Ogórki możecie uprawiać nawet na parapecie. Wystarczy chleb i macie obfite plony
AdobeStock
Newsy

Ogórki możecie uprawiać nawet na parapecie. Wystarczy chleb i macie obfite plony

Uprawiacie w domu lub w ogrodzie ogórki? Sprawdźcie, jak w łatwy sposób możecie przyspieszyć ich dojrzewanie.

Po co kupować ogórki, skoro możemy je wyhodować sami – nawet w domu, na parapecie? Uprawa tych warzyw jest prostsza niż wam się wydaje. Jak się do tego zabrać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby ogórki ładnie rosły?

Jeżeli chcecie przyspieszyć wzrost i dojrzewanie swoich ogórków, zastosujcie się do 3 prostych wskazówek.

1. Przygotujcie roztwór ze sfermentowanego chleba

Sfermentowany chleb świetnie wpływa na wzrost ogórków. Wszystko, czego potrzebujecie to duże, najlepiej 20-litrowe wiadro, 2-3 bochenki chleba oraz woda. Rozdrobnijcie na kawałki chleby, zalejcie je wodą i przykryjcie całość talerzem, na który połóżcie coś ciężkiego, np. duży kamień. Odstawcie wiadro w ciepłe miejsce na około tydzień. Po upływie tego czasu przemieszajcie otrzymaną ciecz, a następnie podlejcie nią ogórki. Każdy krzak powinien otrzymać raz w tygodniu ok. pół litra takiego płynu.

2. Roztwór z łupin cebuli

Łupiny cebuli mają bardzo szerokie zastosowanie. Roztwór z takich łupin może przyspieszyć dojrzewanie waszych plonów. Jak to zrobić? Przygotujcie całą miskę łusek cebuli, a następnie zagotujcie je w wodzie. Gdy roztwór zacznie wrzeć, gotujcie go jeszcze przez kilka minut, a następnie wyłączcie gaz i odstawcie miksturę do wystudzenia. Spryskajcie nią ogórki.

3. Mikstura z mleka

Dużą skuteczność wykazuje również roztwór na bazie wody i odtłuszczonego mleka. Zmieszajcie litr wody i litr mleka i spryskajcie tym roztworem liście ogórka.

Zobacz także
Dlaczego niektórzy zawsze obcinają końcówki ogórków? Czy to tylko stary przesąd naszych babć?

Dlaczego niektórzy zawsze obcinają końcówki ogórków? Czy to tylko stary przesąd naszych babć?

Powstał „Tinder dla rolników”, czyli jak poznać drugą połowę na zbiorach owoców?

Marzy Wam się zebranie owoców i warzyw prosto z pola lub sadu? Nic prostszego!

Jak samodzielnie wyhodować ogórki?

Planujecie samodzielnie wyhodować ogórki? To świetnie. Warzywo to jest stosunkowo łatwe w uprawie i nie wymaga specjalnego wysiłku oraz pielęgnacji. Jak wyhodować ogórki w doniczce na parapecie?

  1. Wybierzcie odpowiednie nasiona, które nadają się do uprawy na parapecie. Są to odmiany takie jak: ogórek sałatkowy Dar, ogórek gruntowy konserwowy partenokarpiczny Partner F1 czy ogórek ozdobny meksykański.
  2. Gleba do uprawy ogórków powinna być lekka, przepuszczalna i żyzna. Zajrzyjcie do sklepu ogrodniczego. Na pewno znajdziecie w nim gotowe podłoże do uprawy warzyw.
  3. Zadbajcie o odpowiednie stanowisko oraz oświetlenie. Ogórki kochają przebywać w słońcu, dlatego warto ustawić je na oknie, na którym będą one miały łatwy dostęp do światła słonecznego.
  4. Zadbajcie o odpowiednią temperaturę. Ogórki bardzo lubią ciepło. Najlepsza temperatura w dzień do uprawy ogórków wynosi 24-26 stopni C, a w nocy 18-20 stopni C. Ogórki lubią też ciszę i nie znoszą wiatru.
  5. Nasiona należy wysiewać w doniczkach lub skrzynkach, a następnie przykryć je folią lub szkłem.
  6. Regularnie je podlewajcie i nigdy nie przesuszajcie gleby. Ogórki należy podlewać ciepłą wodą o temperaturze ok. 22-24 stopni. Świetnie się tu sprawdza deszczówka, ale możemy także użyć przegotowanej wody z kranu.

Źródło: smakdnia.pl, domisad.pl

ogórki kiszone
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Mało kto o tym wie
Ogórki kiszone stanowią świetny dodatek do posiłku, sprawdzają się także jako samodzielna przekąska. Niestety, nieraz po wyciągnięciu ich ze słoika i przekrojeniu okazują się puste w środku. Dzieje się tak przez jeden błąd.

