Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji
Adobe Stock
Newsy

Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji

Macie na działkach, ogródkach i przydomowych poletkach pierwsze tegoroczne ogórki? Pora na eksperymenty z ogórkami małosolnymi. Polecamy rosyjski patent z wykorzystaniem foliowej siateczki.

Takie ogórki mogą okazać się szybko hitem w waszych domach. Przygotowuje się je z rana, a już wieczorem albo następnego dnia są gotowe do chrupania. Przed wami prosty i szybki patent z Rosji na ogórki małosolne na sucho.

Do tego sprytnego sposobu nie będziecie potrzebowali specjalnej zalewy. Ba, do ich wykonania nie jest potrzebna nawet woda! Ogórki pod wpływem soli same puszczą nieco płynu, odrobinę zmiękną i zaczną rewelacyjnie pachnieć.

Tak przygotowane i lekko ukiszone ogórki małosolne świetnie sprawdzą się jako przekąska na biwak, grilla czy na piknik. 12-godzinny pobyt w foliowej torbie w lodówce w zupełności wystarczy, by przeszły smakiem dodatków. Ogórki małosolne uda się także przygotować bez wkładania ich do lodówki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki małosolne na sucho z foliowego worka

Składniki:

  • Ok. 0,5 kg ogórków
  • Łyżka soli do przetworów (wykorzystajcie sól jodowaną warzoną)
  • Niewielki pęczek świeżego kopru
  • Kilka ząbków czosnku
  • Liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Pieprz czarny grubo mielony
  • Opcjonalnie – korzeń chrzanu, pietruszka, seler, ostra papryka w proszku – można eksperymentować ze smakiem ogórków małosolnych
Zobacz także
Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące

Ogórki możecie uprawiać nawet na parapecie. Wystarczy chleb i macie obfite plony

Ogórki możecie uprawiać nawet na parapecie. Wystarczy chleb i macie obfite plony

Przygotowanie:

  1. Odetnijcie końcówki ogórków – w ten sposób szybciej odbędzie się proces kiszenia.
  2. Wrzućcie obcięte ogórki do foliowego woreczka.
  3. Wsypcie 1 łyżkę soli do worka.
  4. Umyjcie i posiekajcie koper, po czym wrzućcie go do foliowego worka z ogórkami.
  5. Czosnek obierzcie i posiekajcie ząbki na niewielkie kawałki. Wrzućcie posiekany czosnek do środka.
  6. Do środka wrzućcie także liść laurowy, odrobinę pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego.
  7. Zawiążcie worek w taki sposób, by w środku pozostało jeszcze odrobinę powietrza.
  8. Wymieszajcie ogórki, potrząsając woreczek dookoła kilka razy.
  9. Woreczek odstawcie do lodówki.
  10. W trakcie kiszenia na sucho warto co jakiś czas przemieszać ogórki.
  11. Ogórki małosolne z worka powinny być gotowe do spożycia po ok. 12 godzinach.
  12. Smacznego!
Ogórki małosolne po rosyjsku. Przepis na ogórki bez wody
Pixabay
Newsy
Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho). Przepis na ogórki bez wody
Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne po rosyjsku. Czym się różnią od polskich ogórków małosolnych? Do ich przygotowania nie używa się wody, kisi się je na sucho.

Tradycyjny przepis na zrobienie ogórków małosolnych wymaga użycia wody. A co powiecie na ogórki małosolne bez tego składnika? Niemożliwe? A jednak! Ogórki małosolne po rosyjsku robi się na sucho. Bez wody. A smakują wybornie! Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku jest bardzo prosty. Wszystko, czego potrzebujecie to oczywiście świeże ogórki gruntowe, sól, gorczyca, czosnek, kawałek chrzanu i koper. Co ciekawe – do zrobienia takich ogórków wcale nie potrzebujecie wody, ponieważ robi się je „na sucho”. Wystarczy wam... woreczek strunowy. Składniki: ogórki korniszony 500 g sól kamienna 1 łyżeczka gorczyca 1/2 łyżeczki ząbek czosnku 1 szt. ziele angielskie 1-2 szt. liść laurowy 2 szt. chrzan kawałek koper świeży 1-2 gałązki Przygotowanie: Ogórki korniszony gruntowe opłukać dokładnie kilka razy wodą. Poodcinać końcówki z obu stron. Przygotować woreczek z suwakiem, włożyć do niego opłukany i świeży koper, kawałek chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy, nasiona gorczycy i pokrojony ząbek czosnku. Włożyć ogórki i wsypać sól. Zamknąć suwakiem woreczek i dobrze potrząsnąć woreczkiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają

Przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu
Gotujmy.pl
Newsy
Nietypowy przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu. Spróbujecie?
Ogórki kiszone bez wody? Co powiecie na tak szalony pomysł? Zapiszcie ten przepis w swoich kajetach i koniecznie wypróbujcie w czasie sezonu ogórkowego.

