Wydaje wam się, że osadzeni w więzieniach całymi dniami nic nie robią i bezczynnie czekają aż minie im kara, po czym wyjdą na wolność? Może gdzieś tak jest, ale na pewno nie w więzieniu w Stargardzie.
Tam więźniowie mają możliwość uczenia się i w czasie odsiadywania wyroku zdobycia nowego zawodu i umiejętności. Na terenie więzienia działa Centrum Kształcenia Ustawicznego, organizujące kursy dla więźniów. Niektórzy z nich zainteresowali się cukiernictwem, a na koniec kursu wzięli udział w konkursie.
Konkurs cukierniczy w więzieniu. Zwyciężył orzechowiec
Słuchacze kursów cukierniczych w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Stargardzie wzięli udział w konkursie „Jesienne słodkości”. W konkursie pierwsze miejsce zajęła „Orzechowa Jadzia”. Wyróżnienia dostało też ciasto ze śliwkami i bezą oraz ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone.
Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że konkurs odbył się w więzieniu, a uczestnikami cukiernikami byli więźniowie, którzy okazali się świetnymi cukiernikami.
Zobacz także:
Przepis na proste ciasto orzechowo-migdałowe
Składniki:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 3/4 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 tabliczka białej czekolady
- Kilka dowolnych orzeszków i migdałów do przybrania
Składniki na poncz:
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka wody
Składniki na polewę:
- 120 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielcie od białek. Z białek ubijcie sztywną pianę.
- Masło utrzyjcie z cukrem na puch. Stopniowo dodawajcie żółtka i nadal ucierajcie. W mleku rozpuśćcie czekoladę. Do masy dodawajcie suche produkty na przemian z mlekiem. Na koniec delikatnie dodajcie pianę z białek.
- Ciasto wyłóżcie na wysmarowaną masłem formę i pieczcie w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 50 minut.
- Z soku z cytryny, miodu i wody zróbcie poncz. Po wyjęciu ciasta z piekarnika jeszcze ciepłe zalejcie ponczem.
- Z masła, kakao, cukru i wody zróbcie polewę. Składniki przełóżcie do rondelka i powoli podgrzewajcie, aż całkowicie się połączą. Polewę nałóżcie na ostudzone ciasto, przybierzcie orzechami i migdałami.
Źródło: Szczecin.se.pl,