opalanie cebuli do rosołu
AdobeStock
Newsy

Opalacie cebulę do rosołu? Zróbcie tak również z tymi warzywami, a rosół będzie smakował jeszcze lepiej

Podpieczona cebula nadaje rosołowi wyjątkowego smaku. A gdyby zrobić to samo z innymi warzywami? Sprawdźcie sami!

Co to za niedziela bez rosołu! Zanim zabierzecie się jutro za gotowanie tej fantastycznej zupy, dowiedzcie się, co można zrobić, by smakowała jeszcze lepiej. Podstawą jest naturalnie mięso – dobrej jakości, z dużą ilością tłuszczu i oczywiście nie może go być mało, ponieważ bulion wyjdzie zbyt chudy i mdły. Nie należy zapominać także o warzywach, które nadają rosołu odpowiedniego aromatu i wspaniałego smaku. Warto dobrze dobrać składniki do rosołu, dzięki czemu będzie on bardzo smaczny bez użycia kostki rosołowej i innych gotowych dodatków, które mają podkręcić smak zupy. Taki rosół będzie nie tylko znacznie smaczniejszy, ale przede wszystkim zdrowszy!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Opalanie włoszczyzny do rosołu

Pewnie wielu z was doskonale zna technikę polegającą na opalaniu cebuli, która następnie ma się znaleźć w rosole. Dzięki temu wywar smakuje znacznie lepiej! Ale czy próbowaliście opalać także inne warzywa? Okazuje się, że podpieczony czosnek, marchewka, a nawet seler smakuje doskonale! Jak robić to bezpiecznie?

Zobacz także

Przede wszystkim broń Boże nie opalajcie warzyw, nabijając je na widelec i trzymając nad włączonym palnikiem! W procesie spalania gazu ziemnego tworzy się mnóstwo trujących substancji, których z pewnością nie chcecie wprowadzać do swojego organizmu. Dlatego o wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wrzucenie włoszczyzny na suchą patelnię i prażenie. Możecie tak zrobić ze wszystkimi warzywami, które dodajecie do rosołu.

Jak bezpiecznie opalać warzywa na rosół?

Skoro kwestię opalania cebuli i innych warzyw bezpośrednio nad palnikiem mamy już wyjaśnioną, to warto dowiedzieć się jak prawidłowo opalić (a właściwie uprażyć) warzywa na rosół. Będziecie potrzebowali włoszczyzny do bulionu, której my użyliśmy w takich proporcjach:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora
  • Ćwierć selera
  • 2 cebule

Następnie postępujcie zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Obierzcie cebulę z łusek, ale zostawcie ostatnią warstwę. Przekrójcie na pół.
  2. Pora też przekrójcie na pół, krojąc go wzdłuż.
  3. Marchewki także możecie pokroić wzdłuż albo po prostu na pół.
  4. Obierzcie pietruszki i pokrójcie je tak samo, jak marchewki.
  5. Połóżcie patelnię na kuchence i rozgrzejcie bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu.
  6. Wrzućcie wszystkie warzywa i prażcie na średnim ogniu. Marchew i pietruszka zaczną się karmelizować – to zupełnie naturalny proces.
  7. Po kilku minutach wyjmijcie z patelni pora, ponieważ przypieka się on bardzo szybko. Najlepiej cały czas go obserwujcie w trakcie prażenia i pilnujcie, by się nie przypalił.
  8. I gotowe! Tak przygotowane warzywa doskonale wzbogacą smak rosołu.
Komentarze
karp soute przepis
Adobe Stock
Newsy Ta ryba najlepiej smakuje w okresie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Ty także ją pokochasz. Podajemy przepis
Grudzień nie może się obejść bez karpia! Ryba ta od lat króluje na świątecznych stołach Polaków, jednak wszędzie podaje się ją nieco inaczej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej w wersji saute, koniecznie nadróbcie zaległości!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Saute to metoda znana z kuchni francuskiej. Polega na smażeniu danego produktu, w tym przypadku karpia, w małej ilości bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu potrawy zyskują niesamowity smak i aromat. Spróbujcie, a sami się przekonacie! Karp saute Składniki 1 kilogram karpia Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy lub oleju Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Pora obierzcie i również pokrójcie, tym razem w cienkie plasterki. Sprawionego karpia dokładnie umyjcie, a następnie przekrójcie wzdłuż na pół. Powstałe dwa płaty pokrójcie pod skosem na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem z obu stron i umieśćcie w naczyniu, najlepiej ze szkła. Do naczynia z rybą przełóżcie również starte warzywa, pokrojonego pora oraz posiekaną cebulę. Całość odstawcie w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia oddzielcie rybę od warzyw. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej karpia. Na patelni rozgrzejcie oliwę lub olej i włóżcie na nią rybę. Smażcie przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia.  Gotowe!

