Oprysk z tego chwastu działa na pomidory jak balsam. Uratuje je przed szkodnikami
Zielony Ogródek/YouTube, własne
Newsy

Oprysk z tego chwastu działa na pomidory jak balsam. Uratuje je przed szkodnikami

Gdy pomidory atakują szkodniki i choroby, nie ma co czekać - trzeba działać. Pomoże wam w tym domowej roboty gnojówka z bardzo popularnego chwastu.

Dziś, gdy o naturalnie uprawiane i pełne smaku warzywa coraz trudniej, wiele osób przekonuje się do tego, by samodzielnie hodować je na działce lub przydomowym ogródku. Tyczy się to zwłaszcza pomidorów - kto choć raz spróbował tych warzyw z własnej uprawy, ten już nigdy nie kupi ich w supermarkecie. 

Niestety, pomidory nie są odporne na choroby i szkodniki, które szybko mogą sprawić, że pielęgnowane przez was warzywa będą się nadwały tylko do wyrzucenia. W zwalczaniu chorób pomoże oprysk z chwastu, którego pewnie zawsze się pozbywacie przy okazji pielenia grządek - a to duży błąd! Zobaczcie, jak można go wykorzystać w ogrodzie. 

Jak zrobić gnojówkę ze skrzypu?

Tak docenianym przez ogrodników chwastem jest skrzyp polny. Zioło to zawiera duże ilości krzemu, który działa dobroczynnie na rośliny. Ma działanie antyseptyczne oraz przeciwgrzybicze. Z tego powodu poleca się robić ze skrzypu gnojówkę, z której następnie przyrządza się oprysk, chroniący rośliny przed szkodnikami.

Do przygotowania gnojówki będziecie potrzebowali około 1 kilograma skrzypu i 10 litrów wody. Sprawdźcie, jak ją zrobić:

  • zebrany skrzyp zalejcie wodą - najlepiej wodą z bagna lub deszczówką. Taka “żywa” woda będzie najlepsza dla roślin

  • przykryjcie pojemnik (wiadro lub beczkę) siatką lub pokrywą, ale nie zamykajcie do końca - zostawcie niewielki otwór

  • pojemnik odstawcie w zacienione miejsce w ogrodzie na około 3-4 tygodnie

Już po 3 dniach, po wstępnej fermentacji, wyciąg ze skrzypu będzie się nadawał do walki z ogrodowymi szkodnikami, takimi jak przędziorki czy mszyce. Kiedy roztwór ze skrzypu stanie się klarowny (zniknie piana z powierzchni wody) oznacza to, że jest on już gotowy do użycia. 

Zobacz także
Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu

Kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, jeżeli podlejecie je wodą z tym składnikiem. Macie go w kuchni

Kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, jeżeli podlejecie je wodą z tym składnikiem. Macie go w kuchni 

Oprysk ze skrzypu na pomidory

Gnojówki nie można bezpośrednio wylewać na rośliny - zawsze należy ją rozcieńczać. Jeżeli chcecie zastosować gnojówkę ze skrzypu jako oprysk na choroby grzybowe pomidorów, należy rozcieńczyć ją z wodą w stosunku 1:5, czyli litr gnojówki na 5 litrów wody. W razie, gdyby choroba grzybowa była bardzo rozprzestrzeniona, stężenie gnojówki można zwiększyć. Oprysk należy wtedy wykonywać zarówno na roślinach, jak i glebie, co 4 dni. 

Źródło: zielonyogrodek.pl, Zielone Pogotowie/YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
Owoce i warzywa są pryskane środkami, które mogą powodować podrażnienia i alergie. Dowiedzcie się, jak je usunąć.

