Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat
Pixabay
Newsy

Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Róża pomarszczona to nie tylko ozdobny krzew o pięknych różowych kwiatach. To także roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych.

W ciągu ostatnich kilkunastu lat zainteresowanie medyczne kwiatem róży wzrosło. Naukowcy przeprowadzili jak dotąd dziesiątki badań, w trakcie których analizowano jej potencjalne zastosowanie w leczeniu wielu chorób, w tym chorób skóry, hepatotoksyczności, zaburzeń czynności nerek, biegunki, stanów zapalnych, zapalenia stawów, cukrzycy, hiperlipidemii, otyłości oraz nowotworów. Ostatnio polscy naukowcy dokonali niesamowitego odkrycia dotyczącego róży pomarszczonej i jej wpływu na rozwój nowotworów. Odkrycie wrocławskich badaczy zachwyciło cały naukowy świat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niezwykłe odkrycie polskich naukowców

Naukowcy z wrocławskiej Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego odkryli, że olej z róży pomarszczonej, może chronić przed naciekaniem nowotworów złośliwych i przerzutami. Wszystko to dzięki zawartych w nim składnikom aktywnym, takim jak: flawonoidy, polifenole, polisacharydy, pigmenty, witaminy, kwas euskafowy i kwas tormentowy. Naukowcy od lat wiedzą, że przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i polifenole, odgrywają kluczową rolę w walce z nowotworami i cukrzycą.

Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat
Pixabay

Zobacz także
Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają mnóstwo korzystnych właściwości

Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają za to mnóstwo korzystnych właściwości

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki

Badacze przeprowadzili badania w trakcie których porównali skład oleju z róży pomarszczonej (Rosa rugosa) z dostępnym w obrocie handlowym olejem z róży dzikiej (Rosa canina). Wyniki wprowadziły ich w osłupienie.

Stwierdziliśmy, że olej z nasion R.rugosa ekstrahowany nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych, które mają stosunkowo silny efekt przed stresem oksydacyjnym, a także mogą hamować naciekanie i tworzenie się przerzutów nowotworowych - powiedziała dr Magdalena Grajzer, która koordynowała badaniem.

Ponadto, wykazano, że emulsja z tej róży, znacznie przyspiesza gojenie się ran.

Róża pomarszczona to popularny w Polsce krzew ozdobny. To niezwykłe, że roślina ta ma tak bogate właściwości zdrowotne. Jest też wykorzystywana w kulinariach. Można z niej zrobić smaczne przetwory, nalewki, syropy, konfiturę a nawet wino.

Źródło: radiozet.pl

zużyty olej
Adobe Stock
Newsy
Przelewacie użyty olej do słoika i smażycie na nim jeszcze raz? Ten błąd może mieć fatalne konsekwencje
Jeżeli używacie tego samego oleju kilka razy do smażenia, dowiedzcie się koniecznie czym to grozi.

Przyznajcie się z ręką na sercu – czy po smażeniu pączków w Tłusty Czwartek pozbyliście się całego oleju? Czy może stoi on nadal w garnku i zużyjecie go przy najbliższej okazji, smażąc ponownie pączki lub coś innego? Oszczędzanie w ten sposób jest bardzo pozorne. Ponowne odgrzewanie oleju nawet po kilka razy i smażenie w nim potraw, ma bardzo zły wpływ na zdrowie i prowadzi do wielu chorób, których leczenie kosztuje znacznie więcej niż butelka nowego oleju w sklepie. Dowiedzcie się, czym grozi wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu. Czy olej może być trujący? By sprawdzić jak olej wpływa na zdrowie, naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badanie na myszach. Wszystkim zwierzętom wstrzyknięto do organizmów komórki raka piersi. Następnie przez tydzień, myszy były karmione niskotłuszczowymi pokarmami. Po tym czasie podzielono je na dwie grupy. Jednej z nich do jedzenia dodawano świeży olej, a druga dostawała olej wielokrotnie odgrzewany. Wyniki były przerażające! Po trzech tygodniach okazało się, że w tej grupie myszy, które dostawały odgrzewany olej, rak piersi rozwijał się zdecydowanie szybciej i agresywniej. Guzy były większe i nastąpiły przerzuty do innych organów. To nie brzmi zachęcająco! Skutki jedzenia starego oleju Nowotwory nie są jedyną konsekwencją spożywania wielokrotnie odgrzewanego oleju. Zwiększa on także ryzyko: Udaru mózgu, Zawału serca, Choroby niedokrwiennej serca. Przyczyną tego jest podwyższony poziom cholesterolu LDL. Nieleczony może prowadzić do wyżej wymienionych chorób. Spożywanie oleju, który był kilka razy podgrzany, znacznie zwiększa cholesterol! Prowadzi też do wystąpienia takich dolegliwości jak palenie w żołądku i przełyku. Zgaga jest odpowiedzią organizmu na wszystkie szkodliwe substancje zawarte w starym oleju....

Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Spożywacie takie jedzenie? Lepiej przestańcie, bo możecie poważnie się rozchorować - chodzi tutaj nawet o nabawienie się choroby nowotworowej.

