Ogórki w ostrej zalewie wg mojej cioci. Gdy spróbowałam, od razu wzięłam przepis
GettyImages
Newsy

Ogórki w ostrej zalewie wg mojej cioci. Gdy spróbowałam, od razu wzięłam przepis

Ogórki do słoików wcale nie muszą być nudne. Każdy zna smak kiszonych i korniszonów, ale można je przyrządzić jeszcze inaczej i doprawić według upodobania. Na przykład na ostro, jak w poniższym przepisie.

Przyzwyczajeni do ogórków kiszonych lub marynowanych w occie, raczej rzadko wykorzystujemy je do zrobienia czegoś innego do słoików. Wyjątkiem może być sałatka szwedzka, która jest dość popularna w polskich domach.

Ale przecież można zrobić o wiele więcej smacznych, warzywnych przetworów do słoików z wykorzystaniem ogórków. Na przykład w wersji na ostro - jeżeli lubicie pikantne smaki, taka sałatka z pewnością wam posmakuje.

Robi się ją bardzo szybko i dobrze pasuje do większości mięsnych dań. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami. 

Przepis na ogórki na ostro w octowej zalewie

Składniki:

  • 10 ogórków gruntowych

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 szklanka wody

  • 2 łyżki octu

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

Zobacz także
Do ketchupu z cukinii dodaję pomidory, jeszcze 1 warzywo i wychodzi petarda. 10x lepszy niż sklepowy

Do ketchupu z cukinii dodaję pomidory, jeszcze 1 warzywo i wychodzi petarda. 10x lepszy niż sklepowy

Teściowa karmi nas ogórkami po watykańsku. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała co do nich dodaje

Teściowa karmi nas ogórkami po watykańsku. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała co do nich dodaje

Przygotowanie:

  1. Z ogórków odetnijcie końcówki i zanurzcie je w zimnej wodzie na pół godziny.

  2. Po tym czasie pokrójcie ogórki wzdłuż.

  3. Gdy ogórki będą się namaczały w wodzie, wy przygotujcie zalewę. Do garnka wlejcie szklankę wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i sosu sojowego oraz obrany czosnek i resztę przypraw. Wymieszajcie i zagotujcie. 

  4. Z kolei cebulę należy obrać, pokroić drobno i wymieszać z plastrami ogórków. Posypcie wszystko solą i wymieszajcie, a następnie odstawcie i poczekajcie, aż warzywa puszczą sok. Odciśnijcie je na sitku. 

  5. Włóżcie ogórki z cebulą do wyparzonych wcześniej słoików i zalejcie przygotowaną wcześniej ciepłą zalewą.

  6. Mocno zakręćcie słoiki i pozostawcie na kuchennym blacie do ostygnięcia. Po tym czasie należy odłożyć je do lodówki i spożyć sałatkę w ciągu 4 dni lub wcześniej zapasteryzować. Smacznego! 

Tak przygotowaną sałatkę możecie podać z kotletami, pieczonym mięsem, a nawet z plackami ziemniaczanymi. Jest bardzo uniwersalna, a najlepiej pasuje do tych potraw, które mają dość łagodny smak - w końcu jest pikantna. Dobrze sprawdzi się też na grillu. Przed podaniem polecamy posypać sałatkę sezamem, koniecznie podprażonym wcześniej na suchej patelni.