Ogórki po żydowsku. Przepis na ogórki po żydowsku do obiadu
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy

Ogórki po żydowsku. Przepis na ogórki po żydowsku do obiadu

Ogórki po żydowsku nieco różnią się od tych, które znamy z babcinego domu. Wypróbujcie je, a już nigdy nie sięgniecie po inny przepis!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 22, 2021

Ogórki kiszone to prawdziwy polski specjał, który przygotowuje się w wielu domach. W zależności od regionu i rodzinnych tradycji, przyrządza się je na różne sposoby. Czasem różnicę stanowią zioła i przyprawy dodawane do zalewy, a czasem są to zupełnie nowoczesne interpretacje klasycznych ogórków kiszonych: z chili, przyprawą curry lub z liśćmi drzew owocowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki i kiszonki cenne dla zdrowia

Warzywa przyrządzane poprzez kiszenie to prozdrowotny hit. Kiszonki są naturalnym probiotykiem, który dba o utrzymanie zdrowego układu trawiennego, a także wzmacnia układ odpornościowy. Działa na organizm oczyszczająco i detoksykująco, a także pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby i żołądka. Kiszonki są też niskokaloryczne, dlatego często poleca się je w dietach odchudzających. 

Zobacz także

Ogórki, zarówno świeże, jak i te kiszone zawierają m.in.:

  • Witaminę A
  • Potas
  • Sód
  • Fosfor
  • Magnez
  • Wapń

Przepis na ogórki po żydowsku

Składniki:

  • ok 2,2 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • do każdego słoiczka: kilka ziarenek angielskiego ziela, gorczycy i czarnego pieprzu
  • mała gałązka kopru z nasionami
  • 2 małe ząbki czosnku
  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10 proc.
  • 2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 listki laurowe

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Wystudzić. 
  2. Do każdego słoiczka na dno włożyć po łyżce podsmażonej cebuli, gałązkę kopru, ząbek czosnku oraz po kilka ziarenek ziele, pieprzu i gorczycy. 
  3. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na plastry o grubości ok 1,5 -2 cm.
  4. Każdy plaster naciąć na krzyż nie przecinając do końca. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Na wierzch dać po ząbku czosnku. 
  5. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić.
  6. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować aż ogórki zmienia kolor, ok. 5 minut od zagotowania.
  7. Zostawić w garnku do wystudzenia. Z podanych składników powinno wyjść ok. 8 słoiczków o pojemności ok. 500 ml.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze