Wydaje wam się, że osadzeni w więzieniach całymi dniami nic nie robią i bezczynnie czekają aż minie im kara, po czym wyjdą na wolność? Może gdzieś tak jest, ale na pewno nie w więzieniu w Stargardzie.

Tam więźniowie mają możliwość uczenia się i w czasie odsiadywania wyroku zdobycia nowego zawodu i umiejętności. Na terenie więzienia działa Centrum Kształcenia Ustawicznego, organizujące kursy dla więźniów. Niektórzy z nich zainteresowali się cukiernictwem, a na koniec kursu wzięli udział w konkursie.

Konkurs cukierniczy w więzieniu. Zwyciężył orzechowiec

Słuchacze kursów cukierniczych w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Stargardzie wzięli udział w konkursie „Jesienne słodkości”. W konkursie pierwsze miejsce zajęła „Orzechowa Jadzia”. Wyróżnienia dostało też ciasto ze śliwkami i bezą oraz ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone.

Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że konkurs odbył się w więzieniu, a uczestnikami cukiernikami byli więźniowie, którzy okazali się świetnymi cukiernikami. 

Zobacz także:

Przepis na proste ciasto orzechowo-migdałowe

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • Kilka dowolnych orzeszków i migdałów do przybrania

Składniki na poncz:

  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka wody

Składniki na polewę:

  • 120 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielcie od białek. Z białek ubijcie sztywną pianę.
  2. Masło utrzyjcie z cukrem na puch. Stopniowo dodawajcie żółtka i nadal ucierajcie. W mleku rozpuśćcie czekoladę. Do masy dodawajcie suche produkty na przemian z mlekiem. Na koniec delikatnie dodajcie pianę z białek.
  3. Ciasto wyłóżcie na wysmarowaną masłem formę i pieczcie w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 50 minut.
  4. Z soku z cytryny, miodu i wody zróbcie poncz. Po wyjęciu ciasta z piekarnika jeszcze ciepłe zalejcie ponczem.
  5. Z masła, kakao, cukru i wody zróbcie polewę. Składniki przełóżcie do rondelka i powoli podgrzewajcie, aż całkowicie się połączą. Polewę nałóżcie na ostudzone ciasto, przybierzcie orzechami i migdałami.

Źródło: Szczecin.se.pl,