Napoje energetyzujące marki Monster są obecne na polskim rynku już od blisko 10 lat. W ich składzie można znaleźć m.in. wodę, cukier, regulatory kwasowości, dwutlenek węgla, taurynę, kofeinę oraz witaminy. Niektóre rodzaje są dodatkowo wzbogacone o inozytol, L-karnitynę czy kwas askorbinowy. Okazuje się, że produkty zawierają również substancję E1520, czyli glikol propylenowy.

Zastosowanie glikolu propylenowego

Glikol propylenowy to substancja powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. E1520 nie tylko poprawia teksturę, wygląd i smak żywności, ale również przedłuża jej termin przydatności do spożycia.

Eksperci twierdzą, że wspaniale rozpuszcza wszelkie barwniki czy przeciwutleniacze, zapobiega oddzielaniu się składników takich jak olej i ocet oraz pomaga utrzymać żywność na stałym poziomie wilgoci.

Glikol propylenowy wykorzystuje się również do produkcji farb, e-papierosów, środków do rozmarzania oraz chłodnictwie. Znajdziecie go także w żelach do mycia twarzy, kremach nawilżających, mydłach do kąpieli, szamponach, odżywkach, dezodorantach oraz preparatach do golenia.

Zobacz także:

Czy glikol propylenowy jest groźny dla zdrowia?

Powszechnie uznaje się go za substancję niezagrażającą życiu. Niektórzy jednak twierdzą, że może mieć działanie rakotwórcze, co nie zostało dotąd potwierdzone. Nie znane są również przypadki śmierci wywołanej przedawkowaniem tego typu glikolu.

Okazuje się jednak, że spożywany w nadmiernych ilościach może prowadzić do zatrucia objawiającego się przede wszystkim poprzez bóle głowy, nudności, biegunkę, wymioty oraz alergie.

GIS bije na alarm

Z uwagi na zbyt dużą zawartość substancji w napojach marki Monster i Burn, wycofaniu podlegają wszystkie partie wprowadzone do obrotu przed 2021 rokiem następujących produktów: Monster LH44, gazowany napój energetyczny 500ml, Monster Ripper, gazowany napój energetyczny 500ml, Monster Vanilla Espresso, napój kawowy 250 ml, Burn Zero Peach (Fury), gazowany napój energetyczny 250 ml.
Sprawdźcie czy nie macie któregoś z nich w swojej kuchni.