Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką
kuchenny swiat/gotujmy.pl
Newsy

Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką. Prosty przepis na sycące i zdrowe śniadanie

Omlet to pomysł na wykwintne śniadanie. Klasyczny składa się z samych jaj, ale można dodać do niego niemalże cokolwiek!

Smażone placki z jaj jadali już starożytni Rzymianie. Potrawa ta znana jest większości ludów na całym świecie. Omlety do perfekcji doprowadzili z kolei Francuzi – to właśnie ich omlet z samych jaj smażony na maśle stał się smakowym kanonem.

My w Polsce lubimy jednak nieco urozmaicić nasze jajeczne śniadania. Niektórzy dodają do swojego omletu nieco mleka – w ten sposób zrobi się on jeszcze bardziej delikatny. Jeszcze inni eksperymentują z różnymi rodzajami składników – od mięs przez warzywa, aż do grzybów.

Polacy nie lubią za to omletów na słodko – w tego rodzaju frykasach lubują się za to w zachodniej Europie. Może warto przygotować takie śniadanie zamiast nudnych i oklepanych naleśników? Spróbujcie sami.

Wróćmy do omleta na słono. Naszą propozycją na dziś będzie omlet z pieczoną piersią z kurczaka i papryką. Tego rodzaju kombinacja to gwarancja sycącego, zdrowego, a przede wszystkim pysznego śniadania.

Na koniec mała uwaga techniczna – do przygotowania omletu przyda nam się dobra patelnia. Jeżeli dysponujemy tylko i wyłącznie zużytym sprzętem, musimy liczyć się z tym, że masa jajeczna za nic w świecie nie zechce oderwać się od dna patelni.

Przepis na omlet jajeczny z piersią z kurczaka i papryką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 zielone cebulki (ewentualnie możemy wybrać po prostu sam szczypiorek)
  • Kilka plasterków pieczonej piersi z kurczaka.
  • Mała papryka czerwona
  • Łyżka masła
  • Nieco czosnku w proszku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • W naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy na gładką masę.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i paprykę.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku.
  • Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię, następnie umieszczamy na niej masło.
  • Wylewamy masę jajeczną na patelnię i smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru spod spodu.
  • Następnie delikatnie, z użyciem talerza wielkości patelni, przerzucamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
  • Omlet podajemy po złożeniu na pół. Obsypujemy całość zielonym szczypiorkiem.
Qczaj zdradził przepis na swoje ulubione śniadanie. Jedzą je szczupłe Francuzki
ONS.pl
Newsy
Qczaj zdradził przepis na swoje ulubione śniadanie. Tak jedzą szczupłe Francuzki
Omlet na słodko z owocami to ulubione danie na śniadanie według Qczaja. Znany youtuber i celebryta wie, co dobre!

Pomyślelibyście, że Qczaj je śniadania na słodko? Znany trener i internetowy influencer słynie ze szczególnej dbałości o swoje ciało. Nawet jednak on ma do odżywiania zdrowe podejście – według Qczaja słodkie, zdrowe śniadanie z owocami w postaci omletu to świetny scenariusz na początek dnia. Czy śniadania na słodko są korzystne dla zdrowia? Osoby dbające o linię zapewne patrzą na propozycję słodkiego śniadania z pewną rezerwą. W filmiku, który Qczaj zamieścił w serwisie Youtube padły słowa m.in. o tym, że słodkie śniadanie jadają nawet szczupłe Francuzki! Wnioski? Nie ma się czego obawiać, tylko jeść na zdrowie! Słodkie śniadanie to jednak nie czekolada czy cukier dosypywany do dań łyżkami. Qczaj podkreśla, że chodzi o naturalną słodycz owoców, czyli fruktozę. Oprócz tego celebryta lubi doprawić swoje danie słuszną porcją sproszkowanego białka, tak jak czynią to wyczynowi sportowcy. Przepis na omlet na słodko wg Qczaja Składniki: 4 jajka Szczypta soli Szczypta cukru 2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mleka 1 łyżka masła Truskawki Borówki Figi lub inne wasze ulubione świeże owoce Serek waniliowy lub jogurt naturalny Przygotowanie: Rozdzielcie białka od żółtek i umieśćcie je w dwóch miseczkach. Rozbijcie trzepaczką białka z dodatkiem odrobiny cukru i soli, a potem dodajcie do nich żółtka. Dodajcie do jajek mąkę i wymieszajcie z dodatkiem odrobiny mleka na gładką masę. Rozgrzejcie masło na patelni. Wlejcie masę jajeczną na patelnię. Przykryjcie patelnię pokrywką. Kiedy omlet będzie miał złoty kolor ze spodu, przerzućcie go na talerz. Wylejcie na omlet odrobinę serka, dodajcie owoce. Smacznego! Czytaj także: Pyszny i prosty w wykonaniu omlet z zupki chińskiej....

 Legendarny omlet Julii Child. Cała tajemnica opiera się na odpowiednim ruchu ręką
Flickr
Newsy
Legendarny omlet Julii Child. Wyjdzie tylko przy odpowiednim poruszaniu patelnią podczas smażenia
Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o tym przepisie, to jest na to właśnie pora. Francuski omlet Julli Child to klasyk klasyków. Proste składniki i odpowiedni ruch rękoma, a zobaczycie, co znaczy przysłowiowe niebo w gębie.

