sałatka
Pixabay
Newsy

Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe, jak wszyscy myśleliśmy

Jeżeli sądzicie, że każda sałatka jest zdrowa i dietetyczna, to bardzo się mylicie! Opisujemy najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu sałatek!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Odchudzacie się lub po prostu postanowiliście poprawić swoją dietę i zadbać o zdrowie? Pewnie zaczęliście jeść więcej sałatek! Jednak gdy tygodnie mijają, a waga się nie zmienia, zaczynacie podejrzewać, że coś jest nie tak. Tylko co? Przecież jecie sałatki, tak jak wszyscy doradzali. Ale wiecie, że sałatka sałatce nierówna? Dowiedzcie się, czy też popełniacie te błędy – mogą całkowicie zaprzepaścić wasze starania w pogoni za idealną sylwetką!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nieuważnie dobieracie dodatki

Przyznajcie się z ręką na sercu – co dodajecie do sałatek? Smażonego kurczaka, boczek? A może przepadacie za serem feta? To wszystko są bomby kaloryczne! Fakt, że leżą w towarzystwie sałaty, pomidorów i marchewki nie sprawi, że ich kalorie znikną. Te dodatki są pyszne, ale całkowicie sabotują plan odchudzania. Następnym razem przygotowując sałatkę, zwróćcie dobrze uwagę na to, co do niej dodajecie. Pamiętajcie, że nawet z orzechami musicie być ostrożni! Są bardzo zdrowe, ale zawierają ogromne ilości tłuszczu i już kilka garści orzechów w sałatce sprawi, że stanie się ona raczej tucząca, niż odchudzająca. Możecie - i powinniście - dodać do sałatki pestki dyni, słonecznika lub trochę orzechów – ale z rozwagą!

Zobacz także

Sprawdźcie swój sos

W każdej sałatce musi znaleźć się dressing, czyli sos. Bez tego nie nazywalibyśmy jej sałatką, tylko liśćmi sałaty z warzywami. Ale czy wiecie, że zupełnie nieświadomie możecie zwiększać kaloryczność swoich sałatek poprzez dodawanie do nich kalorycznych dressingów? Sos na bazie majonezu może sprawić, że sałatka będzie zawierać o 300-400 kalorii więcej! Żebyś łatwiej sobie wyobrazić, ile to jest, przypominamy, że główka sałaty lodowej ma 14 kalorii, a pomidor 32 kalorie. Wobec tego sos majonezowy jest wielokrotnie bardziej kaloryczny od reszty składników sałatki! Do tego jest tłusty i ciężki dla żołądka. Następnym razem przygotujcie sos na bazie octu winnego, miodu i odrobiny oliwy z oliwek – będzie pyszny i dużo mniej tuczący!

pizza wskazowki
AdobeStock
Newsy W jakiej kolejności układać dodatki na pizzy? To ma ogromny wpływ na jej smak
Pewnie większość z was przynajmniej raz w życiu upiekła pizzę w domu. W końcu nie jest to nic trudnego! Wiedzieliście jednak, jakie znaczenie ma kolejność ułożenia dodatków do pizzy?
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Znana na całym świecie, podawana z najróżniejszymi dodatkami i w różnych formach. A do tego nie znamy nikogo, komu by nie smakowała. Chodzi oczywiście o dumę Włoch, czyli pizzę! Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachęca nawet najbardziej niechętnych do spróbowania swoich sił w kuchni i upieczenia własnej pizzy. Gdy robicie ją sami w domu, musicie koniecznie pamiętać o tym, jak układacie składniki. Może brzmi to zabawnie, ale uwierzcie – kolejność dodatków na pizzy ma wielkie znaczenie! Jeden błąd i przestanie wam tak smakować. Dowiedzcie się, jak robić to poprawnie! Przysmak starożytnych Dziś pizzę kojarzymy z niezbyt zdrowym jedzeniem i wymieniamy ją jednym tchem wraz z innymi daniami znajdującymi się w kategorii „fast food”, jak hamburgery i frytki. Jeżeli się zastanowić, to trudno wymyślić chociaż jeden powód, dla którego pizza powinna się znaleźć w tym niezbyt zaszczytnym gronie. Jedyny składnik, który może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie to duże ilości sera – tłuszcz w takich ilościach to nie tylko kalorie, ale i problemy z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Ale ciasto na pizzę jest bardzo lekkie! Sos zrobiony z pomidorów nie ma praktycznie kalorii, a dodatki to najczęściej warzywa i odrobina mięsa. Spożywana od tysięcy lat – placki pieczone w piecu uwielbiali już starożytni Grecy, a z czasem zaczęto przyprawiać je serem, bazylią, a nawet rybami. Pizza w takiej formie, jaką znamy, rozpowszechniła się około XVIII wieku, gdy w Europie zaczęto na dużą skalę uprawiać pomidory, które przybyły do nas z Ameryki. Jak zrobić dobrą pizzę? Kolejność, w jakiej układamy dodatki na pizzy ma ogromne znaczenie. Dzięki temu smaki odpowiednio się przenikają – jeśli zrobimy błąd, to pizza nie będzie zbyt smaczna. Należy trzymać się następującej kolejności:...

Przeczytaj
Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Przeczytaj
sałatka jarzynowa
gotujmy.pl/edytaha
Newsy Sałatka jarzynowa z sekretnym składnikiem. Gwarantujemy, że pokochacie ją na nowo 
Tegoroczny Sylwester będzie inny niż wszystkie. Obowiązujący od 31 grudnia zakaz przemieszczania się sprawia, że powinniście zostać w domu przez całą noc. Nie musi jednak być to nieprzyjemny czas. Kilka ulubionych przekąsek i jesteście uratowani!
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Są dania, które sprawdzają się na różne okazje. Do biesiadowania potrzeba niewiele. Kilka znanych osób, butelka napoju wysokoprocentowego i przekąski. Jedna z nich dogodzi waszym podniebieniom w sposób szczególny. Na pewno znacie ten przepis! Wystarczy, że dorzucicie do niego jeden prosty składnik. Jarzynowa, warzywna, majonezowa Krąży pod różnymi nazwami i jest popularna w Polsce jak mało co. Klasyczna sałatka jarzynowa to zbiór gotowanych m.in. jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami. Spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc jako dodatek do zimnych mięs. Sałatka warzywna sprawdzi się także w Sylwestra. Jako idealna przystawka urozmaici deskę serów czy domowej roboty pasztet.  Sałatka majonezowa hitem zakładów gastronomicznych W latach 70. i 80. XX wieku była rozpowszechniona w polskich barach mlecznych i różnego rodzaju lokalach. Kosztowała niewiele, a smakowała wybornie! Podobne skojarzenia do jarzynowej macie pewnie do dziś. Nie ma się czemu dziwić, to w gruncie rzeczy nieskomplikowane i pyszne danie.  Śledź - idealny dodatek do sałatki jarzynowej Śledzie nie tylko doskonale smakują, ale także, dostarczają wielu cennych składników, takich jak jod, cynk czy żelazo. Śledź to ryba tłusta, ale małokaloryczna. W 100 g świeżej porcji znajdziecie jedynie 160 kalorii. Śledź jest ponadto dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu.  Tradycyjna sałatka jarzynowa ze śledziem Jeśli macie w planach Sylwestra w kulinarnym klimacie, proponujemy dodanie do waszej jarzynowej śledzia. Nie pożałujecie tej kombinacji. To możemy wam...

Przeczytaj
Idealny sos winegret
Gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić IDEALNY sos winegret? Jeden błąd i będzie do niczego!
Winegret to powszechnie znany sos na bazie oliwy i octu. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Mimo to, w tym czasie można popełnić błąd, który wszystko zepsuje.
Weronika Kępa
listopad 03, 2020

Idealny sos to klucz do sukcesu każdego dania. Nie inaczej jest w przypadku winegretu, tak często spotykanego w towarzystwie sałaty zielonej, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do jarzyn, owoców morza, mięs, ale również mizerii. Przepis na niego jest niesamowicie prosty. Będziesz potrzebować 1 łyżkę musztardy (może być ostra dijon) 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny Wodę Szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie W słoiku umieszczamy musztardę, oliwę lub olej roślinny i ocet lub sok z cytryny. Zamykamy naczynie i energicznie potrząsamy aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jedną lub dwie łyżki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki), szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu i ponownie mieszamy. Oczywiście sos można również przyrządzić w zwykłej misce przy pomocy rózgi kuchennej. Wszystko wyjdzie tak samo dobrze! Nie zapomnij o tym W przypadku sałatek winegret powinien się w nich pojawić przed samym podaniem , nigdy wcześniej! Jest to bardzo ważne, ponieważ za sprawą octu liście sałaty oklapną, a całe danie straci swój estetyczny wygląd, a tego nie chciałaby przecież żadna pani domu! Jeśli sos ma zostać użyty dużo później po przyrządzeniu schowaj go do lodówki. Pamiętaj jednak, żeby przechowywać go w oddzielnym pojemniku, nigdy razem z sałatką! Źródło: Kuchnia Lidla Zdjęcie: Gotujmy.pl

Przeczytaj