Ogórki możecie uprawiać nawet na parapecie. Wystarczy chleb i macie obfite plony
AdobeStock
Newsy

Ogórki możecie uprawiać nawet na parapecie. Wystarczy chleb i macie obfite plony

Uprawiacie w domu lub w ogrodzie ogórki? Sprawdźcie, jak w łatwy sposób możecie przyspieszyć ich dojrzewanie.

Po co kupować ogórki, skoro możemy je wyhodować sami – nawet w domu, na parapecie? Uprawa tych warzyw jest prostsza niż wam się wydaje. Jak się do tego zabrać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby ogórki ładnie rosły?

Jeżeli chcecie przyspieszyć wzrost i dojrzewanie swoich ogórków, zastosujcie się do 3 prostych wskazówek.

1. Przygotujcie roztwór ze sfermentowanego chleba

Sfermentowany chleb świetnie wpływa na wzrost ogórków. Wszystko, czego potrzebujecie to duże, najlepiej 20-litrowe wiadro, 2-3 bochenki chleba oraz woda. Rozdrobnijcie na kawałki chleby, zalejcie je wodą i przykryjcie całość talerzem, na który połóżcie coś ciężkiego, np. duży kamień. Odstawcie wiadro w ciepłe miejsce na około tydzień. Po upływie tego czasu przemieszajcie otrzymaną ciecz, a następnie podlejcie nią ogórki. Każdy krzak powinien otrzymać raz w tygodniu ok. pół litra takiego płynu.

2. Roztwór z łupin cebuli

Łupiny cebuli mają bardzo szerokie zastosowanie. Roztwór z takich łupin może przyspieszyć dojrzewanie waszych plonów. Jak to zrobić? Przygotujcie całą miskę łusek cebuli, a następnie zagotujcie je w wodzie. Gdy roztwór zacznie wrzeć, gotujcie go jeszcze przez kilka minut, a następnie wyłączcie gaz i odstawcie miksturę do wystudzenia. Spryskajcie nią ogórki.

3. Mikstura z mleka

Dużą skuteczność wykazuje również roztwór na bazie wody i odtłuszczonego mleka. Zmieszajcie litr wody i litr mleka i spryskajcie tym roztworem liście ogórka.

Jak samodzielnie wyhodować ogórki?

Planujecie samodzielnie wyhodować ogórki? To świetnie. Warzywo to jest stosunkowo łatwe w uprawie i nie wymaga specjalnego wysiłku oraz pielęgnacji. Jak wyhodować ogórki w doniczce na parapecie?

  1. Wybierzcie odpowiednie nasiona, które nadają się do uprawy na parapecie. Są to odmiany takie jak: ogórek sałatkowy Dar, ogórek gruntowy konserwowy partenokarpiczny Partner F1 czy ogórek ozdobny meksykański.
  2. Gleba do uprawy ogórków powinna być lekka, przepuszczalna i żyzna. Zajrzyjcie do sklepu ogrodniczego. Na pewno znajdziecie w nim gotowe podłoże do uprawy warzyw.
  3. Zadbajcie o odpowiednie stanowisko oraz oświetlenie. Ogórki kochają przebywać w słońcu, dlatego warto ustawić je na oknie, na którym będą one miały łatwy dostęp do światła słonecznego.
  4. Zadbajcie o odpowiednią temperaturę. Ogórki bardzo lubią ciepło. Najlepsza temperatura w dzień do uprawy ogórków wynosi 24-26 stopni C, a w nocy 18-20 stopni C. Ogórki lubią też ciszę i nie znoszą wiatru.
  5. Nasiona należy wysiewać w doniczkach lub skrzynkach, a następnie przykryć je folią lub szkłem.
  6. Regularnie je podlewajcie i nigdy nie przesuszajcie gleby. Ogórki należy podlewać ciepłą wodą o temperaturze ok. 22-24 stopni. Świetnie się tu sprawdza deszczówka, ale możemy także użyć przegotowanej wody z kranu.

Źródło: smakdnia.pl, domisad.pl

ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy
5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...