W ciągu ostatnich kilkunastu lat zainteresowanie medyczne kwiatem róży wzrosło. Naukowcy przeprowadzili jak dotąd dziesiątki badań, w trakcie których analizowano jej potencjalne zastosowanie w leczeniu wielu chorób, w tym chorób skóry, hepatotoksyczności, zaburzeń czynności nerek, biegunki, stanów zapalnych, zapalenia stawów, cukrzycy, hiperlipidemii, otyłości oraz nowotworów. Ostatnio polscy naukowcy dokonali niesamowitego odkrycia dotyczącego róży pomarszczonej i jej wpływu na rozwój nowotworów. Odkrycie wrocławskich badaczy zachwyciło cały naukowy świat.

Niezwykłe odkrycie polskich naukowców

Naukowcy z wrocławskiej Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego odkryli, że olej z róży pomarszczonej, może chronić przed naciekaniem nowotworów złośliwych i przerzutami. Wszystko to dzięki zawartych w nim składnikom aktywnym, takim jak: flawonoidy, polifenole, polisacharydy, pigmenty, witaminy, kwas euskafowy i kwas tormentowy. Naukowcy od lat wiedzą, że przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i polifenole, odgrywają kluczową rolę w walce z nowotworami i cukrzycą.

Badacze przeprowadzili badania w trakcie których porównali skład oleju z róży pomarszczonej (Rosa rugosa) z dostępnym w obrocie handlowym olejem z róży dzikiej (Rosa canina). Wyniki wprowadziły ich w osłupienie.

Zobacz także:

Stwierdziliśmy, że olej z nasion R.rugosa ekstrahowany nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych, które mają stosunkowo silny efekt przed stresem oksydacyjnym, a także mogą hamować naciekanie i tworzenie się przerzutów nowotworowych - powiedziała dr Magdalena Grajzer, która koordynowała badaniem.

Ponadto, wykazano, że emulsja z tej róży, znacznie przyspiesza gojenie się ran.

Róża pomarszczona to popularny w Polsce krzew ozdobny. To niezwykłe, że roślina ta ma tak bogate właściwości zdrowotne. Jest też wykorzystywana w kulinariach. Można z niej zrobić smaczne przetwory, nalewki, syropy, konfiturę a nawet wino.

Źródło: radiozet.pl