Orzeźwiające, domowe lody z … piwa. Łapcie prosty przepis na hit letnich spotkań
Flickr
Newsy

Orzeźwiające, domowe lody z … piwa. Łapcie prosty przepis na hit letnich spotkań 

Lody z piwa to kontrowersyjne, aczkolwiek kuszące połączenie smakowe. Spodoba się nie tylko miłośnikom tego złotego trunku, lecz również osobom po prostu lubiącym desery. Takie lody mają szansę stać się przebojem niejednej letniej imprezy. 

Lody z dodatkiem piwa robią furorę na całym świecie. Smakosze tego nietypowego deseru polecają te przyrządzane na bazie Guinnessa, szczególnie z dodatkiem czekolady. W Niemczech sezon na piwne lody zaczyna się już przy okazji festynu Oktoberfest, tymczasem w innych krajach największą popularnością cieszą się w miesiącach letnich. 

Do przepisu, który dzisiaj prezentujemy możecie wykorzystać każde piwo, które lubicie lub akurat macie w domu. Smak jego będzie delikatnie wyczuwalny, jednak nie zdominuje całości lodów. Te lody to perfekcyjne połączenie tego, co słodkie i alkoholowe. Doskonały, orzeźwiający letni deser. 

Lody piwne to deser, czy drink? 

Gdy myślicie o lodach z piwa, zapewne nasuwają się wam obrazy sorbetów piwnych, czyli po prostu zamrożonego piwa na patyku. Nie o takie jednak lody nam chodzi. Te lody mają być deserem, a nie sposobem na przyjmowanie alkoholu. Piwo stanowi smakowy, imprezowy akcent, jednakże całość jest kremowa i słodka. 

Przepis na lody z piwa znalazł się na Too Good To Go. Jest to aplikacja, która powstała, aby pomóc w ograniczaniu marnowania żywności. W przepisie na lody piwne jego autorzy zachęcają, aby wykorzystać do nich pozostałe piwo, którego już się nie wypije.

Jeżeli więc została wam resztka na dnie butelki, spróbujcie je przygotować. Ich wykonanie zajmie wam chwilę, a naprawdę warto. 

Przepis na kremowe lody z piwa 

Składniki: 

  • 250 ml śmietanki 30 proc. 

  • 100 ml piwa 

  • 50 g cukru pudru 

  • 3 żółtka  

  • 1/4 łyżeczki soli 

  • rozdrobnione orzechy lub pokruszona czekolada (do dekoracji) 

Zobacz także
Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki

Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki

Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym

Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki umieśćcie w rondelku i podgrzewajcie na małym ogniu, cały czas mieszając. 

  2. Kiedy masa się zagotuje, zdejmijcie ją z ognia i odstawcie do wystudzenia. 

  3. Gdy trochę przestygnie, zmiksujcie ją krótko i włóżcie do zamrażalnika (najlepiej w metalowej misce lub pojemniku). 

  4. Kiedy lody lekko się zmrożą, jeszcze raz je zmiksujcie, po czym wstawcie ponownie do całkowitego zamrożenia. 

  5. Lody będą gotowe po około 2-3 godzinach. 

  6. Nałóżcie je do miseczek i posypcie pokruszonymi orzechami, startą czekoladą lub kolorową posypką. 

Smacznego! 

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Alex_M/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Sezon na lody nadchodzi wielkimi krokami. Wiecie, jak przygotować je samodzielnie?

Przepis na lody kakaowe z kokosem z pewnością sprawi, że zachwycicie gości i domowników – zwłaszcza tych najmłodszych! Lody wykonane w domu będą pozbawione wszelkich sztucznych dodatków czy konserwantów, które znajdują się w tych sklepowych: kupujecie takie lody? To chemiczna bomba! Do ich wykonania przyda wam się jednak maszynka do lodów, chociaż nie jest ona niezbędna: co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów. Przepis na kokosowo-kakaowe lody z ciasteczkami Ten wyjątkowy deser będzie hitem na wszelkich letnich przyjęciach i kinderbalach. Jeśli jednak chcecie serwować lody dzieciom – zrezygnujcie z dodawania likieru kokosowego.  Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 1/3 szklanki cukru 2 łyżki gorzkiego kakao - kakao ma wyjątkowe właściwości 200 ml śmietany 30% 3 łyżki likieru kokosowego 1 opakowanie ciastek typu Oreo/Neo Przygotowanie:  Mleczko kokosowe przełóżcie do garnuszka, wsypcie cukier i gorzkie kakao, dodajcie śmietanę kremówkę i likier kokosowy. Wstawcie do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień mieszankę przelejcie do maszynki do lodów i włączcie na około 30 minut. W tym czasie ciastka pokrójcie/połamcie. Ukręcone lody przełóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika, wsypcie ciastka, wymieszajcie i wstawcie jeszcze na 2 godziny do zamrażarki. Łyżką do lodów nakładajcie porcje lodów do pucharków i udekorujcie pokruszonymi ciasteczkami. Domowe lody zamiast sklepowych Lody przygotowywane w domu mają tę przewagę, że często wychodzą taniej (w przeliczeniu ilościowym) niż te kupowane. Lista składników jest dla was w pełni przejrzysta i możliwa do zmodyfikowania: możecie stworzyć je w wersji bez laktozy, bez...

Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Flickr
Newsy
Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Zrobiliście domowe lody i wyszły twarde? Sprawdźcie, co można zrobić, by temu zaradzić.

Przyrządzanie domowych lodów staje się coraz popularniejsze. W końcu tak naprawdę przepis na domowe lody jest banalnie prosty i każdy może je przygotować. Najprostsze są oczywiście klasyczne lody śmietankowe, do których potrzebna jest jedynie śmietanka, cukier i mleko. Jeżeli macie ochotę na lody o ulubionym smaku, na przykład czekoladowe lub truskawkowe, to wystarczy dodać do nich owoce albo rozpuszczoną czekoladę. Miękkie domowe lody bez maszynki Do lodów zwykle wykorzystuje się specjalną maszynkę do robienia lodów, choć tak naprawdę do przygotowania domowych lodów potrzebny wam będzie tylko blender ręczny, który większość z was ma w domu. Zrobienie miękkich lodów bez maszynki jest możliwe, tylko nieco czasochłonne. Należy po prostu po przełożeniu masy do pojemnika odstawić ją do zamrażarki na 30 minut, wyciągnąć, zblendować, włożyć z powrotem do zamrażarki i tak kilka razy przez 3 lub 4 godziny – łącznie lody należy zblendować około 6 razy. Dzięki temu będą puszyste i miękkie! Przepis na domowe lody śmietankowe Do przygotowania domowych lodów będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 400 ml śmietanki 30% 200 ml mleka 2% tłuszczu 80  cukru Przygotowanie: Najpierw zadbajcie o to, by mleko i śmietanka miały odpowiednio niską temperaturę – oba składniki powinny być przechowywane w lodówce. Do małego garnka wlejcie 200 ml śmietanki i dodajcie 80 g cukru. Podgrzewajcie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Gotową masę przelejcie do pojemnika na lody. Teraz do masy wlejcie resztę śmietanki oraz mleko i wymieszajcie. Wstawcie pojemnik do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie pudełko i zmiksujcie zawartość za pomocą blendera. Wstawcie znów do...

Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj ani maszynki do lodów
reanja/Gotujmy.pl
Newsy
Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj, ani maszynki do lodów
Błyskawiczne i proste w przygotowaniu lody, które zachwycą waszych domowników i gości.

Domowe lody to doskonały letni deser, który zawsze smakuje zarówno starszym, jak i najmłodszym. Lody dostępne w sklepach często jednak zawierają ogromne ilości cukru, konserwanty oraz inne dodatki, które sprawiają, że nie są zbyt zdrową propozycją na deser. Warto więc przygotować je samodzielnie. Niedawno proponowaliśmy m.in. lody kakaowe z kokosem , lody arbuzowe czy lody truskawkowe . Teraz mamy dla was przepis na lody, które można przyrządzić bez specjalnej maszynki. Przepis na lody malinowe bez jaj i maszynki do lodów Wyjątkowo prosty deser, który przyrządzicie zaledwie w kilka minut. Składniki: 300 g mrożonych malin (możecie też użyć truskawek) 1 duży kubek jogurtu greckiego 1 duży kubek śmietany 18 proc. 4-5 łyżek cukru (do smaku) Przygotowanie: Mrożone maliny przełóżcie do malaksera lub blendera i rozdrabniajcie przez ok. 3-4 minuty. Dodajcie cukier, jogurt i miksujcie razem aż do powstania gładkiej masy. Deser można podawać już na tym etapie, w formie musu. Aby przygotować prawdziwe lody, należy wylać masę do pudełka (np. po innych lodach) i włożyć do zamrażarki.  Odczekajcie do pełnego zamrożenia całej masy i wyjmijcie ok. 20 minut przed podaniem. Smacznego! Lody na diecie? Proste lody jogurtowe czy sorbety owocowe  to desery, po które mogą sięgać także osoby na diecie. Jeśli zadbacie o to, aby mrożone przysmaki nie były zbyt tłuste oraz nie zawierały dużych ilości dodatkowego cukru, będą doskonałym sposobem na zaspokojenie potrzeby na słodycze .  Lody mają w sobie jeszcze jedną właściwość: w trakcie ich spożywania organizm zużywa energię na ponowne rozgrzanie się, co spala nieco dodatkowych kalorii. Jeśli macie więc do wyboru zjeść małego batonika, a dwie gałki domowego sorbetu – zdecydowanie zdrowszą...

Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
edytaha/Gotujmy.pl
Newsy
Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
Ten przepis na lody arbuzowe jest dla was, jeśli lubicie orzeźwiające, owocowe smaki lodów. Możecie stworzyć je samodzielnie w domu!

Domowe lody arbuzowe będą zawierać znacznie mniej cukru i praktycznie żadnych sztucznych konserwantów czy chemicznych składników , które mogą znajdować się w tych kupnych. Warto więc zainwestować w maszynkę do lodów przed sezonem letnim i korzystać ze zdrowych, domowych przepisów na lody. Samodzielnie możecie przygotować także lody kakaowe z kokosem  czy domowe lody truskawkowe . Przepis na lody arbuzowe Orzeźwiające i soczyste! Idealne, jeśli nie przepadacie za słodkimi, zbyt mdłymi deserami. Składniki: (do maszynki do lodów o pojemności 1 litra) 25 dag miąższu arbuza (bez skóry i pestek) 3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza 10 dag śmietanki kremówki 30% 17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego Do podania: miseczki waflowe sos truskawkowy kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: Misę maszyny do lodów zmroźcie min. 24 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania. Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodźcie w lodówce. Arbuza obierzcie ze skóry, dokładnie wydłubcie pestki, pokrójcie w mniejsze kawałki, odważcie 25 dag i zmiksujcie z cukrem na jednolitą masę.  Masę połączcie z jogurtem bałkańskim. Kremówkę ubijcie na sztywno, wlejcie do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszajcie. Całość przelejcie do włączonej maszynki i mieszajcie troszkę ponad 30 minut. Lody przełóżcie do plastikowego pojemniczka i włóżcie na chwilę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały. Podawajcie w waflowych miseczkach z sosem truskawkowym (kupionym lub domowym).  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Jak zrobić lody Ekipy w domu? Prosty przepis, nie musicie już biegać po sklepach...