Początek ogórkowego sezonu to szaleństwo na punkcie ogórków małosolnych . Próbowaliście zrobić je kiedyś bez wody ? To możliwe! By przyrządzić je w ten niecodzienny i nieco szalony pomysł, potrzebny wam będzie sporych rozmiarów plastikowy worek. Jakich zasad należy przestrzegać, robiąc ogórki małosolne bez wody? Do takiej siateczki (najlepiej specjalnego woreczka przeznaczonego do mrożenia) włóżcie swoje ogórki wraz z zestawem do kiszenia. Usuńcie z worka nadmiar powietrza i to by było na tyle! Ogórki wyjdą szybko i naprawdę tak jak należy. Pamiętajcie jedynie o użyciu do kiszenia odpowiedniej soli, czyli soli kamiennej! Przepis na ogórki małosolne kiszone bez wody Składniki: 1,5 kg ogórków Czosnek Koper z łodygą Świeży korzeń chrzanu Opcjonalnie – liście wiśni lub czarnej porzeczki Sól kamienna do przetworów – 2-3 łyżeczki Przygotowanie: Do kiszenia wybierzcie ogórki o jednakowej wielkości. Moczcie ogórki w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę. Trzykrotnie zmieńcie wodę podczas namaczania ogórków. Ogórki wysuszcie, odetnijcie końcówki. Opłuczcie chrzan, liście, czosnek obierzcie z łupin. Przygotujcie duży worek do mrożenia (ok. 6 l pojemności) i wkładajcie do niego partiami ogórki i zestaw dodatków do kiszenia. Posypcie ogórki solą z góry i usuńcie powietrze z worka. Dokładnie zawiążcie. Schowajcie ogórki na 8 godzin do lodówki. Przemieszajcie ogórki po 8 godzinach leżakowania i zostawcie na blasze w temperaturze pokojowej na kolejne 48 godzin. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z pepperoni
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z papryką peperoni
Czy znacie kogoś, kto potrafi oprzeć się smakowi ogórków małosolnych? Jeżeli wy także jesteście ich fanami, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne inaczej. Dlaczego „inaczej”? Ponieważ występują one w duecie z ostrą papryczką peperoni!

Właśnie trwa sezon na ogórki małosolne . Przepis na takie ogórki jest dziecinnie prosty, a do ich wykonania wystarczy kilka składników, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. W tradycyjnym przepisie na ogórki małosolne znajdziemy młode ogórki gruntowe, wodę, sól oraz przyprawy – gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, korzeń chrzanu oraz liść czarnej porzeczki. A co powiecie na ogórki małosolne z dodatkiem... ostrej papryczki peperoni? Przepis na ogórki małosolne z peperoni Ogórki małosolne z dodatkiem ostrej papryczki peperoni to świetny pomysł na dodatek do kanapki czy obiadu, choć nie brakuje też takich, którzy lubią spożywać je solo – pamiętajcie, że nie wszyscy jednak mogą pałaszować ogórki małosolne do woli. Jak przygotować ogórki małosolne z ostrą papryczką? Zdradzamy najprostszy przepis. Przetestujcie go, naprawdę warto! Składniki: 3,6 kg ogórków gruntowych (niedużych, twardych) 4 litry wody 4 duże łyżki soli 1 ½ główki czosnku koper do kiszenia kawałek chrzanu (pokrojony w słupki albo plastry ) 10 dużych czerwonych peperoni Przygotowanie: Przygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy. żeby się rozpuściła. Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan pepperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy, żeby ogórki znajdowały się pod wodą. Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni. Po zakiszeniu wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy (przez sitko). Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden pepperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką. Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka...

Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
Adobe Stock
Newsy
Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
No i się zaczęło. Co takiego? Sezon ogórkowy! Tym właśnie terminem często nazywa się leniwy, wakacyjny okres, w którym nic się nie dzieje. Na pewno nie zgodzą się z tym gospodynie domowe, które mają teraz pełne ręce roboty z ogórkami. Także i z tymi małosolnymi.

Na ogródkach, przydomowych poletkach i grządkach zaczęły się pierwsze zbiory ogórków. Zanim jednak panie domu zaczną „produkować” całe armie słoików z ogórkami kiszonymi i konserwowanymi, wcześniej czas jest jeszcze na tak zwane ogórki małosolne. Czym są ogórki małosolne? Czym są ogórki małosolne? Wszyscy znamy i kochamy ich smak, ale dla porządku wyjaśnijmy – odpowiedź jest prosta. Termin „małosolny” oznacza po prostu kiszenie ogórków w krótkim czasie, co skutkuje ich mniej słonym smakiem od kiszonych standardowo ogórków. Mniej kwaśny i mniej osolony ogórek z kamiennego naczynia ma mnóstwo swoich amatorów. Czasem zdarza się jednak, że proces szybkiego kiszenia napotyka na jakieś trudności i w rezultacie zamiast ogórkowej uczty, domownicy muszą obejść się smakiem i czekać na kolejną partię. Gdzie najczęściej popełnia się błędy podczas robienia ogórków małosolnych? Najczęstsze błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych Chociaż przygotowanie ogórków małosolnych nie należy do specjalnie skomplikowanych czynności, łatwo o pomyłkę – zwłaszcza gdy ma się z nimi do czynienia po raz pierwszy. Oto kilka porad dla mniej doświadczonych osób: Czosnek, koper, sól,  chrzan, woda – składniki na ogórki małosolne są nieco bardziej uproszczone niż na tradycyjne ogórki kiszone. Tym niemniej wiele osób i tutaj jest w stanie się „wyłożyć”. Chodzi oczywiście o rodzaj soli . Najlepiej wybrać zwykłą sól warzoną jodowaną (naukowe doświadczenia autorstwa  Instytutu Żywności i Żywienia  wykazały, że nie wpływa ona negatywnie na proces kiszenia). Ilość soli na ogórki...