Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką
kuchenny swiat/gotujmy.pl
Newsy

Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką. Prosty przepis na sycące i zdrowe śniadanie

Omlet to pomysł na wykwintne śniadanie. Klasyczny składa się z samych jaj, ale można dodać do niego niemalże cokolwiek!

Smażone placki z jaj jadali już starożytni Rzymianie. Potrawa ta znana jest większości ludów na całym świecie. Omlety do perfekcji doprowadzili z kolei Francuzi – to właśnie ich omlet z samych jaj smażony na maśle stał się smakowym kanonem.

My w Polsce lubimy jednak nieco urozmaicić nasze jajeczne śniadania. Niektórzy dodają do swojego omletu nieco mleka – w ten sposób zrobi się on jeszcze bardziej delikatny. Jeszcze inni eksperymentują z różnymi rodzajami składników – od mięs przez warzywa, aż do grzybów.

Polacy nie lubią za to omletów na słodko – w tego rodzaju frykasach lubują się za to w zachodniej Europie. Może warto przygotować takie śniadanie zamiast nudnych i oklepanych naleśników? Spróbujcie sami.

Wróćmy do omleta na słono. Naszą propozycją na dziś będzie omlet z pieczoną piersią z kurczaka i papryką. Tego rodzaju kombinacja to gwarancja sycącego, zdrowego, a przede wszystkim pysznego śniadania.

Na koniec mała uwaga techniczna – do przygotowania omletu przyda nam się dobra patelnia. Jeżeli dysponujemy tylko i wyłącznie zużytym sprzętem, musimy liczyć się z tym, że masa jajeczna za nic w świecie nie zechce oderwać się od dna patelni.

Przepis na omlet jajeczny z piersią z kurczaka i papryką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 zielone cebulki (ewentualnie możemy wybrać po prostu sam szczypiorek)
  • Kilka plasterków pieczonej piersi z kurczaka.
  • Mała papryka czerwona
  • Łyżka masła
  • Nieco czosnku w proszku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • W naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy na gładką masę.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i paprykę.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku.
  • Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię, następnie umieszczamy na niej masło.
  • Wylewamy masę jajeczną na patelnię i smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru spod spodu.
  • Następnie delikatnie, z użyciem talerza wielkości patelni, przerzucamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
  • Omlet podajemy po złożeniu na pół. Obsypujemy całość zielonym szczypiorkiem.
Qczaj zdradził przepis na swoje ulubione śniadanie. Jedzą je szczupłe Francuzki
ONS.pl
Newsy
Qczaj zdradził przepis na swoje ulubione śniadanie. Tak jedzą szczupłe Francuzki
Omlet na słodko z owocami to ulubione danie na śniadanie według Qczaja. Znany youtuber i celebryta wie, co dobre!

Pomyślelibyście, że Qczaj je śniadania na słodko? Znany trener i internetowy influencer słynie ze szczególnej dbałości o swoje ciało. Nawet jednak on ma do odżywiania zdrowe podejście – według Qczaja słodkie, zdrowe śniadanie z owocami w postaci omletu to świetny scenariusz na początek dnia. Czy śniadania na słodko są korzystne dla zdrowia? Osoby dbające o linię zapewne patrzą na propozycję słodkiego śniadania z pewną rezerwą. W filmiku, który Qczaj zamieścił w serwisie Youtube padły słowa m.in. o tym, że słodkie śniadanie jadają nawet szczupłe Francuzki! Wnioski? Nie ma się czego obawiać, tylko jeść na zdrowie! Słodkie śniadanie to jednak nie czekolada czy cukier dosypywany do dań łyżkami. Qczaj podkreśla, że chodzi o naturalną słodycz owoców, czyli fruktozę. Oprócz tego celebryta lubi doprawić swoje danie słuszną porcją sproszkowanego białka, tak jak czynią to wyczynowi sportowcy. Przepis na omlet na słodko wg Qczaja Składniki: 4 jajka Szczypta soli Szczypta cukru 2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mleka 1 łyżka masła Truskawki Borówki Figi lub inne wasze ulubione świeże owoce Serek waniliowy lub jogurt naturalny Przygotowanie: Rozdzielcie białka od żółtek i umieśćcie je w dwóch miseczkach. Rozbijcie trzepaczką białka z dodatkiem odrobiny cukru i soli, a potem dodajcie do nich żółtka. Dodajcie do jajek mąkę i wymieszajcie z dodatkiem odrobiny mleka na gładką masę. Rozgrzejcie masło na patelni. Wlejcie masę jajeczną na patelnię. Przykryjcie patelnię pokrywką. Kiedy omlet będzie miał złoty kolor ze spodu, przerzućcie go na talerz. Wylejcie na omlet odrobinę serka, dodajcie owoce. Smacznego! Czytaj także: Pyszny i prosty w wykonaniu omlet z zupki chińskiej....

