wielkanocne koreczki
Gotujmy.pl
Newsy

Oryginalny sposób na połączenie jajek i swojskiej białej kiełbasy? Zróbcie te wielkanocne koreczki. Wyglądają i smakują szałowo

Do Wielkanocy zostały już nieco ponad 2 tygodnie. To idealny moment, aby zastanowić się nad świątecznym menu. Szukacie prostego pomysłu na wielkanocną przekąskę? Spieszymy z pomocą. Przygotujcie pyszne koreczki z jajek i swojskiej białej kiełbasy. Smakują i wyglądają wprost szałowo!

Na początku kwietnia będziemy obchodzili Wielkanoc. To dobry moment, aby na spokojnie zastanowić się nad świątecznym menu. Poza daniami na ciepło – nieodłącznym żurkiem, nieśmiertelną sałatką jarzynową, aromatyczną białą kiełbasą i faszerowanymi jajkami oraz potrawami na słodko – babkami, mazurkami, drożdżówkami, tartami i ciastami, warto się zastanowić nad przekąskami na zimno. Co powiecie na te proste, przepyszne i ciekawe wizualnie koreczki z jajek i swojskiej białej kiełbasy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocne koreczki z jajek i białej kiełbasy

Szukacie pomysłu na zimną przekąskę na Wielkanoc? Myślcie nieszablonowo i przygotujcie te urocze koreczki z jajek i białej kiełbasy. Czyż nie wyglądają szałowo? Zapewniamy was – tak samo dobrze smakują a ich przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje.

Ta prosta i szybka w przygotowaniu wielkanocna przystawka, to świetny pomysł na połączenie jajek i białej kiełbasy, bez których trudno sobie wyobrazić Święta Wielkiej Nocy!

Składniki:

  • 3 białe kiełbaski parzone
  • 8 jajek
  • Ok 3-4 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżka chrzanu
  • Świeżo ścięta rzeżucha
  • Sól, pieprz do smaku
  • Drewniane wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Kiełbasy zaparzamy, wyjmujemy z wody i studzimy.
  2. Zimną kiełbasę kroimy pod skosem na plasterki.
  3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie części.
  4. Majonez łączymy z chrzanem.
  5. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Na plasterki kiełbasy wykładamy po łyżeczce chrzanowego majonezu.
  7. Na wierzch kładziemy po pęczku rzeżuchy.
  8. Połówki jajek przebijamy wykałaczką i wbijamy w plasterki kiełbasy.
  9. Danie przekładamy na półmisek i podajemy.
Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy
Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku
Już za kilka dni będziemy obchodzić Wielkanoc. To ostatni dzwonek na przygotowanie świątecznego menu. Nie może w nim oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek. Co powiecie na te przepyszne, wiosenne jajka z fioletowym farszem?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by pomyśleć o świątecznych potrawach. Poza takimi klasykami, jak żurek z białą kiełbasą, swojskie wędliny, sałatka jarzynowa i ciasta – mazurek, sernik i baba wielkanocna, na naszym stole nie może oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek na twardo. Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc Co powiecie na naszą propozycję? Czy te jajka faszerowane buraczano-chrzanową pastą w kuszącym fioletowym kolorze, nie wyglądają obłędnie? Ich przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę, a efekt smakowo-wizualny zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach. Przygotujcie na święta takie jajka a na pewno nie pożałujecie. Sprawdziliśmy - są przepyszne! Składniki: 4 jajka 2 średnie buraczki 1 łyżeczka ostrego chrzanu 1 czubata łyżka majonezu Natka pietruszki do dekoracji Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię spożywczą (błyszczącą stroną na zewnątrz) i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy a następnie obieramy ze skórki. Jednego buraka kroimy w cienkie plasterki, a drugiego siekamy w bardzo drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy. Przecinamy wzdłuż na pół. Żółtka dodajemy do pokrojonego w kostkę buraka wraz z chrzanem i majonezem. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka jaj układamy na plasterkach buraka. Faszerujemy pastą z buraczka i chrzanu. Przybieramy listkami natki pietruszki. Podajemy po przygotowaniu. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Jajka
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Faszerowane jajeczne kurczaczki na Wielkanoc. Nie pomińcie 1 kroku a wyjdą genialne
Tak przygotowane jajka będą pięknie wyglądać na każdym wielkanocnym stole. Są banalnie proste do zrobienia, a efekt zachwyca!

