Bigos to danie wymagające – przede wszystkim czasu. Jednak znany ekspert od gotowania Karol Okrasa udowodnił, że da się zrobić pyszny bigos w niespełna pół godziny!

Wydaje się niewiarygodne, ale naprawdę to zrobił. W dodatku tak przyrządzony bigos wygląda bardzo smacznie. Spróbujcie go zrobić sami z poniższego przepisu. Na pewno się przyda, gdy weźmie was ochota na bigos, a nie będziecie mieli czasu na jego długie gotowanie!

Przepis na ekspresowy bigos Karola Okrasy

Przygotowanie bigosu zajmie wam zaledwie 25 minut.

Składniki

  • 30 dag schabu
  • 10 dag wędzonego, surowego boczku
  • 200 g białej kapusty
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml czerwonego wina
  • 50 ml sosu worcestershire
  • 1 cebula
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 liście laurowe
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Pokrójcie boczek w kostkę i przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie bez użycia tłuszczu – za chwilę sam się wytopi z boczku! Podsmażajcie chwilę.
  2. Następnie wytnijcie tłuszcz ze schabu i pokrójcie w plasterki. Dodajcie na patelnię z boczkiem, doprawcie solą i pieprzem. Smażcie przez 5 minut z dodatkiem 2 łyżek smalcu.
  3. Gdy mięso będzie już usmażone, przełóżcie je do osobnego naczynia.
  4. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie ją na tłuszczu ze smażenia boczku i schabu. Następnie oddajcie do niej suszone śliwki pokrojone w paseczki, a na koniec poszatkowaną białą kapustę.
  5. Całość doprawcie łyżeczką kolendry i 4 liśćmi laurowymi. Wymieszajcie i smażcie, podlewając co jakiś czas odrobiną wody. Wsypcie łyżeczkę majeranku i duście do momentu, aż kapusta zmięknie.
  6. Nieodciśniętą kapustę kiszoną wrzućcie do bigosu i posypcie solą i pieprzem. Duście do odparowania wody.
  7. Na sam koniec wlejcie do bigosu 100 ml czerwonego wina, 50 ml sosu worcestershire oraz łyżkę miodu. Smażcie na dużym ogniu, by odparować wodę. Później dodajcie usmażony wcześniej schab i boczek. Wymieszajcie i gotowe!