Współcześnie przez cały rok można kupić w sklepach większość owoców i warzyw . Niestety, możliwość cieszenia się smakiem świeżych produktów ma swoją cenę. Sprzedawane w supermarketach owoce i warzywa są na plantacjach opryskiwane środkami mającymi chronić rośliny przed szkodnikami, chorobami grzybowymi i bakteriami. Część z nich da się usunąć myjąc warzywa i owoce samą wodą, jednak nie poradzi sobie ona ze wszystkimi pestycydami. Można je na szczęście usunąć stosując składniki znajdujące się w każdym domu. Jak umyć owoce i warzywa z chemikaliów? Do umycia warzyw i owoców można wykorzystać specjalistyczne płyny do czyszczenia, które są dość trudno dostępne i drogie. Zamiast tego, przygotujcie prostą mieszankę z octu i sody! Sprawdźcie, jak krok po kroku myć owoce i warzywa: Zacznijcie od umycia rąk mydłem. Następnie opłuczcie warzywa pod bieżącą wodą. Szpinak , sałatę , kalafiora , brokuły i inne, zielone warzywa, należy zanurzyć w wodzie na co najmniej dwie minuty i zamieszać. Pamiętajcie, by nigdy nie korzystać z mydła albo płynu do mycia naczyń, by umyć owoce i warzywa! Wyczyśćcie bardzo dokładnie zlew, w którym będziecie myli świeże produkty. Następnie do naczynia wlejcie litr wody oraz pół szklanki octu. Wymieszajcie i płuczcie w takim roztworze warzywa i owoce przez 2 minuty. Dzięki temu usuniecie z ich powierzchni takie bakterie jak salmonella, listeria i e.coli. W osobnym naczyniu w litrze wody rozpuśćcie 1 łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszajcie i po wypłukaniu owoców i warzyw z octu płuczcie je w takiej mieszance przez kolejne 2 minuty. Ten zabieg pozwoli usunąć pestycydy, co będzie nawet widać gołym okiem – woda stanie się mętna, a nawet lekko żółta! Na koniec wypłuczcie owoce i warzywa w czystej wodzie i osuszcie ręcznikami papierowymi....

jak rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Rozmrażacie mięso w lodówce czy w gorącej wodzie? Jeden z tych sposobów może was zatruć
Jedną z bezpieczniejszych metod przechowywania żywności jest jej mrożenie. Dowiedzcie się, jak bezpiecznie rozmrażać mięso.

Mrożenie to jedna z lepszych metod przechowywania żywności. Zwłaszcza wtedy, gdy ma się jej w nadmiarze! Sklepy często kuszą promocjami, z których aż żal nie skorzystać. Wtedy duża zamrażarka jest nieoceniona, ponieważ pozwala długo przechowywać świeże jedzenie i przy tym sporo zaoszczędzić. Mrozić można praktycznie wszystko: owoce, warzywa, pieczywo, ryby, mięso, a nawet zupy! Należy jedynie przestrzegać zasad bezpiecznego mrożenia i pamiętać o tym, że żywność, nawet gdy zamrożona, to nadal ma określony termin przydatności do spożycia. A co z rozmrażaniem jedzenia - zwłaszcza mięsa? Jak bezpiecznie to zrobić? Sprawdźcie nasze wskazówki! Jak bezpiecznie rozmrozić mięso? Obchodząc się z mięsem trzeba być zawsze ostrożnym. W surowym mięsie można znaleźć bakterie wywołujące silne zatrucia pokarmowe i nie tylko, dlatego niezwykle ważne jest odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie mięsa. Dotyczy to także rozmrażania! Trzymajcie się zawsze tych wskazówek, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości: Rozmrażajcie w lodówce – ta zasada dotyczy zwłaszcza drobiu i wołowiny. Nigdy nie zostawiajcie mięsa do rozmrożenia w temperaturze pokojowej! Jeśli chcecie je odmrozić bezpiecznie i macie trochę czasu, to przełóżcie je z zamrażarki do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem – rano mięso będzie już rozmrożone. Pojemnik z wodą – innym sposobem jest przełożenie mięsa do zimnej wody. Musi być ono szczelnie zapakowane w foliowy worek, a wodę należy wymieniać co 30 minut. Można też trzymać mrożonkę pod strumieniem zimnej wody, pamiętając o tym, by owinąć ją wcześniej folią. To bardzo ważne, ponieważ jeśli rozmoczycie mięso, to zaczną rozwijać się w nim bakterie. Tylko zimna woda – mięso można rozmrozić tylko i wyłącznie z użyciem zimnej wody! Jeżeli włożycie je do...

mleko do kwiatów
Adobe Stock
Newsy
Nie wylewajcie resztek mleka. Połączcie je z wodą, a będziecie przecierać oczy ze zdumienia po tym, co ujrzycie
Macie w lodówce resztki mleka? Użyjcie ich do podlania swoich kwiatów. Wystarczy wcześniej wymieszać je z wodą.

