Ogórek to wdzięczne warzywo, które w kuchni polskiej ma bardzo szerokie zastosowanie. Zacznijmy od przetworów - w końcu to właśnie Polska słynie z wyjątkowych i niespotykanych w innych krajach ogórków kiszonych. Z nich można przygotować pyszną i również typową dla polskiej kuchni zupę ogórkową.

Popularne są u nas również korniszony, czyli ogórki w zalewie octowej, które stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek, ale także dań na ciepło - na przykład mięs i gulaszów. Nie sposób nie wspomnieć też o mizerii, która latem regularnie ląduje na stole razem z ziemniakami i kotletem albo jajkiem sadzonym.

Czy znacie jeszcze inne, ciekawe pomysły na zrobienie ogórków? Poniższe receptury mogą wywołać spore zdziwienie, jednak smakują fenomenalnie. Spróbujcie sami!

Zobacz także:

Ogórki z musztardą

To przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Gdy będą gotowe, możecie je wykorzystywać dokładnie tak samo, jak korniszony - do sałatki, koreczków, mięsa czy jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne! Głównymi składnikami zalewy są ocet, woda, cukier i oczywiście musztarda. Polecamy wam przepis na tę pyszną przekąskę - spróbujcie koniecznie!

Ogórki z miodem

Dziś jedzenie ogórków z miodem jest już praktycznie niespotykane. Zwyczaj ten był praktykowany na Kresach i niestety stopniowo zaczął zanikać po II wojnie światowej. Gdy Polacy przybyli z dawnych terenów Polski w okolice Warszawy, bywali oni podobno wyśmiewani przez mieszkańców stolicy, którzy nie mogli zrozumieć, jak można jeść coś takiego, jak ogórki z miodem.

Obecnie mało kto w ogóle pamięta, że ogórki podawało się w ten sposób. A to wielka szkoda - taka przekąska jest wprost idealna na lato. Orzeźwiające ogórki z dodatkiem słodkiego miodu to bardzo zdrowy zamiennik słodyczy. Do tego trochę białego sera i gotowe! Poznajcie prosty przepis na to zapomniane danie.

Spaghetti z ogórków

Ogórki możecie także wykorzystać do zrobienia bardzo dietetycznego i zdrowego „spaghetti” ogórkowego. Polega to na tym, że za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnej obieraczki do robienia spaghetti warzywnego, należy obrać ogórka w cienkie paski.

Następnie do takiego „spaghetti” możecie dodać to, co się wam żywnie podoba - na przykład trochę oliwy, paprykę, ser feta i orzechy, a do tego wszystkiego sól i pieprz do smaku. To świetny pomysł na letnią sałatkę, gdy nie macie ochoty na potrawy na ciepło.

Tartinki z ogórka

Z ogórków można zrobić smaczne i mało tuczące tartinki. To genialne przekąski na przyjęcia albo do pracy. Zdrowe i pozbawione nadmiaru kalorii zawsze się sprawdzą - poznajcie przepis, z którego zrobicie takie ogórkowe tartinki.

Źródło: gotujmy.pl