bigos na szybko
ONS, Flickr
Newsy

Karol Okrasa robi bigos w zaledwie 25 min. Dodaje 3 wyjątkowe składniki, które podkręcają smak dania

Czy da się zrobić bigos w niecałe pół godziny? Można, a do tego wychodzi przepyszny! Wypróbujcie przepis Karola Okrasy.

Bigos to danie wymagające – przede wszystkim czasu. Jednak znany ekspert od gotowania Karol Okrasa udowodnił, że da się zrobić pyszny bigos w niespełna pół godziny! Wydaje się niewiarygodne, ale naprawdę to zrobił. W dodatku tak przyrządzony bigos wygląda bardzo smacznie. Spróbujcie go zrobić sami z poniższego przepisu. Na pewno się przyda, gdy weźmie was ochota na bigos, a nie będziecie mieli czasu na jego długie gotowanie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ekspresowy bigos Karola Okrasy

Przygotowanie bigosu zajmie wam zaledwie 25 minut.

Składniki

  • 30 dag schabu
  • 10 dag wędzonego, surowego boczku
  • 200 g białej kapusty
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml czerwonego wina
  • 50 ml sosu worcestershire
  • 1 cebula
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 liście laurowe
  • Szczypta soli
Zobacz także
Jak długo gotować bigos? Wielu Polaków popełnia kardynalny błąd

Jak długo gotować bigos? Wielu Polaków popełnia kardynalny błąd

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad

Przygotowanie

  1. Pokrójcie boczek w kostkę i przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie bez użycia tłuszczu – za chwilę sam się wytopi z boczku! Podsmażajcie chwilę.
  2. Następnie wytnijcie tłuszcz ze schabu i pokrójcie w plasterki. Dodajcie na patelnię z boczkiem, doprawcie solą i pieprzem. Smażcie przez 5 minut z dodatkiem 2 łyżek smalcu.
  3. Gdy mięso będzie już usmażone, przełóżcie je do osobnego naczynia.
  4. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie ją na tłuszczu ze smażenia boczku i schabu. Następnie oddajcie do niej suszone śliwki pokrojone w paseczki, a na koniec poszatkowaną białą kapustę.
  5. Całość doprawcie łyżeczką kolendry i 4 liśćmi laurowymi. Wymieszajcie i smażcie, podlewając co jakiś czas odrobiną wody. Wsypcie łyżeczkę majeranku i duście do momentu, aż kapusta zmięknie.
  6. Nieodciśniętą kapustę kiszoną wrzućcie do bigosu i posypcie solą i pieprzem. Duście do odparowania wody.
  7. Na sam koniec wlejcie do bigosu 100 ml czerwonego wina, 50 ml sosu worcestershire oraz łyżkę miodu. Smażcie na dużym ogniu, by odparować wodę. Później dodajcie usmażony wcześniej schab i boczek. Wymieszajcie i gotowe!
Jakub Kuroń zdradził przepis na bigos na 4 mięsach
Instagram
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na czteromięsny bigos. Tak pyszny, że będziecie go wyjadać łyżkami
Cztery rodzaje mięsa, dwa rodzaje kapusty i dwa rodzaje owoców, a do tego garść aromatycznych przypraw. Bigos Jakuba Kuronia to prawdziwy kulinarny majstersztyk.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez bigosu. To tradycyjne danie gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. W czym tkwi sekret idealnego bigosu? To nie tylko dobór najlepszych składników i przypraw, ale również odpowiednio długi czas gotowania. Jak zrobić smaczny bigos? Bigos to tradycyjne polskie danie, które przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni. Nie bez znaczenia są też przyprawy. Nasz bigos będzie smaczny i aromatyczny, gdy dodamy do niego ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Bigos należy bardzo długo gotować na wolnym ogniu, regularnie go mieszając i pozwalając składnikom dobrze się przegryźć. Jak przygotowuje bigos znany polskich kucharz Jakub Kuroń? Przepis na bigos Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na bigos. Znany polski kucharz przygotowuje go z czterech rodzajów mięsa, dwóch rodzajów kapusty, dwóch rodzajów owoców oraz mnóstwa aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej białej kapusty 500 g wieprzowiny bez kości 500 g wołowiny bez kości 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce 500 g kwaśnych jabłek 4 cebule 6 ząbków czosnku 100 g śliwek 50 g suszonych grzybów 4 liście laurowe 20 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca 4 goździki po...

bigos przepis
Wikimedia
Newsy
Ten składnik świetnie dopełni smak bigosu. Nigdy byście nie wpadli na to, żeby go dodać
Bigos to danie, które większość Polaków spożywa tylko dwa razy do roku – w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Na szczęście jedne z nich zbliżają się wielkimi krokami.