Przeczytaj
kostka rosołowa przepis
Gotujmy.pl/oziri
Newsy Domowy zamiennik kostki rosołowej jest banalnie prosty do zrobienia. A do tego dużo zdrowszy i smaczniejszy
Nie wyobrażasz sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiesz się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko zmienisz sposób gotowania. Lub... zrobisz domową kostkę rosołową!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Bądźmy szczerzy – jeśli używamy kostki rosołowej, to nie możemy tego nazywać wykwintnym gotowaniem. Kostka to tak naprawdę sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Kto stara się gotować bez dodatku konserwantów i niezdrowych dodatków ten kostki rosołowej nawet nie dotyka. Jednak zdecydowanie skraca ona czas gotowania wielu potraw – co więc należy zrobić? Na przykład przygotować własne, domowej roboty kostki rosołowe! Domowe zawsze najlepsze Lubimy się chwalić, że wszystko przygotowujemy same i nasze jedzenie jest zdrowe. Ale czy rzeczywiście takie jest, jeśli używamy kostki rosołowej? Tej przyprawie daleko jest do naturalności, a wiele osób nawet nie wie jak zrobić bez niej rosół! Ktoś jeszcze pamięta jak dawniej robiono zupy na kościach? Były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, ale niestety ich przygotowywanie zabierało znacznie więcej czasu, stąd popularność kostki rosołowej. Przepis na kostkę rosołową Jeżeli nie możecie żyć bez tej przyprawy, to zróbcie jej domową wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Przygotujcie: 2 korzenie pietruszki 3 marchwie Pół selera 2 łodygi selera naciowego 2 cebule Zieloną część z 1 pora 8 ząbków czosnku 3 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki lubczyku 70g soli 3 łyżki mielonej słodkiej papryki Łyżka pieprzu Łyżeczka bazylii suszonej Łyżka pietruszki suszonej Foremki do babeczek Przygotowanie Warzywa (oprócz pora i cebuli) obrać, posiekać drobno i zblendować. Cebulę i por posiekać i zeszklić na patelni. Następnie dodać zblendowane warzywa, wlać ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Całość przełożyć do...

Przeczytaj
zupa pieczarkowa z pulpecikami
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Sycąca zupa pieczarkowa z pulpecikami na chłodne dni. Rozgrzewa jak żadna inna
Dodatek mięsnych pulpecików ugotowanych w bulionie nadaje zupie wyjątkowego smaku.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

W zimowe dni często wracamy do domu bardzo zmarznięci i ciężko nam się rozgrzać. Gorąca herbata z cytryną, ciepła kąpiel, a może duży talerz rozgrzewającej zupy? Jeśli wybierzecie to ostatnie to mamy dla was przepis na przepyszne danie, które dzięki zawartości mięsnych pulpecików doskonale syci. Gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza warto do codziennego jadłospisu dodać pokarmy, które są bardziej treściwe i pożywne. Dodatek przypraw, zwłaszcza tych ostrzejszych, sprawia, że rozgrzewają one nasz organizm od wewnątrz. W Polsce zupy cieszą się ogromnym powodzeniem i większość  z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego dania. Zimą szczególnie często gotujemy klasyczny, esencjonalny rosół, sycący kapuśniak, grochówkę, pomidorówkę z dodatkiem ostrzejszych przypraw oraz zupę gołąbkową (ta ostatnia smakuje jak gołąbki, ale jest o wiele szybsza do przygotowania).  Dobrym dodatkiem do warzywnych zup są kawałki mięsa albo drobne mięsne pulpeciki, które ugotowane razem z warzywami nabierają wyjątkowego smaku i stają się bardzo delikatne. Przepis na zupę pieczarkową z pulpecikami Składniki na zupę 400 g pieczarek 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek pora 2 listki laurowe ziele angielskie majerankiem sól i pieprz do smaku mąka Składniki na pulpeciki Pół kg mielonego mięsa 1 jajko Pół szklanki bułki tartej Odrobina mleka sól i pieprz do smaku Przygotowanie Oczyść dokładnie pieczarki i pokrój w plastry średniej grubości. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej pieczarki. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w półplasterki lub plasterki. Wstaw garnek z...

Przeczytaj
rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy Solisz rosół w trakcie gotowania? To błąd, przez który twoja zupa jest...
Rosół to tylko pozornie zupa łatwa w przygotowaniu. Jeżeli chcemy osiągnąć fantastyczny i satysfakcjonujący nas smak, warto wziąć sobie do serca kilka zasad, o których wcześniej nawet nie słyszeliśmy.
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

W staropolskiej kuchni „prawdziwy rosół” gotowało się na kościach wołowych i cielęcych z obowiązkowym dodatkiem kilku różnych gatunków mięsa. Dzisiaj zwykle ograniczamy się do jedynie jednego rodzaju mięsnej podstawy naszej zupy. Zwieńczona makaronem i tak dalej jest kochaną potrawą większości Polaków. Filary smacznego wywaru Oprócz tego ważna jest także włoszczyzna i przyprawy. Każda pani domu ma swoje własne proporcje i dokładnie opracowane kolejne czynności podczas przygotowywania swojego rosołu. Bez mięsa i włoszczyzny możemy zapomnieć o smacznym wywarze, którego zapach będzie przyciągał do kuchni domowników. Oprócz tego ważne jest także powolne, mozolne wręcz gotowanie rosołu na maleńkim ogniu przez nawet kilka godzin. Mało osób wie, że do rosołu warto wlać nieco spirytusu lub nawet wódki. Zapytacie – a to w jakim celu? Odpowiedź jest prosta. Alkohol sprawi, że rosół nie straci swojego wyjątkowego smaku w kolejnych dniach po ugotowaniu, a przede wszystkim będzie bardziej klarowny i przejrzysty. Dajmy mu czas Ważne jest także zbieranie z powierzchni gotującego się rosołu tak zwanych szumów, czyli struktur białkowych, które wytrącają się podczas gotowania z naszego mięsa. Gotując rosół zalewamy mięso zimną wodą i spokojnie dajemy mu wystarczająco dużo czasu na oddanie nam całego swojego smaku i aromatu. Warto jednak nie solić mięsa zbyt wcześnie. Jeżeli dodamy sól zbyt wcześnie, nasze warzywa i mięso nie oddadzą pełni smaku, który w nich drzemie. Dlatego w tym miejscu udzielimy wam małej, ale przydatnej wskazówki – rosół posólmy dopiero pod koniec jego gotowania!

Przeczytaj