Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?
Adobe Stock
Newsy

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?

Sezon ogórkowy trwa. Które ogórki są najlepsze dla zdrowia? Świeże, małosolne, a może kiszone?

Ogórki to zdrowie i kropka. Tym niemniej w zależności od stopnia ich sfermentowania – czyli ukiszenia różnią się one odrobinę swoim składem i składnikami odżywczymi. Głównej różnicy upatruje się w zawartości witaminy C.

W zależności od tego czy ogórki były kiszone przez 1 dzień, 2 dni, czy więcej – zmienia się stężenie witaminy w ich składzie. Tak czy siak, nie od dziś wiadomo, że jedzenie ogórków kiszonych w dowolnej postaci przynosi ludzkiemu organizmowi same korzyści.

Ogórki kiszone:

  • Są źródłem naturalnych probiotyków, czyli kultur bakterii pozytywnie oddziałujących na organizm w przewodzie pokarmowym
  • Są małokaloryczne i lekkostrawne dzięki dużej zawartości błonnika
  • Zawierają acetylocholinę, substancję pozytywnie wpływającą na perystaltykę jelit i właściwe ciśnienie krwi
  • Zawierają sporo witamin z grupy B, a także witaminy C,E,A i K
  • Zwiększają przyswajalność żelaza

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które ogórki zawierają więcej witaminy C?

Jak już wspomnieliśmy, przedmiotem dyskusji może być zawartość witaminy C w ogórkach kiszonych i ogórkach świeżych. Panują różne, często sprzeczne opinie na ten temat. Badania naukowe wykazały jednak, że świeże ogórki zawierają średnio 3,2 mg witaminy C na 100 g warzywa bez skórki.

Tymczasem ogórki kiszone mogą „pochwalić się” nieco większą zawartością tej witaminy. Szacuje się tę wartość na ok. 4 mg na 100 g. Jak widać, przedstawione wartości są na tyle małe, że trudno mówić, o tym że jedne ogórki są znacznie zdrowsze od drugich – przynajmniej jeśli chodzi o zawartość witaminy C.

Zobacz także
Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!

Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?

Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?

Czy ogórki małosolne są mniej zdrowe od ogórków kiszonych?

Podobnie rzecz ma się w przypadku porównania ogórków małosolnych z tymi ukiszonymi w pełni. Logika wskazuje, że krótko kiszone ogórki małosolne mają w swoim składzie odżywczym nieco mniej witaminy niż ogórki kiszone, ale nie można mówić tu o miażdżącej przewadze.

Wniosek? Kiedy dysponujecie świeżymi ogórkami, jedzcie je w każdej postaci. Na surowo, w postaci małosolnej przekąski, a później także te ukiszone we właściwy już sposób. Wydaje się jednak, że w sezonie warto nasycić się smakiem ogórków małosolnych – na kiszone przyjdzie czas w okresie jesienno-zimowej witaminowej posuchy.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, medonet.pl

Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy
Flickr
Newsy
Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy
Sezon ogórkowy ruszył na dobre. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy zajadają się pierwszymi ogórkami małosolnymi i tymi już ukiszonymi w pełnoprawny sposób. A czy wiedzieliście, że nie wszyscy powinni brać udział w tej uczcie?

Zawierają sporo witaminy C, są niskokaloryczne, pomagają zachować odpowiednią florę bakteryjną jelit – to tylko niektóre z wielu zalet ogórków kiszonych . Sezon na kiszenie już się zaczął. Warto jednak przyjrzeć się ogórków kiszonym także z innej, mniej kolorowej strony… Pisaliśmy już o tym, że ogórki małosolne pomimo swoich wszystkich zalet, nie są przeznaczone niestety dla wszystkich. Nie inaczej jest w przypadku ogórków kiszonych. Ich spożycie powinny ograniczać niektóre osoby. Kto powinien unikać spożywania ogórków kiszonych? O kogo chodzi? W grupie ryzyka są osoby cierpiące na niektóre schorzenia, a także te, u których zaobserwowano tego rodzaju objawy, jak np.: Nadciśnienie tętnicze – zbyt wysokie ciśnienie nie idzie w parze z jedzeniem dużej ilości kiszonych ogórków i z piciem soku po ogórkach. Wszystko to ze względu na dużą ilość zawartego w nich sodu Kamica nerkowa – z tego samego powodu ogórki kiszone nie są najlepszym dietetycznym wyborem dla osób cierpiących na kłopoty z nerkami. Obciążenie nerek następuje ze względu na wypłukiwanie wapnia przez sód z organizmu Refluks , zgaga i wrzody żołądka – takie objawy nadkwasowości w układzie pokarmowym również są przesłanką, by raczej unikać spożycia ogórków kiszonych. Dlaczego? Chodzi oczywiście o wysoki odczyn kwasowy samych sfermentowanych ogórków, jak i soku. Kwasowość ogórków bierze się z przemiany zawartych w nich cukrów w kwas mlekowych w procesie fermentacji Ogórki kiszone nie powinny być także produktem, który podaje się zaczynającym przygodę z jedzeniem niemowlętom Uczulenie , czyli alergia na histaminę – duża zawartość tego związku...

Najlepsze przyprawy do ogórków kiszonych. To one nadają im smaku
Pixabay
Newsy
Co ma więcej witaminy C: ogórek kiszony czy pomidor? Nasze zmysły nas oszukują
Słyszeliście kiedyś, że ogórki kiszone są zdrowe przez wysoką zawartość witaminy C i dobry wpływ na odporność? Okazuje się, że to naprawdę często powielany mit!

Kiszonki traktowane są jako prawdziwy skarb narodowy i źródło wielu korzystnych dla zdrowia substancji . Jest w tym wiele prawdy. Produkty kiszone faktycznie są pełne zdrowych bakterii i związków, które korzystnie oddziałują na organizm. Nie ma jednak w nich prawie witaminy C! Witamina C w ogórkach kiszonych Bardzo wiele osób zapytanych o to, co zdrowego jest w ogórkach kiszonych, bez wahania odpowie, że witamina C. To wcale nie jest prawda! Ogórki kiszone zawierają tylko 3,2 g mg witaminy C w 100 g produktu. To niezwykle mało w porównaniu do innych warzyw i owoców: Pomidor ma 13,7 mg witaminy C Papryka ma aż 128 mg witaminy C Kiwi to 92,7 mg witaminy C w 100 g produktu Przy tych warzywach kiszone ogórki wypadają naprawdę blado. Skąd wziął się ten mit? Dlaczego zatem wszystkim wydaje się, że ogórki kiszone to dobre źródło witaminy C? Pewnie dlatego, że są kwaśne. Najpopularniejszym produktem z witaminą C jest oczywiście cytryna. Często więc wszystkim innym kwaśnym produktom tez przypisuje się wysoką zawartość tej witaminy. Tymczasem kwasowość ogórków kiszonych jest spowodowana kwasem mlekowym, nie kwasem askorbinowym (witaminą C). Powstaje on w naturalnym procesie kiśnięcia. Czy ogórki kiszone wpływają na odporność? Co zatem z wpływem ogórków kiszonych na odporność? Czy to też mit? Okazuje się, że nie. Ogórki kiszone mogą wspierać odporność , ale z zupełnie innego powodu. Są one bogatym źródłem probiotyków , czyli żywych bakterii wspierających pracę jelit. Ogórki kiszone wspomagają trawienie i poprawiają stan jelit, z których pochodzi znaczna część odporności ludzkiego organizmu. Czytaj także: Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają...

Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
Adobe Stock
Newsy
Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
No i się zaczęło. Co takiego? Sezon ogórkowy! Tym właśnie terminem często nazywa się leniwy, wakacyjny okres, w którym nic się nie dzieje. Na pewno nie zgodzą się z tym gospodynie domowe, które mają teraz pełne ręce roboty z ogórkami. Także i z tymi małosolnymi.

Na ogródkach, przydomowych poletkach i grządkach zaczęły się pierwsze zbiory ogórków. Zanim jednak panie domu zaczną „produkować” całe armie słoików z ogórkami kiszonymi i konserwowanymi, wcześniej czas jest jeszcze na tak zwane ogórki małosolne. Czym są ogórki małosolne? Czym są ogórki małosolne? Wszyscy znamy i kochamy ich smak, ale dla porządku wyjaśnijmy – odpowiedź jest prosta. Termin „małosolny” oznacza po prostu kiszenie ogórków w krótkim czasie, co skutkuje ich mniej słonym smakiem od kiszonych standardowo ogórków. Mniej kwaśny i mniej osolony ogórek z kamiennego naczynia ma mnóstwo swoich amatorów. Czasem zdarza się jednak, że proces szybkiego kiszenia napotyka na jakieś trudności i w rezultacie zamiast ogórkowej uczty, domownicy muszą obejść się smakiem i czekać na kolejną partię. Gdzie najczęściej popełnia się błędy podczas robienia ogórków małosolnych? Najczęstsze błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych Chociaż przygotowanie ogórków małosolnych nie należy do specjalnie skomplikowanych czynności, łatwo o pomyłkę – zwłaszcza gdy ma się z nimi do czynienia po raz pierwszy. Oto kilka porad dla mniej doświadczonych osób: Czosnek, koper, sól,  chrzan, woda – składniki na ogórki małosolne są nieco bardziej uproszczone niż na tradycyjne ogórki kiszone. Tym niemniej wiele osób i tutaj jest w stanie się „wyłożyć”. Chodzi oczywiście o rodzaj soli . Najlepiej wybrać zwykłą sól warzoną jodowaną (naukowe doświadczenia autorstwa  Instytutu Żywności i Żywienia  wykazały, że nie wpływa ona negatywnie na proces kiszenia). Ilość soli na ogórki...

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?
Czereśnie, śliwki i nektarynki. Czy wpadlibyście na pomysł, by dodać te owoce do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne to jeden z najsmaczniejszych dodatków do sałatki, kanapki z wędliną czy obiadu. Jak przygotować jędrne i chrupiące ogórki małosolne ? To bardzo proste – wystarczy kupić dobrej jakości ogórki i zamknąć je słoju z dodatkiem wody (powinna całkowicie przykrywać ogórki), soli ( w proporcji 1 łyżka soli na litr wody ), kopru , korzenia i liści chrzanu , kilku ząbków czosnku oraz liści czarnej porzeczki (jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie jeszcze gorczycę lub papryczkę chili ). Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone , z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2-3 dni i są gotowe do jedzenia. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym, że niektórzy dodają do robienia ogórków małosolnych owoce?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez ewape is cooking (@ewapegotuje) Ogórki małosolne z owocami Większość z was myślała zapewne jak dotąd, że jedynym „elementem owocowym" w ogórkach małosolnych są liście porzeczki lub wiśni. Okazuje się, że do słoja możemy wrzucić coś jeszcze – a mianowicie czereśnie , brzoskwinie, śliwki a nawet nektarynki. Taki sposób przygotowywania ogórków małosolnych z pewnością zaskakuje. Użytkowniczka Instagrama – ewapegotuje opublikowała na swoim profilu niezwykłe zdjęcie ogórków małosolnych. W widocznym na fotografii słoju widzimy nietypowe owocowe dodatki – brzoskwinie, czereśnie, śliwki i nektarynki. Taka propozycja do...