Oparzyliście się podczas gotowania? Ten produkt z kuchennej szafki okaże się pomocny
Flickr
Newsy

Oparzyliście się podczas gotowania? Ten produkt z kuchennej szafki okaże się pomocny

Drobne oparzenia powodują dyskomfort i generują powstawanie pęcherzy. To nic przyjemnego, warto zatem szybko działać, by pozbyć się problemu.

Kuchnia to miejsce, w którym o oparzenia najłatwiej. Odrobina nieuwagi podczas gotowania wystarczy, by ulec poparzeniu. Rozgrzany olej, gorąca para wodna, nagrzane garnki i patelnie – to wszystko potencjalni winowajcy kuchennych kontuzji. Jeśli wasza skóra ulegnie drobnemu oparzeniu, wówczas z pomocą przyjdzie znany i lubiany produkt spożywczy. 

Jakie właściwości ma skrobia ziemniaczana? 

Skrobia ziemniaczana jest cukrem złożonym, pozyskiwanym z bulw pędów ziemniaka. Ma swoje miejsce na półce niemal w każdym domu i jest ceniona przez gospodynie za liczne zastosowania w kuchni i w gospodarstwie domowym. 

Ma właściwości spulchniające i zagęszczające, dlatego stanowi nieodzowny składnik wielu dań. Jej właściwości chłonne wykorzystuje się w np. w przypadku plam. 

Skrobia ziemniaczana świetnie czyści meble i srebra, jest dodatkiem do maseczek kosmetycznych i innych domowych kosmetyków, pomaga pozbyć się brzydkiego zapachu z butów, a także jest łagodzącym remedium na lekkie oparzenia. 

Zobacz także
Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir (białko jaja)

Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, to również lekarstwo. Na co pomaga?

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, ale też lekarstwo. Pomoże szczególnie jesienią

Jak zaradzić oparzeniu za pomocą skrobi ziemniaczanej?

Jeżeli wasza skóra uległa poparzeniu w kuchni możecie sięgnąć na półkę ze skrobią. Zaznaczamy jednak, że chodzi tu przede wszystkim o oparzenia I stopnia, które są widoczne jako zaczerwienienie i odczuwalne jako ból. 

Skrobia łagodzi taki ból i zapobiega tworzeniu się pęcherzy, więc będzie również doskonała przy wszelkich uszkodzeniach słonecznych. Wystarczy, że przygotujecie zawiesinę ze skrobi i zimnej wody, a następnie chłodną mieszankę zaaplikujecie za pomocą kompresu na uszkodzony obszar. 

Inne sposoby radzenia sobie z oparzeniami 

Oparzenie I stopnia zazwyczaj nie wymaga pomocy lekarza. Leczenie takich podrażnień polega przede wszystkim na schłodzeniu tkanek.  

  • Oparzone miejsce polewajcie zimną, czystą wodą. Najlepiej, aby była bieżąca. Róbcie tak przez około 15 minut. 
  • Możecie zastosować również chłodne okłady z kefiru, maślanki czy jogurtu. Przynoszą one natychmiastową ulgę oraz nawilżają skórę. 
  • Istnieją oczywiście różnego rodzaju specyfiki apteczne pozwalające złagodzić skutki zbyt dużej ekspozycji na słońce czy drobnych kontuzji kuchennych. Jeżeli macie je w domowej apteczce – wykorzystajcie. 

Źródło: smakdnia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.
Adobe Stock
Newsy
Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą
Kluski śląskie najlepiej pasują do zrazów wołowych, gulaszu, czy potrawki. Czasem wychodzą gumowate i twarde. Zdradzamy jak zrobić idealne.