Jeśli zastanawiacie się nad potrawami na Wielkanoc mamy dla was smaczną propozycje. Bez wątpienia jajka to podstawa wielkanocnego stołu. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, koniecznie zróbcie te fajne jajeczne koguciki . Ucieszą każde oko a ich przygotowanie będzie frajdą dla całej rodziny - zwłaszcza dzieci. Na świątecznym stole tak przygotowane jajka będą pięknie się prezentować. Ich widok wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Wielkanoc to w końcu radosne święta więc tej radości absolutnie nie może zabraknąć.  Jajeczne kurczaki  Przygotowując świąteczne jajeczne koguciki nie pomińcie 1 kroku, czyli nie zapomnijcie dodać chrzanu. Pasta z udziałem tego lekko pikantnego składnika podkręci jej smak. Jak nakazuje tradycja, chrzanu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest podstawą święconki i symbolem Wielkanocy. Ma zapewnić nam siły witalne przez cały rok. Chrzan wpływa również na trawienie zatem przy świątecznym obżarstwie będzie wspaniałym lekarstwem na pełny brzuch.  Przepis na jajeczne kurczaczki Składniki na jajeczne kurczaki:  5 jajek 10 dag twarogu 1 łyżka majonezu 1 papryka czerwona Pieprz mielony Pieprz ziarenka Sól Koperek Mała łyżeczka chrzanu Sposób przygotowania: Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 7 do 10 minut.  Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół wycinając nożem kształt ząbków. Powinny wyglądać jak kwiatki - tak jak na zdjęciu. Z jajek wyciągnijcie żółtka.  W miseczce utrzyjcie twaróg z łyżeczką chrzanu. Do masy dodajcie także...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

sernik z pistacjami i nerkowcem
Gotujmy.pl
Newsy
Mistrzowski sernik z pistacjami, białą czekoladą i 1 niebanalnym dodatkiem. Niesamowicie smaczny. Wprost idealny na święta
Szukacie wyjątkowego i oryginalnego ciasta na Wielkanoc? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na sernik z pistacjami, białą czekoladą i... orzeszkami nerkowca. Jest naprawdę wyśmienity!

Już za nieco ponad 2 tygodnie będziemy obchodzili święta! Najwyższa pora zastanowić się nad wielkanocnymi smakołykami. Jednym z ulubionych ciast Polaków jest w tym okresie sernik. Ten z naszego przepisu to istne mistrzostwo świata! Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą Sernik z naszego przepisu świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielkanocnej kawy lub herbaty. Jest lekki i wspaniale kremowy. Lekko solone pistacje, delikatne orzechy nerkowca i nuta białej czekolady – to połączenie, które po prostu musi smakować. Koniecznie sprawdźcie ten przepis! Składniki: Tortownica o średnicy 16-18 cm Spód: 150g herbatników 50g masła Masa serowa: 300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem) 3 łyżki masła z pistacji i orzechów nerkowca 5 łyżek cukru pudru Wierzch: 400 ml śmietanki 30-36% 60g białej czekolady Do dekoracji: 20g solonych pistacji (drobno posiekanych) Przygotowanie: Wierzch. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Spód. Ciastka rozdrobnić i dokładnie wymieszać z rozpuszczonym masłem. Całość wklepać w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa. Wszystkie składniki masy serowej starannie zmiksować. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na wierzch wylewamy zmiksowaną śmietankę z czekoladą. Dekorujemy wedle uznania i schładzamy w lodówce.