Smażone placki z jaj jadali już starożytni Rzymianie. Potrawa ta znana jest większości ludów na całym świecie. Omlety do perfekcji doprowadzili z kolei Francuzi – to właśnie ich omlet z samych jaj smażony na maśle stał się smakowym kanonem.

My w Polsce lubimy jednak nieco urozmaicić nasze jajeczne śniadania. Niektórzy dodają do swojego omletu nieco mleka – w ten sposób zrobi się on jeszcze bardziej delikatny. Jeszcze inni eksperymentują z różnymi rodzajami składników – od mięs przez warzywa, aż do grzybów.

Polacy nie lubią za to omletów na słodko – w tego rodzaju frykasach lubują się za to w zachodniej Europie. Może warto przygotować takie śniadanie zamiast nudnych i oklepanych naleśników? Spróbujcie sami.

Wróćmy do omleta na słono. Naszą propozycją na dziś będzie omlet z pieczoną piersią z kurczaka i papryką. Tego rodzaju kombinacja to gwarancja sycącego, zdrowego, a przede wszystkim pysznego śniadania.

Zobacz także:

Na koniec mała uwaga techniczna – do przygotowania omletu przyda nam się dobra patelnia. Jeżeli dysponujemy tylko i wyłącznie zużytym sprzętem, musimy liczyć się z tym, że masa jajeczna za nic w świecie nie zechce oderwać się od dna patelni.

Przepis na omlet jajeczny z piersią z kurczaka i papryką.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 zielone cebulki (ewentualnie możemy wybrać po prostu sam szczypiorek)
  • Kilka plasterków pieczonej piersi z kurczaka.
  • Mała papryka czerwona
  • Łyżka masła
  • Nieco czosnku w proszku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • W naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy na gładką masę.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i paprykę.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku.
  • Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię, następnie umieszczamy na niej masło.
  • Wylewamy masę jajeczną na patelnię i smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru spod spodu.
  • Następnie delikatnie, z użyciem talerza wielkości patelni, przerzucamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
  • Omlet podajemy po złożeniu na pół. Obsypujemy całość zielonym szczypiorkiem.