Tajemnica dobrego przepisu zazwyczaj tkwi w jakości dobieranych produktów. W przepisie na kluski śląskie równie ważny jest wybór mąki i jej proporcje. Jeżeli nie chcecie, aby kluski wyszły gumowate, nie zapomnijcie, że mąka ziemniaczana powinna stanowić ¼ objętości ziemniaków. Najłatwiej ziemniaki przełożyć do miski, delikatnie wygładzić je łyżką i podzielić na 4 części. Teraz wystarczy wyjąć jedną część ziemniaków, a w puste miejsce po ziemniakach, wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Nie zapomnijcie tylko do masy dodać z powrotem wcześniej wyjętej części ziemniaków. Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski śląskie? Jedno jest pewne. Nie wszystkie ziemniaki nadają się na kluski śląskie. Jeśli planujecie gotować śląski przysmak, najlepiej kupcie ziemniaki typu C. Dzięki dużej ilości skrobi są bardziej mączyste. Najlepsze będą m.in. odmiany takie jak: Ibis Bursztyn Gracja Przepis na kluski śląskie według Magdy Gessler Magda Gessler, w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”, podała przepis na bezbłędne kluski. Wykorzystajcie je do swoich dań. Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  1 jajko Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i odcedźcie, a gdy będą jeszcze ciepłe, przepuśćcie przez praskę Dodajcie mąkę wedle proporcji i patentu z miską opisanego powyżej, a następnie jajko oraz sól. Połączcie ciasto na gładką masę. Wyrabiajcie je rękami. Jeżeli ciasto będzie za bardzo klejące, podsypcie jeszcze odrobiną mąki, ale nie dodawajcie jej za jednym razem za dużo, lepiej zrobić tę czynność kilka razy. Gładkie ciasto formujcie w niewielkie kulki, odciskając na ich środku dziurkę drewnianą łyżką. Zagotujcie w garnku osoloną wodę. Przed...

Musztarda dodana do wanny.
Zdrowie
Wrzućcie trochę musztardy do kąpieli a z waszym ciałem stanie się coś niesamowitego. Wpadlibyście na to?
Macie w domu trochę musztardy? Zróbcie sobie domowe SPA!

Okazuje się, że musztarda ma znacznie więcej właściwości, niż tylko te podkręcające smak potraw. Sprawdźcie, co stanie się po wrzuceniu odrobiny musztardy do kąpieli. Efekty mogą was naprawdę zaskoczyć! Właściwości musztardy Musztarda to znany sos podawany na zimno, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy. Musztarda powstaje w wyniku mieszania mielonych lub całych nasion gorczycy z octem. Dzięki zastosowaniu wielu różnych odmian gorczycy, a także różnych proporcji składników, można otrzymać wiele rodzajów musztardy. Zastosowanie musztardy Musztarda jest stosowana w kuchni przede wszystkim do podbijania smaku wędlin i mięs. Dzięki swojemu ostremu smakowi doskonale współgra z tłustymi mięsami oraz nadaje mięsu kruchości. Okazuje się jednak, że to nie jedyne zastosowania musztardy! Świetnie sprawdzi się też w domowym spa! Sprawdźcie jak ją stosować i jakie ma właściwości. Musztarda nie tylko na talerzu Musztarda powstała w starożytnym Rzymie i już od początku była uznawana za środek o właściwościach leczniczych. Przypisywano jej właściwości: łagodzące bóle reumatyczne,  poprawiające  trawienie tłuszczu działanie obniżające ciśnienie krwi właściwości przeciwbakteryjne Co więcej, musztarda ma też szerokie zastosowanie do zabiegów kosmetycznych. Musztarda w kąpieli Gdy następnym razem będziecie brać kąpiel, dodajcie do niej łyżkę musztardy. Ten sos ma działanie zmiękczające skórę. Wasza skóra będzie po takiej kąpieli wyraźnie delikatniejsza i wygładzona. Kąpiel z dodatkiem musztardy zapewnia też rozluźnienie mięśni i przyniesie ulgę po długim dniu. Wybierzcie musztardę ze zmielonymi nasionami gorczycy. To właśnie ona zapewnia te właściwości, a zmielona zadziała mocniej. Inne zabiegi z...

Jak sprawić, żeby placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tę czynność przed smażeniem placków ziemniaczanych, a będą mniej tłuste. Genialne
Placki ziemniaczane uchodzą za niesamowicie kaloryczne i tłuste danie. Okazuje się jednak, że istnieje pewien prosty sposób, który czyni z nich o wiele mniej ciężkostrawną potrawę. Sami się przekonajcie.

