
Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystych spotkań z rodziną czy świąt bez ćwikły. Domowa sałatka jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Jak się okazuje, wybór odpowiednich buraków ma znaczenie. Tylko przyrządzona z podłużnych warzyw wyjdzie naprawdę wyśmienicie. Takiej ćwikły nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!
Czy buraki są zdrowe?
Buraki są nie tylko świetnym warzywem w codziennej kuchni, ale również zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości buraków można wyróżnić:
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- chroni wątrobę przed szkodliwymi toksynami,
- zapobiega wystąpieniom udaru mózgu czy zapalenia serca mięśniowego,
- poprawia koncentrację,
- reguluje sen,
- czy pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji.
Są warzywem z wieloma zaletami, dzięki temu nie powinny gościć w diecie nie tylko od święta, ale i na co dzień.
Najlepsze buraki do domowej ćwikły
Choć każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na domową ćwikłę to jednak nie wszyscy wiedzą, że idealna wychodzi tylko z jednego rodzaju warzyw. Jak się okazało, najlepiej sprawdzają się podłużne buraki. Zawierają one więcej słodyczy niż inne pozostałe w sprzedaży. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Taka ćwikła będzie świetnym dodatkiem do różnych mięs na zimno, jak i na ciepło.
Przepis na domową ćwikłę
Składniki:
- 1 kg podłużnych buraków
- 200 g chrzanu ze słoiczka
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie umyjcie, przełóżcie do większego garnka i zalejcie wodą, aby całe znalazły się pod jej powierzchnią. Ugotujcie je do miękkości.
- Ugotowane buraki odlejcie z wody oraz odstawcie do całkowitego ostudzenia.
- Zimne warzywa obierzcie ze skórki, a następnie zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
- Do startych ziemniaków dodajcie cukier, sól, sok z cytryny oraz chrzan ze słoiczka. Całość dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do słoików.
- Tak przygotowany chrzan przechowujcie w lodówce. Smacznego!

Ten przepis na botwinkę do słoików posłuży wam do zrobienia całorocznej bazy do zup. Barszcz czerwony czy ukraiński smakuje i wygląda perfekcyjnie, gdy pływają w nim nie tylko kawałki buraka, ale też jego łodygi i zielona botwinka. Dlaczego nie cieszyć się smakiem botwiny przez cały rok? Wystarczy zrobić łatwe i proste przetwory z botwinki do słoiczków. Przepis na botwinkę do słoików Pamiętajcie, żeby kupić botwinę, nie boćwinę . Tak przygotowana botwinka ze słoika nada się też do chłodnika z botwiny - kto powiedział, że nie możecie go jadać przez cały rok? Składniki: Botwinka razem z listkami Sól do smaku Odrobina cukru Sok z cytryny lub ocet Woda Przygotowanie: Młode buraczki z liśćmi przebierzcie i dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie. Tak samo postępujcie z łodygami i liśćmi – postarajcie się, żeby wszystkie kawałki były podobnej wielkości (ok. 3-4 cm). Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą i doprawcie solą i odrobiną cukru. Gotujcie buraczki ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajcie do środka łyżkę soku z cytryny lub octu. Przełóżcie ugotowaną botwinkę do czystych słoiczków i szczelnie zamknijcie. Pasteryzujcie przez ok. 10-15 min. Po zapasteryzowaniu postawcie słoiczki do góry dnem. Tak przygotowana botwinka będzie nadawała się idealnie do czerwonego barszczu lub innej potrawy na bazie buraków. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Sprawdźcie też, jak szybko ugotować zwykłe buraki i co zrobić, żeby ugotowane buraczki nie straciły koloru podczas gotowania. Czytaj także: Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje...

Sałatki , zupy, kotleciki czy kanapki to jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Nadają im aromat oraz piękny kolor. Poza tym warzywo ma w swoim składzie sporo cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Co zrobić z buraków? Buraki są wszechstronnym warzywem, ale niestety nie zawsze należycie docenianym. Z ich udziałem można przygotować wiele dań, które pojawiają się na polskim stole. Wśród popularnych potraw z udziałem buraków znajdują się takie jak: barszcz ukraiński, czerwony barszcz wigilijny , zupa krem z buraków, carpaccio z buraków, sałatka z pieczonych buraczków z serem feta i gruszką, zapiekanka z ziemniakami i burakami, wegetariańskie burgery z burakiem, ciasto czekoladowe z burakami, sałatka z buraczków z jabłkiem, domowa ćwikła z chrzanem, czy ukraińska sałatka buraczano-śledziowa pod pierzynką. Poza tym burak świetnie sprawdzi się w świeżo wyciskanych sokach, gdyż wówczas pozostawi najwięcej wartościowych składników. Właściwości zdrowotne buraków Buraki mają wiele licznych witamin i minerałów, dzięki którym działanie układów w organizmie człowieka jest sprawniejsze. Jak buraki działają na zdrowie ludzi: obniżają ciśnienie krwi, chronią wątrobę przed licznymi toksynami, zapobiegają wystąpieniu udaru mózgu oraz zapaleniu mięśnia sercowego, wspomagają koncentrację, łagodzą stany depresyjne czy lękowe, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, wzmacniają działanie układu krwionośnego, poprawiają odporność, wspomagają proces odchudzania, czy uzupełniają różne braki w witaminach oraz...

Sałatka to najprostsza, a zarazem najbogatsza w różne witaminy i mikroelementy potrawa. Dzięki sporej ilości warzyw, syci na dłuższy czas oraz może być świetnym dodatkiem do innych dań. Często również jest to świetna opcja na przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Robi się ją szybko, a co najważniejsze - jest bardzo smaczna. Właściwości zdrowotne buraków Sałatka z dodatkiem czerwonych buraczków to świetne źródło wielu witamin i mikroelementów, zawierają między innymi żelazo, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy A, C, E czy K. Ze względu na swoje cenne składniki, buraczki są szczególnie zalecane dla osób zmagających się z anemią. Wśród ich właściwości należy również wyróżnić działanie przeciwnowotworowe, wzmocnienie układu krwionośnego czy wspomaganie organizmu w walce z wirusami. Sekretny składnik sałatki z buraczkami Sałatka z buraczkami jest już sama w sobie pyszna i bogata w różne wartości odżywcze. Jednak dodanie do niej sekretnego składnika, jakim są jajka sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca. Jaja są świetnym źródłem białka, przez co dodadzą całemu daniu większej objętości oraz wzbogacą jego smak. Składniki: 2-3 średnie buraki 2 jajka 100 g fasolki szparagowej ½ cebuli majonez sól pieprz Przygotowanie: Buraki umyjcie, osuszcie i zawińcie w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczcie w piekarniku przez około godzinę w 200 stopniach. W międzyczasie ugotujcie jajka na twardo, gdy będą gotowe to zalejcie je wodą i odstawcie do ostudzenia. Później obierzcie je ze skorupek. Świeżą fasolkę umyjcie i odetnijcie końcówki. Pokrójcie je na mniejsze części, a następnie ugotujcie al dente. Jeśli macie mrożoną fasolkę to przygotujcie ją...

Kiszonki to źródło bardzo wielu cennych składników odżywczych. Są one nieocenione zwłaszcza przy dietach odchudzających – ich właściwości nie tylko niwelują łaknienie, ale także spalają tłuszcz, pobudzają trawienie i usuwają toksyny z organizmu. Proces kiszenia warzyw znacząco obniża także zawartość cukru. Kiszonki i buraki – korzyści zdrowotne Kiszonki to doskonały sposób na ochronę i oczyszczenie organizmu. To najbardziej skuteczny naturalny probiotyk, który reguluje pracę jelit i wzmacnia ich florę bakteryjną, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki wspomagają także wchłanianie witamin. Ponadto, regulują metabolizm, pozytywnie wpływają na zdrowie i wygląd cery oraz włosów, a także zawierają ogromne ilości witamin A, B, C, E i K. Buraki same w sobie to także bogate źródło składników odżywczych. Znajdziemy w nich dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku, a także witaminy C, A, E i K. Warzywa te w formie surowej i kiszonej zawierają dużo błonnika, co przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Buraczki kiszone delikatnie niwelują także chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami, a także wspomagają zbijanie cholesterolu czy zwalczanie częstej zgagi. Przepis na buraczki kiszone z dressingiem Składniki: 5 kiszonych buraczków 3 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Kilka gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Buraczki kiszone kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy do buraczków i dokładnie mieszamy, wstawiamy na...