Okrągłe czy podłużne buraki do domowej ćwikły? Tylko jedne nadadzą jej wyjątkowego smaku
Adobe Stock
Newsy

Okrągłe czy podłużne buraki do domowej ćwikły? Tylko jedne nadadzą jej wyjątkowego smaku

Ćwikła to nieodłączny element każdych świąt. Stanowi świetny dodatek do mięs. Każda gospodyni ma swoją recepturę na tą potrawę, ale nie każda wie, że tylko z jednego rodzaju buraków wychodzi idealnie.

Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystych spotkań z rodziną czy świąt bez ćwikły. Domowa sałatka jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Jak się okazuje, wybór odpowiednich buraków ma znaczenie. Tylko przyrządzona z podłużnych warzyw wyjdzie naprawdę wyśmienicie. Takiej ćwikły nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czy buraki są zdrowe?

Buraki są nie tylko świetnym warzywem w codziennej kuchni, ale również zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości buraków można wyróżnić:

  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • chroni wątrobę przed szkodliwymi toksynami,
  • zapobiega wystąpieniom udaru mózgu czy zapalenia serca mięśniowego,
  • poprawia koncentrację,
  • reguluje sen,
  • czy pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji.

Są warzywem z wieloma zaletami, dzięki temu nie powinny gościć w diecie nie tylko od święta, ale i na co dzień. 

Zobacz także

Najlepsze buraki do domowej ćwikły

Choć każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na domową ćwikłę to jednak nie wszyscy wiedzą, że idealna wychodzi tylko z jednego rodzaju warzyw. Jak się okazało, najlepiej sprawdzają się podłużne buraki. Zawierają one więcej słodyczy niż inne pozostałe w sprzedaży. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Taka ćwikła będzie świetnym dodatkiem do różnych mięs na zimno, jak i na ciepło.

Przepis na domową ćwikłę

Składniki:

  • 1 kg podłużnych buraków
  • 200 g chrzanu ze słoiczka
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyjcie, przełóżcie do większego garnka i zalejcie wodą, aby całe znalazły się pod jej powierzchnią. Ugotujcie je do miękkości.
  2. Ugotowane buraki odlejcie z wody oraz odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  3. Zimne warzywa obierzcie ze skórki, a następnie zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  4. Do startych ziemniaków dodajcie cukier, sól, sok z cytryny oraz chrzan ze słoiczka. Całość dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do słoików. 
  5. Tak przygotowany chrzan przechowujcie w lodówce. Smacznego!
     
Komentarze