Wiele polskich gospodyń przygotowuje tradycyjne  babcine ogórki kiszone w domu. Czasem jednak zdarza się, że ukiszone warzywa są puste w środku. Zdarzyło wam się to? To znaczy, że popełniliście jeden błąd! Dlaczego ogórki kiszone są w środku puste? Często zdarza się, że kiszony ogórek jest pusty w środku. Dzieje się tak głównie dlatego, że ogórki nie zostały odpowiednio przygotowane do procesu fermentacji. Przede wszystkim ogórki gruntowe powinny być kupowane u lokalnych sprzedawców, zwłaszcza tych prowadzących naturalne, ekologiczne uprawy - macie wtedy gwarancję, że będą świeże i niepryskane. Produkty ze sklepu niestety mogą nie spełnić swojego zadania i ukiszone nie będą zbyt smaczne. Przed włożeniem ogórków do naczynia należy je dokładnie umyć. Można je także moczyć przez dłuższy czas w zimnej wodzie. Kluczową kwestią jest tu odpowiednie układanie ogórków w słoiku: włożone zbyt luźno, po czasie będą puste w środku. Szykując ogórki kiszone, należy więc pamiętać o ciasnym układaniu warzyw. Domowe kiszenie ogórków Produkt można oczywiście kupić w każdym sklepie, jednak przygotowane samodzielnie w domu będą zdecydowanie lepsze. Kupne ogórki mogą nieraz zawierać zbędne dodatki i konserwanty, które zmniejszają prozdrowotne właściwości przetworów.  Do przygotowania domowych ogórków należy przygotować przede wszystkim ogórki gruntowe, ząbki czosnku, sól, koper, korzeń chrzanu, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz gorczycę. Podane składniki umieszcza się w szklanych słojach, które następnie wypełnia się specjalną zalewą do ogórków . Szczelnie zamknięte naczynia chowa się w chłodne i zacienione miejsca. Po upływie około 30...

ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy
5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 
Zaopatrujecie się w obrane orzechy w sklepie? Niepotrzebnie – można je obrać bez trudu w domu.

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak i po co obierać orzechy ze skórki? Większość zjada je od razu po wyciągnięciu z łupiny – po co więc obierać? Powód jest prosty – gdy przyrządzacie desery lub ciasta z orzechami, które powinny wyglądać jak najbardziej atrakcyjnie i efektownie, skórki orzechów w cieście mogą zepsuć cały efekt. Można kupić obrane orzechy w sklepie lub zrobić to samodzielnie. Jak obrać orzechy? Sprawdźcie te proste sposoby! Jak obrać orzechy włoskie? Orzechy włoskie są jednymi z najzdrowszych orzechów. Zawierają bardzo dużo kwasu omega-3, dlatego orzechy te poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za rybami. Ponadto, jedzenie orzechów włoskich jest polecane w profilaktyce chorób serca, ponieważ zawarta w nich L-arginina rozszerza naczynia wieńcowe.   Bardzo często orzechy włoskie dodaje się do ciast , zwłaszcza ciężkich, kremowych tortów orzechowych. Obranie orzechów jest banalnie proste – wystarczy, że wysypiecie je na blaszkę i wstawicie na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie orzechy należy wsypać na ściereczkę i bardzo intensywnie pocierać – łupina zejdzie bez problemu! Jak obrać orzechy laskowe? Orzechy laskowe są przepyszne i świetnie pasują nie tylko do ciast, ale i ciasteczek owsianych czy klasycznej owsianki . Niestety, przez skórkę mają dość gorzki posmak. By się jej pozbyć, należy wsypać orzechy na suchą patelnię i uprażyć. W trakcie prażenia skórka zacznie pękać i schodzić. Po uprażeniu, podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, przesypcie orzechy na ściereczkę i pocierajcie, by pozbyć się wszystkich skórek. Możecie też włożyć je do rozgrzanego piekarnika, tak samo jak orzechy włoskie. Jak obrać migdały? Migdały obiera się...

Przepis na chłodnik pomidorowo-ogórkowy. Idealny na upalne dni
Babeczka35/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na chłodnik pomidorowo-ogórkowy. Idealny na upalne dni
Chłodnik to doskonały pomysł na obiad przy wyjątkowo upalnej pogodzie. Istnieje wiele odmian tej pysznej zupy – nie tylko buraczana!

Klasyczny chłodnik najczęściej kojarzy się z intensywnym różowym kolorem i smakiem czerwonego barszczu. Chłodnik z botwinki lub taki przygotowywany „na szybko” z pomocą koncentratu barszczu to absolutny letni klasyk kuchni polskiej. Na ogół dodaje się do niego pokrojone ogórki, buraczki, rzodkiew i duże ilości koperku, a także jajko na twardo. Chłodnik jednak nie musi być nudny – możecie przygotować jego różne odmiany, które z pewnością przyniosą ulgę waszej rodzinie w dni, kiedy temperatura przekroczy 25 stopni. Zupa ta jest wyjątkowo szybka i prosta w przygotowaniu i nie wymaga gotowania, dlatego sprawdzi się także na wyjazdach bądź w miejscach, gdzie nie macie dostępu do kuchenki. Chłodnik pomidorowo-ogórkowy z nutką mięty To wyjątkowo orzeźwiająca i znacznie lżejsza receptura niż tradycyjny chłodnik. Poniższa propozycja nie jest serwowana z jajem (które dla niektórych może być ciężkostrawne). Łatwo także stworzyć z niej wersję wegańską, jeśli tylko zastąpicie mleczny jogurt naturalny zamiennikiem (np. na bazie mleka sojowego, ryżowego czy też innego).  Składniki: jogurt naturalny (40 dag) 3 średnie pomidory 2 ogórki zielone kilka listków mięty koperek zielony (według uznania) sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Warzywa umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie pomidory i miętę bardzo dokładnie zmiksujcie w blenderze. Ogórki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno posiekajcie. Do jogurtu dodajcie zmiksowane pomidory z miętą, starte ogórki i koperek. Całość dokładnie wymieszajcie i przyprawcie do smaku solą i pieprzem. Chłodnik wstawcie do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Podawajcie zimny. Porada: miętę możecie dodać w ilości według własnego uznania....