Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystych spotkań z rodziną czy świąt bez ćwikły. Domowa sałatka jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Jak się okazuje, wybór odpowiednich buraków ma znaczenie. Tylko przyrządzona z podłużnych warzyw wyjdzie naprawdę wyśmienicie. Takiej ćwikły nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!

Czy buraki są zdrowe?

Buraki są nie tylko świetnym warzywem w codziennej kuchni, ale również zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości buraków można wyróżnić:

  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • chroni wątrobę przed szkodliwymi toksynami,
  • zapobiega wystąpieniom udaru mózgu czy zapalenia serca mięśniowego,
  • poprawia koncentrację,
  • reguluje sen,
  • czy pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji.

Są warzywem z wieloma zaletami, dzięki temu nie powinny gościć w diecie nie tylko od święta, ale i na co dzień. 

Najlepsze buraki do domowej ćwikły

Choć każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na domową ćwikłę to jednak nie wszyscy wiedzą, że idealna wychodzi tylko z jednego rodzaju warzyw. Jak się okazało, najlepiej sprawdzają się podłużne buraki. Zawierają one więcej słodyczy niż inne pozostałe w sprzedaży. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Taka ćwikła będzie świetnym dodatkiem do różnych mięs na zimno, jak i na ciepło.

Zobacz także:

Przepis na domową ćwikłę

Składniki:

  • 1 kg podłużnych buraków
  • 200 g chrzanu ze słoiczka
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyjcie, przełóżcie do większego garnka i zalejcie wodą, aby całe znalazły się pod jej powierzchnią. Ugotujcie je do miękkości.
  2. Ugotowane buraki odlejcie z wody oraz odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  3. Zimne warzywa obierzcie ze skórki, a następnie zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  4. Do startych ziemniaków dodajcie cukier, sól, sok z cytryny oraz chrzan ze słoiczka. Całość dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do słoików. 
  5. Tak przygotowany chrzan przechowujcie w lodówce. Smacznego!