Takie ogórki mogą okazać się szybko hitem w waszych domach. Przygotowuje się je z rana, a już wieczorem albo następnego dnia są gotowe do chrupania. Przed wami prosty i szybki patent z Rosji na ogórki małosolne na sucho.

Do tego sprytnego sposobu nie będziecie potrzebowali specjalnej zalewy. Ba, do ich wykonania nie jest potrzebna nawet woda! Ogórki pod wpływem soli same puszczą nieco płynu, odrobinę zmiękną i zaczną rewelacyjnie pachnieć.

Tak przygotowane i lekko ukiszone ogórki małosolne świetnie sprawdzą się jako przekąska na biwak, grilla czy na piknik. 12-godzinny pobyt w foliowej torbie w lodówce w zupełności wystarczy, by przeszły smakiem dodatków. Ogórki małosolne uda się także przygotować bez wkładania ich do lodówki.

Ogórki małosolne na sucho z foliowego worka

Składniki:

  • Ok. 0,5 kg ogórków
  • Łyżka soli do przetworów (wykorzystajcie sól jodowaną warzoną)
  • Niewielki pęczek świeżego kopru
  • Kilka ząbków czosnku
  • Liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Pieprz czarny grubo mielony
  • Opcjonalnie – korzeń chrzanu, pietruszka, seler, ostra papryka w proszku – można eksperymentować ze smakiem ogórków małosolnych

Przygotowanie:

  1. Odetnijcie końcówki ogórków – w ten sposób szybciej odbędzie się proces kiszenia.
  2. Wrzućcie obcięte ogórki do foliowego woreczka.
  3. Wsypcie 1 łyżkę soli do worka.
  4. Umyjcie i posiekajcie koper, po czym wrzućcie go do foliowego worka z ogórkami.
  5. Czosnek obierzcie i posiekajcie ząbki na niewielkie kawałki. Wrzućcie posiekany czosnek do środka.
  6. Do środka wrzućcie także liść laurowy, odrobinę pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego.
  7. Zawiążcie worek w taki sposób, by w środku pozostało jeszcze odrobinę powietrza.
  8. Wymieszajcie ogórki, potrząsając woreczek dookoła kilka razy.
  9. Woreczek odstawcie do lodówki.
  10. W trakcie kiszenia na sucho warto co jakiś czas przemieszać ogórki.
  11. Ogórki małosolne z worka powinny być gotowe do spożycia po ok. 12 godzinach.
  12. Smacznego!