Gorące zupy, gorące dania, gorące napoje – Polacy uwielbiają jeść potrawy, które są serwowane na gorąco. Mało kto wie, że taki sposób jedzenia może powodować poważne problemy zdrowotne. Spożywanie gorącego jedzenia a rak przełyku  Jakiś czas temu naukowcy dokonali bardzo niepokojącego odkrycia. W toku badań wykazali, że jedzenie gorących dań i picie gorących napojów niszczy zewnętrzną wyściółkę przełyku, co wymaga ciągłej regeneracji komórek. Podczas tego procesu istnieje większa szansa, że coś może pójść nie tak i zamienić normalne komórki w komórki rakowe. Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer" zasugerowało, że istnieje związek między spożywaniem gorącej herbaty a rakiem płaskonabłonkowym przełyku. Jak się okazuje odkrycie to wcale nie jest nowe, ponieważ podobne wnioski wyciągnięto już kilkadziesiąt lat temu. W 1939 r. naukowiec W.L. Watson, po przejrzeniu dokumentacji klinicznej dotyczącej 771 przypadków raka przełyku, pisał: Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie najbardziej stałym czynnikiem predysponującym do raka przełyku. Jeśli gorące napoje rzeczywiście powodują ten typ raka, można dzięki temu wyjaśnić dużą część wszystkich przypadków w populacjach, w których picie herbaty, kawy lub mate (ziołowego naparu z Ilex paraguariensis, powszechnie spożywanego w kilku krajach Ameryki Południowej) lub spożywanie gorących potraw, jest czymś pospolitym. Częstotliwość występowania raka przełyku Rak przełyku jest ósmym najczęstszym nowotworem na świecie i zajmuje szóste miejsce wśród wszystkich nowotworów pod względem śmiertelności. Wiele badań wykazało, że nawyki żywieniowe są istotnie skorelowane z występowaniem tego typu nowotworu....

Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie
Flickr
Newsy
Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie
Nowe badania dotyczące wpływu herbaty na zdrowie człowieka do serca powinni wziąć sobie zwłaszcza mężczyźni.

Picie zielonej herbaty jest zdrowe – o tym wiadomo powszechnie od dawna. Nie tak dawno zaś udowodniono pozytywny wpływ picia zielonej herbaty na koronawirusa. Przeczytacie o tym tutaj: Naukowcy nie wierzą własnym oczom. Te 3 popularne produkty mogą hamować koronawirusa Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Oprócz tego picie zielonej herbaty ma wiele różnych pozytywnych stron. Oto tylko część z nich. Z wrażenia aż przysiądziecie: Wpływa na dobry stan układu sercowo-naczyniowego, poprawia krążenie Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, żołądka, jelita grubego, trzustki Ułatwia odchudzanie Przeciwdziała cellulitowi Pozytywnie wpływa na sprawność umysłową Poprawia wygląd skóry Wspomaga pracę układu odpornościowego Zapobiega wystąpieniu parodontozy Kto powinien pić codziennie zieloną herbatę? Ostatnie badania wykazały jeszcze jedną ciekawą cechę picia herbaty. Chińscy naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie przyjrzeli się sprawie z nieco innej strony. Uczeni zbadali duża grupę osób o dobrym zdrowiu i podzielili ją na dwie główne części. Tych, którzy pili codziennie zieloną herbatę i tych, którzy nie piją jej wcale. Wyniki badania wykazały oczywiście pozytywne skutki picia herbaty, która okazała się mieć wpływ znaczny wpływ na kondycję zdrowotną badanych. Jednak bardziej zaskakujące jest to, że zielona herbata najlepiej wpłynęła na zdrowie badanych mężczyzn. Co sprawia, że zielona herbata jest zdrowa? Zarówno czarna, jak i zielona herbata zawiera w sobie organiczne związki zwane polifenolami. To właśnie im zawdzięczać można wspaniałe cechy herbaty – głównie tej zielonej. Polifenole zawarte w herbacie wykazują duże działanie...

Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
AdobeStock
Newsy
Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
Długoterminowo taka dieta jest naprawdę niebezpieczna. Dowiedzcie się, jakich produktów należy unikać.

Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Kolejne badania potwierdzają to, o czym mówiło się od kilku lat. Dieta obfitująca w mięso jest niekorzystna dla zdrowia pod wieloma względami. Naukowcy mają na to teraz jeszcze jeden dowód. Dowiedzcie się, jakich produktów lepiej unikać, jeśli chcecie cieszyć się przez lata dobrym zdrowiem. Dieta bogata w mięso – jakie ma wady? Od dawna wiadomo, że dieta obfitująca w mięso może przyczyniać się do powstawania wrzodów i nowotworów żołądka. Przetworzone, czerwone mięso jest też powiązane ogólnie ze zwiększonym występowaniem nowotworów. Inne wady diety bogatej w mięso to: Zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych Zwiększone ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego: raka żołądka i jelita grubego Ogólnie większa śmiertelność Dieta bogata w mięso a niewydolność nerek Badacze postanowili tym razem sprawdzić, jaki wpływ na zdrowie nerek ma dieta bogata w mięso. Naukowcy z Singapuru zebrali naprawdę szerokie grono osób w wieku 45-74 lat. Udało im się zaangażować do badania aż 63 tysiące uczestników. Okazało się, że grupa osób jedząca najwięcej czerwonego mięsa, cierpi z powodu niewydolności nerek aż o 40% częściej niż ludzie, którzy spożywają je najrzadziej. Badanie to jest bardzo solidne. Trwało aż 15 lat. Co ważne, nie stwierdzono, żeby choroby nerek powodowały ryby, drób czy jajka. To zależność ścisła dla czerwonego mięsa. Potwierdziły się też inne obserwacje, które już wcześniej udowodniono w wielu różnych badaniach. Jedzenie dużej ilości roślin strączkowych takich jak soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, chroni przed wystąpieniem nowotworów. Nie trzeba rezygnować, wystarczy ograniczać Co ważne, nie chodzi...