Placki ziemniaczane to danie, które nigdy się nie nudzi. Od ich codziennego spożywania prawdopodobnie odstrasza was tylko jeden fakt – są zbyt tłuste i kaloryczne. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Od dzisiaj będziecie mogli częściej sięgać po ten niesamowicie pyszny przysmak. Jak sprawić, by placki ziemniaczane były mniej tłuste? Abstrahując od tego, że musicie je smażyć na naprawdę bardzo dobrze rozgrzanej patelni (zbyt zimna sprawi, że ciasto wchłonie cały olej), istnieje jeszcze jeden sposób, by zmniejszyć ilość zawartego w nich tłuszczu. Znani szefowie kuchni zdradzili, że starte ziemniaki należy koniecznie odcisnąć z naturalnie zawartej w niej wody, ale jednocześnie nie pozbawiać ich cennej skrobi. Dzięki temu banalnemu trikowi zauważycie kolosalną różnicę w swoich potrawach. Pamiętajcie jednak, że ziemniaki starte na bardzo małych oczkach będzie również bardzo trudno odcisnąć. Lepiej skorzystać z dużych oczek.  Przepis na lekkostrawne placki ziemniaczane  Będziecie potrzebować: 1 kg ziemniaków 45 gramów mąki pszennej 4 ząbków czosnku 2 cebul 2 jajek Przypraw: soli i pieprzu Oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki odsączcie z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możecie to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody nie wylewajcie. Odstawcie na ok. 10 minut. W tym czasie na dnie powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylejcie z miski całą wodę. Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. W misce umieśćcie również jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skrobię. Do powstającej masy...

Do złudzenia przypomina koper, ale pod żadnym pozorem go nie zrywajcie. Jest śmiertelnie niebezpieczny!
AdobeStock
Newsy
Do złudzenia przypomina koper, ale pod żadnym pozorem go nie zrywajcie. Jest śmiertelnie niebezpieczny! 
Wybieracie się na przechadzkę do lasu lub parku? Pod żadnym pozorem nie zrywajcie tej rośliny. Już samo dotknięcie jej grozi poważnym poparzeniem. Mowa o barszczu Sosnowskiego.

Barszcz Sosnowskiego to niepozorna roślina , która najczęściej rośnie wzdłuż rzek, na obrzeżach pól i lasów oraz na łąkach i pastwiskach. Możemy ją również spotkać w miastach - nieopodal ścieżek rowerowych oraz miejskich chodników. Barszcz Sosnowskiego pochodzi z rejonu Kaukazu. To właśnie stamtąd został przeniesiony do środkowej i wschodniej części Europy, gdzie rozprzestrzenił się na rozległych obszarach. Czy roślina ta może być dla nas niebezpieczna? Niestety, tak. Jak wygląda barszcz Sosnowskiego? Roślina ta wygląda jak koper , ale jest od niego wyższa – może osiągać nawet 4 metry wysokości. Ma duże, szerokie liście zakończone ostrymi końcówkami i białe kwiaty. Niebezpieczny barszcz Sosnowskiego Barszcz Sosnowskiego jest rośliną inwazyjną i trudną do zwalczenia. Początkowo miał służyć jako pasza dla bydła, ale potem zaprzestano jego uprawy. Roślina ta została objęta prawnym zakazem uprawy, rozmnażania i sprzedaży na terenie Polski. Jest ona bardzo toksyczna – już samo dotknięcie jej powoduje poważne oparzenia skóry – najczęściej II i III stopnia. Barszcz Sosnowskiego zawiera wodnisty sok oraz toksyczną wydzielinę we włoskach gruczołowych , które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi. W kontakcie ze skórą i w obecności światła słonecznego, dochodzi do silnych poparzeń, które skutkują powstawaniem trudno gojących się ropnych pęcherzy. Pierwsze objawy pojawiają się już po kilkunastu minutach od kontaktu i wyraźnie nasilają się w ciągu od 30 minut do 2 godzin. W ciągu 24 godzin dochodzi do silnego zaczerwienienia skóry i powstania pęcherzy z surowiczym płynem. Stan zapalny utrzymuje się przez około 3 dni. Po tygodniu miejsca podrażnione ciemnieją i stan taki może utrzymywać się przez kilka miesięcy. Miejsca podrażnione na...