Kiszona kapusta, przepyszne mięso i aromatyczne przyprawy – to właśnie te składniki tworzą idealny bigos, którego smak na przestrzeni lat pokochała zdecydowana większość Polaków. Niektórzy dodają do niego suszonego śliwki, inni grzyby, pozostali sięgają po miód, ale są też tacy, którzy uwielbiają, gdy w środku znajdują się… rodzynki. Przepis na bigos z rodzynkami  Choć z początku pomysł ten może wydawać wam się nieco dziwny, kiedy skosztujecie tak przygotowanego bigosu, z pewnością zrozumiecie, dlaczego zachęcaliśmy was do umieszczenia w nim rodzynek. Zaufajcie nam, świetnie dopełniają smak potrawy. Będziecie potrzebować: 1 kilograma kapusty kiszonej 300 gramów wędzonego boczku 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 kilograma kiełbasy 1 słoiczka przecieru pomidorowego 5 łyżek rodzynek 2 cebul 2 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu, jałowca, liści laurowych, słodkiej papryki Przygotowanie: Boczek pokrójcie w paseczki i umieśćcie na rozgrzanej patelni (nie dodawajcie żadnego tłuszczu, wytopi się z boczku).  Cebule obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku. Kiełbasę pokrójcie w półplasterki i również umieśćcie na patelni. Całość zamieszajcie, doprawcie słodką papryką i smażcie aż do zarumienienia kiełbasy. Tak przygotowane składniki przełóżcie do dużego garnka, dodajcie pokrojoną wcześniej kiszoną kapustę oraz szklankę wody i dokładnie wymieszajcie. Do powstającego bigosu dodajcie również przecier pomidorowy, rodzynki, sól oraz jałowca. Potrawę duście na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajcie do bigosu wino, wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 2 godziny. Na koniec do bigosu dodajcie...

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Przepisy
Ten przepis na bigos jest wyjątkowy. Staropolski smak zawdzięcza tym 4 gatunkom mięsa
Jeżeli macie ochotę na fantastyczny i niebanalny bigos, to wypróbujcie ten przepis!

Zwykle jadamy go na Święta Bożego Narodzenia, ale nie oznacza to, że nie możemy nawet teraz  przygotować bigosu! Mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowaliście. Historia bigosu To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Przepis na tradycyjny polski bigos z grzybami  Do przygotowania tego pysznego bigosu będziecie potrzebowali: 2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 500 g cebuli 60 g słoniny 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200 g wędzonej szynki 200 g podwędzanej kiełbasy 200 g wędzonego boczku cukier, sól, pieprz Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny. Staropolski smak bigosu podkreślą 4 rodzaje mięs - podwędzana kiełbasa, wędzony boczek, wędzona szynka i słonina. Przygotowanie: Suszone grzyby wypłuczcie, zalejcie 250 ml wody i moczcie przez 45 min. Warzywa wypłuczcie, obierzcie i pokrójcie na kawałki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Mięsa wypłuczcie, pokrójcie na duże kawałki,...

Dlaczego bigos jest gorzki
Flickr
Newsy
Robicie wszystko według przepisu, a bigos wychodzi gorzki? Jeden składnik go uratuje
Wasz bigos jest zbyt gorzki? To nie powód, by wyrzucać całą zawartość garnka do kosza. Sprawdźcie nasze sposoby.

Gotowanie bigosu to długi, żmudny proces. Prawidła i podręczniki sztuki kucharskiej mówią krótko – potrzeba aż dwudniowego gotowania, by wyciągnąć z niego wszystkie smaki! Czasem pomimo tak długiego gotowania, coś idzie nie tak. Częstym błędem jest spowodowanie, że bigos jest w smaku dość gorzki. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być całkiem sporo. Od ilości dodanej surowej kapusty, przez rodzaj dodanych grzybów. Czym zneutralizować gorzki smak bigosu? Niezależnie od tego, co spowodowało „gorzkie nieszczęście”, warto wiedzieć, w jaki sposób można sobie z tym problemem poradzić. Gorzki smak bigosu nie jest jeszcze tragedią. Łatwo będzie go zneutralizować poprzez dodanie od niego nieco cukru, miodu lub słodkich śliwek suszonych. Słodki smak niweluje smak gorzki – wystarczy pamiętać o tej fundamentalnej kulinarnej zasadzie i bez problemu uda się wam zaradzić gorzkiemu problemowi. Przepis na bigos z rodzynkami Składniki: Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. ćwierć główki) 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 25 dag łopatki wieprzowej 35 g łopatki wołowej 50 dag schabu wieprzowego 2-3 łyżki smalcu wieprzowego 10 dag kiełbasy myśliwskiej podwędzanej 5 dag boczku surowego wędzonego 15 dag boczku parzonego wędzonego Cebula Garść śliwek wędzonych Ziele angielskie Czarny pieprz Liście laurowe Ziarna jałowca Sól Cukier Opcjonalnie: miód Przygotowanie: Namoczcie grzyby w gorącej wodzie, a następnie pokrójcie je na paski. Wody po moczeniu nie należy wylewać – wlejecie ją potem do bigosu. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie na drobniejsze kawałki. Zalejcie kapustę wodą. Białą kapustę posiekajcie i wrzućcie do garnka z kapustą kiszoną. Gotujcie...