Ogórki małosolne to pyszny i prosty dodatek do dań z grilla czy kanapek. Pójdźcie o krok dalej i przygotujcie ogórki małosolne w nieco innej wersji - z miodem i papryczkami chili. W takim oryginalnym wydaniu są naprawdę pyszne i w mig znikają ze słoika.

Ogórki małosolne z chili i miodem

Chrupiące, domowe ogórki małosolne to doskonały dodatek do kanapek czy obiadu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pierwsze ogórki można wyjadać już po kilku godzinach od przygotowania.

Jeżeli chcecie małej odmiany, przygotujcie ogórki małosolne z dodatkiem miodu i chili. Co powiecie na ogórki małosolne w takim oryginalnym wydaniu? Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne!

Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis!

Zobacz także:

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu)
  • 1-2 gałązki koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • Liść dębu lub wiśni

Przygotowanie:

  1. Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
  2. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki.
  3. Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków, dodajemy plasterek chrzanu, kilka plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chili, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chili. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chili i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę, ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek.
  4. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą.
  5. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć, aby woda i miód się wymieszały) i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (najlepiej przetrzymać je 24 godziny).
  6. Ogórki fajnie komponują się z mięsami z grilla, ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: