Olejek z tego polskiego zioła pomaga na żołądek i zatoki
Adobe Stock
Newsy

Olejek z tego zioła to czyste zdrowie. Zróbcie go w domu i stosujcie na bóle żołądka i zapalenie zatok

Używając wszystkich nazw tej popularnej przyprawy, którą z pewnością macie w kuchni, można się pogubić. Niezależnie od nazwy, jej właściwości są niezmiennie korzystne.

Lebiodka pospolita to typowo polskie zioło rosnące samoistnie w świetlistych zaroślach i w lasach, na terenie nasłonecznionych polan. To roślina występująca także w Afryce Północnej, Azji i innych krajach europejskich. Popularnie zwana jest dzikim majerankiem, ale najlepiej znacie ją pod jeszcze inną nazwą – oregano.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak działa na organizm oregano?

Oregano nie tylko podnosi smak potraw, ale też zmniejsza rakotwórcza działanie mięs przyrządzanych w wysokich temperaturach oraz ułatwia ich trawienie, dlatego tak często dodaje się to je właśnie do mięs.

To zioło zawiera duże ilości związków fenolowych, które poprzez usuwanie wolnych rodników zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Dziki majeranek stosowany jest w medycynie naturalnej jako lek wykrztuśny, łagodzący nieżyt dróg oddechowych i choroby zatok.

Zapobiega cukrzycy i chorobom serca, a także wspomaga wątrobę, jelita i łagodzi objawy chorób wrzodowych. Odtruwa organizm, ma działanie dezynfekujące. Działa też uspokajająco, jest stosowany w leczeniu nerwic, migren i bezsenności.

Zawiera takie witaminy jak A, witaminy z grupy B, C, E i K, a także sole mineralne: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.

Zobacz także
Ten olej to "płynne złoto". Pijcie łyżkę na czczo i przed snem.

Ten olej to płynne złoto. Pijcie jedną łyżkę na czczo i drugą przed snem. Pomoże wam obniżyć cholesterol

To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie

To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie

Przepis na domowy olejek z oregano

Oregano można z powodzeniem hodować na doniczkach na balkonie czy kuchennym oknie. Olejek z tego zioła przygotowuje się z suszonych listków. Jeśli macie świeże, wystarczy je kilka dni wcześniej podsuszyć. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych liści oregano (ok. 50 gr)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron lub migdałów (200 ml)
  • Szklany pojemnik ze szczelną pokrywką

Przygotowanie:

  1. Rozetrzyjcie liście w dłoniach, żeby uwolnić olejki eteryczne, wsypcie do szklanego pojemnika, w którym olejek będzie przechowywany.
  2. Dodajcie wybrany olej w takiej ilości, aby całkowicie przykrył liście.
  3. Zagotujcie w garnku wodę, zdejmijcie z ognia i do kąpieli wodnej włóżcie słoik z mieszanką. Pozostawcie w kąpieli wodnej na 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmijcie słoik, mocno zakręćcie i odstawcie na 2 tygodnie w chłodne miejsce.
  5. Na koniec odcedźcie olej, przelejcie do czystej butelki i używajcie do celów zdrowotnych oraz kulinarnych.
  6. Olejek poza tym, że ma właściwości lecznicze, jest doskonałym, aromatyzowanym olejem do potraw.

Źródło: Wikipedia, aptekagemini.pl, medonet.pl

Planujecie schudnąć? Napar z tej popularnej przyprawy zdziała cuda
Adobe Stock
Newsy
Planujecie schudnąć? Napar z tej przyprawy zdziała cuda. Na bank macie ją w kuchni
Tylko jeden składnik i szklanka gorącej wody pozwolą przygotować smaczny napój, który ułatwi odchudzanie. Pijcie go codziennie.

Odchudzanie to żmudny proces wymagający wyrzeczeń, ograniczenia ilości spożywanej żywności, a także  wytrwałości i cierpliwości. Proponujemy przepis na domowy napar z użyciem bardzo prostej przyprawy, która na pewno jest w każdej kuchni. Używacie jej do ciężkich, tłustych mięs, które dzięki niej łatwiej trawicie. Napar ten przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu bez trudu zrzucicie dodatkowe kilogramy. Jak kminek działa na organizm? W dawnej Polsce kminek był wykorzystywany do łagodzenia zgagi, odświeżania oddechu oraz pobudzania układu trawiennego po zjedzeniu ciężkostrawnych i wzdymających potraw. Dawne gospodynie używające kminku jako produktu leczniczego miały rację: przyprawa ma szerokie działanie zdrowotne. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Reguluje dopływ żółci i soków trawiennych do dwunastnicy. Dzięki temu pomaga na wiele dolegliwości trawiennych: Wzdęcia Odbijanie Bóle brzucha Zaparcia Brak apetytu Zioło jest doskonałą przyprawą do mięs. Nie tylko poprawia smak dań, ale także powoduje, ze jedzenie ciężkostrawnych potraw jest łatwiejsze do strawienia. Obecność kminku przyspiesza spalanie tłuszczów i w ten sposób ułatwia odchudzanie. Kminek można spożywać nie tylko w potrawach mięsnych. Dodany do ziemniaków, uszlachetnia ich smak. Spróbujcie upiec ziemniaki z kminkiem, a przekonacie się, że to proste zioło dodane do zwykłych ziemniaków tworzy doskonałe, aromatyczne i pożywne danie. Żeby zwiększyć ilość spożywanego kminku i w ten sposób ułatwić i przyspieszyć przemianę materii sprzyjająca odchudzaniu, możecie użyć go do przyrządzenia naparu. Przepis na kminkową herbatkę spalającą tłuszcz Składniki: 1 łyżeczka nasion kminku...

	 Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Wystarczy zmienić jeden szczegół w klasycznym przepisie na gołąbki, aby zachwyciły absolutnie wszystkich! To za sprawą wyjątkowo aromatycznego zioła, które wzbogaca walory smakowe potrawy.

Tymianek to niezwykłe zioło, o którym często zapomina się w codziennym gotowaniu. Cudownie wzbogaca smak mięsa, ryb, a także pieczywa. Ma także bardzo wszechstronne właściwości zdrowotne: zawiera witaminy z grupy B i C, a także wiele minerałów. Poza kuchnią tymianek stosowany jest również w aromaterapii, a także kosmetyce jako środek odkażający, przeciwzapalny i antybakteryjny.  Do czego warto dodać tymianek? Zioło to idealnie uzupełni zwłaszcza potrawy należące do kuchni śródziemnomorskiej, ale pasuje także do drobiu, zapiekanek, gęstych zup-krem, sosów, kaczek, królika oraz do dziczyzny. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego tymianek jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą warto mieć w kuchni.  Przepis na gołąbki z tymiankiem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego ) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego ) 3-4 cebule ( pokrojone drobno ) garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków ) 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki sól pieprz mielony maggi w płynie 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag ) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 4 łyżki mąki szczypta cukru 4 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup (typu np. Jarzynka) Przygotowanie Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż, a następnie odcedzić.  Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto. Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki. Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą, pieprzem, maggi w płynie. Ułożoną w dużym garnku kapustę zalać wodą i zagotować. Parzyć...

Ten olej poprawia koloryt skóry i podnosi odporność. Zrobicie go w domu z 2 składników
AdobeStock
Newsy
Ten olej poprawia koloryt skóry i podnosi odporność. Zrobicie go w domu z 2 składników
Olej marchewkowy to prawdziwa bomba zdrowotna dla waszego zdrowia. Świetnie się również sprawdza w pielęgnacji ciała – cery, włosów a nawet paznokci. Jak go przygotować? Oto najprostszy przepis.

Olej z marchwi to naturalny olejek roślinny wytwarzany z korzenia marchwi . Olej ten jest bogaty w witaminy A, B, C, D i E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera kilka przeciwutleniaczy, w tym beta karoten, który sprzyja utrzymaniu zdrowej i promiennej skóry. Olejek marchewkowy jest bogaty w witaminy i może poprawić wygląd naszej skóry na wiele sposobów. Bez względu na to, czy macie skórę suchą, skłonną do trądziku, czy wrażliwą, olejek z marchwi jest świetnym ratunkiem dla waszej skóry. Z uwagi na to, że jest bogaty w witaminę A i karotenoidy, olejek z marchwi pomaga nadać skórze naturalny, promienny wygląd a także świetnie wyrównuje koloryt skóry sprawiając, że ma ona atrakcyjny, brzoskwiniowy kolor. Olejek z marchewki pomaga też opóźniać starzenie się skóry – nie tylko wyrównuje zmarszczki , ale też ujędrnia skórę. Zawartość kwasu linolowego w oleju marchwiowym to kolejny powód, dla którego ten składnik ma działanie przeciwzapalne na skórę, pomagając uspokoić i ukoić wrażliwą skórę. Z uwagi na obecność witaminy C, olej ten świetnie również podnosi odporność . Możecie go nie tylko pić, ale też dodawać do sałatek czy innych potraw. Przepis na olejek marchewkowy Do przygotowania olejku marchewkowego potrzebujecie tylko dwóch składników, które na pewno macie w kuchni. Składniki: kilka marchewek olej słonecznikowy Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wiórki marchewkowe wkładamy do ciemnej, szklanej buteleczki i wlewamy olej słonecznikowy, tak aby zakrył wiórki. Butelkę zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce (należy nią codziennie potrząsać). Mikstura jest...

Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny
Cynamon nie tylko jest przyprawą do ciast. Jego zastosowanie jest dużo szersze. Sprawdza się w kuchni, pielęgnacji, łagodzi niektóre dolegliwości, ułatwia relaks. Oto cynamonowy eliksir, w domowym wydaniu.

Zapach cynamonu przywodzi na myśl święta, smak zimowej herbaty czy wypieki, którymi pachnie cały dom. Z powodu właściwości rozgrzewających i długich miesięcy chłodu panujących w Polsce, w naszym kraju najczęściej kojarzy się właśnie z rozgrzewaniem. Ale pamiętajcie, że to przyprawa, która pochodzi z zupełnie innych stref klimatycznych. Cynamonowiec rośnie w Indiach, Birmie, na Sri Lance, a także w Afryce, na Karaibach i Azji Wschodniej. W ojczyźnie cynamonu nie ma potrzeby ciągle się rozgrzewać. Tam cenione są inne właściwości cynamonu. Także u nas można je wykorzystać.  Jak zrobić olejek cynamonowy i do czego go stosować? Olejek cynamonowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Może być dodatkiem spożywczym, który dzięki obecności tłuszczu jest dobrym nośnikiem cynamonowego aromatu. Zastosowany w tej formie do mięs, egzotycznych sosów czy ciast, znacznie lepiej transportuje olejki eteryczne do potraw. Cynamonowy smak jest wtedy wyrazistszy i mocniejszy. Inne zastosowanie olejku cynamonowego: Jest mieszanką ujędrniającą i wyszczuplającą. Stosowany regularnie do masażu, pozwala pozbyć się cellulitu Uspokaja i ułatwia zasypianie. Wystarczy niewielką ilość wetrzeć delikatnie w skronie Pomaga na ból głowy, dzięki kojącemu zapachowi i właściwościom łagodzącym Przygotowanie olejku cynamonowego jest bardzo proste. Potrzebny będzie cynamon w laskach, dobra oliwa i czysty słoik z przykrywką: Weźcie kilka lasek cynamonu i umieśćcie w słoiku. Zalejcie oliwą, zakręćcie i odstawcie w ciemne, chłodne miejsce. W chłodzie cynamon w oliwie powinien pozostawać około 14 dni. Codziennie należy potrząsnąć słoikiem, żeby wymieszać składniki.         Wyświetl ten post na Instagramie  ...