Ogórki kiszone to prawdziwy polski specjał, który przygotowuje się w wielu domach. W zależności od regionu i rodzinnych tradycji, przyrządza się je na różne sposoby. Czasem różnicę stanowią zioła i przyprawy dodawane do zalewy, a czasem są to zupełnie nowoczesne interpretacje klasycznych ogórków kiszonych: z chili, przyprawą curry lub z liśćmi drzew owocowych.
Ogórki i kiszonki cenne dla zdrowia
Warzywa przyrządzane poprzez kiszenie to prozdrowotny hit. Kiszonki są naturalnym probiotykiem, który dba o utrzymanie zdrowego układu trawiennego, a także wzmacnia układ odpornościowy. Działa na organizm oczyszczająco i detoksykująco, a także pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby i żołądka. Kiszonki są też niskokaloryczne, dlatego często poleca się je w dietach odchudzających.
Ogórki, zarówno świeże, jak i te kiszone zawierają m.in.:
- Witaminę A
- Potas
- Sód
- Fosfor
- Magnez
- Wapń
Przepis na ogórki po żydowsku
Składniki:
- ok 2,2 kg ogórków gruntowych
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- do każdego słoiczka: kilka ziarenek angielskiego ziela, gorczycy i czarnego pieprzu
- mała gałązka kopru z nasionami
- 2 małe ząbki czosnku
- Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu 10 proc.
- 2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2-3 listki laurowe
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Wystudzić.
- Do każdego słoiczka na dno włożyć po łyżce podsmażonej cebuli, gałązkę kopru, ząbek czosnku oraz po kilka ziarenek ziele, pieprzu i gorczycy.
- Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na plastry o grubości ok 1,5 -2 cm.
- Każdy plaster naciąć na krzyż nie przecinając do końca. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Na wierzch dać po ząbku czosnku.
- Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić.
- Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować aż ogórki zmienia kolor, ok. 5 minut od zagotowania.
- Zostawić w garnku do wystudzenia. Z podanych składników powinno wyjść ok. 8 słoiczków o pojemności ok. 500 ml.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj też: