sałatka
Pixabay
Newsy

Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe, jak wszyscy myśleliśmy

Jeżeli sądzicie, że każda sałatka jest zdrowa i dietetyczna, to bardzo się mylicie! Opisujemy najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu sałatek!

Odchudzacie się lub po prostu postanowiliście poprawić swoją dietę i zadbać o zdrowie? Pewnie zaczęliście jeść więcej sałatek! Jednak gdy tygodnie mijają, a waga się nie zmienia, zaczynacie podejrzewać, że coś jest nie tak. Tylko co? Przecież jecie sałatki, tak jak wszyscy doradzali. Ale wiecie, że sałatka sałatce nierówna? Dowiedzcie się, czy też popełniacie te błędy – mogą całkowicie zaprzepaścić wasze starania w pogoni za idealną sylwetką!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nieuważnie dobieracie dodatki

Przyznajcie się z ręką na sercu – co dodajecie do sałatek? Smażonego kurczaka, boczek? A może przepadacie za serem feta? To wszystko są bomby kaloryczne! Fakt, że leżą w towarzystwie sałaty, pomidorów i marchewki nie sprawi, że ich kalorie znikną. Te dodatki są pyszne, ale całkowicie sabotują plan odchudzania. Następnym razem przygotowując sałatkę, zwróćcie dobrze uwagę na to, co do niej dodajecie. Pamiętajcie, że nawet z orzechami musicie być ostrożni! Są bardzo zdrowe, ale zawierają ogromne ilości tłuszczu i już kilka garści orzechów w sałatce sprawi, że stanie się ona raczej tucząca, niż odchudzająca. Możecie - i powinniście - dodać do sałatki pestki dyni, słonecznika lub trochę orzechów – ale z rozwagą!

Zobacz także
Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa

Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa

Zielona sałatka zdrowa

Ta zielona sałatka odchudza i usuwa toksyny. Jedzcie ją 3 razy w tygodniu, a szybko schudniecie w pasie

Sprawdźcie swój sos

W każdej sałatce musi znaleźć się dressing, czyli sos. Bez tego nie nazywalibyśmy jej sałatką, tylko liśćmi sałaty z warzywami. Ale czy wiecie, że zupełnie nieświadomie możecie zwiększać kaloryczność swoich sałatek poprzez dodawanie do nich kalorycznych dressingów? Sos na bazie majonezu może sprawić, że sałatka będzie zawierać o 300-400 kalorii więcej! Żebyś łatwiej sobie wyobrazić, ile to jest, przypominamy, że główka sałaty lodowej ma 14 kalorii, a pomidor 32 kalorie. Wobec tego sos majonezowy jest wielokrotnie bardziej kaloryczny od reszty składników sałatki! Do tego jest tłusty i ciężki dla żołądka. Następnym razem przygotujcie sos na bazie octu winnego, miodu i odrobiny oliwy z oliwek – będzie pyszny i dużo mniej tuczący!

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Cukiereczek13/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym świetnie podkreśli smak pieczonych burgerów i karkówek, a także sprawdzi się jako odświeżająca potrawa pośród cięższych, mięsnych dań.

Chociaż pogoda na majówkę  może w tym roku nie dopisywać, okres ten nadal kojarzy się z grillem, a co za tym idzie - z aromatycznymi mięsami w marynacie, kiełbaskami oraz ziemniakami z ogniska. Z tego powodu łączy się grilla wyłącznie z ciężkostrawnymi, ciężkimi daniami – to jednak nieprawda! Dzisiaj coraz częściej serwuje się roślinne zamienniki mięsa, ale także grillowane sery czy warzywa. Obiady na świeżym powietrzu sprzyjają także wyszukiwaniu nowych przepisów na ciekawe sałatki! Lekka sałatka do mięs z grilla Warzywne sałatki odświeżają smak intensywnych mięs z grilla, a także sprawiają, że całość staje się zrównoważonym posiłkiem. Są też alternatywą dla osób na diecie, które liczą kalorie i nie mogą sięgać po karkówki, kiełbasy czy boczek z grilla. Jak przygotować niskokaloryczne sałatki? Unikajcie ciężkich sosów na bazie majonezu oraz wysokokalorycznych dodatków takich jak makaron, ziemniaki, bekon czy sery (np. sałatka z ziemniaków ),  Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym Świeża i zdrowa propozycja na grilla. Świetnie dopasuje się do grillowanego drobiu, szaszłyków, a także karkówek. Jest także w pełni bezpieczna dla osób na diecie wegańskiej – warto więc ją zapamiętać! Składniki: 1 sałata masłowa, 2 pomidory, 1 mała cebula, 1 puszka kukurydzy, Dressing: 1 pęczek pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę umyjcie, osuszcie i porwijcie na kawałki. Pomidora pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie w kostkę. Kukurydzę odsączcie. Składniki sałatki wymieszajcie ze sobą.  Z natki pietruszki zerwijcie listki....

Te dodatki do sałatki sprawią, że stanie się tucząca jak schabowe. Lepiej nie jedzcie tego na diecie
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy
Te dodatki do sałatki sprawią, że stanie się tucząca jak schabowe. Lepiej nie jedzcie tego na diecie
Chcecie schudnąć, więc jecie sałatki, a mimo to waga ani drgnie? Problem może leżeć w niewłaściwych dodatkach.

Teraz właśnie jest ostatni dzwonek na to, by jeszcze spróbować zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów, przez które zmieszczenie się w spodenki z zeszłego sezonu graniczy z cudem. W tym celu wiele osób przechodzi na dietę, na której odmawia sobie części produktów, zwłaszcza tych najbardziej tuczących. W odstawkę idą słodycze, tłuste wędliny i kotlety. Zamiast tego zaczynamy jeść lekkie zupy, chude mięso i sałatki. Jednak nawet sałatka może być tucząca i jeżeli nie będziecie ostrożni, możecie przypadkiem sabotować własną walkę o zgrabną sylwetkę. Sprawdźcie, czego nigdy nie powinno się dodawać do sałatki, jeżeli ma być ona lekka i nietucząca.  Tego nigdy nie dodawajcie do sałatki na diecie Sałatka sałatce nierówna. Jeżeli dodacie do niej nieodpowiednie składniki, łatwo możecie stworzyć prawdziwą bombę kaloryczną, która będzie tak samo tucząca jak kotlet smażony w głębokim tłuszczu. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami: majonez - w zaledwie jednej łyżce majonezu jest aż 170 kalorii. A zwykle do sałatki dodaje się więcej, niż tylko jedną łyżkę! Stosując ten dodatek możecie nieświadomie mocno podnieść kaloryczność sałatki. grzanki - małe kawałki pieczywa nasączone tłuszczem i podsmażone na patelni smakują genialnie, ale niestety są mocno tuczące. Jedna garść grzanek to około 100 kalorii. makaron - sałatki makaronowe często podaje się na przyjęciach właśnie ze względu na to, że są one bardzo sycące. A to wszystko zasługa sporej dawki kalorii, które znajdują się w tym produkcie. Dodatkowo, niestety najczęściej dodawany do sałatek makaron to makaron biały, zawierający węglowodany rafinowane. Zamiast tego, dodajcie do sałatki na przykład dziki ryż. kukurydza - nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale kukurydza jest tak naprawdę zbożem i zawiera węglowodany skrobiowe. Od tego...

jak gotować warzywa na sałatkę jarzynow
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Wypróbujcie te metody, a zrobicie najlepszą sałatkę w życiu
Sałatka jarzynowa to stała pozycja w menu na uroczystości rodzinne. Jak sprawić, by nabrała jeszcze lepszego smaku? Sekret tkwi w gotowaniu warzyw.

Mniej doświadczonym gospodyniom domowym przy przygotowywaniu sałatki jarzynowej zdarzają się błędy. Wiele z nich ma kłopot z odpowiednim zbalansowaniem smaku. Często problemem może być dodana zbyt duża ilość ziemniaków. Więcej pisaliśmy o tym w tym miejscu:  Sałatka jarzynowa zrobiła się "papkowata"? To wina 1 warzywa. Więcej go nie dodawajcie Jak gotować ziemniaki do sałatki jarzynowej? Ziemniaki to dla wielu osób zbyt ważny składnik, by się ich jednak w zupełności pozbywać. Lepiej zadbać o odpowiednie ugotowanie wszystkich warzyw. Zacznijmy od wspomnianych kartofli. Zachowają zdecydowanie więcej smaku w sałatce jarzynowej, jeżeli ugotujecie je w mniejszej ilości wody. Nie musimy wspominać oczywiście, o innej elementarnej zasadzie związanej z gotowaniem ziemniaków na „jarzynówkę” – powinno się to robić oczywiście w mundurkach. Nie inaczej należy postępować z innymi warzywami. Także seler, marchewka i pietruszka, które potem trafią do sałatki, powinny ugotować się w skórce. Jak gotować warzywa do sałatki jarzynowej? I tak samo jak w przypadku ziemniaków, te warzywa nie powinno gotować się w wielkim garze, do pełna zalanym wodą. Wystarczy niewielki garnek. Zaoszczędzicie nie tylko czas, ale i masę smaku i składników odżywczych, które warzywa oddają podczas gotowania. Smak sałatki jarzynowej jeszcze mocniej podkręci użycie warzyw ugotowanych w rasowym bulionie. Dlatego następnym razem nie wyrzucajcie ich, ale wykorzystajcie w sałatce jarzynowej. Mają one mocniejszy smak. Wszystko to jest oczywiście zasługą mięsa, na którym gotowaliście wcześniej swój rosół. Przetestujcie tę metodę we własnej kuchni. Jakie dodatki poprawią smak sałatki jarzynowej? Kiedy warzywa już macie ugotowane, pora...

Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Pixabay
Newsy
Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Sałatka to jedno z chętniej wybieranych dań. Dobrze zbilansowana jest wartościowa i pełna witamin. Jednak dodatek jednego sosu może zniszczyć całą kompozycję.

Osoby dbające o sylwetkę, chcące zgubić zbędne kilogramy bądź po prostu zwiększyć ilość cennych składników w diecie, starają się jeść każdego dnia jak największą ilość warzyw. Najlepiej przemyca się je w postaci różnych sałatek. Należy jednak uważać, gdyż jeden sos może zniszczyć jej walory zdrowotne.  Wartości odżywcze warzyw Aby żywienie składało się z odpowiedniej ilości dobrych składników, należy wzbogacić je w warzywa. Są one podstawą każdej diety i im ich więcej tym lepiej, a z jedzeniem nie powinno się ograniczać, gdyż zawierają niewielką ilość kilokalorii. Największą zaletą warzyw są witaminy oraz mikroelementy. To skarbnica wartościowych składników, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Poza tym, warzywa zawierają również minerały czy błonnik. Podział warzyw Warzywa dzieli się ze względu na podział kolorystyczny na: zielone, czerwone, fioletowe. Każda z tych grup ma swoje odpowiednie składniki odżywcze, które wspomagają funkcjonowanie poszczególnych układów. Pierwsza grupa warzyw jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, oczyszcza organizm, poprawia wzrok, zmniejsza stany zapalne, przeciwdziała anemii czy pomaga radzić sobie ze stresem. To grupa najbardziej polecanych warzyw przez dietetyków. Są one najmniej kaloryczne, a zarazem najbardziej wartościowe. Wśród nich można wyróżnić wszelkiego rodzaju sałaty, szpinak, brokuły, por, brukselkę, ogórki czy szparagi. Druga grupa czerwonych warzyw ochrania skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wzmacnia paznokcie i odbudowuje naskórek czy obniżają poziom złego cholesterolu. Do tych warzyw zalicza się pomidory czy czerwoną paprykę. Ostatnią...