Sama Julia Child to postać-legenda w kulinarnym świecie, tworząca przepisy od połowy ubiegłego wieku. Przepisy, które do dziś są aktualne i uwielbiane. Amerykanka podpowiadała również triki, które pomagają każdej pani domu stać się prawdziwą szefową kuchni. Takim trikiem podzieliła się również przy okazji przygotowywania francuskiego omletu.  Omlet francuski – proste składniki i odpowiedni ruch  Ten omlet przygotowuje się tylko w 20 sekund. Jego siła tkwi w małej ilości składników, właściwym nagrzaniu patelni i przede wszystkim w odpowiednim ruchu, który składa omlet we właściwy sposób. Wszystkie dodatki, którymi posypiecie omlet, są opcjonalne i zależą od waszej fantazji. My proponujemy siekaną pietruszkę. Powodzenia.  Przepis na omlet francuski Julii Child  Składniki:  masło  dwa do trzech jajek (gdy dacie więcej, omlet będzie smażyło się dłużej i stanie się bardziej skórzasty)  łyżeczka wody wbita do jaj  sól  pietruszka do posypania omletu (opcjonalnie)  Sposób przygotowania: Rozgrzejcie na patelni masło. Rozgrzejcie je do wysokiej temperatury, ale nie dopuśćcie do tego, by zaczęło brązowieć.  Jajka dokładnie wymieszajcie razem z wodą i wlejcie na patelnię  Sekret omletu tkwi w choreografii wiru i szarpnięcia. Wir jest dość łatwy; po prostu manewrujcie (kręćcie) patelnią po okręgach zgodnych z ruchem wskazówek zegara na palniku. Po wirowaniu czas na krótkie i energiczne szarpnięcia (tył, przód). Wszystko to odpowiednio ułoży i zwinie omlet.  Następnie zsuńcie omlet na talerz. W przypadku omletu, który jest pomyślany w stylu baveuse, czyli na wilgotno i miękko, powinniście przerzucić go na talerz, podczas...

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, psujecie cały smak
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, popsujecie cały smak
Jajecznica to jedna z żelaznych pozycji na udane, pożywne śniadanie. Do tego kromka świeżego pieczywa, szklanka soku i dobry początek dnia za nami. Można go jednak zepsuć i to tylko jednym składnikiem.

Gotowanie jajek na wszelkie możliwe sposoby to nasz sport narodowy. Podobnie zresztą jak w wielu innych państwach, Polacy chętnie spożywają jajka na śniadanie. Jajko na miękko, na twardo, omlet czy wreszcie jajecznica. Sposób na przygotowanie jajecznego śniadania jest całe mnóstwo. Jak można ulepszyć smak jajecznicy? Sposób przygotowywania jajecznicy wiąże się ściśle z osobistymi preferencjami i przyzwyczajeniami. Tak jak nie przesadza się starych drzew, tak nigdy nie uda nam się przekonać amatora jajek na twardo do jedzenia ich na miękko. Czasem jednak nasze nawyki kulinarne nie prowadzą do niczego dobrego, a niewielka korekta może przynieść niespodziewaną poprawę. Tak jest właśnie w przypadku jajecznicy. Istnieją receptury, które chyba nieco za mocno mieszają przepis na jajecznicę z przepisem na omlet. Oczywiście, jedni wolą jajka ścięte mocniej, inni preferują nawet niemal „lejącą” się jajecznicę”. Dodawanie do jajecznicy mleka to jednak przesada. Ten dodatek jest wybierany nieraz do smażonych jajek przez osoby, które chcą nadać swoim jajkom nieco więcej delikatności. Jeszcze inni kombinują z mlekiem w momencie, gdy do wykarmienia jest kilka osób, a w lodówce hula wiatr. Czy można dodać mleko do jajecznicy? Powód nie jest ważny. Ważniejszy jest skutek. Jajecznica usmażona z domieszką mleka traci swoje właściwości. Po pierwsze zamiast smażenia, na patelni odbywa się wówczas coś na kształt duszenia. Jedynym sposobem na złagodzenie i tak już łagodnego smaku jaj, będzie smażenie ich na maśle. Po drugie, dodanie na patelnię mleka po prostu rozwodni nasze jajka i pozbawi ich głębi smaku. Mleko, czyli z praktycznego punktu widzenia woda z niewielką ilością tłuszczu i białka sprawi, że wartości odżywcze jajka rozpłyną się po patelni. Wnioski? Wybierajcie,...

Placuszki z kurczaka z musztardą
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Nie macie pomysłu na szybki obiad? Zróbcie placuszki z kurczaka z musztardą. Wystarczy 10 minut
Pierś z kurczaka to mięso smaczne, ale dość suche. Zwłaszcza, gdy przedłużymy jego pobyt na patelni. Placuszki z kurczaka z musztardą to rozwiązanie tego problemu.

Soczyste, szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. To wszystko z pełną odpowiedzialnością możemy powiedzieć o placuszkach z kurczaka z musztardą. Niektórzy nazywają je także kurczakowymi kotlecikami. Jak zwał, tak zwał. Tego typu potrawa będzie miłą odmianą od standardowych kotletów czy nuggetsów. Wystarczy dodać do nich jakąś surówkę, a także uzupełnić talerz solidną porcją węglowodanów w postaci ziemniaków, ryżu czy kaszy. I voilà. Szybki i smaczny obiad gotowy. Użycie jajka i mąki sprawi, że nasze placuszki w smaku będą nieco przypominały niektórym coś w rodzaju omletu. Spróbujcie sami i przekonajcie się o ich smaku. Przepis na placuszki z kurczaka z musztardą Składniki: Filet z kurczaka (podwójny kawałek mięsa) 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz lub papryka ostra Olej Przygotowanie: Zacznijcie od pokrojenia mięsa na dość drobne kawałki. Do naczynia włóżcie mięso, dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijcie jajka. Doprawcie składniki majonezem, musztardą, sosem sojowym, a także solą i pieprzem lub papryką. Wymieszajcie razem ciasto na gładką masę. Na patelni rozgrzejcie olej i łyżką nakładajcie masę formując na patelni placuszki. Smażcie kotleciki na złoty kolor. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl