Ogórki małosolne to pyszny i prosty dodatek do dań z grilla czy kanapek. Pójdźcie o krok dalej i przygotujcie ogórki małosolne w nieco innej wersji - z miodem i papryczkami chili. W takim oryginalnym wydaniu są naprawdę pyszne i w mig znikają ze słoika.
Ogórki małosolne z chili i miodem
Chrupiące, domowe ogórki małosolne to doskonały dodatek do kanapek czy obiadu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pierwsze ogórki można wyjadać już po kilku godzinach od przygotowania.
Jeżeli chcecie małej odmiany, przygotujcie ogórki małosolne z dodatkiem miodu i chili. Co powiecie na ogórki małosolne w takim oryginalnym wydaniu? Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne!
Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis!
Zobacz także:
Składniki:
- 0,5 kg ogórków gruntowych
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka miodu
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu)
- 1-2 gałązki koperku
- 1 ząbek czosnku
- Liść dębu lub wiśni
Przygotowanie:
- Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
- Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki.
- Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków, dodajemy plasterek chrzanu, kilka plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chili, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chili. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chili i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę, ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek.
- Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą.
- Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć, aby woda i miód się wymieszały) i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (najlepiej przetrzymać je 24 godziny).
- Ogórki fajnie komponują się z mięsami z grilla, ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: