Na początku kwietnia będziemy obchodzili Wielkanoc. To dobry moment, aby na spokojnie zastanowić się nad świątecznym menu. Poza daniami na ciepło – nieodłącznym żurkiem, nieśmiertelną sałatką jarzynową, aromatyczną białą kiełbasą i faszerowanymi jajkami oraz potrawami na słodko – babkami, mazurkami, drożdżówkami, tartami i ciastami, warto się zastanowić nad przekąskami na zimno. Co powiecie na te proste, przepyszne i ciekawe wizualnie koreczki z jajek i swojskiej białej kiełbasy?

Wielkanocne koreczki z jajek i białej kiełbasy

Szukacie pomysłu na zimną przekąskę na Wielkanoc? Myślcie nieszablonowo i przygotujcie te urocze koreczki z jajek i białej kiełbasy. Czyż nie wyglądają szałowo? Zapewniamy was – tak samo dobrze smakują a ich przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje.

Ta prosta i szybka w przygotowaniu wielkanocna przystawka, to świetny pomysł na połączenie jajek i białej kiełbasy, bez których trudno sobie wyobrazić Święta Wielkiej Nocy!

Składniki:

  • 3 białe kiełbaski parzone
  • 8 jajek
  • Ok 3-4 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżka chrzanu
  • Świeżo ścięta rzeżucha
  • Sól, pieprz do smaku
  • Drewniane wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Kiełbasy zaparzamy, wyjmujemy z wody i studzimy.
  2. Zimną kiełbasę kroimy pod skosem na plasterki.
  3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie części.
  4. Majonez łączymy z chrzanem.
  5. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Na plasterki kiełbasy wykładamy po łyżeczce chrzanowego majonezu.
  7. Na wierzch kładziemy po pęczku rzeżuchy.
  8. Połówki jajek przebijamy wykałaczką i wbijamy w plasterki kiełbasy.
  9. Danie przekładamy na półmisek i podajemy.