Jeśli nie przepadasz za gotowaniem albo nie masz dużo czasu, żeby stać w kuchni przygotuj danie jednogarnkowe. Zazwyczaj wymaga niewielkiego wysiłku i w dużej mierze robi się samo. Często w jego wnętrzu kryje się nie tylko mięso, ale i warzywa, ziemniaki, kasza czy makaron - dzięki temu nie trzeba myśleć o dodatkach.

Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na obiad, ale i na imprezę - oszczędzony w ten sposób czas możemy przeznaczyć na przygotowanie innych potraw. Polecamy klasyczne zapiekanki makaronowe, potrawki z kurczaka, warzyw i kaszy oraz bekonową babkę, w której wnętrzu kryje się wyjątkowy środek. Warstwowo poukładane warzywa i mięso po upieczeniu i rozkrojeniu prezentują się wykwintnie. Dlatego polecamy ten przepis również na imprezy okolicznościowe takie jak świąteczny czy np. komunijny obiad.

Mięsna babka z kurczakiem i bekonem

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 14 plastrów wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • Sól

Przygotowanie

  1. Przygotuj okrągłą tortownicę.
  2. Ułóż plastry boczku obok siebie tak, aby szczelnie przykryć dno oraz boki formy.
  3. Pokrój kurczaka w plastry lub kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw przyprawą do kurczaka, ziemniaków oraz solą.
  4. Przełóż mięso kurczaka na boczek i ułóż równo.
  5. Marchewki  i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Umyj paprykę, wykrój środek i potnij na kwadratowe kawałki.
  7. Warzywa przełóż na mięso, najpierw marchew z ziemniakami, a następnie paprykę. Wyrównaj.
  8. Boczne paski boczku, które wystają zawiń na środek, tak, żeby dokładnie przykryły warzywa.
  9. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pod przykrycie przez około 40 minut.
  10. W międzyczasie podziel brokuł na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  11. Przełóż go na wierzch babki, a następnie posyp startym serem i włóż do piekarnika.
  12. Zapiekaj przez kolejne 5-8 minut, aż wierzch się zarumieni.
  13. Tak przygotowaną babkę wyjmij z formy i krój na trójkąty. Możesz ugotować do niej ziemniaki lub kaszę, ale świetnie smakuje podana samodzielnie.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: