Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na smaczne ogórki małosolne
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne

Przygotujcie ogórki małosolne z odrobiną miodu i papryczki chili. Jesteśmy pewni, że będziecie się nimi zajadać i będą hitem tegorocznego grilla!

Ogórki małosolne to pyszny i prosty dodatek do dań z grilla czy kanapek. Pójdźcie o krok dalej i przygotujcie ogórki małosolne w nieco innej wersji - z miodem i papryczkami chili. W takim oryginalnym wydaniu są naprawdę pyszne i w mig znikają ze słoika.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki małosolne z chili i miodem

Chrupiące, domowe ogórki małosolne to doskonały dodatek do kanapek czy obiadu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pierwsze ogórki można wyjadać już po kilku godzinach od przygotowania.

Jeżeli chcecie małej odmiany, przygotujcie ogórki małosolne z dodatkiem miodu i chili. Co powiecie na ogórki małosolne w takim oryginalnym wydaniu? Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne!

Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis!

Zobacz także
Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? Polejcie nią to danie a bardzo zyska na smaku

Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? To błąd. Polejcie nią to danie, a bardzo zyska na smaku

Zupa ogórkowa tego lekarza oczyszcza wątrobę i jelita. Od razu poczujecie się lepiej

Zupa ogórkowa na zimno: przepis na zupę, która oczyszcza wątrobę i jelita

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu)
  • 1-2 gałązki koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • Liść dębu lub wiśni

Przygotowanie:

  1. Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
  2. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki.
  3. Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków, dodajemy plasterek chrzanu, kilka plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chili, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chili. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chili i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę, ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek.
  4. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą.
  5. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć, aby woda i miód się wymieszały) i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (najlepiej przetrzymać je 24 godziny).
  6. Ogórki fajnie komponują się z mięsami z grilla, ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Z dodatkiem czosnku mają ciekawy smak, wypróbujcie przepis.

Chrupiące ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia to jedna z lepszych polskich przekąsek. Wspaniale smakują na kanapce ze smalcem, jako dodatek do obiadu lub po prostu jedzone prosto ze słoika. Ogórki z tego przepisu znikną w mgnieniu oka! Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 kilograma ogórków gruntowych 2 gałązki kopru 2 kawałki chrzanu 4 liście chrzanu 1 pęczek koperku 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli kamiennej 2 litry wody Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie do niej 2,5 łyżki kamiennej soli, rozpuśćcie i ostudźcie. Umyjcie ogórki. Główkę czosnku przekrójcie na pół, ale nie obierajcie jej – nie ma takiej potrzeby. Na dnie dużego słoja ułóżcie połowę podanych składników, czyli kopru, czosnku, koperku, korzenia chrzanu i liści chrzanu. Na tym ułóżcie ciasno ogórki i na wierzchu połóżcie resztę składników. Do słoika wlejcie wodę z solą. Powinno być jej tyle, by przykryła całą zawartość. Przykryjcie słoik gazą lub czystą ściereczką i zawiążcie na słoiku sznurkiem, lub gumką recepturką. I gotowe! Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach od zakiszenia. Poznacie, że są już dobre po konsystencji wody – powinna być lekko mętna. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto przy ich przyrządzaniu stosować się do kilku rad, dzięki czemu ogórki wyjdą jeszcze lepsze! Po pierwsze – odpowiednie ogórki. Do zrobienia małosolnych najlepiej nadają się świeże ogórki gruntowe średniej wielkości. Ważne, by wszystkie...

Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z pepperoni
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z papryką peperoni
Czy znacie kogoś, kto potrafi oprzeć się smakowi ogórków małosolnych? Jeżeli wy także jesteście ich fanami, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne inaczej. Dlaczego „inaczej”? Ponieważ występują one w duecie z ostrą papryczką peperoni!

Właśnie trwa sezon na ogórki małosolne . Przepis na takie ogórki jest dziecinnie prosty, a do ich wykonania wystarczy kilka składników, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. W tradycyjnym przepisie na ogórki małosolne znajdziemy młode ogórki gruntowe, wodę, sól oraz przyprawy – gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, korzeń chrzanu oraz liść czarnej porzeczki. A co powiecie na ogórki małosolne z dodatkiem... ostrej papryczki peperoni? Przepis na ogórki małosolne z peperoni Ogórki małosolne z dodatkiem ostrej papryczki peperoni to świetny pomysł na dodatek do kanapki czy obiadu, choć nie brakuje też takich, którzy lubią spożywać je solo – pamiętajcie, że nie wszyscy jednak mogą pałaszować ogórki małosolne do woli. Jak przygotować ogórki małosolne z ostrą papryczką? Zdradzamy najprostszy przepis. Przetestujcie go, naprawdę warto! Składniki: 3,6 kg ogórków gruntowych (niedużych, twardych) 4 litry wody 4 duże łyżki soli 1 ½ główki czosnku koper do kiszenia kawałek chrzanu (pokrojony w słupki albo plastry ) 10 dużych czerwonych peperoni Przygotowanie: Przygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy. żeby się rozpuściła. Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan pepperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy, żeby ogórki znajdowały się pod wodą. Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni. Po zakiszeniu wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy (przez sitko). Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden pepperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką. Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka...

Jak zrobić ogórki małosolne... w butelce? Ten przepis to prawdziwy HIT sieci!
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy
Jak zrobić ogórki małosolne... w butelce? Ten przepis to prawdziwy HIT internetu
Słyszeliście kiedyś o tym sposobie? Banał! Ogórki małosolne z butelki wychodzą przepyszne.

Ogórki małosolne to jedna z pyszniejszych letnio-wiosennych przekąsek. Pewnie macie swoje sposoby na zrobienie ogórków małosolnych. Niedawno przepisem na swoje ulubione małosolne podziała się też Ewa Wachowicz i Jakub Kuroń . Każde z nich przygotowuje małosolne trochę inaczej. Nikt z nich nie wpadł jednak na ten sposób. Okazuje się, że jest on hitem internetu. Ogórki małosolne robi się tu w… butelce! Jak robić ogórki małosolne w butelce? Ogórki małosolne w butelce to niezwykła metoda przygotowania ogórków małosolnych. Wychodzą wyśmienite, są pełne smaku i aromatu. Nie grozi im też spleśnienie. Jeśli nie macie dużego słoja na ogórki lub specjalnego glinianego naczynia do ogórków małosolnych, możecie z łatwością przygotować je właśnie z pomocą butelki. Przepis jest banalny. Przepis na ogórki małosolne w butelce Ten sposób sprawdza się świetnie. Ogórki wychodzą dzięki temu już w 3 dni. Możecie dodać do zalewy swoje ulubione przyprawy i uzyskać małosolne o ciekawym i głębokim aromacie. Poznajcie ten oryginalny sposób na małosolne. Składniki na ogórki małosolne w butelce Ogórki gruntowe – ilość zależna od waszych potrzeb Sól – w proporcji 1 łyżka soli na litr wody Woda kranowa lub mineralna woda niegazowana Czosnek – kilkanaście ząbków Ziele angielskie Liście laurowe Świeży korzeń chrzanu Świeży koperek Przygotowanie oryginalnych małosolnych w butelce Przygotujcie ogórki w ten sposób, a proporcje składników dobierzcie do swoich potrzeb. Koniecznie przygotujcie tez butelkę, lub kilka butelek po mleku. Może być tez inna butelka, ale musi mieć dość szeroką szyjkę, by zmieścić ogórki. Umyjcie ogórki...

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem
ONS, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem porzeczki
Już niedługo zacznie się sezon na ogórki, a to idealna okazja do zrobienia ogórków małosolnych! Zróbcie je z przepisu Karola Okrasy.

Ogórki małosolne to klasyka polskiej kuchni. Warto je przyrządzać właśnie teraz, gdy robi się coraz cieplej, a drzewa i krzewy wypuszczają już pierwsze liście. To właśnie liście porzeczki, dębu lub wiśni idealnie podkreślają smak małosolnych ogórków i powinno się ich użyć do kiszenia. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy! Przepis na ogórki małosolne Karola Okrasy Do przygotowania ogórków małosolnych Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 2 baldachy kopru 5 korzeni chrzanu 7 liści porzeczki 4 ząbki czosnku Do zalewy: 5 litrów wody 7 łyżek soli 2 łyżki gorczycy Oraz zimna woda do zalania ogórków. Przygotowanie: Ogórki przed przygotowaniem włóżcie do bardzo dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie były nią przykryte. W garnku zagotujcie 5 litrów wody z solą i ostudźcie, by była lekko letnia. Karol zdradził, że to trik jego mamy – gdy ogórki zaleje się letnią wodą, to szybciej będą gotowe. Wówczas małosolne ogórki są zrobione już po dwóch dniach! Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajcie 2 duże łyżki gorczycy i namoczcie. Następnie wsypcie około 7 łyżek soli. Karol podaje idealne proporcje na wodę do ogórków, czyli 1,5 płaskiej łyżki soli na 1 litr wody. Korzenie chrzanu obierzcie i pokrójcie wzdłuż na cztery części. Ważne, by były surowe, ponieważ wtedy oddają one cały swój aromat. Umyjcie całe baldachy kopru oraz liście porzeczki. Okrasa przyznał, że on użył liści porzeczki dlatego, że akurat miał je pod ręką, ale zależnie od regionu Polski używa się różnych liści do ogórków małosolnych, np. liści młodego...