych pasterzy. Co ciekawe, wiele kulinarnych rozwiązań narodziło się właśnie podczas takiego gotowania pod gołym niebem. Pasterze doprawiali swoje gulasze dzikimi ziołami rosnącymi na halach, łąkach i polanach. W ten sposób do kuchni dostały się takie zioła jak cząber, czy lebiodka, dzisiaj znana również pod nazwą oregano. Dania jednogarnkowe współcześnie Dzisiaj, w dobie pełnych lodówek i świetnie zaopatrzonych sklepów, nie ma już obaw o to, czy złapie nas nagle głód. Mimo wszystko dania jednogarnkowe, a także „jednonaczyniowe” wciąż są popularne. Ich zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania . My proponujemy, by przygotować taki „kociołek” nie nad ogniskiem, a po prostu w piekarniku. Wystarczy kawałek dobrego mięsa, trochę ziemniaków i innych warzyw oraz ser i voila! Składniki: 1 kg karkówki lub innego dość tłustego mięsa wieprzowego Ok. 1,5-2 kg ziemniaków Łyżka oleju roślinnego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku Papryka czerwona Ok. 10 dag sera żółtego Oregano Pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kawałki podobnej wielkości jak pokrojone ziemniaki. Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy na nie paprykę i cebulę. Polewamy całość olejem,...