
Opalacie cebulę do rosołu? Zróbcie tak również z tymi warzywami, a rosół będzie smakował jeszcze lepiej
Co to za niedziela bez rosołu! Zanim zabierzecie się jutro za gotowanie tej fantastycznej zupy, dowiedzcie się, co można zrobić, by smakowała jeszcze lepiej. Podstawą jest naturalnie mięso – dobrej jakości, z dużą ilością tłuszczu i oczywiście nie może go być mało, ponieważ bulion wyjdzie zbyt chudy i mdły. Nie należy zapominać także o warzywach, które nadają rosołu odpowiedniego aromatu i wspaniałego smaku. Warto dobrze dobrać składniki do rosołu, dzięki czemu będzie on bardzo smaczny bez użycia kostki rosołowej i innych gotowych dodatków, które mają podkręcić smak zupy. Taki rosół będzie nie tylko znacznie smaczniejszy, ale przede wszystkim zdrowszy!
Opalanie włoszczyzny do rosołu
Pewnie wielu z was doskonale zna technikę polegającą na opalaniu cebuli, która następnie ma się znaleźć w rosole. Dzięki temu wywar smakuje znacznie lepiej! Ale czy próbowaliście opalać także inne warzywa? Okazuje się, że podpieczony czosnek, marchewka, a nawet seler smakuje doskonale! Jak robić to bezpiecznie?
Przede wszystkim broń Boże nie opalajcie warzyw, nabijając je na widelec i trzymając nad włączonym palnikiem! W procesie spalania gazu ziemnego tworzy się mnóstwo trujących substancji, których z pewnością nie chcecie wprowadzać do swojego organizmu. Dlatego o wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wrzucenie włoszczyzny na suchą patelnię i prażenie. Możecie tak zrobić ze wszystkimi warzywami, które dodajecie do rosołu.
Jak bezpiecznie opalać warzywa na rosół?
Skoro kwestię opalania cebuli i innych warzyw bezpośrednio nad palnikiem mamy już wyjaśnioną, to warto dowiedzieć się jak prawidłowo opalić (a właściwie uprażyć) warzywa na rosół. Będziecie potrzebowali włoszczyzny do bulionu, której my użyliśmy w takich proporcjach:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 pora
- Ćwierć selera
- 2 cebule
Następnie postępujcie zgodnie z poniższymi krokami:
- Obierzcie cebulę z łusek, ale zostawcie ostatnią warstwę. Przekrójcie na pół.
- Pora też przekrójcie na pół, krojąc go wzdłuż.
- Marchewki także możecie pokroić wzdłuż albo po prostu na pół.
- Obierzcie pietruszki i pokrójcie je tak samo, jak marchewki.
- Połóżcie patelnię na kuchence i rozgrzejcie bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu.
- Wrzućcie wszystkie warzywa i prażcie na średnim ogniu. Marchew i pietruszka zaczną się karmelizować – to zupełnie naturalny proces.
- Po kilku minutach wyjmijcie z patelni pora, ponieważ przypieka się on bardzo szybko. Najlepiej cały czas go obserwujcie w trakcie prażenia i pilnujcie, by się nie przypalił.
- I gotowe! Tak przygotowane warzywa doskonale wzbogacą smak rosołu.