Olejek z tego polskiego zioła pomaga na żołądek i zatoki
Adobe Stock
Newsy

Olejek z tego zioła to czyste zdrowie. Zróbcie go w domu i stosujcie na bóle żołądka i zapalenie zatok

Używając wszystkich nazw tej popularnej przyprawy, którą z pewnością macie w kuchni, można się pogubić. Niezależnie od nazwy, jej właściwości są niezmiennie korzystne.

Lebiodka pospolita to typowo polskie zioło rosnące samoistnie w świetlistych zaroślach i w lasach, na terenie nasłonecznionych polan. To roślina występująca także w Afryce Północnej, Azji i innych krajach europejskich. Popularnie zwana jest dzikim majerankiem, ale najlepiej znacie ją pod jeszcze inną nazwą – oregano.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak działa na organizm oregano?

Oregano nie tylko podnosi smak potraw, ale też zmniejsza rakotwórcza działanie mięs przyrządzanych w wysokich temperaturach oraz ułatwia ich trawienie, dlatego tak często dodaje się to je właśnie do mięs.

To zioło zawiera duże ilości związków fenolowych, które poprzez usuwanie wolnych rodników zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Dziki majeranek stosowany jest w medycynie naturalnej jako lek wykrztuśny, łagodzący nieżyt dróg oddechowych i choroby zatok.

Zapobiega cukrzycy i chorobom serca, a także wspomaga wątrobę, jelita i łagodzi objawy chorób wrzodowych. Odtruwa organizm, ma działanie dezynfekujące. Działa też uspokajająco, jest stosowany w leczeniu nerwic, migren i bezsenności.

Zawiera takie witaminy jak A, witaminy z grupy B, C, E i K, a także sole mineralne: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.

Zobacz także
Ten olej to "płynne złoto". Pijcie łyżkę na czczo i przed snem.

Ten olej to płynne złoto. Pijcie jedną łyżkę na czczo i drugą przed snem. Pomoże wam obniżyć cholesterol

To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie

To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie

Przepis na domowy olejek z oregano

Oregano można z powodzeniem hodować na doniczkach na balkonie czy kuchennym oknie. Olejek z tego zioła przygotowuje się z suszonych listków. Jeśli macie świeże, wystarczy je kilka dni wcześniej podsuszyć. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych liści oregano (ok. 50 gr)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron lub migdałów (200 ml)
  • Szklany pojemnik ze szczelną pokrywką

Przygotowanie:

  1. Rozetrzyjcie liście w dłoniach, żeby uwolnić olejki eteryczne, wsypcie do szklanego pojemnika, w którym olejek będzie przechowywany.
  2. Dodajcie wybrany olej w takiej ilości, aby całkowicie przykrył liście.
  3. Zagotujcie w garnku wodę, zdejmijcie z ognia i do kąpieli wodnej włóżcie słoik z mieszanką. Pozostawcie w kąpieli wodnej na 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmijcie słoik, mocno zakręćcie i odstawcie na 2 tygodnie w chłodne miejsce.
  5. Na koniec odcedźcie olej, przelejcie do czystej butelki i używajcie do celów zdrowotnych oraz kulinarnych.
  6. Olejek poza tym, że ma właściwości lecznicze, jest doskonałym, aromatyzowanym olejem do potraw.

Źródło: Wikipedia, aptekagemini.pl, medonet.pl

Kurkuma, napój z kurkumy
Pixabay/creatorswati
Newsy
Ten napój genialnie oczyszcza wątrobę, pomaga zrzucić niechciane kilogramy i wzmacnia odporność. Pijcie codziennie
Chyba nie ma lepszego czasu na detoks niż końcówka roku albo okres pomiędzy świętami i sylwestrem. Na ten z naszego przepisu potrzebujecie dosłownie kilku dni.

Detoks to potężna dawka oczyszczenia, jak również usunięcia z ciała magazynowanych zbytecznie toksyn. Jeśli to dla was nowość, ten robiony za pierwszym razem zadziała najbardziej skutecznie. Jak wytrwać na detoksie? W zależności od tego, jaki rodzaj oczyszczania organizmu wybierzecie, tak łatwo lub trudno będzie wam go przejść. Działanie polegające na pozbywaniu się toksyn zazwyczaj jest restrykcyjne i wymaga sporej dawki samodyscypliny. Detoksy warzywne i owocowe uzupełnią wasze niedobory witamin i pozwolą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Są dobrym wstępem do diety, ale i skutecznym pomysłem na tymczasowe odtrucie ciała. Jeszcze innym rodzajem detoksu jest jedzenie produktów wyłącznie roślinnych, jedynie białkowych albo pochodzenia zwierzęcego. Pomysł jakkolwiek ryzykowny, cieszy się w niektórych kręgach ogromnym powodzeniem. Najskuteczniejszym i zarazem najprzyjemniejszym rodzajem detoksu są te kilkudniowe, podczas których stawiajcie na gorące napary o prostym składzie podnoszącym odporność. Wtedy możecie mieć pewność, że niczego wam nie ubędzie. Wręcz przeciwnie, takie detoks to same korzyści! Detoks z kurkumą, imbirem i sokiem z cytryny Niektóre składniki nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tak jest w przypadku kurkumy, imbiru oraz cytryny.   Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu , czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Bywa często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Badania na szeroką skalę pokazują, że jej działanie wykazuje ogromne korzyści dla m.in. mózgu. Imbir jest stosowany na przeziębienie, odchudzanie, gardło i kaszel. Do głównych właściwości imbiru można zaliczyć rozgrzewanie, wspomaganie odporności i skuteczne...

miod
unsplash.com/@storiesbysoph
Newsy
Jak rozpoznać dobrej jakości miód? Zwróćcie uwagę na te 3 szczegóły
Miody powinny wam towarzyszyć przez cały sezon jesienno-zimowy. Rozgrzewają, podnoszą odporność i dodają słodyczy wieczornej herbacie.

Miód to naturalny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. W starożytności służył jako maść.  Miód daje siłę, zdrowie i długowieczność Taki pogląd głosili starożytni Grecy. Kleopatra dbała o swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, ale także jako produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie wraca się do właściwości miodu pszczelego. I to nie tylko w kosmetyce! Kaloryczność 100 gramów miodu powala. W jego małej porcji można znaleźć aż 304 kalorii. Jeśli chcecie posłodzić herbatę, wystarczy dodać małą łyżeczkę. Miodem można zastępować cukier. Naturalny miód zawiera bowiem dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę.  Miód można być spożywany przez ludzi z cukrzycą. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Właściwości miodu hamują też powstawanie próchnicy. Nasze babcie radziły smarować rany miodem. Wiedziały, co robią! Miód wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające. Naturalny miód ma szerokie zastosowanie Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych. Zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok. Jak wybrać właściwy miód? Oferta handlowa dotycząca miodów jest obszerna i zróżnicowana. Najlepiej sięgać po miody, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Duże i kolorowe słoiki mogą kusić. Wielość opcji może być prawdziwie wyczerpująca. Aby...

Makaron z makiem
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy
Przepis na wigilijny makaron z makiem. Tradycja w najczystszej postaci. Proste wykonanie!
Świąteczna kolacja to specjały słone i słodkie. Mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie potrawa wigilijna!

Na Wigilijnym stole nie powinno zabraknąć słodkości. Świąteczne specjały różnią się jednak od potraw, które jemy na co dzień. Jednym ze składników, jaki pasuje na tę okazję jest mak. Ponadprzeciętne właściwości Właściwości lecznicze maku znamy już od starożytności. Maku używano wówczas nie tylko do potraw. Okazał się idealną bazą do wytwarzania substancji psychoaktywnych. Współcześnie mak znajduje zastosowanie w farmacji. Produkuje się z niego m.in. leki o działaniu uspokajającym. Mak zawiera komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera spore ilości witaminy A, D,  E oraz witaminę C. To doskonałe źródła wapnia, będącego naturalnym budulcem kości. 100 g maku to aż 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. To nie wszystkie dobre wiadomości związane z makiem. Jego niebieskie ziarenka to bogactwo żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku . Wytwarzany z maku olej makowy reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyspiesza gojenie ran. Można z powodzeniem dodawać go do sałatek i ulubionych przekąsek. Umiarkowane ilości Kwasy omega-6  zawarte w maku korzystanie wpływają na pracę serca i przywracają równowagę cholesterolu w organizmie. Mak znajdziemy na półkach sklepów spożywczych, jednak warto szukać głównie tych ze zdrową żywnością. Ziarenka maku w nadmiarze mogą jednak szkodzić . Mak po świętach warto dawkować w ostrożnych, ale zauważalnych ilościach. Jeśli planujecie Wigilię przy tradycyjnych potrawach świątecznych, podpowiadamy prostą potrawę z makiem w roli głównej. Przepis sprawdzi się także jako słodki obiad. Jest przepyszny! Przepis na makoron z makiem i bakaliami Składniki: 150 g makaronu 200 g maku 2-3 łyżki miodu 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 2 -3...

woda z ogórków
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by mielone były wilgotne? Sok po ogórkach kiszonych może ci w tym pomóc. Genialny trik
Nie wylewaj wody po ogórkach! Możesz ją ponownie wykorzystać w kuchni do kotletów i innych dań!

Wylewasz wodę po ogórkach kiszonych? Ogromny błąd! Można ją wykorzystać chociażby do zakwaszania zup albo po prostu wypić prosto ze słoika. Bogata jest w cenne witaminy i minerały oraz kwas mlekowy, który świetnie usprawnia działanie układu pokarmowego. Jakie jeszcze właściwości ma woda z ogórków? Sprawdź koniecznie, a już nigdy więcej jej nie wylejesz! Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków jest doskonałym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Jej właściwości to m.in.: Wspomaganie pracy układu pokarmowego Wyrównanie gospodarki wodno-zasadowej Nawodnienie organizmu Jest źródłem witaminy C, E, K, A oraz B Woda z ogórków na odchudzanie i problemy z żołądkiem Zalewa po ogórkach zawiera duże ilości kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych. Działają one kojąco na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. Zalety wody po ogórkach docenią także osoby cierpiące na problemy z nieregularnym wypróżnianiem, ponieważ doskonale reguluje ona pracę jelit i pomaga na zaparcia. Pomoże także tym, którzy uskarżają się na zatrzymywanie wody w organizmie! Opuchnięte stopy i dłonie często są wbrew pozorom wynikiem odwodnienia, a nie nadmiaru wody. Gdy jej brakuje, organizm zaczyna zatrzymywać ją w tkankach i stąd opuchlizny. Warto włączyć do swojej diety wodę z ogórków, by zwalczyć ten problem. Jak stosować wodę z ogórków? Sposobów na wykorzystanie zalewy po ogórkach jest naprawdę sporo! Oto najpopularniejsze z nich: Zakwaszanie zup i sosów – zupa ma mało wyrazisty smak? Dodaj do niej wody z ogórków! Nada jej charakteru i kwaśnego posmaku. Świetnie pasuje do zupy jarzynowej, kalafiorowej i ogórkowej oczywiście....