Lody z dodatkiem piwa robią furorę na całym świecie. Smakosze tego nietypowego deseru polecają te przyrządzane na bazie Guinnessa, szczególnie z dodatkiem czekolady. W Niemczech sezon na piwne lody zaczyna się już przy okazji festynu Oktoberfest, tymczasem w innych krajach największą popularnością cieszą się w miesiącach letnich. 

Do przepisu, który dzisiaj prezentujemy możecie wykorzystać każde piwo, które lubicie lub akurat macie w domu. Smak jego będzie delikatnie wyczuwalny, jednak nie zdominuje całości lodów. Te lody to perfekcyjne połączenie tego, co słodkie i alkoholowe. Doskonały, orzeźwiający letni deser. 

Lody piwne to deser, czy drink? 

Gdy myślicie o lodach z piwa, zapewne nasuwają się wam obrazy sorbetów piwnych, czyli po prostu zamrożonego piwa na patyku. Nie o takie jednak lody nam chodzi. Te lody mają być deserem, a nie sposobem na przyjmowanie alkoholu. Piwo stanowi smakowy, imprezowy akcent, jednakże całość jest kremowa i słodka. 

Zobacz także:

Przepis na lody z piwa znalazł się na Too Good To Go. Jest to aplikacja, która powstała, aby pomóc w ograniczaniu marnowania żywności. W przepisie na lody piwne jego autorzy zachęcają, aby wykorzystać do nich pozostałe piwo, którego już się nie wypije.

Jeżeli więc została wam resztka na dnie butelki, spróbujcie je przygotować. Ich wykonanie zajmie wam chwilę, a naprawdę warto. 

Przepis na kremowe lody z piwa 

Składniki: 

  • 250 ml śmietanki 30 proc. 

  • 100 ml piwa 

  • 50 g cukru pudru 

  • 3 żółtka  

  • 1/4 łyżeczki soli 

  • rozdrobnione orzechy lub pokruszona czekolada (do dekoracji) 

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki umieśćcie w rondelku i podgrzewajcie na małym ogniu, cały czas mieszając. 

  2. Kiedy masa się zagotuje, zdejmijcie ją z ognia i odstawcie do wystudzenia. 

  3. Gdy trochę przestygnie, zmiksujcie ją krótko i włóżcie do zamrażalnika (najlepiej w metalowej misce lub pojemniku). 

  4. Kiedy lody lekko się zmrożą, jeszcze raz je zmiksujcie, po czym wstawcie ponownie do całkowitego zamrożenia. 

  5. Lody będą gotowe po około 2-3 godzinach. 

  6. Nałóżcie je do miseczek i posypcie pokruszonymi orzechami, startą czekoladą lub kolorową posypką. 

Smacznego! 

Źródło: o2.pl