Ogórki po żydowsku. Przepis na ogórki po żydowsku do obiadu
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy

Ogórki po żydowsku. Przepis na ogórki po żydowsku do obiadu

Ogórki po żydowsku nieco różnią się od tych, które znamy z babcinego domu. Wypróbujcie je, a już nigdy nie sięgniecie po inny przepis!

Ogórki kiszone to prawdziwy polski specjał, który przygotowuje się w wielu domach. W zależności od regionu i rodzinnych tradycji, przyrządza się je na różne sposoby. Czasem różnicę stanowią zioła i przyprawy dodawane do zalewy, a czasem są to zupełnie nowoczesne interpretacje klasycznych ogórków kiszonych: z chili, przyprawą curry lub z liśćmi drzew owocowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki i kiszonki cenne dla zdrowia

Warzywa przyrządzane poprzez kiszenie to prozdrowotny hit. Kiszonki są naturalnym probiotykiem, który dba o utrzymanie zdrowego układu trawiennego, a także wzmacnia układ odpornościowy. Działa na organizm oczyszczająco i detoksykująco, a także pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby i żołądka. Kiszonki są też niskokaloryczne, dlatego często poleca się je w dietach odchudzających. 

Zobacz także
Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa

Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa

Przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu

Nietypowy przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu. Spróbujecie?

Ogórki, zarówno świeże, jak i te kiszone zawierają m.in.:

  • Witaminę A
  • Potas
  • Sód
  • Fosfor
  • Magnez
  • Wapń

Przepis na ogórki po żydowsku

Składniki:

  • ok 2,2 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • do każdego słoiczka: kilka ziarenek angielskiego ziela, gorczycy i czarnego pieprzu
  • mała gałązka kopru z nasionami
  • 2 małe ząbki czosnku
  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10 proc.
  • 2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 listki laurowe

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Wystudzić. 
  2. Do każdego słoiczka na dno włożyć po łyżce podsmażonej cebuli, gałązkę kopru, ząbek czosnku oraz po kilka ziarenek ziele, pieprzu i gorczycy. 
  3. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na plastry o grubości ok 1,5 -2 cm.
  4. Każdy plaster naciąć na krzyż nie przecinając do końca. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Na wierzch dać po ząbku czosnku. 
  5. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić.
  6. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować aż ogórki zmienia kolor, ok. 5 minut od zagotowania.
  7. Zostawić w garnku do wystudzenia. Z podanych składników powinno wyjść ok. 8 słoiczków o pojemności ok. 500 ml.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe
Ogórki kiszone tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem solanki, kopru czy czosnku. Warto jednak dodać do nich jeden egzotyczny składnik!

Przepisy na ogórki kiszone przekazywane są z pokolenia na pokolenie przez babcie, mamy i ciotki. Każda rodzina, w zależności od tradycji, a także części Polski, z której się wywodzi, ma swoje receptury – niektóre bardzo oryginalne! W przeszłości do ogórków kiszonych dodawano składniki, o których dziś pamiętają jedynie nieliczni np. liście malin czy wiśni.  Staropolskie przepisy warto jednak czasem urozmaicać o nowoczesne, nieco bardziej egzotyczne składniki takie jak curry. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wasze ogórki będą miały znacznie bardziej intensywny i nieco słodki, orientalny smak. Ta coraz popularniejsza przyprawa najczęściej stosowana jest w kuchni indyjskiej czy tajskiej, ale coraz chętniej stosuje się ją także w potrawach kuchni polskiej np. śledziach bożonarodzieniowych czy wszelkich sałatkach podawanych podczas sezonu grillowego. Koniecznie ich spróbujcie! Kiszonki - właściwości zdrowotne Kiszone warzywa to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Mogą być spożywane absolutnie przez każdego, nawet osoby na restrykcyjnych dietach. Niskokaloryczne, a jednocześnie pyszne ogórki kiszone bogate są w witaminy, a także wapń, magnez, fosfor czy potas. Odkwaszają organizm, regulują działanie układu trawiennego, wspomagają pracę układu odpornościowego i usuwają toksyny. Przepis na ogórki kiszone z curry Składniki: 1 litr wody 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki soli 2 szklanki cukru 3 łyżeczki przyprawy curry 3 kg ogórków 5 cebul 3 łyżeczki gorczycy liście selera Przygotowanie: Do słoika włóżcie ogórki umyte i obrane oraz przekrojone na ćwiartki, liście selera, szczyptę gorczycy (do każdego słoika) i po dużym plastrze cebuli.  Zagotujcie zalewę w garnku: wlejcie litr wody i 1,5 szklanki...

 Sałatka szwedzka z ogórkami. Sprawdzony przepis na sałatkę do obiadu
Gotujmy.pl/Migotka28
Newsy
Nie ma lepszej sałatki do obiadu. Prosty przepis na sałatkę szwedzką z ogórkami
Próbowaliście kiedyś sałatki szwedzkiej z ogórków? Jeśli nie, to najwyższa pora ją przygotować. Sałatka szwedzka to pyszne i chrupiące plasterki ogórków w zalewie, które idealnie się sprawdzą na kanapkę i jako dodatek do obiadu. Jak ją zrobić? Przepis jest dziecinnie prosty!

Z czym najczęściej podajemy obiad? Oczywiście z sałatką. Jedni preferują warzywa surowe, inni w zalewie. Co powiecie na sałatkę szwedzką z ogórkami? Sałatka szwedzka z ogórkami W sklepach zaczęły się już pojawiać pierwsze importowane ogórki gruntowe. Jeżeli macie ochotę na pyszny dodatek do obiadu, przygotujcie sałatkę szwedzką w zalewie na bazie octu. Sałatka szwedzka to świetny dodatek do kotletów, ale też doskonale smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapki. Przygotujcie ją, a na pewno będziecie robić ją częściej. Składniki: Około 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 2 l zimnej wody ( 8 szklanek) 1/2 szklanki soli kamiennej Do każdego słoiczka: 3-4 plasterki marchewki, po kilka ziarenek angielskiego ziela i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy Zalewa 3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10 % Przygotowanie: Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć, odciąć końce i pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki. W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli. Zalać pokrojone ogórki tak, aby były całe przykryte. Odstawić na 3 godziny. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać. Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie. Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Do słoiczków włożyć osączone ogórki. Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od...

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
AdobeStock
Newsy
Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
Lubicie jeść kalafiora? Przygotujcie wspaniałą przekąskę do obiadu w postaci kiszonego kalafiora. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kalafior może być spożywany na wiele różnych sposobów. Jedni go gotują i podają z masłem i bułką tartą, drudzy pieką go w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw, jeszcze inni spożywają go na surowo. Jeżeli szukacie ciekawej i niebanalnej przekąski do obiadu, przygotujcie kiszonego kalafiora . Kiszony kalafior do obiadu Na pewno wiecie, jak zbawienne działanie mają na nasz organizm kiszonki . Z uwagi na obecność dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kiszone warzywa świetnie działają na procesy metaboliczne i florę bakteryjną jelit, a także doskonale wpływają na odporność. Zwykle w polskich domach przygotowuje się kiszone ogórki , kapustę lub buraki . A co powiecie na kiszonego kalafiora? Jak smakuje kiszony kalafior? Kiszony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż kalafior upieczony czy ugotowany. Jest chrupiący i ma kwaskowato-słodki smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapki, sałatki czy obiadu, choć można go spożywać też solo. Przepis na kiszonego kalafiora Do przygotowania kiszonego kalafiora będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni. Składniki: 2 średnie kalafiory 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru 3 łyżki soli 3,5 litra wody płaska łyżeczka nasion gorczycy marchewka pokrojona w plasterki 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyjcie i podzielcie kalafiory na różyczki. Zagotujcie w garnku wodę z solą i ostudźcie ją. W słoiku ułóżcie różyczki kalafiora, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek, pokrojony chrzan, ziele angielskie, listki laurowe, nasiona gorczycy i koper. Całość zalejcie wodą, zakręćcie słoik i dociśnijcie go czymś ciężkim. Kalafior powinien kisić się przez 3 dni. Po upływie tego czasu nadaje...

Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to niesmaczne i gorzkie
Materiały własne
Newsy
Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to gorzkie i niejadalne
Dodajecie ten składnik do ogórków kiszonych? Nic dziwnego, że są gorzkie i niesmaczne.

Jak zrobić idealne ogórki kiszone ? Składa się na to kilka różnych czynników. To nie tylko dobór odpowiednich ogórków, odpowiednie proporcje wody i soli, ale też wybranie odpowiednich przypraw. Czy wiecie, jakie przyprawy najbardziej pasują do ogórków kiszonych? Nie dodawajcie do ogórków kiszonych tych przypraw Wiele osób uważa, że do ogórków kiszonych można dodać każdą przyprawę, ale to nieprawda. Do słoika zawsze warto włożyć kilka ząbków czosnku, baldachim kopru, ziarenka gorczycy, liście porzeczki oraz korzeń chrzanu. Nie powinno się jednak do niego wkładać ziela angielskiego, ziarenek czarnego pieprzu oraz liści laurowych. Przyprawy te doskonale nadają się do zup i mięsnych dań, ale nie powinno się ich używać do kiszenia ogórków. Dlaczego? Ponieważ takie ogórki będą później miały nieprzyjemny, gorzki smak. W czym tkwi sekret idealnych ogórków kiszonych? Składa się na to kilka różnych czynników. Wybór odpowiednich ogórków. Nie każdy ogórek gruntowy nadaje się do zakiszenia. Najlepiej sprawdzą się tu młode, średniej wielkości ogórki o jasnym kolorze. Najlepiej kupić je na warzywniaku lub na targu, ponieważ te ze sklepu mogą być przerośnięte i stare, przez co są później puste w środku . Wybieraj okazy młode, nie za duże i jasne. Tylko takie będą gwarancją najlepszego smaku. Czas przygotowania. Gdy przyjdziesz do domu z siatką pełną ogórków, nie pozwól im leżeć przez cały dzień w kuchni, tylko od razu przystąp do ich przygotowywania. Zalej ogórki zimną wodą i po upływie 6 godzin zacznij je kisić. Odpowiednia sól. Najlepszą solą do kiszenia ogórków w opinii wielu jest...