Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście
Adobe Stock
Newsy

Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście

Poznajcie wyjątkowe przepisy wykorzystujące ogórki. Niektóre z nich brzmią bardzo dziwnie, ale smakują doskonale!

Ogórek to wdzięczne warzywo, które w kuchni polskiej ma bardzo szerokie zastosowanie. Zacznijmy od przetworów - w końcu to właśnie Polska słynie z wyjątkowych i niespotykanych w innych krajach ogórków kiszonych. Z nich można przygotować pyszną i również typową dla polskiej kuchni zupę ogórkową.

Popularne są u nas również korniszony, czyli ogórki w zalewie octowej, które stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek, ale także dań na ciepło - na przykład mięs i gulaszów. Nie sposób nie wspomnieć też o mizerii, która latem regularnie ląduje na stole razem z ziemniakami i kotletem albo jajkiem sadzonym.

Czy znacie jeszcze inne, ciekawe pomysły na zrobienie ogórków? Poniższe receptury mogą wywołać spore zdziwienie, jednak smakują fenomenalnie. Spróbujcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki z musztardą

To przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Gdy będą gotowe, możecie je wykorzystywać dokładnie tak samo, jak korniszony - do sałatki, koreczków, mięsa czy jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne! Głównymi składnikami zalewy są ocet, woda, cukier i oczywiście musztarda. Polecamy wam przepis na tę pyszną przekąskę - spróbujcie koniecznie!

Ogórki z miodem

Dziś jedzenie ogórków z miodem jest już praktycznie niespotykane. Zwyczaj ten był praktykowany na Kresach i niestety stopniowo zaczął zanikać po II wojnie światowej. Gdy Polacy przybyli z dawnych terenów Polski w okolice Warszawy, bywali oni podobno wyśmiewani przez mieszkańców stolicy, którzy nie mogli zrozumieć, jak można jeść coś takiego, jak ogórki z miodem.

Obecnie mało kto w ogóle pamięta, że ogórki podawało się w ten sposób. A to wielka szkoda - taka przekąska jest wprost idealna na lato. Orzeźwiające ogórki z dodatkiem słodkiego miodu to bardzo zdrowy zamiennik słodyczy. Do tego trochę białego sera i gotowe! Poznajcie prosty przepis na to zapomniane danie.

Zobacz także
Chłodnik nie tylko z buraków. Ania Starmach postawiła na ogórki, rzodkiewki i jeszcze 1 składnik

Chłodnik nie tylko z buraków. Ania Starmach postawiła na ogórki, rzodkiewki i jeszcze 1 nietypowy składnik 

Ogórki z białym nalotem

Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Sprawdźcie, czy nadają się jeszcze do zjedzenia

Spaghetti z ogórków

Ogórki możecie także wykorzystać do zrobienia bardzo dietetycznego i zdrowego „spaghetti” ogórkowego. Polega to na tym, że za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnej obieraczki do robienia spaghetti warzywnego, należy obrać ogórka w cienkie paski.

Następnie do takiego „spaghetti” możecie dodać to, co się wam żywnie podoba - na przykład trochę oliwy, paprykę, ser feta i orzechy, a do tego wszystkiego sól i pieprz do smaku. To świetny pomysł na letnią sałatkę, gdy nie macie ochoty na potrawy na ciepło.

Tartinki z ogórka

Z ogórków można zrobić smaczne i mało tuczące tartinki. To genialne przekąski na przyjęcia albo do pracy. Zdrowe i pozbawione nadmiaru kalorii zawsze się sprawdzą - poznajcie przepis, z którego zrobicie takie ogórkowe tartinki.

Źródło: gotujmy.pl

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...

Ogórki z białym nalotem
Adobe Stock
Newsy
Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Sprawdźcie, czy nadają się jeszcze do zjedzenia
Zima w pełni. Ze spiżarek powoli znikają kolejne słoiczki z zapasami. Co zrobić gdy na ogórkach kiszonych odkryjecie biały nalot?

Stawiacie słoik na stole, odkręcacie, a spod nakrętki wydobywa się charakterystyczne syknięcie. Czas na wypróbowanie ogórka. Czasem zdarzy się, że na powierzchni ogórków kiszonych pojawia się biały nalot. W takich wypadkach niektórzy nawet odmawiają sobie degustacji i od razu wyrzucają słoiczek. Nic bardziej mylnego. Jasny osad na powierzchni ogórków to oznaka, że proces kiszenia przebiegł we właściwy sposób! Biały nalot na ogórkach kiszonych Biała warstewka to nic innego jak po prostu bakterie kwasu mlekowego, które podczas kiszenia zamieniają cukier właśnie w kwas mlekowy. Groźnie brzmiące pałeczki lactobacillusa i bifidobacterium paradoksalnie mają doskonały wpływ na ludzki organizm. Zjadane przez was w postaci ogórków bakterie aktywnie wspierają florę bakteryjną jelit. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie jelita w dużej mierze odpowiadają za odporność człowieka. Naturalny probiotyk zawarty w ogórkach kiszonych ułatwia także trawienie, zapobiega zaparciom, a nawet wspiera organizm w walce z nadwagą i cukrzycą. Czy można jeść ogórki z białym nalotem? Mało apetyczny biały nalot w waszych słoiczkach nie jest więc niczym niepożądanym. Wręcz przeciwnie, jest znakiem, że z waszymi ogórkami wszystko w porządku. Gorzej, gdy podczas otwierania słoika nie ma żadnego oporu, a ze środka wydostaje się na zewnątrz niezbyt przyjemny zapach. Kiedy okaże się, że ogórki są dodatkowo całkiem miękkie, wtedy wiadomo już jedno. Macie do czynienia z ogórkami, które nie ukisiły się w prawidłowy sposób. Kiszeniu przeszkodziło dostające się do wewnątrz powietrze. I to właśnie takich ogórków powinniście się wystrzegać!

Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Spróbujcie, a przepadniecie! Przepis jest naprawdę niesamowity!

Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację. Schab z morelą przepis Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny.  Składniki na schab z morelą 1,5 kg schabu bez kości 200 g suszonych moreli Łyżka sosu chili 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju rzepakowego Łyżka przyprawy do karkówki Przyprawa chili Pieprz Sól Rękaw do pieczenia w piekarniku 3 łyżki ketchupu Łyżka dżemu morelowego Łyżka miodu Łyżka majonezu Przygotowanie schabu nadziewanego morelami Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża.  W otwór włóżcie morele.  W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz.  Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą.  Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin.  Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę.  Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce.  Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem.  Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. ...

Ta wiosenna tarta warzywna wygląda wykwintnie, ale zrobicie ją z tanich składników. Pychota
Gotujmy.pl/mj_mj
Newsy
Ta wiosenna tarta warzywna wygląda wykwintnie, ale zrobicie ją z tanich składników. Pychota
Wystawna tarta warzywna, która kosztuje zaledwie kilka złotych. Zróbcie ja na przyjęcie lub spotkanie rodzinne. Jest bardzo dobra i świetnie się prezentuje.

Polacy wciąż jedzą za mało warzyw . Sytuacja wygląda trochę lepiej w lato, kiedy pod dostatkiem nowalijek i warzywa na targach robią się trochę tańsze. Świetnym pomysłem na przemycenie do diety warzyw jest przygotowanie tej wiosennej tarty. Prezentuje się bardzo wykwintnie, ale powstała z prostych składników. Zróbcie ją i zaskoczcie bliskich. Przepis na wiosenną tartę warzywną Tarta warzywna to dobra przekąska, deser dla osób, które nie przepadają za słodkościami albo kolacja. Na ciepło nada się nawet na obiad w upalny dzień, kiedy nie chce się jeść ciężkich mięs i kotletów. Wypróbujcie ten ciekawy przepis. Składniki na tartę warzywną Ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 żółtko ok. 1/4 szklanki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 1 cukinia 2 marchewki 1 jajo 200 ml śmietany 18% 150 g mozzarelli (ok. 1 kulka) sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie wiosennej tarty warzywnej Zróbcie kruche ciasto : na stolnicę wysypcie przesianą przez sitko mąkę. Dodajcie zimne masło. Zróbcie w mące mały dołek i dodajcie żółtko. Mieszajcie składniki nożem krojąc delikatnie masło, żeby składniki nie ogrzały się od ciepła waszych dłoni. Dodajcie ok. ¼ wody i szczyptę soli. Gdy składniki wymieszają się już trochę, a masło będzie pokrojone na małe kawałeczki, weźcie ciasto w dłonie i ugniatajcie ja przez chwile szybkimi i sprawnymi ruchami. Włóżcie ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Marchewkę i cukinie umyjcie. Pokrójcie marchew i cukinie w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paski powinny być bardzo cienkie. Zasypcie paski łyżeczką soli i zostawcie na pół godziny. Jajo wymieszajcie ze śmietanką. Dodajcie rozerwaną na kawałki w...