Co to za niedziela bez rosołu! Zanim zabierzecie się jutro za gotowanie tej fantastycznej zupy, dowiedzcie się, co można zrobić, by smakowała jeszcze lepiej.

Podstawą jest naturalnie mięso – dobrej jakości, z dużą ilością tłuszczu i oczywiście nie może go być mało, ponieważ bulion wyjdzie zbyt chudy i mdły. Nie należy zapominać także o warzywach, które nadają rosołu odpowiedniego aromatu i wspaniałego smaku. Warto dobrze dobrać składniki do rosołu, dzięki czemu będzie on bardzo smaczny bez użycia kostki rosołowej i innych gotowych dodatków, które mają podkręcić smak zupy. Taki rosół będzie nie tylko znacznie smaczniejszy, ale przede wszystkim zdrowszy!

Opalanie włoszczyzny do rosołu

Pewnie wielu z was doskonale zna technikę polegającą na opalaniu cebuli, która następnie ma się znaleźć w rosole. Dzięki temu wywar smakuje znacznie lepiej! Ale czy próbowaliście opalać także inne warzywa? Okazuje się, że podpieczony czosnek, marchewka, a nawet seler smakuje doskonale! Jak robić to bezpiecznie?

Przede wszystkim broń Boże nie opalajcie warzyw, nabijając je na widelec i trzymając nad włączonym palnikiem! W procesie spalania gazu ziemnego tworzy się mnóstwo trujących substancji, których z pewnością nie chcecie wprowadzać do swojego organizmu. Dlatego o wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wrzucenie włoszczyzny na suchą patelnię i prażenie. Możecie tak zrobić ze wszystkimi warzywami, które dodajecie do rosołu.

Zobacz także:

Jak bezpiecznie opalać warzywa na rosół?

Skoro kwestię opalania cebuli i innych warzyw bezpośrednio nad palnikiem mamy już wyjaśnioną, to warto dowiedzieć się jak prawidłowo opalić (a właściwie uprażyć) warzywa na rosół. Będziecie potrzebowali włoszczyzny do bulionu, której my użyliśmy w takich proporcjach:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora
  • Ćwierć selera
  • 2 cebule

Następnie postępujcie zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Obierzcie cebulę z łusek, ale zostawcie ostatnią warstwę. Przekrójcie na pół.
  2. Pora też przekrójcie na pół, krojąc go wzdłuż.
  3. Marchewki także możecie pokroić wzdłuż albo po prostu na pół.
  4. Obierzcie pietruszki i pokrójcie je tak samo, jak marchewki.
  5. Połóżcie patelnię na kuchence i rozgrzejcie bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu.
  6. Wrzućcie wszystkie warzywa i prażcie na średnim ogniu. Marchew i pietruszka zaczną się karmelizować – to zupełnie naturalny proces.
  7. Po kilku minutach wyjmijcie z patelni pora, ponieważ przypieka się on bardzo szybko. Najlepiej cały czas go obserwujcie w trakcie prażenia i pilnujcie, by się nie przypalił.
  8. I gotowe! Tak przygotowane warzywa doskonale wzbogacą smak rosołu.

Źródło: gotujmy.pl