Mleko to nie tylko ulubiony napój bobasów, czy dodatek do kawy. Krowie mleko „lubią pić” także i rośliny doniczkowe. Biały napój może stanowić naprawdę dobry nawóz dla osłabionych roślin. Taka odżywka spełni także kilka innych ról. Co daje podlewanie roślin mlekiem? Do nich trzeba doliczyć przeciwgrzybiczne działanie mleka na glebę w donicy. Ponadto podlewanie kwiatów mlekiem pomaga w walce z kwiatowymi szkodnikami. Skąd pomysł na tak nietypową odżywkę dla kwiatów? Krowie mleko na kwiaty działa niemalże tak samo, jak na ludzi. Chodzi tutaj oczywiście o dostarczenie roślinom znacznych ilości wapnia, niezbędnego do prawidłowego wzrostu, a także do zapobiegania gniciu niektórych gatunków. Oprócz tego w mleku znajdują się także witaminy z grupy B. Dzięki temu mleko może być dobrym środkiem na mszyce i różnego rodzaju wirusy, które atakują liście roślin. Dlaczego nie można przesadzić z podlewaniem kwiatków mlekiem? Oczywiście z mlekiem nie należy przesadzać, jeśli chodzi o dolewanie go do doniczek. Dlaczego? Powód jest prozaiczny. Zbyt mocne „zasilenie” rośliny białym napojem od krowy może spowodować zniszczenie rośliny albo przynajmniej zahamowanie jej wzrostu. Złym pomysłem jest także dolewanie do doniczek skisłego i skwaśniałego mleka. To prosta droga do tego, by rośliny zaczęły po prostu gnić. Jak podlewać rośliny mlekiem? Jeśli macie na zbyciu odrobinę jeszcze dość świeżego mleka z lodówki, nic nie stoi na przeszkodzie ,by go użyć do podlania kwiatków. Wystarczy, że będziecie robili to z rozmysłem. Chodzi przede wszystkim o wymieszanie mleka z wodą. W jakich proporcjach? Wszystko zależy od tego, jakim mlekiem dysponujecie. Jeżeli jest to mleko o 2%-owej zawartości tłuszczu,...

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe
Tegoroczne, młode warzywa już kuszą klientów sklepów. Sprawdźcie, czy na pewno są zdrowe.

Wiosna to czas, gdy cała przyroda budzi się do życia. Już pod koniec marca zaczynają dojrzewać nowalijki, które wielu ludzi chętnie zajada na Wielkanoc. Ale czy rzeczywiście nowalijki są takie zdrowe? Wiele zależy od sposobu uprawy! Sprawdźcie szczegóły! Czym są nowalijki? Słowem „nowalijki” określa się po prostu bardzo młode warzywa , które już wczesną wiosną nadają się do jedzenia. Nowalijkami mogą być na przykład: Pomidory Ogórki Rzodkiewki Rzeżucha Koperek Szpinak Marchewki Sałata Szczypiorek Jak rosną nowalijki? By uzyskać młode warzywa, które już nadają się do jedzenia, stosuje się w ich przypadku inny sposób uprawy. Nowalijki są hodowane w szklarniach, które są bardzo nasłonecznione i panuje w nich duża wilgoć. Dzięki temu warzywa mają idealne warunki do wzrostu! Czy nowalijki są zdrowe? Młode warzywa zasadniczo są zdrowe. Zawierają minerały i witaminy, a do tego dobrze smakują. Wątpliwości wzbudza jednak uprawa nowalijek , które trafiają do sklepów! By maksymalnie przyśpieszyć wzrost warzyw tak, by dojrzały, w jak najkrótszym czasie, stosuje się różne środki, które niekoniecznie są dobre dla organizmu człowieka. W przypadku uprawy na masową skalę nasłoneczniona szklarnia i częste podlewanie zwykle nie wystarczają, więc stosuje się stymulatory wzrostu, nawozy oraz pestycydy, które chronią rośliny przed szkodnikami i chorobami. Jak rozpoznać „ulepszone” nowalijki? Gdy wczesną wiosną natkniecie się już na nowalijki w sklepach, zachowajcie czujność! Powinniście się upewnić, czy aby na pewno warzywa nie zostały potraktowane różnymi ulepszaczami podczas uprawy. Wasze podejrzenia powinny wzbudzić poniższe cechy młodych warzyw: Nienaturalnie duży...