Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy

Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak

Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu.

Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami

Będziecie potrzebować:

  • 300 gramów filetów śledziowych
  • 500 gramów ziemniaków
  • 4 ogórków konserwowych
  • 3 łyżek majonezu
  • 4 jajek
  • 1 cebuli
  • 1 łyżki octu
  • Przypraw: soli, pieprzu
Zobacz także
Czy herbata w torebkach jest szkodliwa?

Lubicie herbatę w torebkach? To najgorsze, co możecie wypić. Może być pełna szkodliwych substancji

poznanskie szagowki

Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich

Przygotowanie:

  1. Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny. 
  2. Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski.
  3. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach).
  4. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi.
  5. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków.
  6. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na powierzchni wody. Tak przygotowane jajka umieśćcie w misce z pozostałymi składnikami.
  7. Ogórki pokrójcie w kosteczkę i również dodajcie do śledzi. Całość wzbogaćcie o majonez, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wymieszajcie. Gotową sałatkę włóżcie do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu
Majonez to najbardziej kaloryczny składnik uwielbianej przez Polaków sałatki jarzynowej. Nic dziwnego w końcu powstaje na bazie oleju. Na szczęście można go łatwo zastąpić.

Jeśli chcecie odchudzić waszą sałatkę jarzynową, koniecznie wyeliminujcie z przepisu majonez. Nawet jeśli zrobicie go samodzielnie, wciąż będzie bardzo kaloryczny. W zamian przyrządźcie sos na bazie śmietany, jogurtu naturalnego, soku z cytryny i przypraw. Dzięki niemu wasza sałatka będzie nie tylko zdrowsza, ale również niesamowicie pyszna. Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebować: Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego 1 jabłka 3 jajek 3 łyżek śmietany 18 proc. 3 łyżek jogurtu naturalnego ½ łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczki cukru Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody). Jajka opłuczcie zimną wodą, a następnie zdejmijcie z nich skorupkę. Zanim zaczniecie je kroić, dajcie im chwilę na ostygnięcie. Zabierzcie się za tę czynność dopiero po kilku minutach. Ogórki kiszone pokrójcie w kosteczkę. Jabłko dokładnie umyjcie, obierzcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Groszek konserwowy odcedźcie z wody. Tak przygotowane składniki dodajcie do...

Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Choć znają ją wszyscy, niewielu wie, że potrzebne do jej przygotowania warzywa powinno się gotować w skórce.

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Z pewnością przygotowujecie ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej.  Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Nie jest tajemnicą, że podczas obróbki termicznej, warzywa tracą nieco swoich witamin oraz minerałów. By nie wspierać tego procesu, najlepiej gotować je w tak zwanych mundurkach, a dopiero później obierać. Pamiętajcie również, by zbyt długo nie trzymać ich w wodzie. Po wyjęciu z wrzątku, powinny być półtwarde. Okazuje się również, że warzywa należy umieszczać w garnku stopniowo (nie wszystkie na raz). Najpierw włóżcie do niego marchew, po 6 minutach ziemniaki, po kolejnych 6 minutach pietruszkę, a na koniec seler (jeśli go używacie). Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebowali: Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego 1 jabłka 3 jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżek jogurtu naturalnego Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich...

sałatka śledziowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Sałatka śledziowa na Wigilię. Uwaga - znika w błyskawicznym tempie z półmiska. Nie zapomnijcie o tych dwóch przyprawach
Pomysłów na przyrządzenie świątecznych śledzi jest tak wiele, że próżno wyliczać. Możecie przecież zaserwować je nie tylko w oleju czy śmietanie, ale również w sałatce śledziowej z dodatkiem warzyw. Koniecznie pamiętajcie, żeby doprawić ją vegetą i chili. To sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowa!

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości! Przepis na sałatkę śledziową Składniki 6 filetów śledziowych 2 ogórki konserwowe 270 gramów kukurydzy z puszki 230 gramów groszku z puszki 1 jabłko 4 jajka 2 łyżki śmietany 18 proc. 2 łyżki majonezu Przyprawy: vegeta, chili  Przygotowanie Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Na koniec do sałatki dodajcie...

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego polska kuchnia nie mogłaby istnieć. W wersji z burakiem i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie.

W skład tradycyjnej sałatki jarzynowej wchodzi marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, groszek, ogórki kiszone, jabłko oraz majonez. Nasza propozycja, choć szalona, zawiera większość z tych produktów. Dodatkowo została wzbogacona o przepysznego i zdrowego buraka, szczypiorek i białą rzodkiew. Nie znajdziecie w niej jednak jabłka, ani kiszonych ogórków – zostały zamienione na korniszony. Przepis na sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, a smak naprawdę niesamowity. Sałatka jarzynowa z burakiem idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Będziecie potrzebować: ½ białej rzodkiewki 1 puszki groszku konserwowego 1 pęczka szczypiorku 1 dużego buraka  2 dużych marchewek  2 średnich pietruszek 3 średnich ziemniaków  5 ogórków korniszonów 5 jajek z chowu ekologicznego 4 łyżek majonezu (najlepiej domowego) Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy zacznie wrzeć umieśćcie w niej 1 łyżkę soli. Warzywa – marchewki, pietruszki, ziemniaki, buraka oraz rzodkiew opłuczcie pod bieżącą wodą, umieśćcie we wrzątku (nie obierajcie), gotujcie aż do miękkości, odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia. Kiedy warzywa już ostygną obierzcie je ze skórki, pokrójcie na drobną kosteczkę i przełóżcie do dużej miski. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na powierzchni wody). Tak przygotowane jajka obierzcie ze skorupek, pokrójcie w kosteczkę (lub umieśćcie w specjalnym sprzęcie do krojenia jajek) i przełóżcie do miski z warzywami. Ogórki również pokrójcie, szczypiorek drobno posiekajcie, z...