Na początku kwietnia będziemy obchodzili Wielkanoc. To dobry moment, aby na spokojnie zastanowić się nad świątecznym menu. Poza daniami na ciepło – nieodłącznym żurkiem, nieśmiertelną sałatką jarzynową, aromatyczną białą kiełbasą i faszerowanymi jajkami oraz potrawami na słodko – babkami, mazurkami, drożdżówkami, tartami i ciastami, warto się zastanowić nad przekąskami na zimno. Co powiecie na te proste, przepyszne i ciekawe wizualnie koreczki z jajek i swojskiej białej kiełbasy?
Wielkanocne koreczki z jajek i białej kiełbasy
Szukacie pomysłu na zimną przekąskę na Wielkanoc? Myślcie nieszablonowo i przygotujcie te urocze koreczki z jajek i białej kiełbasy. Czyż nie wyglądają szałowo? Zapewniamy was – tak samo dobrze smakują a ich przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje.
Ta prosta i szybka w przygotowaniu wielkanocna przystawka, to świetny pomysł na połączenie jajek i białej kiełbasy, bez których trudno sobie wyobrazić Święta Wielkiej Nocy!
Składniki:
- 3 białe kiełbaski parzone
- 8 jajek
- Ok 3-4 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżka chrzanu
- Świeżo ścięta rzeżucha
- Sól, pieprz do smaku
- Drewniane wykałaczki
Przygotowanie:
- Kiełbasy zaparzamy, wyjmujemy z wody i studzimy.
- Zimną kiełbasę kroimy pod skosem na plasterki.
- Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie części.
- Majonez łączymy z chrzanem.
- Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na plasterki kiełbasy wykładamy po łyżeczce chrzanowego majonezu.
- Na wierzch kładziemy po pęczku rzeżuchy.
- Połówki jajek przebijamy wykałaczką i wbijamy w plasterki kiełbasy.
- Danie przekładamy na półmisek i podajemy.