Placuszki z kurczaka z musztardą
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Nie macie pomysłu na szybki obiad? Zróbcie placuszki z kurczaka z musztardą. Wystarczy 10 minut
Pierś z kurczaka to mięso smaczne, ale dość suche. Zwłaszcza, gdy przedłużymy jego pobyt na patelni. Placuszki z kurczaka z musztardą to rozwiązanie tego problemu.

Soczyste, szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. To wszystko z pełną odpowiedzialnością możemy powiedzieć o placuszkach z kurczaka z musztardą. Niektórzy nazywają je także kurczakowymi kotlecikami. Jak zwał, tak zwał. Tego typu potrawa będzie miłą odmianą od standardowych kotletów czy nuggetsów. Wystarczy dodać do nich jakąś surówkę, a także uzupełnić talerz solidną porcją węglowodanów w postaci ziemniaków, ryżu czy kaszy. I voilà. Szybki i smaczny obiad gotowy. Użycie jajka i mąki sprawi, że nasze placuszki w smaku będą nieco przypominały niektórym coś w rodzaju omletu. Spróbujcie sami i przekonajcie się o ich smaku. Przepis na placuszki z kurczaka z musztardą Składniki: Filet z kurczaka (podwójny kawałek mięsa) 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz lub papryka ostra Olej Przygotowanie: Zacznijcie od pokrojenia mięsa na dość drobne kawałki. Do naczynia włóżcie mięso, dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijcie jajka. Doprawcie składniki majonezem, musztardą, sosem sojowym, a także solą i pieprzem lub papryką. Wymieszajcie razem ciasto na gładką masę. Na patelni rozgrzejcie olej i łyżką nakładajcie masę formując na patelni placuszki. Smażcie kotleciki na złoty kolor. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Te wiosenne grzyby są jadalne i doskonale smakują. Dowiedzcie się, jak je przyrządzić
AdobeStock
Newsy
Te wiosenne grzyby są jadalne i doskonale smakują. Dowiedzcie się, jak je przyrządzić
Bardzo trudno jest je znaleźć, ale warto szukać – te grzyby wspaniale smakują i pasują do wielu dań!

Już wiosną można w Polsce spotkać bardzo rzadkie i cenne grzyby – smardze. Zarówno ceną, jak i walorami smakowymi nie odbiegają od trufli! Czy smardze można zbierać i do jakich dań powinno się ich używać? Gdzie rosną smardze? Smardze można znaleźć nie tylko w polskich lasach, ale także w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Grzyby te rosną również w Danii, Słowenii i Norwegii, a nawet w Japonii, Nowej Zelandii i Meksyku! Jak wyglądają smardze? Wiosenne grzyby smardze mają bardzo charakterystyczny kształt. Ich podziurawione kapelusze swoim wyglądem przypominają plastry miodu! Wyodrębniono trzy odmiany smardzów: grubonogie, kuliste i zwykłe. Gdzie i kiedy rosną smardze? Sezon na smardze przypada na wiosnę, czyli kwiecień i maj, choć gdy wiosna jest dość chłodna, to można je znaleźć jeszcze w czerwcu. Grzyby te preferują wilgotny teren, dlatego najlepiej jest szukać ich przy leśnych strumykach. Jak przyrządzać smardze? Smak smardzów jest bardzo delikatny i nieco korzenny, dzięki czemu świetnie nadają się do wielu potraw. Będą doskonale pasowały do risotto , makaronu z sosem, naleśników i omletów. Pamiętajcie jednak, że pod żadnym pozorem nie wolno jeść smardzów na surowo, ponieważ wtedy są trujące! Przepis na omlet ze smardzami Jednym ze sposobów przyrządzenia smardzów jest usmażenie ich z jajkami! Do przygotowania omletu z wiosennymi grzybami smardzami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4-5 jaj 1 nieduża cebula Garść smardzów 1 łyżka mąki Pół szklanki mleka 2 łyżki masła Oregano Tymianek Sól Pieprz Przygotowanie: Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie. Dodajcie łyżkę mąki, pół szklanki mleka, sól i pieprz oraz przyprawy i dokładnie...

Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy
Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....